|
Czesc,
Bede wymieniac amortyzatory w samochodzie (a4 b5 z 1996) kombi z tylu. U gory nad nadkolami widze ogniska rdzy i chcialbym te miejsca zakonserwowac przy okazji - beda to wiec naprawy punktowe, obszary 3x3cm. Miejsca do konserwacji sa niewidoczne, wiec nie dbam o estetyke, zalezy mi zeby to zrobic w miare mozliwosci porzadnie. Naprawe bede wykonywal pod chmurka, takze dobrze by bylo nie modlic sie przy samochodzie niewiadomo ile, tzn. zeby czas schniecia zamknal sie przykladowo 1-2h na strone (ew. jezeli tak sie nie da, tzn. dobrze i szybko, to przeznacze wiecej czasu). Nie mam sprzetu, wiec warstwy bede nakladac pedzlem (w przypadku materialow 2K) lub sprayem (1K). Mam juz kupionych troche materialow (z poprzednich doswiadczen lakiersko-blacharskich) i dobrze by bylo je wykorzystac.
Rozwazam nastepujace opcje:
OPCJA I:
1a) Podk³ad reaktywny PROTECT 340 NOVOL (wash primer), 2K, czas schniecia ok. 15min (mam taki kupiony)
lub
1b) Podk³ad epoksydowy UNDER 385 NOVOL, 2K, czas schniecia ok. 15min, mokro na mokro
2a) Podk³ad akrylowy 2K, nie pamietam firmy, czas schniecia ok. 3-4h (mam taki kupiony)
lub
2b) Podk³ad akrylowy PROTECT 370 NOVOL w sprayu, 1K, czas schniecia ok. 15min (mam taki kupiony) - moze byc ten zamiast 2K, czy w ogole nie jest to trwale i darowac sobie ?
3) Lakier baza, w sprayu - nie dawalbym jako, ze to niewidoczne miejsca i nie trzeba mi tam koloru, czy dawac jednak (mam taki kupiony) ?
4) Lakier bezbarwny w sprayu, klar MOTIP (mam taki kupiony)
OPCJA II:
1) Podk³ad epoksydowy UNDER 395 NOVOL w sprayu, 1K, czas schniecia ok. 15min
2) Podk³ad akrylowy PROTECT 370 NOVOL w sprayu, 1K, czas schniecia ok. 15min (mam taki kupiony) - lepiej jest dac czy jednak darowac sobie i od razu dac pkt. 3)-4) ?
3) Lakier baza, w sprayu - nie dawalbym jako, ze to niewidoczne miejsca i nie trzeba mi tam koloru, czy dawac jednak (mam taki kupiony) ?
4) Lakier bezbarwny w sprayu, klar MOTIP (mam taki kupiony)
//*************************************************************
OPCJA I wyglada gorzej od OPCJA II, bo trzeba dawac podklad akrylowy 2K na wash primera, chyba, ze mozna dac 1K z powodzeniem, wtedy kombinacja 1a) + 2b) + 3)-4) bylaby dobra czasowo.
OPCJA II wyglada czasowo korzystnie i bym w nia poszedl, tylko czy UNDER 395 NOVOL bedzie dosc dobrym zabezpieczeniem antykorozyjnym ?
pozdrawiam,
Darek |
|