Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
marer 
Wys³any: 2013-07-21, 07:21   Do³ki w lakierze bezbarwnym
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Witam.
Mam problem z do³kami w lakierze bezbarwnym.
Wczoraj pomalowa³em maskê od civica na stojaku w pionie.
Baza wylana , zero problemu, nastêpnie wyla³em bezbarwny Novol 570 na 2 warstwy , wysz³o lustro :) .
Po oko³o 2 godzinach podczas schniêcia pow³oki zauwa¿y³em ¿e powstaj± do³ki w bezbarwnym , takie z p³askim dnem.
Nie s± to kratery a¿ do bazy .
Czy za gruba warstwa lakieru mo¿e byæ tego przyczyn± ?
Rozcieñcza³em rozcieñczalnikiem dedykowanym do lakieru, nie nitro i aplikowa³em sat± 3000.
Sprê¿arka w drugim pomieszczeniu z odwadniaczem , w gara¿u na na ¶cianie sieæ z powietrzem i ujêcie po CKD w którym nigdy nie by³o ani kropli wody.

Mo¿e kto¶ pomo¿e rozwi±zaæ problem tych do³ków?

juny 
Wys³any: 2013-07-21, 12:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Papier 1200, 2000, 2500 i polerka :)
Powinno zejsc :)

marer 
Wys³any: 2013-07-21, 14:38   
0
UP DOWN

juny napisa³/a:
Papier 1200, 2000, 2500 i polerka :)
Powinno zejsc :)

Ja wiem ¿e tym sposobem to zlikwiduje albo przynajmniej dobrze zamaskuje :) .
Chcia³bym jednak znaæ przyczynê powstawania tych do³ków aby ich nie by³o po aplikacji.
Pomo¿e kto¶ ?

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-07-21, 14:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Opisz proszê krok po kroku co robi³e¶, jaka by³a temperatura w pomieszczeniu, rodzaj utwardzacza i rozcieñczalnika, czas odparowania itd. To na pewno nie wina lakieru a stosowanej technologii, wiêc w tych kwestiach nale¿y szukaæ przyczyny.

marer 
Wys³any: 2013-07-21, 14:54   
0
UP DOWN

Opiszê wieczorem jak bêdê na kompie, bo teraz mam Neta tylko w telefonie a to du¿o pisania.

marer 
Wys³any: 2013-07-21, 20:11   
0
UP DOWN

Witam
Opiszê dok³adnie co robi³em :
Maska mia³a dzwona, wcze¶niej ju¿ by³a robiona, uzupe³ni³em ubytki szpachli i dotar³em .
Szpachl± by³ robiony tylko przód maski, nastêpnie na dotarta szpachlê da³em szpachlê natryskow± , dotar³em i po³o¿y³em podk³ad do po³owy maski.
Na drugi dzieñ przeszlifowa³em podk³ad oraz ca³± maskê, umy³em wod± , po wyschniêciu odt³u¶ci³em zmywaczem i po³o¿y³em bazê.
po odczekaniu 15 minut po³o¿y³em 2 warstwê bazy i po nastêpnych 15 minutach 3 warstwê.
Po oko³o 30 minutach od po³o¿enia 3 warstwy bazy przykurzy³em maskê lakierem i wyla³em jedn± warstwê, po 15 minutach wyla³em 2 warstwê.
Z trzy minimalne syfki siê trafi³y a poza tym wysz³o lustro.
Po 2 godzinach zauwa¿y³em ¿e widaæ miejscami do³eczki.
Lakier to novol 570 i szybki utwardzacz bo innego nie mia³em
Temperatura w gara¿u oko³o 21 stopni.
Na ¶cianie CKD 1/2" w którym nigdy nie by³o kropli wody i pod pistoletem w razie W dodatkowy odwadniacz.

Nie wiem mo¿e za grubo lejê, bo muszê siê przyznaæ ¿e nie ¿a³ujê, na maskê i zderzak wyla³em oko³o 550 - 600 rozrobionego lakieru.
Aha, do lakieru doda³em 20% rozcieñczalnika akrylowego z novola.
Pistolet którym malowa³em to sata 3000 rp.

Do³±czam fotki tego defektu tylko przepraszam za jako¶æ komórka nie mo¿e ostro¶ci z³apaæ dobrej a aparat tym bardziej:

http://screenshooter.net/6256646/vkagogp
http://screenshooter.net/9207457/twfejqg
http://screenshooter.net/9207457/nmesgya
http://screenshooter.net/9207457/vqsokcx

Mo¿e kto¶ ma jakie¶ pomys³y ?

pawel1108 
Wys³any: 2013-07-21, 20:31   
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
Na masce od Civica i zderzak 0,6L to du¿o.
Wygl±da to na gazowanie aczkolwiek 570 takich tendencji raczej nie ma, ju¿ bardziej 590 gazuje.
Napisz Kolego czy od razu po aplikacji siê te kratery pojawiaj±, czy po jakim¶ czasie podczas schniêcia?

marer 
Wys³any: 2013-07-21, 20:35   
0
UP DOWN

Dopiero po jakim¶ czasie jak lakier zaczyna schn±æ.

breyger
Wys³any: 2013-07-21, 20:41   
0
UP DOWN

Sk±d: Krotoszyn
po tym jak mi na bazie zacze³o robiæ takie oczka, ktos na forum powiedzia³ w moim temacie ¿e to nie odparowany zmywacz. równie¿ my³em podk³ad zmywaczem i równie¿ po 15 minutach k³ad³em baze. z tym ¿e to odrazu wysz³o na bazie. ale takie same efekty. :) dlatego sam zadam pytanie: czy baza mog³a byæ za mokra?
pytam bo sam chcê siê dowiedzieæ i czasem nie wiem ile czekaæ na nak³adanie klaru :)

pawel1108 
Wys³any: 2013-07-21, 21:22   
+1
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
wygl±da na gazowanie, spróbuj aplikowaæ cieñsze warstwy.
Je¿eli chodzi o zmywacz, to nawet najlepszy, który najwolniej odparowuje nie bêdzie ,, trzyma³" 15 minut.

Matix 
Wys³any: 2013-07-21, 21:33   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Jak lakier zagazuje to s± dziurki choæby ig³± lakier nakuæ a to mi siê zdaje ewidentnie kartery z oleju

marer 
Wys³any: 2013-07-21, 21:54   
0
UP DOWN

Matix napisa³/a:
Jak lakier zagazuje to s± dziurki choæby ig³± lakier nakuæ a to mi siê zdaje ewidentnie kartery z oleju

Ale ten krater od razu by nie wyszed³ tylko dopiero po 2 godzinach ? jak lakier dosycha ?

Matix 
Wys³any: 2013-07-21, 22:33   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Jakby lakier zagazowa³ to wydaje mi siê ¿e wysz³o by to po kilku dniach dopiero :tak:

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-07-22, 21:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Ja stawiam na brud. Co¶ wylecia³o z kompresora, co¶ spad³o z sufitu, co¶ spad³o z ubrania jak przegada³e¶ siê w lakierze, co¶ spad³o z pistoletu który przecie¿ my³e¶ po bazie, co¶ by³o na puszcze, itd. Brud nie zawsze objawia siê jako typowe oczko silikonowe, i zdarza siê, ¿e widaæ go dopiero po odparowaniu rozcieñczalników.

No-limit
Wys³any: 2013-07-24, 13:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
marer napisa³/a:
Na drugi dzieñ przeszlifowa³em podk³ad oraz ca³± maskê, umy³em wod± , po wyschniêciu odt³u¶ci³em zmywaczem i po³o¿y³em bazê.

Oto przyczyna ;)nie dosuszona szpachla.

lukas94 
Wys³any: 2013-07-24, 18:01   
0
UP DOWN
lukas94

Sk±d: mazowieckie
tez to mialem na tym lakierze 570 .przyczyna wedlug mnie to zbyt gruba 1 warstwa bezbarwnego i za krotki czas odparowania miedzy pierwsza a druga warstwa bezbarwnego. jak to zmienilem bylo ok choc bardziej polecam bezbarwny 590.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: