Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
caci 
Wys³any: 2013-10-12, 21:25   Srednica wê¿a a przepustowo¶æ powietrza.
0
UP DOWN

Witam
Obecnie mam w±z o ¶rednicy wewnêtrznej 9-10mm. Kompresor ma wydajno¶æ w praktyce ok 400l i ten w±¿ spokojnie wystarcza. Tyle ¿e siê wys³u¿y³ ju¿ i pora na zmianê. W lidlu maj± takie cudo http://www.lidl.pl/cps/rd...wDetail&id=2234 Srednica wewn tylko 6.3mm Czy to wystarczy na ten kompresor? Gdzies na necie mo¿na znale¼æ tabelke z przeliczeniem srednicy na wydajnosc przep³ywu powietrza?

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-13, 11:38   Re: Srednica wê¿a a przepustowo¶æ powietrza.
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
caci napisa³/a:
Witam
Obecnie mam w±z o ¶rednicy wewnêtrznej 9-10mm. Kompresor ma wydajno¶æ w praktyce ok 400l i ten w±¿ spokojnie wystarcza. Tyle ¿e siê wys³u¿y³ ju¿ i pora na zmianê. W lidlu maj± takie cudo http://www.lidl.pl/cps/rd...wDetail&id=2234 Srednica wewn tylko 6.3mm Czy to wystarczy na ten kompresor? Gdzies na necie mo¿na znale¼æ tabelke z przeliczeniem srednicy na wydajnosc przep³ywu powietrza?

Doprowadzenie powietrza do pomieszczenia rur± 3/4 cala. Jak jest daleko, po drodze zbiornik ok.60l jako kompensator. Przewód min. 10mm i max 10 metrów, licz±c od przy³±cza do pistoletu.

caci 
Wys³any: 2013-10-13, 16:11   
0
UP DOWN

Poprosze o potwierdzenie jak±¶ tablic± albo wykresem bo dla mnie twoja teoria jest mocno zawyzona. Widzialem na jednej stronie ze przewod 7mm ma przepustowosc powyzej 500l nawet powyzej 20metrow. Tylko tez nie wiem ile w tym prawdy.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-13, 16:17   
0
UP DOWN

caci napisa³/a:
Poprosze o potwierdzenie jak±¶ tablic± albo wykresem bo dla mnie twoja teoria jest mocno zawyzona. Widzialem na jednej stronie ze przewod 7mm ma przepustowosc powyzej 500l nawet powyzej 20metrow. Tylko tez nie wiem ile w tym prawdy.

Napisa³em jak powinna wygl±daæ instalacja która zapewnia bezstresow± pracê. Je¿eli potrzebujesz wykresów, zamów sobie specjalistyczna firmê i dostaniesz nawet symulacjê 3D.
Skoro czo³owi producenci pistoletów zalecaj± 10mmx10 metrów, to znaczy, ¿e 7mm siê nie do koñca siê nadaje. Z autopsji wiem, ¿e zmiana wê¿a z 7mm na 10, jest zauwa¿alna przez lakiernika.

hamir 
Wys³any: 2013-10-13, 16:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
caci, przy wezu o srednicy 6mm na odcinku 10 m bedziesz mial strate ponad 1.6 bara przy cisnieniu 4 barow.natomiast przy 6barach to juz spadek grubo ponad 2 bary..

renomowani producenci gunow zalecaja min 9mm dla wezy o dlugosci do 10m,
natomiast powy¿ej 10m to juz nawet 13mm jesli jest duze zapotrzebowanie na wiatr

moim zdaniem nie kombinuj,kup taki jaki miales wczesniej.
:)

Miki
Wys³any: 2013-10-13, 16:51   
0
UP DOWN

Colad robi 8 i 10mm ¶rednicy wewnêtrznej. Sam mam 16m takiego wêza, ró¿nica ci¶nieñ miêdzy manometrem przy ¶cianie, a przy pistolecie to nie ca³e 0.5bara.

Wiêksza ¶rednica jest zalecana do narzêdzi pneumatycznych.

hamir 
Wys³any: 2013-10-13, 17:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
Miki, zgadza sie :spoko:

caci 
Wys³any: 2013-10-13, 17:02   
0
UP DOWN

Nie no nie przesadzajcie ju¿ z tym zapotrzebowaniem pistoletu. Kompresor mi sie wlacza przy 5barach, wiec nawet jak mi spadnie o ten jeden czy 1.5 bara to pistolet tego nie odczuje bo 3.5 bara spokojnie mu starcza Wa¿niejsze jest dla mnie czy przepustowo¶æ powietrza bêdzie ok ale z tego co wyczyta³em raczej spokojnie z nawi±zk±.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-13, 17:19   
0
UP DOWN

Masz racjê. Nie odczuje :D

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów