Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
michu
Wys³any: 2013-10-21, 17:28   Pierwsze lakierowanie
0
UP DOWN

Witam jestem typowym amatorem w lakierowaniu, a moje autko potrzebuje trochê odnowy. Chcê zrobiæ to sam , wiêc mam kilka pytañ, a jak wyjdzie to tak wyjdzie uczyæ siê na czym¶ trzeba. Pomalowaæ trzeba ca³y b³otnik przedni, bo jest wstawiony nowy, oba drzwi pod listw± i na tylnich drzwiach wychodzi ognisko rdzy tak 2cm na 2cm z 5 cm od listwy http://www.tinypic.pl/j60kidn6e9vi Moje pytanie jak te tylnie drzwi ugry¼æ?? Lakierowaæ ca³e? Gdzie odci±æ? Tyle co czyta³em to z mask± cieniowaæ nie bêdê musia³ a co z b³otnikiem i przednimi drzwiami i jak z b³otnikiem tylnim? Do cieniowania kupi³em rozcieñczalnik do cieniowania w sprayu. Czytam trochê na te tematy, ale czym wiêcej to wiêkszy mêtlik.

MARIO06CU
Wys³any: 2013-10-21, 20:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
duzo nie widac na tym zdjeciu, ale jesli chodzi o odcinanie to ja robie to tak mianowicie miejsce szpachlowane maluje podkladem okolo 5-10 cm wokol tego miejsca matuje calosc i daje baze na miejsce podkladowania i troche dalej a bezbarwnym lakieruje caly element, jesli trzeba odciac to odcinam gdzies na slupku czy cos rog maski.

michu
Wys³any: 2013-10-22, 13:50   
0
UP DOWN

No a jak odetnê na s³upku nie bêdzie widaæ? Czy tam u¿yæ tego rozcieñczalnika do cieniowania?? Tylko jak?? Bo tego co¶ nie mogê zaczaiæ :nie: Wolê siê trzy razy spytaæ najpierw ni¿ po jak co¶ nie wyjdzie. Choæ na to te¿ jestem przygotowany.

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-22, 20:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Michu .. Kiedys probowalem rozcienczalnika do cieniowania w sprayu i tylko mi zwazylo lakier. Wiec nastaw sie ze moze sie nie udac jak bedzie ujowy spray. Jak cieniujesz to wczesniej 1200 caly obszar cieniowania wchodzisz baza na to zmatowione jak podeschnie baza to jedziesz bezbarwnym troszke dalej jak malowales baza i dop wtedy uzywasz tego rozpucha. Moim zdaniem nie ma co sie jeb.. W cieniowania z rozpuchem tylko dokonczyc ten slupek i miec z bani bo pozniej tylko bedziesz mial problemy i wydasz dwa razy tyle a zuzyjesz materialu moze za 8 pln wiecej :-)

michu
Wys³any: 2013-10-24, 20:14   
0
UP DOWN

Chcia³em dopiero po bezbarwnym jechaæ tym rozpuchem. Tak czyta³em na krawêdziach nowego lakieru ze starym. Tylko mam rozumieæ ¿e tym rozpuchem ju¿ wtedy jechaæ nie po zmatowanym?? Po prostu k³a¶æ na nowy i stary nie ruszany lakier??

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-24, 22:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
np matujesz cale drzwi. Lakierujesz pol drzwi baza. 3/4 lakierujesz bezbarwnym.
Na laczeniu bezbarwnego z odcinkiem jaki pozostal dajesz rozpucha do cieniowania. Albo spray ale dobrej jakosci albo w guna najlepiej zaprawkowego :-)

KK 
Wys³any: 2013-10-24, 22:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Mój kolega te¿ mia³ rozcieñczalnik w sprayu i tak samo mu zwa¿y³o. Mia³ jaki¶ boll, czyli ró¿nie mog³o byæ z jako¶ci±.
Ogólnie lepszy do pistoletu.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: