|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mirok78
|
Wys³any: 2013-11-13, 21:10 To jak, pomo¿ecie ? :) znów pistolet...
|
0
|
|
|
|
Przegl±dam forum i jestem przera¿ony jak wielka ilo¶æ informacji mnie w tym temacie ominê³a Pewnie jeste¶cie juz zmêczeni ciag³ym zawaracaniem g³owy, ale na prawdê
nie ogarniam tego wszystkiego. Szef ka¿e mi w pracy lakierowaæ ro¿ne nasze badziewia i robie co mogê, odziedziczy³em jakie¶ stare pistolety i ró¿nie to wychodzi. Najczêsciej kiepsko
Ale jest szansa, ¿e naci±gne szefa na jaki¶ nowy sprzêt, wiêc mo¿e co¶ doradzicie ?
Pierwszy temat to lakierowanie bezbarwnym elementów z w³okna wêglowego.
Uzywamy Spectral KLAR 575.
Mam z tym 3 rozne problemy
1. skóra pomarañczowa
2. kraterki
3. czasem odpryskuje przy nawet lekkim uderzeniu (zw³aszcza teraz jak siê zrobi³o zimniej)
kwestia temperatury ?
Czy stosowanie pzp Dupount 800R ma jakikolwiek sens?
Druga sprawa, to du¿e elementy pokryte ¿elkotem. Farba to by³a LP155P poliuretan.
Probuje malowaæ ale robiê albo skóre, albo jest w ogóle chropowate...
Pomijaj±c kwestie po prostu umiejêtno¶ci, mo¿ecie doradziæ co¶ w kwestii sprzêtu?
By mi choæ trochu ul¿yæ ?
Czy potrzebne bêda dwa pistolety, czy starczy jeden do obu tematów ?
Jaka dysza, jakie ci¶nienie ?
Facet nie kupi mi guna za 1000zl, ale ze 2-3stowki wy¿ebram. Starczy?
Na co mam zwrócic uwage przy kupnie?
Wyczyta³em, ¿e nitro mo¿e niszczyæ pistolety, czy wiêc do mycia u¿ywaæ czego¶ innego?
Czy ¿elkot mo¿na bezpo¶rednio malowaæ czy trzeba stosowaæ jaki¶ podk³ad?
Je¶li jeszcze nie zanudzi³em to dziêki
"thanks you from the mountain" ) |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2013-11-16, 03:05 Re: To jak, pomo¿ecie ? :) znów pistolet...
|
0
|
|
|
|
mirok78 napisa³/a: | Przegl±dam forum i jestem przera¿ony jak wielka ilo¶æ informacji mnie w tym temacie ominê³a Pewnie jeste¶cie juz zmêczeni ciag³ym zawaracaniem g³owy, ale na prawdê
nie ogarniam tego wszystkiego. Szef ka¿e mi w pracy lakierowaæ ro¿ne nasze badziewia i robie co mogê, odziedziczy³em jakie¶ stare pistolety i ró¿nie to wychodzi. Najczêsciej kiepsko
Ale jest szansa, ¿e naci±gne szefa na jaki¶ nowy sprzêt, wiêc mo¿e co¶ doradzicie ?
Pierwszy temat to lakierowanie bezbarwnym elementów z w³okna wêglowego.
Uzywamy Spectral KLAR 575.
Mam z tym 3 rozne problemy
1. skóra pomarañczowa
2. kraterki
3. czasem odpryskuje przy nawet lekkim uderzeniu (zw³aszcza teraz jak siê zrobi³o zimniej)
kwestia temperatury ?
Czy stosowanie pzp Dupount 800R ma jakikolwiek sens?
Druga sprawa, to du¿e elementy pokryte ¿elkotem. Farba to by³a LP155P poliuretan.
Probuje malowaæ ale robiê albo skóre, albo jest w ogóle chropowate...
Pomijaj±c kwestie po prostu umiejêtno¶ci, mo¿ecie doradziæ co¶ w kwestii sprzêtu?
By mi choæ trochu ul¿yæ ?
Czy potrzebne bêda dwa pistolety, czy starczy jeden do obu tematów ?
Jaka dysza, jakie ci¶nienie ?
Facet nie kupi mi guna za 1000zl, ale ze 2-3stowki wy¿ebram. Starczy?
Na co mam zwrócic uwage przy kupnie?
Wyczyta³em, ¿e nitro mo¿e niszczyæ pistolety, czy wiêc do mycia u¿ywaæ czego¶ innego?
Czy ¿elkot mo¿na bezpo¶rednio malowaæ czy trzeba stosowaæ jaki¶ podk³ad?
Je¶li jeszcze nie zanudzi³em to dziêki
"thanks you from the mountain" ) |
Da³e¶ wpierw plastyfikator? |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2013-11-16, 17:23
|
0
|
|
|
|
czyta³em na s±siednim forum ¿e ¿elkot oddzielali epoksydowym i pó¼niej normalnie podk³ad akrylowy i co tam dalej chcesz, chropowato¶æ i skórka pomarañczy mo¿e zale¿eæ od paru czynników. Polecam zastosowaæ siê do porad w tym linku http://www.novol.pl/att/1/AKADEMIA_NOVOL.pdf podanym przez Lackdoctora |
|
|
|
|
mirok78
|
Wys³any: 2013-11-17, 13:38
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Da³e¶ wpierw plastyfikator? |
Ale w zwi±zku z czym tem plastyfikator?
To ma pomóc na odpadanie przy uderzeniach?
Poki co zmajstrowa³em porz±dne ogrzewanie, teraz
mam w lakierni 25C a nie 15 Jak jest cieplo
to lakier sie trzyma.
dzieki za tego linka novol |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|