Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
bazi
Wys³any: 2013-12-09, 20:37   Pêcherzyki w bazie
0
UP DOWN

Witam wszystkich, co prawda nie zajmujê siê lakierowaniem aut, jednak mam z nimi na co dzieñ do czynienia, poniewa¿ trochê handluje. Otó¿ mój problem jest zwi±zany z lakiernikiem. Od ok dwóch miesiêcy poprawia mi 3 auta i nie mo¿e sobie poradziæ. Wiem najlepiej zmieniæ lakiernika, jednak problem wynikn±³ po zap³aceniu auto ju¿ by³o "gotowe", teraz nie chce oddaæ pieniêdzy uparcie twierdzi ze poprawi, jednak poprawki by³y ju¿ 3 i nadal to samo. Mam ju¿ dosyæ jego poprawek. Problem tkwi w nagminnie wychodz±cych pêcherzach. Powstaj± one miedzy podk³adem a baz±. Odparza siê od podk³adu. Gdy zacz±³em przesuwaæ pêcherz palcem powsta³y pod lakierem dos³ownie ¶lady jak po kornikach, baza tak jak by nie trzyma siê podk³adu. Powód pad³ na wodê w podk³adzie, wszystko zdarte do go³ej blachy i znowu to samo pêcherze siê pojawiaj±. Gdy auto stoi w cieple ok 20 st C jest wszystko dobrze, gdy wyjedzie na dwór tem. ok 0 te¿ nie by³o problemu, wystarczy³o ok 5-10 st deszcz i pêcherze wysz³y na ka¿dym malowanym elemencie. Filtry w kabinie czyste brak wody, s± 2 + trzeci przy pistolecie, podk³ad szlifowany na mokro. Czy win± mo¿e byæ rozpuszczalnik bazowy? farby kupowane z firmy Helios. Z góry dziêkuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam

Homer S. 
Wys³any: 2013-12-09, 20:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
bazi napisa³/a:
podk³ad szlifowany na mokro

A co to ¶redniowiecze przecie¿ s± materia³y do pracy na sucho

bazi
Wys³any: 2013-12-09, 21:56   
0
UP DOWN

A czy przypadkiem podk³ad chemoutwardzalny nie ch³onie wody?

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-12-09, 22:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
bazi napisa³/a:
Powód pad³ na wodê w podk³adzie,

bazi napisa³/a:
Gdy zacz±³em przesuwaæ pêcherz palcem powsta³y pod lakierem dos³ownie ¶lady jak po kornikach,

Czasem te pêcherze s± nawet w podk³adzie.
bazi napisa³/a:
Filtry w kabinie

Mówi±c kabina masz na my¶li kabine lakiernicz±, czy pomieszczenie do tego przystosowane ?

Je¶li to pomieszczenie, to problemem jest zbyt niska temperatura podczas lakierowania, zbyt niska tym bardziej jest temp elementów.

Tu skrapla sie para wodna i zostaje w materiale, potem odparowuje zostawiaj±c w pow³oce szczeliny przez które woda dostaje sie do ¶rodka tworz±c
bazi napisa³/a:
pêcherze
.... to takie minimalistyczne wyt³umaczenie tego zjawiska.

Pêcherze tworz± siê zapewne przy krawedziach i na ró¿nych czê¶ciach elementów, tak to bywa gdy wprawimy w ruch zimne powietrze które próbujemy dogrzaæ ( optymistycznie,, ogrzaæ).

bazi
Wys³any: 2013-12-09, 22:28   
-1
UP DOWN

Tak jest to profesjonalna kabina lakiernicza, pêcherze - nie s± popêkane, wygl±daj± trochê jak efekt gazowania, jednak pojawiaj± siê punktowo nie wszêdzie i w cieple znikaj± - prawie bo zmniejszaj± siê do tak jak by uk³ucia ig³±. Jak powinna by¶ optymalna tem. do nak³adania bazy i lakieru?

juny 
Wys³any: 2013-12-09, 22:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Ok 20-22 stopni Celsjusza :)

kostek83
Wys³any: 2013-12-17, 22:52   
0
UP DOWN

jesli to nie wilgoc w instalacji to proponuje uzyc zmywacza do baz wodnych bo zostaja slady od potu z rak jak oklejasz lub scierka zostawia klej

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: