Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mateusz999
|
Wys³any: 2013-12-15, 23:33 Lakierowanie plastików wnetrza PP/PE JAK??
|
0
|
|
|
|
Proszê o info jak mam pomalowaæ kilka plastików wnêtrza z polipropylenu i polietylenu. Elementy nigdy wcze¶niej nie malowane. Jak mi wiadomo te rodzaje plastików maj± kiepsk± polaryzacje i s± trudne do malowania. |
|
|
|
|
mateusz999
|
Wys³any: 2013-12-16, 15:44
|
0
|
|
|
|
Nikt na tym forum nie potrafi polakierowac PP/PE |
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2013-12-16, 17:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
1 gor±ca woda , ludwik w³óknina
2 plasic primer np;duxone 1060 czy pzp novol
3 je¶li ma zostaæ struktura plastiku to kolor
4 je¶li ma byæ g³adkie to podk³ad akrylowy i kolor |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
matheo_86
|
Wys³any: 2013-12-17, 15:55
|
0
|
|
|
|
siema
ja malowa³em kilka wnêtrz do golfa IV, nie wiem jakie tam s± plastiki ale wszystko trzyma do dzi¶ w tych samochodach i nic siê nie dzieje....
je¶li chodzi o plastiki konsoli te przy radiu, uchwyty do zamykania drzwi tunel przy biegach,obudowa kierownicy,czyli wszystkie elementy pokryte "gum±" to robi³em to na 2 sposoby:
albo zdziera³em t± gumê wodnym 800 potem 1200 (masa roboty) na to podk³ad na plastiki z Bolla-->podk³ad akrylowy-->baza-->klar (pow³oka wychodzi g³adka)
albo zmatowa³em lekko 320-->struktura do plastików z Bolla-->baza-->klar, tym 2 sposobem wiadomo wychodzi struktura (baranek) ale ja dawa³em kolor w metaliku i na to grrrrubo klaru i efekt barrdzo mi siê podoba³:)
a je¶li chodzi o plastiki z fabryczna struktur± czyli tunel przy rêcznym, schowek, i obudowa nad nogami kierowcy i inne elementy to tego nie matowa³em tylko dobrze umy³em z plaków i innych specyfików( ciep³a woda p³yn do naczyñ), i w mieszalni pan zrobi³ mi taka miksturê na bazie akrylu ( mo¿na wybraæ dowolny kolor)
akryl-->dodatek strukturalny-->i dodatek matuj±cy proporcje zale¿± od plastików jakie masz, ja bra³em pe³ny mat , mo¿na stosowaæ na zderzaki jak i do wnêtrza i praktycznie nie ma ró¿nicy po pomalowaniu miêdzy nowym elementem a malowanym:)
i to tyle mo¿e siê przyda jakie¶ info:) |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-12-17, 22:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Z plastiku bez matowania zejdzie lakier. |
|
|
|
|
matheo_86
|
Wys³any: 2013-12-18, 09:04
|
0
|
|
|
|
jest ok roku po malowaniu i nic nie zesz³o, a po za tym gdybym zmatowa³, to bym naruszy³ fabryczn± fakturê elementu i wtedy by lipa by³a... |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-12-18, 23:05
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ napisa³e¶, ¿e Pan w mieszalni Ci dodatek strukturalny doda³. Je¶li to plastik ze struktur± to mo¿na w³óknin± zmatowaæ, a je¶li plastiki z powleczony tym gumowatym gównem, to nie wiem co z tym zrobiæ. Wyæpn±æ do ¶mieci jak to po³owê wnêtrza VW. heil hitler.
Jednak lubiê je¼dziæ VW, tak fajnie siê skrobie te gumy. |
|
|
|
|
mateusz999
|
Wys³any: 2013-12-21, 12:36
|
0
|
|
|
|
nie róbcie oftopa mo¿e kto¶ jeszcze sie wypowie bo co do tych primerów nie jestem pewny bo wyra¼nie na nich pisze ze nie pasuj± do pp pe. Robi³em ju¿ testy z primerem t4w i jak narazie sie trzyma juz jakies 2tygodnie ale pytanie czy za miesi±c nie odpadnie. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2013-12-21, 14:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Zasadniczo pierwsz± czynno¶ci± powinno byæ wygrzanie nowego tworzywa w tem. 80st. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-12-21, 14:53
|
0
|
|
|
|
O wygrzaniu te¿ s³ysza³em. Ja osobi¶cie nie mam gdzie wygrzaæ, nie mam promiennika, ale to gor±c± wod± z karchera myjê plastik tak z 50/60 stopni przez parê minut. Na to potem idzie do odt³uszczenia taki ¶rodek do mycia pcv Villa(nie wiem czy dobrze).
Jakby plastik by³ surowy to ten ¶rodek i w³óknina. Lub zmywacz i w³óknina.
Na to ju¿ szlifuje, k³adê szpachel na plastik.
Szpachel mam evercoat polyflex, jest napisane na nim, ¿e pp i wszystkie z tej grupy trzeba potraktowaæ ogniem/ciep³em, aby poprawiæ przyczepno¶æ, przed szpachlowaniem.
Nie wiem czy dobrze to przet³umaczy³em z opakowania, ale zawsze smagne jakim¶ ogniem czy ciep³em dany fragment i zmyjê IP¡.
Na to szpachla szpachla i jeszcze raz szpachla.
Na przeszlify jak i po podk³adzie dajê promotor przyczepno¶ci, za bardzo nie wyje¿d¿aj±c na podk³adowane miejsca.
Na te przeszlify podk³ad novol 1k w sprayu epoxydoy MM i baza.
Aha, gdzie¶ czyta³em, ¿e po wygrzewaniu trzeba przez przynajmniej 1h nic nie robiæ z plastikiem i dopiero potem go zmyæ. |
|
|
|