Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
popx
Wys³any: 2014-01-09, 12:09   Dobry Lakier Bezbarwny
0
UP DOWN

Witam poszukuje dobrego Lakieru bezbawnego cos w stylu Diamontop gestego tlustego jak sie to mowi i rozlewa ;) oczywiscie cena nie gra roli robie swojego zabytka i potrzebuje okolo 15litrow auto bedzie u mnie dozywotnio i do tego czasu ma sie swiecic jak psu ... :) )
Prosze o doradztwo lakiernikow nie handlowcow czy ludzi od marketingu ktorzy TYLKO TO SPRZEDAJA nie majac pojecia o lakierce

Pozdrawiam serdecznie i kazda opinie i klar przetestuje na malym elemencie o ile bede mial mozliwosc dostania ich w mojej okolicy

CUI.jpg
Plik ¶ci±gniêto 3809 raz(y) 10.98 KB

juny 
Wys³any: 2014-01-09, 15:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Ja polecam novol hs 590 :D
Fajny klar rozwlewno¶c te¿ jest dobra :)
Wczesniej uzywa³em ms 570 tez dobry :)
Ja jade tylko na novolach podk³ady itp.

Novol rafman
Wys³any: 2014-01-13, 09:31   ,,T³uste" lakiery ...
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Witam!
Rozumwiem ,¿e pod tym pojêciem kryje siê u kolegi poczucie, pojêcie grubej warstw i ,,g³êbi"' uzyskiwanej przez lakier.
Tutaj kilka uwag , wyja¶nieñ i porada.
1. Nie jestem pewien czy kolega wie jak± tre¶æ nosz± za sob± oznaczenia na lakierach bezbarwnych MS ,HS ,VHS.?
Jest to oznaczenie mówi±ce g³ównie o ekologii produktu, tzn : jaka jest zawarto¶æ lotnych zwi±zków w stosunku do sta³ych czê¶ci.
W lakierach klasy VHS zawarto¶æ ,,cukru w cukrze", czyli ¿ywicy jest najwiêksza a w MS -ach najmniejsza( st±d ró¿nice w aplikacji -ilo¶æ warstw)

2. Na wygl±d powierzchni ma ogromny wp³yw grubo¶æ , ilo¶æ warstw aplikowanej bazy.
Je¶li zbyt du¿o, to przejmie ona znaczn± czê¶æ lakieru i pozbawi go blasku i g³êbi.

3.Lakierowanie technologicznie :polecam na³o¿enie pierwszej warstwy lakieru klasy VHS lub HS nie pe³nej , ale zamkniêtej .Po jej dobrym przesuszeniu nak³adamy drug± ,pe³n± ,która powinna pozostaæ na powierzchni i daæ zdecydowanie lepszy efekt po³ysku i g³êbi.
Je¶li do³o¿ymy jeszcze jedn± warstwê lakieru (czego nie polecam ,gdy¿ zbyt grube warstwy lakieru ,po³o¿one od razu, mog± spowodowaæ pogorszenie twardo¶ci koñcowej), to wówczas nale¿y daæ d³ugi czas na uwolnienie rozcieñczalników poprzez dobr± cyrkulacjê powietrza i nie w³±czanie zbyt szybko grzania.
W lakierze z linii NfCC mo¿na tego nie robiæ wcale.

Najwa¿niejsze , aby lakier nie by³ ch³odny i aby zapewniæ mu podczas procesu utwardzania dobr± cyrkulacjê powietrza i temperaturê powy¿ej 21 stopni

Ja osobi¶cie polecam lakier VHS z linii NfCC o podwy¿szonej rozlewno¶ci (16-17 sekund na kubku Forda) ,ale jak kolega woli bardziej gêste lakiery to mo¿na spróbowaæ Spectral VHS 505 lub HS 555

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia Rafa³ Mania Dzia³ Szkoleñ NOVOL

bercixxx1992
Wys³any: 2014-03-02, 12:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
albo kupic ceramika-ale to kosztuje...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów