Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
Ryba 
Wys³any: 2008-02-17, 23:05   Malutkie wgniotki
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Radomsko
Witajcie!!
Mam pytanie odno¶nie takich malutkich wgniotek. Mam je u siebie na aucie. Widaæ je tylko jak patrzy siê pod odpowiednim k±tem. Najwiêcej mam ich na dachu (pewnie pozosta³o¶æ po jakim¶ gradobiciu czy co¶).
Teraz 2 pytania:
1. Jak zauwa¿yæ te gówna po zmatowaniu lakieru?? Matowa³ bêdê w³óknin±, wiêc dotrze w ka¿dy zakamarek ...
2. Jak je usun±æ ?? Czy ratuje mnie tylko szpachla ?? ( na ca³o¶æ np dachu i dojechaæ j± tak aby zosta³a tylko w do³kach czy staraæ siê nak³adaæ tylko na do³ki :oops: ), czy jest jescze jaki¶ inny magiczny sposób ... oprócz suchego lodu - nie dzia³a :mrgreen:

rbfm 
Wys³any: 2008-02-18, 12:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
hmmm jesli bedziesz je szpachlowac to po prostu szlifujesz je najpierw 240, szachlujesz, szlifujesz znowu, podklad i dopiero calosc matowisz :)
nie widze w tym zadnego problemu.

Ryba 
Wys³any: 2008-02-18, 22:43   
0
UP DOWN

Dziêki za wyja¶nienie ... nie wpad³em na to :mrgreen:

Bodzio 
Wys³any: 2008-02-18, 22:50   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Ja bym zrobi³ tak:
Heblem zmatowaæ ca³y dach, takie kuliste ruchy, tam gdzie nie bêdzie zmatowane to s± dziury, które przetrzyj tylko w jedn± stronê, tak ¿eby by³a ró¿nica w rysach. Bêdziesz wiedzia³ gdzie s± dziury a gdzie nie :) Sprawdzone ;)

Amiggo 
Wys³any: 2008-02-18, 22:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Ryba napisa³/a:
Jak zauwa¿yæ te gówna po zmatowaniu lakieru??

A o kontra¶cie nie pomy¶la³e¶ ? Na pewno zadzia³a. I nie baw siê w³óknin± tylko tak jak pisa³ rbfm przetrzyj papierem na klocku w/g mnie P320 na pocz±tek wystarczy. Jak bêdzie potrzeba daj szpachlê wykoñczeniow±, choæ sprawê mo¿e rozwi±zaæ na niewielkich do³kach podk³ad akrylowy (o ile to s± faktycznie niewielkie wg³êbienia). :wink:

Ryba 
Wys³any: 2008-02-20, 08:17   
0
UP DOWN

Tak w³a¶nie my¶la³em, ¿eby zmatowaæ papierem na klocku - wtedy wszystkie nierówno¶ci wychodz± ... a co do zalewania akrylowym ... mo¿na zrobiæ to 2 etapowo ??
Przyk³adowo zmatowa³em dach, widzê 10 wg³êbieñ, matujê je w inny sposób i TYLKO na te wg³êbienia natryskuje akryl wype³niaj±cy 3 warstwy. Szlifuje no i ... mogê daæ jeszcze raz akryl i tak dalej, a¿ tym sposobem tego nie wyrównam dachu; czy je¶li za 1 razem siê nie uda to szlifujê znowu podk³ad w tej dziurze i k³ade tam szpachle :?:

rbfm 
Wys³any: 2008-02-20, 13:33   
0
UP DOWN

Ryba napisa³/a:
a co do zalewania akrylowym

daruj sobie to zalewanie. czasem sam tak robie ale suma summarum wychodzi dwa razy dluzej i wiecej roboty niz jak by to od razu zaszpachlowac od razu. policz sobie ile schnie szpachla a ile kazda warstwa grubekgo podkladu.

Amiggo 
Wys³any: 2008-02-20, 20:11   
0
UP DOWN

Ryba napisa³/a:
a co do zalewania akrylowym

Pisa³e¶, ¿e te do³ki widaæ tylko pod ¶wiat³o, wiêc pomy¶la³em, ¿e je¿eli s± naprawdê nie g³êbokie to mo¿na by je podk³adem wype³niæ, ale nie chodzi³o mi o nak³adanie tego podk³adu w nie wiadomo jakiej ilo¶ci (podk³ad tylko na do³ki). Je¿eli dwie warstwy podk³adu tego nie wype³ni± (wedle twego rozeznania, bo ja tych do³ków nie widzia³em) to szpachluj.

Ryba 
Wys³any: 2008-02-20, 21:57   
0
UP DOWN

Ok dziêki za rady ... nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Zabiorê siê za tego furaka latem :mrgreen:
moje kolejne pytanko - je¶li siê zdecydujê od razu szpachlowaæ to waliæ szpachlê bezpo¶rednio na zmatowiony lakier (akryl 1K) czy jaki¶ podk³ad na niego, a pod szpachlê??

rbfm 
Wys³any: 2008-02-20, 22:08   
0
UP DOWN

Ryba napisa³/a:
je¶li siê zdecydujê od razu szpachlowaæ to waliæ szpachlê bezpo¶rednio na zmatowiony lakier (akryl 1K) czy jaki¶ podk³ad na niego, a pod szpachlê??

laduj bezposrednio. po co jakies podklady, to nie gola blacha

Amiggo 
Wys³any: 2008-02-20, 22:49   
0
UP DOWN

Ryba napisa³/a:
lakier (akryl 1K)

Chyba 2K :?: Tak jak kolega rbfm pisa³ wcze¶niej szpachlê na lakier.

Ryba 
Wys³any: 2008-02-21, 07:24   
0
UP DOWN

Tak siê tylko pytam poniewa¿ auto chcê zrobiæ maxymalnie dobrze - bez odbwódek czy jakichkolwiek ¶ladów po szpachli; siadaniu podk³adów itp. Mo¿na powiedzieæ, ¿e cena nie gra roli (w granicach rozs±dku :wink: )

S³ysza³em co¶ o tzw.. podsypce wodnej :idea: Podobno to najlepszy izolator wszystkiego co jest pod spodem. Dlatego te¿ zastanawia³em siê czy nie poci±gn±æ ca³ego dachu czym¶ takim po zmatowieniu a dopiero potem szpachlowaæ :idea: :?:

A co do akrylu ... to jest chyba 1K albo ja jestem g³upi - przy polerowaniu odbarwia szmatkê; nie ma do niego zadnego utwardzacza - tylko rozpucholem sie go rozcieñcza :oops: :roll: Iiii tu pojawia siê kolejne pytanie - czy mieszalnia znaj±c kolor i wiedz±c, ¿e jest to lakier 1 sk³adnikowy jest w stanie zrobiæ mi ten sam odcieñ w systemie baza + klar :> ?? Dodam tylko, ¿e jest to kolor czerwony wiêc chyba wiecei o co chodzi :grin:

Amiggo 
Wys³any: 2008-02-21, 17:07   
0
UP DOWN

Czyli tak :roll: Zanim zaczniesz pracê na tym lakierze to na wszelki wypadek wykonaj próbê nitrem czy siê lakier nie bêdzie podnosi³ (szczególnie na przetarciach). Szmatkê bêdzie zabarwia³ tak¿e akryl jednowarstwowy 2K. Czy kolor w mieszalni dorobi± w systemie dwuwarstwowym 2K - my¶lê ¿e pewnie tak.

kopciuch
Wys³any: 2008-03-10, 11:25   
0
UP DOWN

a mo¿e cos takiego wypróbuj ? http://www.metacafe.com/w...with_airduster/
i po k³opocie bedzie. bez szpachlowania i lakierowania :mrgreen:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów