|
|
|
Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-15, 18:16 |
Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2006-09-11, 11:47 Mieszalnia Du Pont
|
0
|
|
|

|
Autor WiadomoœÌ
andcar
Do³¹czy³: 25 Lut 2006
WysÂłany: 25 Lut 2006 06:59 pm Temat postu: MIESZALNIA DuPont
--------------------------------------------------------------------------------
Witam
Jestem nowym posiadaczem mieszalni DuPont.
Co sÂądzicie na temat kolorystyki tej mieszalni i proszĂŞ o jakieÂś wskazĂłwki i porady dotyczÂące dobarwiania.
Autor WiadomoœÌ
and
GoœÌ
WysÂłany: 25 Lut 2006 07:01 pm Temat postu: asdasd
--------------------------------------------------------------------------------
asdasd
Autor WiadomoœÌ
GoœÌ
WysÂłany: 26 Lut 2006 02:20 pm Temat postu:
to fajnie
mam inny pomysl, moze kazdy polecil by jakas mieszalnie w swoim regionie. Ew krotka lista mieszalni - jakosc obslugi, zadowolenie (lub nie) z finalnego produktu.
Autor WiadomoœÌ
Lukasz
Do³¹czy³: 24 Lis 2005
SkÂąd: PoznaĂą
WysÂłany: 27 Lut 2006 10:30 am Temat postu:
Kolorystyka DuPonta - jak kaÂżdy mieszalnik, niektĂłre "wchodzÂą" idealnie, niektĂłre kolory sÂą dalekie od ideaÂłu...
A wskazĂłwki co do dobarwiania - powinni Ci zrobiĂŚ porzÂądne szkolenie w DP, to chyba obowiÂązkowe dla posiadaczy mieszalnikĂłw...
Autor WiadomoœÌ
fifka
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: 27 Lut 2006 04:04 pm Temat postu:
Nie ma idealnej mieszalni i nie bedzie, z tym sie trzeba pogodziĂŚ.
PoznaÂłem RMa , Glasurita, DuPonta ,i ICI-Nexa i z tego kilku letniego porĂłwnania zdecydowanie wybieram DuPonta.Najkorzystniejszy stosunek ceny do jakoÂści ,szkolenia dla klientĂłw gratisowe,pomoc technikĂłw nie tylko w mieszalni,ale rĂłwnieÂż u klientĂłw mieszalni,kolorystyka.............wg mnie lepsza niÂż u konkurencji,tutaj RM-Glasurit nadrabiajÂą systemem COLORMASRTER tzn chromatycznym uÂłoÂżeniem wzornikĂłw (od najjaÂśniejszego do najciemniejszego),Nexa wypada tu zupeÂłnie blado.
No ,ale to moje osobiste zdanie ,moÂże ktoÂśma inne?
GoœÌ
WysÂłany: 27 Lut 2006 08:24 pm Temat postu:
zanim mia³em w³asny mieszalnik robi³em kolory w dupontie. siedem miesiêcy temu robi³em kolor volvo 446. teraz znajomy dorobi³ ten sam odcieù .zdziwi³em siê jak rozklei³em auto i ten kolor ró¿ni³ siê od wczeœniejszego. po tym osobiœcie postanowi³em to sprawdziÌ w firmie dupont. po fakcie siê dowiedzia³em ¿e receptura mia³a REWERS. zosta³ zmieniony sk³ad. i tutaj proszê o informacje czy jest to mo¿liwe,bo dla mnie to jest dziwne, czy ¿le zrobili mixturê? bardzo siê tu zawiod³em na tej firmie . obecnie pracujê na systemie PALINAL i nie spotka³em siê z czymœ takim. jeœli ju¿ powinna powstaÌ nowa receptura. co o tym s¹dzicie. mo¿e ktoœ to sprawdzi. osobiœcie ponios³em koszta poprawy,a przecie¿ chcia³em ten sam kolor co wczeœniej.
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 28 Lut 2006 08:39 am Temat postu:
Niestety to prawda ,takie przypadki siĂŞ zdarzajÂą i ja ztym miaÂłem czasem problem,ktĂłry rozwiÂązywaÂłem sprawdzajÂąc odcieĂą po zmieszaniu lakieru,bez natrysku,dla wprawnego oka wystarczy przyÂłorzenie "z listwy" i wiadomo o co chodzi .
Po za tym ogromn¹ rolê w DuPoncie odgrywa kolor podk³adu tzw VS(szaroœÌ widmowa).Wystarczy daÌ za jasne b¹dŸ za ciemne t³o (podk³ad) i dupa z koloru,szczególnie dotyczy to pere³.
wojtas-k3
Do³¹czy³: 01 Lut 2006
WysÂłany: 28 Lut 2006 12:12 pm Temat postu:
kolor powinien byĂŚ identyczny! to co mi teraz zrobili nawet bym nie cieniowaÂł. taki kit? wczeÂśniejszy bardzo dobrze wchodziÂł. nawet zrobiÂłem im fiszkĂŞ. wiĂŞc teraz siĂŞ nie fatygowaÂłem tylko do komory i lakier. sytuacjĂŞ oceniam negatywnie. powinienem zostaĂŚ poinformowany Âże kolor jest ZEPSUTY . ja jak bym miaÂł takÂą sytuacjĂŞ to bym zwrĂłciÂł chociaÂż za bazĂŞ,ale ta firma jest do DUPY! pozdrawiam
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 28 Lut 2006 01:38 pm Temat postu:
Osoba,która zrobi³a kolor bez sprawdzania go pope³ni³a b³¹d,ale Ty tez powinienes go sprawdziÌ tak dla spokojnego sumienia.Mia³byœ wtedy mniej problemów ,kolory tworz¹ ludzie i nie zawsze warto tak do koùca ufaÌ.
A na jezdni Ufasz wszystkim?
GoœÌ
WysÂłany: 28 Lut 2006 10:46 pm Temat postu:
powiem Ci fifka ¿e do mieszalnika nic nie mam! tylko ci co go prowadz¹ to barany! jak powiedzia³em ¿e robiê na innej firmie, to odrazu jaka jest z³a. od jesieni mam PALINALA .stosujê ca³y system, i jestem bardzo zadowolony, bo widzê efekty. dla nich liczy siê tylko aby wcisn¹Ì swój towar. nawet podk³ad z podrabian¹ etykiet¹ jest najlepszy. nic wiêcej na ten temat nie powiem. kolorystyka w duponte okreœlê ¿e jest na wy¿szym poziomie. podstaw¹ s¹ wzorniki kolorów wykonane z natrysków. wtedy wiadomo czym siê kierowaÌ w razie korekty. to samo mam w palinalu . i rzecz najwa¿niejsza mój natrysk zawsze siê zgadza z dan¹ fiszk¹. powiem szczerze jak malujê bez korekty koloru, wzornik siê zgadza do tego dochodzi cieniowanie to siê obchodzi bez natrysku próbnego.dupontem maluj¹c by³o tak samo. do tego dorzucê jeszcze lakiery RMa, uwa¿am ¿e te¿ s¹ dobre kolory. reszta zale¿y od lakiernika. myœlê ¿e mo¿na by tu wiele pisaÌ ,ale to chyba za wiele do pisania. staram siê okreœlaÌ w kilku s³owach . na razie serdecznie pozdrawiam. mo¿e jutro coœ popiszemy czeœÌ a na jezdni to na jezdni
Autor WiadomoœÌ
lech
Do³¹czy³: 12 Sty 2006
SkÂąd: POMORZE
WysÂłany: 02 Mar 2006 11:07 am Temat postu:
pytanie do goÂścia co to "PALINAL" moÂże coÂś wiĂŞcej nba ten temat.Sam kiedyÂś pracowaÂłem na DU PONT ale w tamtych czasach nie byÂło takich zmian pigmentĂłw jak dziÂś oj pracowaÂło sie tez na PPG ,STANDOXIE, SIKKENSIE, R-M i z tÂą firmÂą mam najgorsze wspomnienia brak fachowej kadry szkolÂącej wiĂŞcej teoretykĂłw niÂż praktykĂłw obecnie mam wiĂŞcej czasu i przeglÂądam strony internetowe dotyczÂące lakierowania i tu to jest prawdziwe Âżycie praktyka a nie teoria czytajÂąc wiem kto jest praktykiem a kto technikiem w danej firmie
pozdrawiam praktykĂłw LECH
Autor WiadomoœÌ
wojtas-k3
Do³¹czy³: 01 Lut 2006
WysÂłany: 02 Mar 2006 08:35 pm Temat postu:
PALINAL to nazwa firmy ,producenta,która zaopatrzy warsztat lakierniczy w ca³y system niezbêdny do renowacji pow³oki lakierniczej na wysokim poziomie. uwa¿am ¿e to jest to ,czego potrzebuj¹ profesjonaliœci do wykonania dobrego wyrobu. praca lakiernicza nabiera swego charakteru ,stosuj¹c ca³¹ gamê produktów jednej firmy. pocz¹wszy od szpachlówek, podk³adów antykorozyjnch,wype³niaj¹cych 2k poprzez sysemy doboru kolorów ,lakiery bezbarwne itd.. w tym jest system 120 HYDROPAL - wodorozcieùczalny, czyli to czego potrzebowaÌ bêdziemy po wejœciu dyrektywy LZO .jakoœci materia³ów komentowaÌ nie bêdê, najlepiej jest to sprawdziÌ samemu. dodam tylko i¿ wczeœniej z wieloma wadami lakierniczymi mia³em do czynienia. teraz siê z tego œmieje. jednym s³owem polecam ! LECH jeœli masz jakieœ pytania -to jest w³aœnie PALINAL w kilku s³owach! pozdrawiam
Autor WiadomoœÌ
lech
WysÂłany: 03 Mar 2006 11:54 am Temat postu:
NO DOBRA SYSTEM SYSTEMEM A JAKA OBSÂŁUGA CHODZI MI O POMOC TECHNICZNÂĄ TYPU ZÂŁY KOLOR COÂŚ SIĂ DZIEJE Z MATERIAÂŁAMI BO WIESZ KAZDY WSTAWIA MIESZALNIĂ A POTEM RADÂŹ SOBIE SAM CHÂŁOPIE METODÂĄ PRĂB I BÂŁĂDĂW
POZDRO LECH
Autor WiadomoœÌ
andrew
Do³¹czy³: 11 Lut 2006
SkÂąd: gdynia
WysÂłany: 03 Mar 2006 12:41 pm Temat postu:
to nie jest tak do koĂąca.
mam Rm'a a jak wiesz kolory w KIA to totalna poraÂżka.
pomoc jest przynajmniej na ta chwile bardzo sprawna - jeden telefon i mam czÂłowieka ze szczecina , zarĂłwno w sprawach reklamacji jak i doboru kolorĂłw.
skÂłamaÂłbym gdybym narzekaÂł.
o ile materiaÂły znam lepsze to obsÂługa jest bardzo dobra.
Autor WiadomoœÌ
lech
WysÂłany: 03 Mar 2006 09:03 pm Temat postu:
andrew mo¿e masz racje ale ja pamietam jak technicy z RM ³acznie z Pani¹ Gra¿yn¹ uczyli sie od innych a z kolorystyka to maj¹ problemy do dziœ w Gdyni istnieje firma ktora podlega pod RM i maja duuu¿e problemy z kolorami wiesz ja jakos nie mam problemu z KIA a mam kilka serwisow pod sob¹ do obslugi dorabiamy kolory czasami na telefon i wszystko gra to nie przechwalki wiesz gdzies w trojmiescie byla firma ktorej RM stawial komore lakiernicz¹ kilka lat dobra fima nie ma reklamacji ani na materia³y ani dobor kolorow tylko sprawna obs³uga techniczna i kolorystyczna a wiesz kolorystyzna obsluga to wiele lat pracy i znajomoœÌ wielu firm lakierniczych a takich ludzi w polsce jest ma³o mo¿e to ¿e szybko reaguja to coœ innego
pozdro lech |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|