Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
xxx_xxx
Wysłany: 2014-06-17, 09:03   G³êboka czerĂą
0
UP DOWN

Witam,

Mam do polakierowania autko, kolor nie ma byÌ oryginalny. Chcê zwyk³¹ czerù bez metalicu/per³y, ale chcia³bym ¿eby ta czerù by³a g³êboka. Czy robiliœcie mo¿e coœ takiego ¿e na po³o¿on¹ czarn¹ bazê lakierowaliœcie bezbarwny zabarwionym na czarno ? Czy to coœ da? Ewentualnie jak uzyskaÌ tak¹ g³êbok¹ czerù? Pod rêk¹ mam mieszalniki dyna oraz lesonal, oczywiœcie sk³aniam siê ku lesonalowi.

matheo_86
Wysłany: 2014-06-17, 16:43   
0
UP DOWN

jak masz mieszalnik to dawaj sam czarny pigment do tego odpowiedni¹ iloœÌ ¿ywicy przykryj wszystko klarem i gitara gra.
Chyba nie bĂŞdzie nic bardziej czarnego niÂż czarny pigment:)

No-limit
Wysłany: 2014-06-17, 17:00   
0
UP DOWN

matheo_86 napisał/a:
Chyba nie bĂŞdzie nic bardziej czarnego niÂż czarny pigment:)

Mylisz siĂŞ.
xxx_xxx napisał/a:
Pod rĂŞkÂą mam mieszalniki dyna oraz lesonal

Nie znam tych systemów,ale dodanie do czarnego pigmentu odpowiedniego pigmentu niebieskiego w odpowiedniej iloœci poprawi odcieù,a w celu pog³êbienia
xxx_xxx napisał/a:
na poÂłoÂżonÂą czarnÂą bazĂŞ lakierowaliÂście bezbarwny zabarwionym

dobarwiony w 1-9,

Pogromca mitĂłw
Wysłany: 2014-06-18, 00:07   
0
UP DOWN

Ka¿de dodawanie pigmentu jaœniejszego ni¿ czarny bêdzie powodowa³o w rzeczywistoœci os³abianie czerni, g³êbi. Spytaj w mieszalni o gotowy produkt czarny, w niektórych mieszalniach jest to oddzielny produkt nie wystêpuj¹cy na mieszalniku. No i póŸniej odpowiednia iloœÌ warstw lakieru bezbarwnego, oczywiœcie z suszeniem i szlifowanie pomiêdzy.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-06-18, 00:51   
0
UP DOWN

Pogromca mitĂłw napisał/a:
Ka¿de dodawanie pigmentu jaœniejszego ni¿ czarny bêdzie powodowa³o w rzeczywistoœci os³abianie czerni, g³êbi. Spytaj w mieszalni o gotowy produkt czarny,

No-limit napisał/a:
Mylisz siĂŞ.

No fakt.
Pozdrawiam @No-limit. :spoko:

Pogromca mitĂłw
Wysłany: 2014-06-18, 16:01   
0
UP DOWN

A moÂżna wiedzieĂŚ dlaczego, jakieÂś szersze uzasadnienie?

Miki
Wysłany: 2014-06-18, 21:53   
0
UP DOWN

Po prostu czarny granatowy jest ciemniejszy od czarnego, tak samo jak biaÂły niebieski jest bielszy od biaÂłego.

Pogromca mitĂłw
Wysłany: 2014-06-19, 10:24   
0
UP DOWN

Le¿ê :D ^^ :D ^^
Niestety zonk, mówimy tu raczej o innym odcieniu a nie jasnoœci i g³êbi.

Miki
Wysłany: 2014-06-19, 10:29   
0
UP DOWN

Le¿ê :D ^^ :D ^^

BoÂś tĂŞpy.

Pogromca mitĂłw
Wysłany: 2014-06-19, 10:33   
0
UP DOWN

Bo pytaÂłem o uzasadnienie i proszĂŞ abyÂś mnie nie obraÂżaÂł. MoÂżesz powiedzieĂŚ jak w takich przypadkach wychodzi Lab value?

Miki
Wysłany: 2014-06-19, 11:18   
0
UP DOWN

Ale po co ty teraz o przestrzeniach barw bĂŞdziesz prawiÂł. Jest to normalne ze nigdzie na mieszalniku nie ma pigmentu naprawdĂŞ czarnego czarnego. Po dodaniu pigmentu gdzie wpada on trochĂŞ w granat, i przyÂłoÂżeniu do fiszki z czarnym ktĂłry bĂŞdzie ciemniejszy ten czarny czy czarny granatowy?

Pogromca mitĂłw
Wysłany: 2014-06-19, 11:44   
0
UP DOWN

Bo pozycjonowanie kolorów do podstawa rozumienia tematu. Ten czarny czarny, jak to nazwa³eœ bêdzie ciemniejszy jednak w przypadku niektórych odcieni fabrycznych dodawany jest niebieski aby po prostu zmieniÌ jego odcieù co w subiektywnym wra¿eniu mo¿e byÌ ciemniejszy. Dok³adnie tak samo jest w przypadku bia³ego gdzie dodanie niebieskiego czyni go bardziej sinym co robi wra¿enie jaœniejszego amco de facto jest innym odcieniem. Nie mo¿na czarnego przyciemniaÌ a bia³ego rozjaœniaÌ niebieskim, to s¹ dwie sprzecznoœci. W zale¿noœci od mieszalnika czernie ró¿ni¹ siê od siebie, a niektórzy maj¹ specjalny czarny o innej pigmentacji który jest wyj¹tkowo g³êbok¹ czerni¹ co przy wiêkszej gruboœci lakieru bezbarwnego, a nawet po³o¿enia go drukrotnie daje super efekt i t¹ drog¹ wg mnie trzeba iœÌ.

xxx_xxx
Wysłany: 2014-06-19, 13:17   
0
UP DOWN

DziĂŞki wszystkim za odpowiedzi. Niestety przy mieszalnikach na ktĂłrych pracujĂŞ nie ma osobnego czarnego. Jedynie gotowa baza VW L041 to w zasadzie najzwyklejszy czarny. TakÂże zostaje mi czarny pigment do wziĂŞcia.

unek
Wysłany: 2014-06-19, 22:01   
0
UP DOWN

W zale¿noœci od mieszalnika czernie ró¿ni¹ siê od siebie

DokÂładnie w konwencji SH sÂą 3 pigmenty czarne .. 2 wpadajÂą w brÂąz a 3 w granat :D
A typowego czarnego nie ma ogĂłlnie kiedyÂś byÂł temat o tym ale na tamtym forum ..

Ps smoÂła teÂż niby czarna ale przypatrzysz siĂŞ to jest brÂązowa ^^

YAMAHER
Wysłany: 2014-06-19, 22:37   
0
UP DOWN

unek --> mylisz sie. ByÂło to na tym forum :) doszukiwali sie czarniejszego od czarnego :sciana:

Cos z tego co pamietam wspominali cos o oplu :) ze ma najciemniejsze czty jakos tak :D

unek
Wysłany: 2014-06-19, 22:45   
0
UP DOWN

YAMAHER, tu nie chodzi o to ... tylko o g³êbie czarnego :D przecie¿ napisa³em, ¿e jest to na tamtym forum :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi