Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mahoney
Wys³any: 2014-08-06, 17:16   Rdza w nadkolach
0
UP DOWN

Witam, mam problem z drobn± rdz± na zgrzewach. Jak skutecznie to zabezpieczyæ?

CAM00549.jpg
Plik ¶ci±gniêto 72 raz(y) 1.54 MB

CAM00546.jpg
Plik ¶ci±gniêto 81 raz(y) 1.17 MB

Przemek 
Wys³any: 2014-08-06, 18:04   
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
Pytanie czy siê op³aca .Wypiaskowaæ i wiadomoc co dalej :spoko:

mahoney
Wys³any: 2014-08-06, 18:39   
0
UP DOWN

Nie op³aca siê czyli pozbyæ siê auta?:) Dwa lata temu zabezpieczy³em te miejsca jakim¶ podk³adem akrylowym, po zdrapaniu tego podk³adu w tym roku rdza nie rozprzestrzeni³a siê tylko przebi³o trochê rudego przez akryl. Chcia³bym to teraz zrobiæ dobrze ale nie wiem jakie materia³y zastosowaæ, piaskowanie raczej odpada rdza jest tylko na zgrzewach reszta powierzchni jest nietkniêta przez rudzielca.

hematol 
Wys³any: 2014-08-06, 19:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
mahoney napisa³/a:
piaskowanie raczej odpada

A to czemu?Przemek dobrze Ci poradzi³. :tak:

mahoney
Wys³any: 2014-08-06, 19:34   
0
UP DOWN

Nie przeczê ¿e najlepsz± metod± na pozbycie siê rudej zarazy to piaskowanie, ale mam dos³ownie 8 takich punkcików z rdz± o ¶rednicy mo¿e 1cm reszta jest zdrowa. Chcia³bym to zrobiæ we w³asnym zakresie , oczy¶ciæ papierem lub szczot± drucian± na wiertarce( nie mam sprzêtu do piaskowania ani lakierowania). Nie wiem tylko jakie materia³y zastosowaæ na oczyszczon± powierzchniê.

marcin lech
Wys³any: 2014-08-06, 19:55   
0
UP DOWN

mo¿e druciak na wiertarkê i jazda potem epoksyd lub reaktywny potem akrylowy i baze lub co tam chcesz klasc dalej

Kamil1997 
Wys³any: 2014-08-06, 19:58   
0
UP DOWN

Sk±d: RSR
Ja bym to wyczy¶ci³ tarcz± Rapid strip na wiertarce je¶li s± w¿ery których nie jeste¶ w stanie oczy¶ciæ tarcz± Rs zastosowa³ bym ¶rodek wi±¿±cy korozje np Brunox epoxy. Jest to ¶rodek wi±¿±cy korozjê na bazie ¿ywic epoksydowych który wchodzi w reakcjê z tlenkiem ¿elaza i go neutralizuje. Nak³adasz go pêdzelkiem tam gdzie masz w¿ery odczekujesz oko³o 20min i dajesz drug± warstwê. ¦rodek pozostawiasz na 24h ¿eby siê w pe³ni utwardzi³ a nastêpnie przeszlifuj miejsce naprawy p240 usuwaj±c te¿ nie zwi±zany ¶rodek. ¦rodek zostanie wewn±trz w¿erów i zabezpieczy przed rozwojem korozji. Po szlifie p240 po³o¿y³bym dwie warstwy podk³adu epoksydowego.

Przemek 
Wys³any: 2014-08-06, 21:32   
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
mahoney napisa³/a:
Nie op³aca siê czyli pozbyæ siê auta?:) Dwa lata temu zabezpieczy³em te miejsca jakim¶ podk³adem akrylowym, po zdrapaniu tego podk³adu w tym roku rdza nie rozprzestrzeni³a siê tylko przebi³o trochê rudego przez akryl. Chcia³bym to teraz zrobiæ dobrze ale nie wiem jakie materia³y zastosowaæ, piaskowanie raczej odpada rdza jest tylko na zgrzewach reszta powierzchni jest nietkniêta przez rudzielca.

No to sobie sam strzeli³e¶ w kolano ,poniewaz podk³ad jest higroskopijny :cool:

Brunoxy nic nie pomog± ,drzesz do b³ysku metalu i epoxyd.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: