Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
dawid257
Wysłany: 2014-08-06, 18:28   podkÂładowanie przeszlifek
0
UP DOWN

witam. chciaÂłem zapytaĂŚ w sprawie podkÂładowania przeszlifek do goÂłej blachy. wÂłaÂśnie robie pierwszÂą swojÂą caÂłoÂściĂłwke z wnĂŞkami i blacharka i mam do was pytanie jaki podkÂład najlepiej w sprayu sie nada na takie przeszlifki do blachy. auto caÂłe zapodkÂładowane podkÂładem akrylowym novol protect 300. oczywiscie tam gdzie reperaturki i progi byÂł niby dany epoks pod i na szpachle...

wiem ¿e na go³¹ blache pasowa³oby daÌ epoksa ale czy taki akrylowy w sprayu te¿ by nie da³ rady?? czyta³em ¿e po niektórych produktach sie baza warzy³a wiêc jakiej firmy polecacie??

ewentualnie z novola spectral under 395 epoks moglby byĂŚ juÂż bez szlifowania i na te miejsca baza??

hematol 
Wysłany: 2014-08-06, 19:03   
0
UP DOWN

Witaj,ÂśmiaÂło na przeszlifki daj epoksydowy w spraju Under 395 ,takie ma zastosowanie :spoko:

dawid257
Wysłany: 2014-08-06, 19:04   
0
UP DOWN

hematol, nie powinien sie pogryÂźc z baza pozniej?? tak ze dwie warstwy bez matowania?? stosowaÂłeÂś go?

hematol 
Wysłany: 2014-08-06, 19:11   
0
UP DOWN

dawid257 napisał/a:
hematol, nie powinien sie pogryÂźc z baza pozniej?? tak ze dwie warstwy bez matowania?? stosowaÂłeÂś go?

Wiesz,co?Jak raz mi sie zgryzÂł ze starym lakierem,ktĂłry byÂł na elemencie,musisz sprĂłbowaĂŚ,jeÂśli bedzie sie gryzÂło to daj jakiÂś podkÂład na bazie wody albo podsusz opalarkÂą to miejsce delikatnie. ;)

dawid257
Wysłany: 2014-08-06, 19:18   
0
UP DOWN

ok to dzieki za info. moÂże sie ktoÂś jeszcze coÂś wypowie na ten temat..

miejsca przetarĂŚ do starej bazy teÂż by pasowaÂło podkÂładowaĂŚ przed lakierem ??

hematol 
Wysłany: 2014-08-06, 20:10   
0
UP DOWN

Cytat:
miejsca przetarĂŚ do starej bazy teÂż by pasowaÂło podkÂładowaĂŚ przed lakierem ??

PrzecieÂż juÂż o to pytaÂłeÂś :tak:
dawid257 napisał/a:
czytaÂłem Âże po niektĂłrych produktach sie baza warzyÂła wiĂŞc jakiej firmy polecacie??

Czyli bedziesz leciaÂł podkÂładem po bazie .
Reszta juÂż wiesz,jak napisaÂłem Tobie wyzej.

marcin lech
Wysłany: 2014-08-06, 20:50   
0
UP DOWN

ja daje epoksyd 360lub 340 novol i akryl 330 novol tak jak bym m/m aplikowaÂł i jest spoko .zawsze tak robie i mam pewne ze bd ok :P

KK 
Wysłany: 2014-08-06, 23:56   
0
UP DOWN

395 jest ok. Na niego nie powinno siĂŞ szpachlowaĂŚ. Jak na przeszlifkĂŞ ma byĂŚ dany, a na niego MM baza to jedna warstwa powinna byĂŚ 395.
Dla szlifu 2-3.

dawid257
Wysłany: 2014-08-07, 08:26   
0
UP DOWN

a jeszcze jedno.. bede lakierowa³ dach i blotniki drzwi i ty³y bez klapy maski i zderzaków. to wzi¹Ì standardowy rozpuszczalnik do bezbarwnego jak na warunki do garazu ?? bezbarwny t4w 444 bedzie

niby w karcie na szybkim rozpuszczaliku czas do zuÂżycia jest 45min ale zanim oblece dach i boki czy ten klar na dachu juz nie bedzie przesuszony za bardzo??

dawid257
Wysłany: 2014-08-07, 19:10   
0
UP DOWN

podpowie ktoœ jeszcze czy jak robie ca³e auto tzn dach i boki w moim przypadku to najpierw sobie ca³oœÌ przelecieÌ klarem jedn¹ warste i potem ca³oœÌ drug¹ czy najpierw dach 2 warstwy na gotowo potem jeden bok na gotowo i drugi??

Ruffy
Wysłany: 2014-08-07, 19:54   
0
UP DOWN

w³aœciwie to Ci nie podpowiem, ale zwróÌ uwagê ¿e baza nie mo¿e byÌ przesuszona, wiêc jeœli po³o¿ysz 2 warstwy klaru na dach, to minie parê minut, póŸniej jedna strona, i na drugiej mo¿e byÌ baza ju¿ za bardzo przesuszona? :/

Âłysy73 
Wysłany: 2014-08-07, 20:15   
0
UP DOWN

Ruffy napisał/a:
zwróÌ uwagê ¿e baza nie mo¿e byÌ przesuszona, wiêc jeœli po³o¿ysz 2 warstwy klaru na dach, to minie parê minut, póŸniej jedna strona, i na drugiej mo¿e byÌ baza ju¿ za bardzo przesuszona?
:D :D :D
JeÂśli te parĂŞ minut to ze dwa dni :D

Âłysy73 
Wysłany: 2014-08-07, 20:16   
0
UP DOWN

dawid257 napisał/a:
najpierw sobie ca³oœÌ przelecieÌ klarem jedn¹ warste i potem ca³oœÌ drug¹
Yoo

dawid257
Wysłany: 2014-08-07, 21:10   
0
UP DOWN

dzieki za info, wlasnie sobie poogl¹da³em filmiki i widzê ¿e najpierw ca³oœÌ sie raz leci a potem drugi. a to ¿e baza nie mo¿e byÌ przesuszona to wiem ale to podobno 24h a to bêdzie pó³ godziny po bazie robione klarem :) wiec chyba sie nie przesuszy

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-08-07, 21:43   
0
UP DOWN

Ruffy napisał/a:
ale zwróÌ uwagê ¿e baza nie mo¿e byÌ przesuszona,

Ale nie rozumiem... sucha suchsza czy pieprz.... :cry:

krzysiek124
Wysłany: 2014-08-08, 09:33   
0
UP DOWN

dawid257 napisał/a:
a jeszcze jedno.. bede lakierowa³ dach i blotniki drzwi i ty³y bez klapy maski i zderzaków. to wzi¹Ì standardowy rozpuszczalnik do bezbarwnego jak na warunki do garazu ?? bezbarwny t4w 444 bedzie

niby w karcie na szybkim rozpuszczaliku czas do zuÂżycia jest 45min ale zanim oblece dach i boki czy ten klar na dachu juz nie bedzie przesuszony za bardzo??

w tych temp. /lato ponad 20C/ maluj klarem w systemie standard, express zostaw na zime. Przyznam ze jak malowalem zima w systemie express to i tak niezle trzeba bylo sie spieszyc zeby klar ladnie sie rozlewal /15C w pomieszczeniu/.
Taka ciekawostka: T4W 444 do niedawna na opakowaniach mial napisane ze mozna mieszac z rozpuchem standard albo express, obecnie na nowych opakowaniach jest informacja tylko i wylacznie ze mozna malowac systemem stanard /TVA/, karty produktu pozostaly te same, a moze ktos strony www nieaktulizowal....

Groblas
Wysłany: 2014-10-08, 23:24   
0
UP DOWN

Witam Wszystkich!

Lakieruje Simsona , po piaskowaniu daÂłem podkÂład reaktywny i na to akrylowy. ZrobiÂłem kilka przeszlifek do goÂłej blachy i myÂślĂŞ , Âżeby na te przeszlifki daĂŚ podkÂład reaktywny i podkÂład akrylowy mokro na mokro.
Tylko mam dylemat , bo jak bêdê malowa³ te przeszlifki reaktywnym to na pewno przyprószê nim te¿ podk³ad akrylowy wokó³ przeszlifek , a reaktywny powinno siê dawaÌ tylko na go³¹ blachê.
Co o tym sÂądzicie?

Pozdrawiam!

KK 
Wysłany: 2014-10-08, 23:26   
0
UP DOWN

Epoxyd 395 i podkÂład akrylowy itd. Lub sam akryl.
Ewentualnie sam 395.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu