Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-27, 23:37   metalik zbyt metaliczny
0
UP DOWN

Po raz pierwszy w ¿yciu lakierowa³em... :) efekt niby fajny, jednak mam wra¿enie, ¿e lakier jest zbyt metaliczny (?) bynajmniej w porównaniu do starego. Bardzo siê mieni, ma fajn± g³êbiê i ¶wietny po³ysk, a nawet go nie polerowa³em. Martwi mnie jednak ró¿nica w odcieniu i ta ilo¶æ jakby brokatu miêdzy baz± a klarem... Czy takie zjawisko jest objawem z³ego wylania?

Co na pewno zrobi³em ¼le:
- nie doda³em rozcieñczalnika do lakieru i do bazy, a powinienem by³ dodaæ 10%
- nie wiem czy pierwsza warstwa nie by³a zbyt skromna, bo ledwo popruszy³a próg

Generalnie to by³ tylko próg i to w miejscu którego nie widaæ, ale mam zastrze¿enia co do efektu i chcia³bym siê dowiedzieæ czy jest skutkiem z³ego dobrania farby czy te¿ co¶ ¼le zrobi³em.
Farba by³a dobierana na podstawie kodu lakieru z nadwozia mazda 323c 96r kolor 11p.

Podk³ad epoksydowy novol protect 360 szary.

Ruffy
Wys³any: 2014-08-28, 08:21   
0
UP DOWN

pewnie za grubo wyla³e¶ bazy i dlatego tak :D

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-28, 17:45   
0
UP DOWN

Mo¿luwe bo pola³em gdzieniegdzie 3 warstwy :l tzn najpierw przykrecilem material i zgrubnie opruszylem. Po 10 minutachmiejsca gdzie by³ kit. 10 minut pe³na wylana, 15-20 druga pe³na i po 35-40 przy temp 19stC lakier.

Dzis w mieszalni po zbadaniu koloru przyznali ze maja inna recepture w/g kodu i dorobili bazy po rabacie :) dlatego odcien inny.

Ruffy
Wys³any: 2014-08-28, 20:28   
0
UP DOWN

i dlatego ja na miejscu nie bêdê kupowa³ ¿adnych materia³ów bo w dupie mam ich wynalazki :shock:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: