Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
KK 
Wysłany: 2014-12-28, 16:22   Wentylacja w norce.
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Witam.
Postanowiłem założyć osobny temat.

Chciałem się Was poradzić co do wentylacji.
Posiadam takowy wentylator promieniowy http://allegro.pl/wentyla...4922075983.html
Tylko mój jest z silnikiem osobnym, napędzanym poprzez paski. Silnik jest 4kw ip55, 1400 obrotów. Nie był to komplet.

Planowałem zrobić kostkę wyciągową, ala kostki Projektera. Z 3 lub 4 bokami ssawnymi. Filtry kartonowe i Paint stop. Zdjęcie planów poniżej na fotce nr 1.
No i zastanawiam się teraz czy czasem nie zrobić sobie jednak ścianki lakierniczej mobilnej, takiej 2x1,5m, zamiast tej kostki.
Zastanawiam się też nad tym moim wentylatorem, czy to w ogóle ma sens. W większości rozwiązań widziałem wentylator jednostronnie ssący i bezpośrednio silnik. Tak jak tutaj: http://olx.pl/oferta/scia...html#d26ca54d54
Podpowiedzcie co robić. Montaż mojego wentylatora w takim wyciągu z paskami to chyba będzie problem, ponieważ silnik musiałby być jednak na wierzchu, nie narażony na czynniki wybuchowe :cool: :sciana:
Można silnik wyciągnąć na wierzch tak jak tutaj na fotce z kabiną nr 2.
Co sądzicie?

kabina-smartline.jpg
2
Plik ściągnięto 612 raz(y) 351,48 KB

Kostka.jpg
1
Plik ściągnięto 100 raz(y) 63,14 KB

_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2014-12-28, 16:49   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Dodam jeszcze, że wentylacja będzie odbywać się na hali 15x9m, wysokość to chyba z 7 m w szczycie.

Proszę o scalenie postów.
_________________

 
 

936
Wysłany: 2014-12-28, 18:23   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 905
Hmmm....
Kamil te wszystkie konstrukcje ? :)
są dobre
lecz dla mnie przekombinowane jeśli chodzi o prace na poziomie HOBBY....

Ps. Skonstruowaliśmy jak wiesz z forum w pracy ścianę lakierniczą mobilną, opartą na wentylatorze przemysłowym fi 90 mm od klimatyzacji (silnik 3 fazowy 690 watt ):) lecz spełniającym normy IP 65 !!!
...chodzi 3 sezon bez problemu.
koszt ok. 2 000 zł
najdroższy wentylator z all....drogo- 900 zł reszta to kształtowniki i blacha na poszycie + filtry
wylot spalin przez filtry na zewnątrz pomieszczenia możesz zrobić z rękawa foliowego ?!? :tak:

Prześle niedługo zdjęcia na e maila.
Pozdrawiam
 

936
Wysłany: 2014-12-28, 20:51   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 905
90 cm :tak: ^^ ;)
 

KK 
Wysłany: 2014-12-28, 22:42   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
936 ja to wszystko wiem, tylko wiesz, mam wentylator, chciałbym go wykorzystać, ale jeśli mam kombinować za dużo ponieważ wentylator słabo spełni swoją funkcję, to bym kupił inny, np jedno stronnie ssący z silnikiem zamontowanym w osi wentylatora.
Oczywiście ścianka musi być jak najbardziej mobilna.

W razie czego ten wentylator sobie zostawię na nawiew lub sprzedam, silnik 4 kw mi nie zginie, mogę użyć go do sprężarki.

Co do ceny to tak liczę 2 tyś-2,5 :) .

Odezwij się w e-mailu.
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2014-12-29, 21:06   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Ktoś się jeszcze w temacie odezwie? Wszystkie uwagi mile widziane.
_________________

 
 

Feiner
Wysłany: 2014-12-30, 07:00   
0
UP DOWN

Posty: 29
Ja bym wolał mieć silnik na wierzchu, nawet jakby obudowa paska klinowego miała mieć nieszczelności przy wale, najwyżej trochę lewego powietrza by ciągnęło ale bezpieczniej i zdrowiej dla silnika. Jak masz co zrobić z tym wentylatorem i silnikiem to lepiej kup zintegrowany z silnikiem ssący jednostronnie i wtedy będzie ci łatwiej go zamontować na ściance mobilnej.
 

unek
Wysłany: 2014-12-30, 12:18   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
http://www.allegromat.pl/aukcja168928 na 2 fotce masz wyciąg zrób tak ..

KK napisał/a:
Silnik jest 4kw ip55,
Nic nie wybuchnie :)

Silniki - osobny do napędu układu nadmuchowego i wyciągowego. Stosujemy silniki indukcyjne trójfazowe z rozruchem gwiazda/trójkąt. Wykonanie w klasie IP 55.

http://www.autokabina.pl/autokabina.pl/eagle.htm

I nie zapomnij o filtrach ;)

http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=2997
 

KK 
Wysłany: 2014-12-30, 19:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Dziękuję Unek, że odpisałeś. Powiem Ci, że myślałem o zrobieniu czegoś na kształt tego co wrzuciłeś. Widziałem na jednej ściance lakierniczej jak silnik był przymocowany zaraz do wylotu z wentylatora na wsporniku/blasze. Rysunek poglądowy poniżej.
Co do rysunku to mogę zastosować wylot do góry. Jakby silnik był na wierzchu to i może to nie wygląda estetycznie, ale nie byłoby na nim syfu. Choć to rozwiązanie które wrzuciłeś jest też bardzo dobre.

1. Tylko czy patrząc na zdjęcie nr 2 z allegromatu(wrzuciłem poniżej)co wrzuciłeś myślisz o tym, aby kostka cała z 4 stron była w filtrach ssących(papierowe V i paint stop) czy np tylko z 1?
2. Tam gdzie jest silnik to też ma być jako całość i ramka z filtrem, czy tylko dolna część, a górna tam gdzie silnik okryta blachą?
3. Jak w takim agregacie dostarczane jest brudne powietrze do wyciągu i turbiny?

Co do tematu Projektera to czytałem to kilkanaście razy, i też zastanawiam się czy robić obieg zamknięty np sterowany klapą czy sobie darować.

Do kolegi 936, wiatrak normalny nie wchodzi w grę. Musi być promieniowy. Nie wydam 800zł na normalne łopaty ponieważ ma małe sprężanie.

Podkreślam to jest rozwiązanie tymczasowe. Kiedyś będzie prawdziwym wyciągiem. Na nawiew pójdzie coś większego. Ten wiatrak jest dwustronnie ssący i otwory mają po 32cm. Na koła jeszcze nie patrzałem dokładnie. Nie wiem czy jest 1:1, muszę sprawdzić. Zawsze można zwiększyć obroty do 1600.

Wersja dildo.jpg
W wersji dildo.
Plik ściągnięto 45 raz(y) 48,66 KB

wyciąg.jpg
W wersji box.
Plik ściągnięto 344 raz(y) 123,92 KB

Kostka2.jpg
W wersji ścianka lakiernicza.
Plik ściągnięto 110 raz(y) 59,9 KB

_________________

 
 

Dementor
Wysłany: 2014-12-30, 23:20   
0
UP DOWN


Posty: 364
KK, ten pierwszy rysunek wygląda jak wielki kuta.s ^^ ^^ :mrgreen: :mrgreen: ;P ;P :x:
 

KK 
Wysłany: 2014-12-31, 02:06   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Nie mogłem się powstrzymać.
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2014-12-31, 08:37   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
KK napisał/a:
Jakby silnik był na wierzchu to i może to nie wygląda estetycznie, ale nie byłoby na nim syfu.
Syf i tak będzie przecież od razu wszystko nie wyleci .Więc lepiej aby był zakryty .
KK napisał/a:
. Tylko czy patrząc na zdjęcie nr 2 z allegromatu(wrzuciłem poniżej)co wrzuciłeś myślisz o tym, aby kostka cała z 4 stron była w filtrach ssących(papierowe V i paint stop) czy np tylko z 1?
Z tego co można wyczytać z postów PROJEKTER w boxie jakby zrobić wszystkie boki najlepszy jest to układ do pomieszczenia w którym można go postawić na środku wtedy będzie spełniało swoją rolę, gdyż poustawiasz sobie elementy po bokach ..
Gdy pomieszczenie jest duże tak jak w twoim przypadku można zrobić tylko filtr na samym dole i zbiera ci od posadzki :D Bądź też na jednej stronie i będziesz miał mobilną ściankę o taką 2w1 :D Tak na chłopski rozum ..
Twój wentylator spokojnie ma 10tyś m3 więc przelicz sobie kubaturę tej hali i spr czy starczy ciepłego powietrza bo może okazać się, że Ci zabraknie :)

KK napisał/a:
.2 czy tylko dolna część, a górna tam gdzie silnik okryta blachą?

Tak bym zrobił .
KK napisał/a:
3. Jak w takim agregacie dostarczane jest brudne powietrze do wyciągu i turbiny?
No przez filtry wciąga i wylatuje tam gdzie poprowadzisz kanał wylotowy raczej na zewnątrz :D
KK napisał/a:

Co do tematu Projektera to czytałem to kilkanaście razy, i też zastanawiam się czy robić obieg zamknięty np sterowany klapą czy sobie darować.
Tutaj już musiał byś zrobić co najmniej 2 boxy .. przecież w tym linku z lakiernika masz to opisane ;)
KK napisał/a:
. Zawsze można zwiększyć obroty do 1600.

Podaj wymiary tego wentylatora tzn wylotu..
 

KK 
Wysłany: 2015-01-01, 02:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Podam jutro wymiary wylotu. Co do tematu Projektera to bez obrazy jest to napisane słowami człowieka, który nie chce się podzielić informacjami, tylko coś sprzedać. Także są nieścisłości i wynika z tego nic. Nawet takie wnioski jak to, że taki box 90x90 jest lepszy niż ścianka lakiernicza... co było w tym temacie poruszone. No, ale rozumiem to, ponieważ każdy próbuje coś sprzedać i zarobić.

Dlaczego do obiegu zamkniętego muszę robić dwa boxy? Na boxie robię coś, ala rekuperator z filtrami węglowymi i kieszeniowymi/ewentualnie coś podobne, przysłonę sterowaną i np 50% na zewnątrz, a 50% do środka. Podobnie jak w strefie przygotowawczej.

Jak będą problemy z ciepłem to trochę ten wentylator przytkam, ewentualnie zmniejszę obroty/silnik. Jest jeszcze możliwość zwiększenia źródła ciepła, ale to jest tylko moje hobby, także może być tylko w okresie letnim.
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-01, 14:13   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
KK napisał/a:
Nawet takie wnioski jak to, że taki box 90x90 jest lepszy niż ścianka lakiernicza..
Box jest mobilny poza tym jest możliwość na wszystkie boki ssawne ..

KK napisał/a:
Dlaczego do obiegu zamkniętego muszę robić dwa boxy?



1.Jeżeli na sam wyciąg ten box ma być to po jakiego grzyba obieg zamknięty ?? kończysz lakierować mogły nie ma wyłączasz i luz .. tak jak ścianka lakiernicza
2. Chcesz mieć nadmuch i wyciąg musisz zrobić osobny box na sam nadmuch .. tak jak jest w strefie przygotowawczej (plenum nawiewowe )

Pomyśl też wymiary tego boxa masz miażdżące suty ..obyś nie wymieniał filtrów co chwila..



A co do reszty to rekuperator ma 2 wentylatory . jeden na nadmuch 2 na wyciąg .



Poczytaj sobie też o strefach i wyciągnij wnioski (masz tam 3 możliwości )
http://fobo.pl/fobo/?page_id=769

Soryy kk mieszasz tutaj jak nic :D
 

KK 
Wysłany: 2015-01-01, 17:18   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Nie wiem czy mieszam czy nie. Natomiast i sam Projekter pisał, że część powietrza z 1 boxa może powracać do pomieszczenia i robić jako obieg zamknięty np w zimę.
25% wraca z powrotem do pomieszczenia, a reszta powietrza wywalana jest na zewnątrz czyli 75%. Nie potrzeba dwóch turbin.
Na dole zamieściłem pogląd sytuacji.

Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 152 raz(y) 69,35 KB

_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-02, 07:51   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
KK napisał/a:
że część powietrza z 1 boxa może powracać do pomieszczenia i robić jako obieg zamknięty np w zimę.
Czyli tak jak pisałem wcześniej 2 boxy :D

170483987_4_644x461_komora-lakiernicza-stanowiska-przygotowawcze-ramie-rupes-odkurzacze-uslugi-i-firmy.jpg
Plik ściągnięto 296 raz(y) 25,41 KB

 

unek
Wysłany: 2015-01-02, 08:14   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
KK napisał/a:
Nie potrzeba dwóch turbin.
A czy ja pisałem, że trzeba 2 turbiny ?? Dlatego wrzuciłem Ci link z fobo strefami ...
 

KK 
Wysłany: 2015-01-02, 20:31   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Dobra mniejsza z tym. Nie ma sensu o tym dyskutować.
Wyjście z wentylatora ma 47x40cm. A aktywne jest 47x27 ponieważ część jest przysłoniona fabrycznie.
Czy mogę zredukować komin/wyjście do tego aktywnego pola czyli 47x27?
Prędkość wentylatora to około 900-1000obr max. Ponieważ koło na silniku jest dość małe. Sprawdzę dokładnie obroty potem jak uruchomię całość.

Nie wiem jakie filtry do końca zastosować...same paint stop starczą?

Pod spodem ścianka z podobnym rozwiązaniem jak chce zrobić.

sciana.jpg
Plik ściągnięto 231 raz(y) 36,33 KB

_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-02, 22:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
KK napisał/a:
zredukować komin/wyjście do tego aktywnego pola czyli 47x27?
tak przecież tylko tam wylatuje ;)
KK napisał/a:
Nie wiem jakie filtry do końca zastosować...same paint stop starczą?
jak ma być to jako ścianka to bym zastosował andrea ... u siebie mam paint i sypię się z tego strasznie ... może z tego kokosa ale nie wiem co to hehe

KK, zrób plenum tak jak masz na zdjęciu ale większe chociaż 2x2 .. tak samo box większy i będzie to jakoś działać .. chyba, że chcesz tylko mieć mniej mgły w hali to wtedy tylko ścianka
 

KK 
Wysłany: 2015-01-02, 23:40   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Ty masz u siebie strefę czy też coś ala kombinacje?
_________________

 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-02, 23:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Unek ma ładny warsztat. Dawno nie widziałem nic więcej niż kiedyś jak burzył ściane i wstawił baaardzo duze okno i pomieszczenie estetycznie wykończył.
Podoba mi sie takie cos.
Jak tam z wentylacją to juz sam musi napisac.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

KK 
Wysłany: 2015-01-03, 17:46   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Tak się od wczoraj zastanawiam dlaczego odpisujesz za Unka? ^^
Czyżby zbliża się pojednanie na łamach forum?
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 18:39   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Dobra, wariant umiejscowienia silnika i wiatraka to ten poniżej.
Obudowa będzie prostokątem.
Wielkość 2000 x 1760 x 860
Profil kwadratowy 30mm, ścianka 2mm.
Pocięte mam na tą chwilę 26mb tego profila. Przypuszczam, że braknie.
Koszt jaki poniosłem do tej pory to 200zł brutto stal.
Dodatkowo zakupiłem imadło spawalnicze, do spawania pod kątem prostym. Koszt 200zł.
Silnik i wiatrak kosztował mnie 600zł + 50zł paliwo.
Zatem razem mamy już 1050zł.
Czas poświęcony na cięcie profili, przygotowanie pod spawanie i transport do mnie 3h.

1.jpg
Plik ściągnięto 278 raz(y) 31,08 KB

_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-01-10, 22:58   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Krzychu nawet nie wiesz ile mi dałeś miej pracy, dzięki temu ze napisałeś o imadle spawalniczym .Kolejna nauka dzięki Tobie,dziękuję ze kolejny raz nauczyłem się od Ciebie dobrych i pomocnych rozwiązan.
 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-10, 23:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
Jeżeli chodzi o KK to raczej Kamil nie Krzysiek ;)
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-01-10, 23:09   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Sorry Kamil.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-01-10, 23:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Przemek piłeś alkohol przy sobocie? Przyznaj się? ;) :D
Imadło mam dokładnie takie: Proma uchwyt ścisk prostokątny 60/110, ze sklepu Matrix z Allegro. Solidnie wykonane. http://allegro.pl/proma-u...4835401036.html

Kupiłem jeszcze imadło maszynowe do wiertarki Ws 15, takie: http://allegro.pl/imadlo-...4961519243.html
Szału się nie spodziewam za tą kasę, ale do wiercenia powinno być ok. Stare imadło musiałem oddać znajomemu tokarzowi i musiałem zrobić zakup. Imadło przyjdzie w poniedziałek, to napiszę, czy daje radę :D
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-12, 10:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
tutaj jest mały sarkazm ze strony :D
Lackdoctor napisał/a:
wstawił baaardzo duze okno
Ale nie chce mi się tego tłumaczyć znowu... więc raczej nie jest to
KK napisał/a:
pojednanie na łamach forum?
^^ ^^


KK napisał/a:
Ty masz u siebie strefę czy też coś ala kombinacje?
Pisałem już o tym kiedyś .. mam nadmuch zrobiony przez http://lakierowanko.info/download.php?id=5135 Plus osobny wentylator na wyciągu coś ale kabina amerykańska ^^ spr na lakierniku w moje fotorelacji ..
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-01-12, 12:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
unek, No kurcze nie szukaj dziury w całym.
Masz po prostu jasno.
Oczu nie psuje sztucznym światłem.
Du uuu że. ... tez takie chcę.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

unek
Wysłany: 2015-01-12, 19:19   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Nie szukam przecież .. rok temu inaczej pisałeś o tym oknie :D a, że był z naciskiem na bardzooo dużżee twój poprzedni post sądziłem, że pamiętasz .... :cool:
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-12, 20:22   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
unek napisał/a:
tutaj jest mały sarkazm ze strony :D
Lackdoctor napisał/a:
wstawił baaardzo duze okno
Ale nie chce mi się tego tłumaczyć znowu... więc raczej nie jest to
KK napisał/a:
pojednanie na łamach forum?
^^ ^^


KK napisał/a:
Ty masz u siebie strefę czy też coś ala kombinacje?
Pisałem już o tym kiedyś .. mam nadmuch zrobiony przez http://lakierowanko.info/download.php?id=5135 Plus osobny wentylator na wyciągu coś ale kabina amerykańska ^^ spr na lakierniku w moje fotorelacji ..


kolego wrzuc link bo znalesc niemoge
 

Przemek 
Wysłany: 2015-01-12, 21:27   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
KK napisał/a:
Przemek piłeś alkohol przy sobocie? Przyznaj się? ;) :D
Imadło mam dokładnie takie: Proma uchwyt ścisk prostokątny 60/110, ze sklepu Matrix z Allegro. Solidnie wykonane. http://allegro.pl/proma-u...4835401036.html

Kupiłem jeszcze imadło maszynowe do wiertarki Ws 15, takie: http://allegro.pl/imadlo-...4961519243.html
Szału się nie spodziewam za tą kasę, ale do wiercenia powinno być ok. Stare imadło musiałem oddać znajomemu tokarzowi i musiałem zrobić zakup. Imadło przyjdzie w poniedziałek, to napiszę, czy daje radę :D


Cenię to bardzo w Tobie źe naprawdę wnosisz dużo merytorycznej wiedzy . Alkoholu nie piję wcale. :spoko:
 

KK 
Wysłany: 2015-01-12, 23:22   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Dzięki. :spoko:
Z alkoholem u mnie podobnie jak u Ciebie. Niestety ja pić nie mogę od pewnego czasu, a czasem szkoda.
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-14, 11:23   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
ursus1992,

https://picasaweb.google.com/101605358951868298935/16Grudnia2013?authkey=Gv1sRgCJuwkIrhgrL2Hw
 

KK 
Wysłany: 2015-01-16, 22:22   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Na dzień dzisiejszy, minęło kolejne 14h pracy i 40zł na stal.
Zatem razem mamy już 1100zł.
Czas poświęcony to już 17h.
Na dzień dzisiejszy posadziłem wiatrak na swoim miejscu i jutro jak Bóg da, spasuję silnik i może uda się zrobić część wyrzutni powietrza.

Nie mogę coś na forum dodać fotek, więc wrzucam:
https://plus.google.com/118242770762777721553/posts/FdEMbCz2ubD
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-17, 18:56   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
unek napisał/a:
ursus1992,

https://picasaweb.google.com/101605358951868298935/16Grudnia2013?authkey=Gv1sRgCJuwkIrhgrL2Hw


witam, moze Pan napisac jaki tam jest wentylator do nadmuchu jakiej wydajnosci i jaka moc silnika w kw
 

KK 
Wysłany: 2015-01-17, 22:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Kolejne 4h czyli, obsadzenie silnika, wspawanie wzmocnień, do których będzie przymocowana blacha zewnętrzna i zamocowanie trzymacza filtrów kartonowych.
Mamy już 21h.
Dodane nowe fotki:
https://plus.google.com/118242770762777721553/posts/YxJg2qHaj3P
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-18, 14:12   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
ursus1992 napisał/a:
moze Pan
Jaki Pan ? To, że dzisiaj wskoczyło mi 32 lata raczej nie oznacza abym był aż tak stary :D

Nadmuch mam przez nagrzewnicę wymiennikową którą wrzuciłem wcześniej . Ma ona 60 kw do tego jest wentylator promieniowy z silnikiem 2,2 kw i trochę obroty podkręcone do 2800 tzn zmieniłem silnik bo był inny. wydajność w granicach 8 tyś może trochę więcej .. Poprzez rury izolowane puszczone do plenum nawiewowego które mają wymiar 2x2.20 metra .

A wyciąg też wentylator promieniowy w granicach 4- 5 tyś. silnik 1,1 kw ..
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-18, 19:59   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
unek napisał/a:
ursus1992 napisał/a:
moze Pan
Jaki Pan ? To, że dzisiaj wskoczyło mi 32 lata raczej nie oznacza abym był aż tak stary :D

Nadmuch mam przez nagrzewnicę wymiennikową którą wrzuciłem wcześniej . Ma ona 60 kw do tego jest wentylator promieniowy z silnikiem 2,2 kw i trochę obroty podkręcone do 2800 tzn zmieniłem silnik bo był inny. wydajność w granicach 8 tyś może trochę więcej .. Poprzez rury izolowane puszczone do plenum nawiewowego które mają wymiar 2x2.20 metra .

A wyciąg też wentylator promieniowy w granicach 4- 5 tyś. silnik 1,1 kw ..


witam, a ten box na suficie obudowa z filtrami jaką ma wyskosc ? mam segmentową brame miedzy sufitem a prowadnicami jest 15-20cm czy tyle wystarczy na filtry z obudową ?
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-18, 20:26   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
mam taki wentylator silnik 0,9kw srednica ok 40cm jaka to moze miec wydajnosc ? nada sie

http://www.fotosik.pl/pok...58e4e15b2f.html
  
 

KK 
Wysłany: 2015-01-18, 20:29   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Link nie działa.
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-18, 20:37   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
poprawione
 

KK 
Wysłany: 2015-01-18, 23:21   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Czy do wyciągu zastosować same filtry kartonowe czy też paint stop za kartonowymi?
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-19, 10:38   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
ursus1992, Nie wiem .. plenum w kabinie jaki i w strefie ma wysokość w granicach 70 cm, ja mam u siebie 60.. Lepiej powielić to co już ktoś wymyślił niż składać po swojemu .
Wentylator jaki posiadasz - nadaję się do odciągu jak i nadmuchu ale bardziej przy spawaniu niż do plenum .. Średnicę jaką podałeś to chyba całego wentylatora :D

KK, Jak sam wyciąg to jeden z nich andrea albo paint ..( od 2 pisałem wcześniej nie długo będę zmieniał u siebie raczej na andrea )
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-19, 14:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
ok dzieki za info, tą obudowe plenum z czego najlepeij zrobic ? z blachy troche ciezkie to bedzie myslałem z plyty osb wym 2mx4mx60cm wysokosc, na podlodze mam krate 3,6x6m czy taka powierzchnia filtra starczy ?

i jaka wydajnosc tego mojego wentylatora ? obr 2880, ciagnal pyly w jakiejs firmie :D

http://www.fotosik.pl/pok...6c0e96cca2.html

http://www.fotosik.pl/pok...5b2abf0242.html
 

unek
Wysłany: 2015-01-19, 20:44   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Jak już musisz to zrób z tych osb ..
Może tak rozmieść plenum ??
http://lakiernik.info.pl/download.php?id=3006
A wyciąg jak masz czyli w kracie ..

Nie wiem dokładnie jakie masz łopaty w tym wentylatorze ale coś w granicy 1500 m3/h .. więc szału nie ma
 

kamilbusko
Wysłany: 2015-01-19, 21:53   
0
UP DOWN

Posty: 349
zrób tak jak u mnie. lepiej nie trzeba

IMG_0909.JPG
Plik ściągnięto 321 raz(y) 85,47 KB

 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-19, 22:13   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
Zajebiaszcze masz pomieszczenie :spoko:
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-19, 22:28   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 227
kamilbusko napisał/a:
zrób tak jak u mnie. lepiej nie trzeba


no spoko widzialem na sasiednim forum, napisz jakie masz wymiary tego plenum i wentylator wydajnosc i moc silnika :spoko:
 

kamilbusko
Wysłany: 2015-01-19, 22:54   
0
UP DOWN

Posty: 349
podłoga i sufit 6x4. wydajnosc 6 lub 7 tys juz nie pamiętam. silniki 2.2 .
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga