Autor |
Wiadomo¶æ |
|
tomekmazepa
|
Wys³any: 2015-02-15, 13:00 malowanie od poczatku do konca
|
0
|
|
|
|
Witajcie, jestem tutaj nowym forumowiczem przed przystapieniem do tego tematu przesledzilem wczoraj do okolo 4 rano wiele waszych tematow i wypowiedzi, za ktore z gory dziekuje. Od razu przepraszam za brak polskich znakow ale nie posiadam polskiego windowsa.
Obecnie mieszkam i pracuje w UK ale pod koniec lutego wracam do PL i chcialbym troszke amatorsko nauczyc sie malowac oraz zakupic brakujacego mi sprzetu.
Pierwsze auto jakie chcialbym pomalowac po powrocie jest to Nissan Almera kolor niebieski metalic 98r. Posiada on liczne ogniska rdzy na nadkochal z tylu i w dolnych czesciach drzwi. gorna ramka drzwi stracila lakier wyglada to tak jakby sie spalil od czegos. troche wgniecen itd. ogolnie auto mozna powiedzec ze w tym wieku nadaje sie do takiej jakby mini renowacji.
Jako ze w Uk pracuje przy przygotowaywaniu pojazdow pod malowanie to ze szpachla i naprawami wgniecen itd. nie mam problemu, problem zaczyna sie po tym jak auto opuszcza moje stanowisko i zabierane jest dalej tam niestety nikt mi nie chce udzielic dalszych informacji w trosce o wlasna prace ;(.
Tak wiec do dyspozycji w PL mam:
1. Kompresos 250L.
2. Zestaw klockow do tarcia szpachli firmy Mirka.
3. Szlifierke pneumatyczna firmy Mirka.
4. Maszyne do Polerki no name
Z pistoletow chcialbym kupic DeVilbiss GTi PRO LITE chyba ze ktos poleci cos fajniejszezgo.
Moze zaczne od pytan, ktore mnie nurtuja i do konca nie wiem co i jak na forum znalazlem takie oto wypowiedzi:
miejsca, w ktorych wystepowala korozja zabezpieczyæ antykorozyjnym podk³adem – reaktywnym – tzw. WASH PRIMER ( np. NOVOL Protect 340, Eurofill CP).
Odizolowaæ Wash Primer podk³adem akrylowym przed na³o¿eniem szpachlówki (WA¯NE !) (np. Multifiller CP, PerfectFiller CP...).
Przed aplikacj± szpachlówki na go³± blachê mo¿na, i nawet by wypada³o, na³o¿yæ podk³ad epoksydowy.
Teraz moje pytanie ile naniesc warst tego podkladu jednego, drugiego jak rowniez trzeciego. Czy to po kazdym nalozeniu trzeba przeslifowac papierem.
Po ty wszystkim wyszpachlowac element.
Po tym wszystkim nakladam 3 warswty podkladu zaczynajac od miejsa, ktore bylo szpachlowane w celu pozniejszej obrobki z odstepem czasowym. 1-5minut, 2-10minut, 3do calkowitego odparowania, po tym przecieram P240 i poprawiam P800 pozniej przecieram schotem.
Teraz moje pytanie co w miejscach gdzie sa robione odciecia czy element przetrzec caly schotem czy moze tylko do jakiegos momentu poza miejsce podkladowania jak pozniej nanosic nowy lakier czy moge pomalowac lakierem miejsca, ktore nie bylo zmatowione tego nigdy nie wiedzialem i nic na ten temat nie znalazlem.
Jesli chodzi o polerowanie takich elementow bede prosil o odpowiedz dopiero jak bede w PL i kupie pasty raczej nastawiam sie na pasty 3M.
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i jesli cos mysle nie tak prosze mnie poprawic.
Jesli chodzi o koszty, to na pewno nie chce tego robic w przedziale cenowym 50 ani 100zl chce, aby to bylo zrobione tak jak ma byc.
Pewnie wielu z was powie mi zebym sie postukal mlotkiem po glowie i oddal auto do lakiernika, ale ja juz nie jedno auto oddalem do lakiernika moze jakbym oddal gdzies w PL to by bylo tak jak ma byc, ale oddajac auto pod malowanie w moich okolicach nie mozna sie spodziewac rewelacji Ci co chcieli robic tak jak nalezy niestety musieli zamknac swoje interesy poniewaz w Polsce jest jak z tym sklepem CCC po co dawac auto do lakiernika za 1000zl jak obok jest co to samo zrobi za 300zl a Cena Czyni Cuda. |
|
|
|
|
misias
|
Wys³any: 2015-02-15, 13:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 245
|
Nikt na pewno ci nie powie ¿eby¶ siê popuka³ w g³owê to po pierwsze.
Dziwi mnie to ¿e nikt nie chce ci udzieliæ info na temat wykañczania pow³oki lakierniczej,z lakierników którymi pracujesz na co dzieñ to po drugie?
To znaczy ¿e jeste¶ tam tylko od przygotowania czyli od najgorszych najbardziej uci±¿liwych prac w lakiernictwie i za to cie szanujê.
A tych którzy nie chc± ci udzieliæ informacji na temat lakierowania koñcowego od ciebie z serwisu po przeczytaniu forum jeszcze nieraz zaskoczysz:)
na pocz±tek filmiki w wersji uk i wersji PL.
https://www.youtube.com/user/MrZoeystevenson
https://www.youtube.com/c...EsDvVx7QzLf4wew
Masz pytania pytaj i czytaj forum |
|
|
|
|
tomekmazepa
|
Wys³any: 2015-02-15, 13:56
|
0
|
|
|
|
misias Dziekuje za szybka odpowiedz tutaj sa troszke inne zasady jestem Polakiem kory pracuje miedzy anglikami a naprawiamy tutaj naczepy, ciezarowki, autokary, busy i osobowki wiem ze jest to najgorsza praca i oni o tym tez doskonale wiedza ale to ze oni nie chca mi powiedziec jest tylko po to zrobione ze jak ja cos przygotowuje nie ma to znaczenia co robie mam to zrobic przez 8 godz czy sa to elementy czy jest to cala ciezarowka naczepa czy autobus i osobowkach nie pisze bo juz to dla mnie nie jest nic trudnego mam to zaszpachlowac i zmatowac pod malowanie w jeden dzien a oni zostaja po godzinach i maluja wiec kto tu zarabia wiecej oni niz ja:D od i na tym cala filozofia polega a z gory dziekuje za filmiki na pewno mi sie przydadza jak wroce do PL i zaczne cos robic to postaram sie robic zdjecia a na pewno bede mial wiecej pytan odnosnie malowania i pozniejszego polerowania.
10818846_4934150087827_1720162467_n.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 39 raz(y) 35.39 KB |
|
|
|
|
|
Kamil1997
|
Wys³any: 2015-02-15, 14:02
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2015-02-15, 15:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Ufff.. jak juz czerpiemy wiedzê z tego bloga to ja ju¿ nie mam pytañ... .eeee, odpowiedzi.
Wchodz±c z ciekawo¶ci (¿eby nie krytykowaæ, tak z zasady) czytam pierwszy temat o ... korozji.
http://jaktozrobilemwgara...-odrdzewiaczem/
Niestety zbyt duzo tu b³êdów technologicznych ¿eby na podstawie tego bloga uczyæ sie lakiernictwa.
Zreszta nie od dzi¶ wiadomo ¿e ten blog to taka ukryta reklama sklepu internetowego elakiery.pl
T4W
Zobaczcie opis:
Bo chc±c np. polakierowaæ zderzak doda³em do podk³adu firmy A, rozpuszczalnik firmy B, plastyfikator firmy C i wszystko po³o¿y³em na podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ firmy D! To nie mog³o siê udaæ
Czyli to jest beeee......
Dalej opis:
Ja zdecydowa³em siê na markê T4W, zaopatrujê siê w sklepie internetowym Elakiery.
Niestety firma elakiery to taki misz masz tanich produktów lakierniczych przypadkowa kompilacja producentów z ca³ej europy, lub ¶wiata.
T4W to inaczej Thomas for work... tak marketingowo wystartowali w DE.
Gdzie tu linia jednego producenta, gdzie tu prawid³owa konstrukcja pow³oki lakierniczej....
tomekmazepa,
Id¼ kolego na lakiernik.info.pl i tam konkretnie poczytaj w tematach i linkach opisuj±cych poprawne procesy i systemy naprawy.
Tam sa praktycznie Ci sami userzy co tu,,, plus wielu, wielu innych. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2015-02-15, 15:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
|
|
|
|
tomekmazepa
|
Wys³any: 2015-02-15, 16:15
|
0
|
|
|
|
Kamil1997 , Lackdoctor dziekuje wam bardzo za odpowiedzi i przeslanie wam linkow troche sie dzisiaj o tym wszystkim naczytalem i dochodze do wniosku ze wcale nie jest to takie proste jak sie ktos w to wglebi bardziej, niz jak sie na to wszystko patrzy z boku.
Jesli chodzi o sklep to mam raczej zaprzyjazniona mieszalnie u mnie w miescie i tam sie bede zaopatrywal we wszystko co mi bedzie potrzebne a wszystko te artykuly przeczytam jeszcze raz na spokojnie wyciagne jakies wnioski i wtedy do was napisze czy to jak chce przygotowac dane elementu przed malowaniem i jak malowac czy bedzie to mialo sens czy tez nie. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi mam jeszcze tylko pytanie odnosci pistoletu czy ten pistolet, o ktorym wspominalem z dysza 1.4 jest mi tak na prawde potrzebny czy lepiej kupic cos tanszego wiem ze ta firma przynajmniej tutaj w Uk cieszy sie duza popularnoscia w zakladach lakierniczych no ale tutaj jest to inny przedzial cenowy u mnie z tego co kiedys slyszalem cena pomalowania elementu jest to koszt okolo 350poundow wiec 1element rowna sie 1 pistolet
I co do pistoletu moge do pistoletu z dysza 1.4 dokupic dysze 1.8 bo z tego co czytalem to zalecenia sa takie zeby podklad malowac z dysza 1.8 a baze i lakier 1.4
Przepraszam za tak proste pytanie ale jak juz moge to sie pytam
Z gory dziekuje i pozdrawiam Tomek |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-02-15, 19:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
kup inny pistolet do podk³adu bo to g³upi pomys³ brudziæ pistolet podk³adem który s³u¿y do bazy i bezbarwnego. podk³ad nie czy¶ci siê tak ³atwo jak baza ... |
|
|
|
|
tomekmazepa
|
Wys³any: 2015-02-25, 21:57
|
0
|
|
|
|
Witajcie, mam kolejne pytanie dotyczace pistoletow, konkretnie chodzi mi jaka jest roznica miedzy zakupem malego a duzego pistoletu. Jezeli chodzi o pojedyncze elementy nie zamierzam malowac ani calych aut, czy tez bokow. Chodzi mi glownie o to czy bedzie roznica po pomalowaniu np. blotnika jezeli pomaluje go malym pistoletem, a duzym pistoletem o takich samych wartosciach z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Tomek. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-02-25, 22:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Je¶li masz jak±¶ praktykê to nie bêdzie ró¿nicy. |
|
|
luka69
|
Wys³any: 2015-03-01, 04:38
|
0
|
|
|
|
Tomek po tym co piszesz (mieszkasz w UK kase masz) zamiast inwestowac w sprzet lakierniczy lepiej kup kobiecie torebke albo buty jakies bo devilbis bedzie w garazu lezal taka prawda atutaj sie nie nauczysz malowac |
|
|
|