Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
Przemek 
Wysłany: 2015-05-05, 09:17   Kompletowanie sprzętu do piaskowania .
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Musze zacząć piaskować ponieważ już nie wyrabiam z fachmanami w mieście. |Zresztą już od dawna się do tego przymierzam . Planuję pracować 4mm dyszą.

Znalazłem dobrego fachowca który robi piaskarki, już od roku 85 . Można zobaczyć na yt działa i co prezentuje.

https://www.youtube.com/watch?v=ewu7QE2iRSg


Znacie może tego Pana,jak się pracuje na tym sprzęcie?

Do piaskowanie biorę tylko pod uwage Wana AW .1300 litrów mi wystarczy .

Wolnoobrotowy kompresor do pracy ciągłej .Problem w tym ze ciężko jest wyszukac kompresor nie wyeksploatowany . Choć Pan Krzystof mówi że remontu nie się co bać o ile nie będzie potrzebny szlif wału i wymiana panewek .

Kasa też ograniczona . Piaskarka ma kosztować 1850zł netto .Na kompresor liczę 3000-3500zł


Jakie jest wasze zdanie koledzy :)
 

KK 
Wysłany: 2015-05-05, 10:03   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Pisałem Ci gdzie masz kupić piaskarkę. Osobiście kupiłem w tej firmie o której Ci napomniałem w pw i jest wszystko ok.
Wsyp musi być większy, zawór na dole piaskarki też inny, taki jak montuje firma Herubin.

Woda i piaskowanie to też zabawa dla ludzi co nie chcą mieć piasku wszędzie, ale rdza na elemencie po czasie już może być.

W tej piaskarce tego gościa jedynie filtr jest ok, no ale to kosztem dobrego zaworu na dole.
Orurowanie ma być minimum 3/4".

Pomijam fakt, że po piaskowaniu ścierniwo, które będzie na ziemi jest po prostu mokre, a co za tym idzie odzysk 0. Suszenie bardzo czasochłonne.
_________________

 
 

mareq
Wysłany: 2015-05-05, 10:51   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 28
Do piaskowania na mokro to wystarcza myjka wysokociśnieniowa z przystawką. Sprzęt tani ale ogromną wadą jest konieczność suszenia ścierniwa.
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-05, 12:28   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Ale ja nie chcę piaskowac w osłonie wodnej . To tylko opcja . Kamil ile kosztuje piaskarka o której Ty mówisz .Miałem do Cibie dzwonić ale zawsze cos . A wracam ciągle pózno.

Suszyć to jest gdzie cały rok praktycznie pale w piecu .
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-05, 12:42   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
edit znalazłem http://allegro.pl/show_item.php?item=5326772038

Dzwoniłem do tej firmy dość dobrze to wygląda .Tylko mam obawy co do odwadniacza .


U tego goscia są zdecydowanie bardziej wydajne . Różnica w cenie 500zł .
 

KK 
Wysłany: 2015-05-05, 12:46   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
No zobaczymy jak to z tym suszeniem Ci pójdzie. Jak to będziesz piasek przesypywał i się wkur...
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-05, 19:32   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Nie jest powiedziane że będę służył. Skoro tona piasku kosztuje 60zł. :)
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

metalworks
Wysłany: 2015-05-05, 20:18   
0
UP DOWN

Posty: 7
W tej piaskarce z linku allegro jest zastosowany zawór bezpieczeństwa spotykany częściej w instalacjach wodnych niż sprężonego powietrza. Swego czasu chciałem zastosować takie w swoich kompresorach samoróbkach i choć niby były na 10 bar to już lekko zaczynały puszczać powietrze przy 6. Także nie wiem czy to nie są typowo wodne zawory, które max otwarcie mają przy ciśnieniu opisanym na nalepce a otwierać zaczynają się już znacznie wcześniej.

Budowa takiej piaskarki jak z linku allegro to koszt kilkuset złotych, opisów i zdjęć jest na elektrodzie masę. Nie wiem czy dobrym wyborem jest wyłożenie z wysyłką ponad 2,5 tys zł za ten produkt.
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-05, 21:23   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
W rozmowie z tą firmą sprzedawca mówił że to bardzo dobry zawór z wyższej półki.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-05-05, 21:29   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
No ja wyłożyłem te 2000 coś, ale ja sam pojechałem odebrać piaskarkę, kupiłem zaraz hełm do piaskowania, dodatkowe dysze itd. Złożenie takiej piaskarki na butli 120l jak w moim przypadku to nie tak mało. Butla nowa + duży zasyp jak u mnie na 10cm + zawór i kryzy + orurowanie to już fantazja dowolna, zawór bezpieczeństwa(mój puszcza przy 8,5 bar), manometr, reduktor z odwadniaczem, koła, uchwyt, stojak od spodu, wąż do piaskowania, dysza, kraniki gazowe chyba 4 sztuki, uszczelki, oprawka dyszy...to lekką ręką mamy już z 1200zł-1500 jakbyśmy mieli to kupić po aukcjach allegro...a gdzie nasza praca, na pewno będzie to trwało 2h?
To jest piaskarka jak się należy na amatorskie zabawy, nie kondon z wężem fi 10 w oplocie do wody i na końcu dysza z rozwierconej śruby, która starcza na 30min pracy.
To trzeba sobie rozgraniczyć...co nam potrzebne. Jak wypiaskować rudą w aucie o wielkości kilku wżerów to i pistolet do piaskowania będzie ok.

Nie trzeba na elektrode wchodzić i szukać wymysłów i fantazji. Mogę moją piaskarkę Wam opisać dokładnie co i ile i czego jest. Włącznie z fotkami, kupicie wszystko takie jak u mnie i sobie przeliczycie jak to wyszło tanio :) , no i moja działa na pewno dobrze, testowałem.

Ten zawór jest dobry, możesz go obrócić jak dostanie się np ziarnko piasku i się automatycznie wyczyści.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-26, 20:30   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Mam problem z zakupem kompresora ,na kompresor używany mogę przeznaczyć jakieś 5000 zł .

Wanów aw w ładnym stanie wartych uwagi nie widzę .Co sądzicie np o tym http://allegro.pl/kompres...5367548314.html


Lub http://allegro.pl/kompres...5356147280.html
 

KK 
Wysłany: 2015-05-26, 21:23   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
22kw śruba elektryczna - do 10000zł -praca dyszą 6 i od czasu do czasu 8.
/ Wd 53 - 4000-7000zł - praca dyszą 6 i 8 o ile wszystko będzie działało.
/ śruba spalinowa np Compair c38 - 20000zł - praca dyszą 6 i czasem 8.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-26, 21:29   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Kamil ja az tak duzo piaskowac nie będę .Nie wydam więcej jak 7 000zł
Kiedy mi się to zwróci ?
:blee:

A coś takiego http://allefree.pl/galeria/923359/1.html
 

KK 
Wysłany: 2015-05-26, 21:58   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
No to kupuj coś co ma wydajność 1300-1400l/min i dysza 5mm.
_________________

 
 

barteek933
Wysłany: 2015-05-27, 10:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 14 razy
Posty: 826
ostatnio zawoziłem felgi do piaskowania i gość miał kompresor na przyczepce samochodowej. widać że kupiony a nie robiony, bez żadnego zbiornika, wydajność mówił 2000l i powiedział że przy dyszy 6mm jest w stanie utrzymać stałe ciśnienie 6-6.5 bara
 

KK 
Wysłany: 2015-05-27, 14:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
No tak, ale do komfortowego piaskowania potrzeba nawet 8bar-11. 7 to tak standardowo.
Jak chcesz przy wanie av i wydajności 1400l/min piaskować dyszą 6? Chyba na 5 bar.
_________________

 
 

barteek933
Wysłany: 2015-05-27, 18:10   
0
UP DOWN

Pomógł: 14 razy
Posty: 826
nie mam pojęcia czy na 6 bar to działa źle czy dobrze ale felgi mi zrobił ładnie, mi powiedział że za piskarkę z przewodami i kombinezonem dał 14 tys
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-27, 21:06   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Gosciu od piaskarek twierdzi ze pójdzie smiało na dyszy 6mm wanem aw
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-05-27, 21:43   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
http://herubin.pl/ , wejdź w osprzęt i dysze. Masz tam tabelę doboru dysz.

Dysza 6,3 potrzebuje 1400l przy 3,5 barach.
Tak jak pisałem komfortowo piaskuje się dyszą 5 przy tych wydajnościach.
Sprężarka musi mieć czas na odpoczynek.

Cytat:
wydajność mówił 2000l i powiedział że przy dyszy 6mm jest w stanie utrzymać stałe ciśnienie 6-6.5 bara

Nad czym tu dywagować, cały czas mówię, że 1400l to za mało do dyszy 6. Ktoś Ci felgi robił sprężarką, która ma 2000l wydajności, czyli zgodnie z tabelą doboru dysz da radę przy ciśnieniu 6 bar i dyszy 6.

Zapominacie ciągle o hełmie z powietrzem, który potrzebuje od 150-500l.

Jeśli masz tylko 30 min piaskowania dziennie to i dysza 5mm się sprawdzi. Jak masz 3-4h dziennie to zapomnij o małej dyszy i słabej sprężarce.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-05-28, 12:17   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Raczej 1 h dziennie .Muszę wypracować jakiś kompromis .Do hełmu mam abaca 420 lit rzeczywistej wydajności.


Może ktoś wie o jakimś solidnym kompresorze do 7 0000zł ?
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-10, 21:37   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Co sądzicie ? http://olx.pl/oferta/spre...html#7d07cf3c4e
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-06-10, 22:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Kiedyś miałem podobny wynalazek kupić. Jeśli jest sprawny to może i warto...
Natomiast jeśli to trup to wkładu pewnie z 4tyś w niego.
Atutem jest to, że jest tanio, oglądnij może akurat jakiś uczciwy sprzedawca.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-11, 06:04   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Zobaczymy dziś będę dzwonił sprzęt się wydaje konkretny . Ale może wymagać faktycznie wkładu na starcie.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

sony556
Wysłany: 2015-06-12, 21:19   
0
UP DOWN

Posty: 25
Długo ten kompresor stoi ponad rok jak nie więcej musisz się liczyć z jego ewentualnym remontem a przypuszczam że tani nie będzie nie leppiej poszukać używanego kompresora śrubowego z małym przebiegiem ?
 

KK 
Wysłany: 2015-06-12, 22:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Pisałem już o tym na pw. Prawda jest taka, że wydasz kasę dwa razy...ale życzę Ci, aby Tobie się udało. Jak ja kupiłem wd53 to mój ojciec przy tym dłubał chyba z 3 tygodnie. Sam dłubałem też z tydzień.
Głupiego robota. W takich rupach to nie ma takiego czegoś, że naprawiłeś i będzie działać. Tam by musiał wszystko na części pierwsze rozebrać i kupić nowe.

Wisienką na torcie jest to, że już myślisz, ok teraz będzie chodziło... piaskujesz i się usrało wszystko... znowu coś. Np zawiesił się brudny zaworek zwrotny.

P.s.
Jak taka sprężarka stoi z rok to na bank są pordzewiałe cylindry i zabrudzone zaworki zwrotne.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-13, 07:53   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Macie rację . Szukam również śruby może coś się znajdzie godnego zainteresowania.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

SamSobieSzefem
Wysłany: 2015-06-14, 09:38   
0
UP DOWN


Posty: 154
mam śrubę za 7500 3500 wydajnoiści do piaskowania

silnik 3 cylindrowy deutz spala na godzine 4 - 5 litrow

tez 22 kw

a elektryczny szukasz do dowiedz się czy bedziesz mogl u siebie na lini wlaczyć czy kable pękną jak przegrzany bezpiecznik
_________________

 

KK 
Wysłany: 2015-06-14, 10:00   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Za 7500 to chyba tylko szrot co? :)
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-14, 12:10   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
O prąd się nie martwię ,mam maszyny do 30 kw. Mozesz pokazac fotki tego kompresora SamSobieSzefem,
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-06-17, 23:10   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Tak na świeżo z piaskowania to powiem Ci, że hełm to obowiązek, rękawice dobre też. Także przygotuj się na wydatek rzędu 1000 zł.

Przy dyszy 8mm i ciśnieniu na piaskarce 5 bar bez problemu dało się piaskować normalne rzeczy, jakieś blachy, rdzę itd itp. Czyli jakbyś miał dyszę 5 lub 6 i ciśnienie na piaskarce około 5 bar to Ci wystarczy do piaskowania jakichś konstrukcji pod budowę akwariów, spawów. O zarobkowym piaskowaniu nie mówię.

Co dalej... regulacja wysypu ścierniwa w tych piaskarkach choćby nie wiem jaka była nigdy nie będzie dokładna... ze względu na owalne dno. Będę je przerabiał na stożkowe.
Musisz regulować wysyp z 3 razy podczas piaskowania. Kluczem jest ustawienie tak wysypu, aby mało się kurzyło, a brało materiał. Jest to możliwe... ale dno owalne skutecznie po pewnym czasie to zmienia.

Piskarka 120l starcza na około 40min takiego piaskowania z delikatnym wysypem. Czyli widzisz co się dzieje, nie kurzy się i jest sielanka.

Aha jak kupisz coś w stylu Pometu i Wd53 to mam nadzieje, że masz spokojnych sąsiadów...
Jest hałas na pół wiochy, a piasek z dyszy wydmuchany niesie się z wiatrem ja wiem... na 80m. Mam całe podwórko w piasku, włącznie z blachą na dachu budynków.
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2015-06-17, 23:10   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Tak na świeżo z piaskowania to powiem Ci, że hełm to obowiązek, rękawice dobre też. Także przygotuj się na wydatek rzędu 1000 zł.

Przy dyszy 8mm i ciśnieniu na piaskarce 5 bar bez problemu dało się piaskować normalne rzeczy, jakieś blachy, rdzę itd itp. Czyli jakbyś miał dyszę 5 lub 6 i ciśnienie na piaskarce około 5 bar to Ci wystarczy do piaskowania jakichś konstrukcji pod budowę akwariów, spawów. O zarobkowym piaskowaniu nie mówię.

Co dalej... regulacja wysypu ścierniwa w tych piaskarkach choćby nie wiem jaka była nigdy nie będzie dokładna... ze względu na owalne dno. Będę je przerabiał na stożkowe.
Musisz regulować wysyp z 3 razy podczas piaskowania. Kluczem jest ustawienie tak wysypu, aby mało się kurzyło, a brało materiał. Jest to możliwe... ale dno owalne skutecznie po pewnym czasie to zmienia.

Piskarka 120l starcza na około 40min takiego piaskowania z delikatnym wysypem. Czyli widzisz co się dzieje, nie kurzy się i jest sielanka.

Aha jak kupisz coś w stylu Pometu i Wd53 to mam nadzieje, że masz spokojnych sąsiadów...
Jest hałas na pół wiochy, a piasek z dyszy wydmuchany niesie się z wiatrem ja wiem... na 100m. Mam całe podwórko w piasku, włącznie z blachą na dachu budynków.
Jakbym piaskował z dużym wysypem ścierniwa i ciśnieniem 8 bar to piasek byłby też w praniu u sąsiadów.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-18, 06:22   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Piaskarka już czeka w gotowości . Kwestia dnia i będzie u mnie . Nie będę piaskował piachem. Tylko POLGRITEM z Gliwic .Za 130zł mam tonę zajebiscie agresywnego kruszywa które bardzo mało pyli .
Można go użyć nawet 4 razy.

Pozostał zakup kompresora .Decyduję się na wana ,przeważyło ciśnieniowe smarowanie ,oraz zdolnośc do ciągłej pracy No i cena.

_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-06-18, 09:38   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Też myślałem o kupnie kruszywa, ale 120zl kosztuje tona pakowana w worki. Drogo.
Kruszywa to idzie w opór, a na tonę to odzyskalem ze 100kg. Może jakby było piaskowane w pomieszczeniu byłoby lepiej. Normalny piasek wykorzystasz dwa razy.
Daj mi namiar na to miejsce gdzie polgrit kupujesz.
Jakbym wziął z 20 ton to może byłoby taniej.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-18, 12:46   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Podobno jest bardzo dobre te kruszywo i jaką frakcję zamówisz taką masz .

http://www.polgrit.com.pl/
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-06-18, 21:34   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Według mnie przesiewać i tak musisz tym bardziej w przypadku małej dyszy.
Jeden kamlot i musisz dysze wyciągać i przepychać.
Przytrafiło mi się to 3 razy ostatnio.

Ten poligrit czy tam szlaka po rozbiciu czyli po 1 piaskowaniu chyba też będzie kurzyła? Chyba, że to jakiś cudowny wynalazek, ale pewnie chodzi w tym tylko o wydajność piaskowania i normy, które trzeba spełnić, aby piaskować. Piaskiem od jakiegoś czasu nie wolno.
Do piaskowania jakichś praktycznie czystych kawałków stali/profili to wystarczy piasek w zupełności. Jeśli ten poligrit jest ostrzejszy niż piasek to też dochodzi częstsza wymiana dyszy, węża i zaworu dozującego ścierniwo.

Sam pojedziesz po ścierniwo czy przesyłka? 150zł na przesyłkę wraz z paletą starczy?
_________________

 
 

SamSobieSzefem
Wysłany: 2015-06-18, 22:31   
0
UP DOWN


Posty: 154
polgrid to korund dobrej jakości i różnej gradacji
do nas przywizili z huty brama nr 5 :D

ogolnie to co mam za 7500 to nie szrot

jedyny mankament to obudowa któa jest nieco pomiętolona

sprężarka pracuje codziennie bardzo dobrze. spala 5 ropy do 7 przy pracy na większej dyszy.
u mnie tylko dysza 4mm te 3.5 metra nie jest wykorzystane bo pracuje ledwo wiecej niż na jałowych na 8 barach.

sprawdzalem jest w stanie nabić do 16 i utrzymać na wyższych obrotach ale nie ma to sensu
ciężko się pracuje
_________________

 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-27, 21:21   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Nie opłaca się stacjonarnie pracować na ropie . Prąd jest o wiele tanszy . I nie emituje spalin .

W terenie zabudowany nie wolno mieć włączonego silnika dłużej niżeli jedną minutę ;)

Piaskarka jest u mnie . Wan jest w drodze na busie ,będzie w wtorek .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

pogan
Wysłany: 2015-06-28, 15:49   
0
UP DOWN

Posty: 5
Witam zakupiłem piaskarke taka sama jak powyżej na zdjęciu, i mam problemy podczas piaskowania.
Gdy zapełnie piaskarke piaskiem, i zaczynam piaskować to po 20 minutach piaskowania zaczyna sie zatykać, piasek jest w piaskarce a podczas piaskowania z dyszy zanika strumien piasku, klupie po piaskarce żeby piasek zszedł niżej i nic to nie daje, dopiero jak wyciągne dysze to znowu leci piasek, po paru sekundach znowu włożę dysze piaskuje z jakieś 2-3 minuty i znowu to samo, strumien pomału zanika az do momentu że wogule nie leci, i tak cały czas. nie wiem co zrobic nie potrafie sobie z tym poradzic prosze o pomoc..... Też posiadam WANA dobra inwestycja na początek
 

KK 
Wysłany: 2015-06-28, 16:54   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Możesz mieć zbyt grube kamloty i przytykają dyszę lub za dużo wody w sprężonym powietrzu. Jak Ci strumień piasku maleje to otwórz trochę zawór. Przy piaskarce bez dna stożkowego ciężko jest wyregulować dokładny wysyp ścierniwa + wilgotne powietrze i robią się cyrki.

Cytat:
Też posiadam WANA dobra inwestycja na początek
Do zabawy i amatorskiego piaskowania na pewno.
_________________

 
 

pogan
Wysłany: 2015-06-28, 17:40   
0
UP DOWN

Posty: 5
dysza sie nie zatyka piaskuje piaskiem do 1mm. ale też myśle że chodzi o wode w sprężonym powietrzu, bo jak odkręce wąż to na dole w piaskarce gdzie przychodzi wąz jest wilgotny piasek, dodam że już nawet zrobiłem drugi odwadniacz i nic to nie dało nie wiem co zrobic z tym jak sobie poradzić.....
a jeśli chodzi o wana to przyznam racje to dla amatorów, ale od czegoś trzeba zacząć.
 

KK 
Wysłany: 2015-06-28, 19:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Jakie masz odwadniacze?

Powinien wystarczyć w zupełności najnormalniejszy odwadniacz Micro z przepływem do 2000l/min. Przy moim Wd53 wystarcza, do puki temperatura powietrza nie jest tak wysoka, że filterek w odwadniaczu kruszeje i rozpada się.
Potem w piaskarce na górze widzę trochę wody... wlot powietrza mam skierowany do góry, także jak wleci woda z powietrzem to uderza o górę zbiornika piaskarki i się wykrapla. Teraz piaskowałem z jednym filtrem od wody 20 micronów i zanim odwadniacz Micro bez wkładu... i szło bez problemu grubym piaskiem.
Jak piasek mocno drobny to łatwiej zbiera wilgoć.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-28, 19:12   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
To może wypróbuj polgrit . Jak się sprawuje ogólnie piaskarka od tego gościa ?
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

pogan
Wysłany: 2015-06-28, 20:08   
0
UP DOWN

Posty: 5
odwadniacz posiadam taki sam jak na zdjęciu, a drugi który zrobiłem to z butli gazowej.
A może to wina piasku... jest za drobny i się zatyka. a może coś z ciśnienie za duze 9bar stosuje do dyszy 4. a co do piaskarki to jestem zadowolony, wszystki ok tylko nie umiem sobie poradzić z tym strumieniem piasku.
 

pogan
Wysłany: 2015-06-28, 20:31   
0
UP DOWN

Posty: 5
a jakie możemy zastosować ziarno przy dyszy 4, bo ja stosuje do 1mm
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-28, 20:48   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
1mm dla dyszy 4mm ponoć jest za gubym kruszywem .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-06-28, 21:41   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Dla dyszy 6 2mm jest za duże.
Przypuszczam, że dla 4 to z 0,8 mm.
Objawy masz takie jak ja na zbyt grubym piasku. Dysza sir przytyka, zbija piasek i dużo wilgoci zbiera się na ujściu przy zaworze reg wysypu.
_________________

 
 

pogan
Wysłany: 2015-06-29, 05:29   
0
UP DOWN

Posty: 5
dodam jeszcze że gdy założe dysze 5 i nasypie piasek do piaskarki do 1mm to dzieje sie to samo co przy dyszy 4. pewnie chodzi o ta wilgoć która się zbiera...
 

Przemek 
Wysłany: 2015-06-29, 06:57   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Zobacz ten gosciu z yt co piaskuje wanem na kompresorze jeszcze jeden odwadniacz oprócz tego co jest na piaskarce.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-06, 17:08   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Uruchomiliśmy dziś kompresor ,ale to ma pier...cie . Abac to pikuś przy wanie .
Czekam na wąż i podłączam piaskarkę .


Już wszystko wiem co z tą wodą ,muszę jeszcze kilka metrów przed piaskarką zamontować naczynie.
 

KK 
Wysłany: 2015-07-07, 00:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Naczynie powiadasz? Jakie?
_________________

 
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group