Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lukaszooo
Wys³any: 2015-06-17, 21:21   Zabezpieczenie + Malowanie przyczepki samochodowej
0
UP DOWN

Witam, jest to mój pierwszy temat na tym forum wiêc proszê o odrobine zrozumienia. Przymierzam sie do remontu przyczepki samochodowej. Przyczepka jest produkcji rosyjskiej, posiada stalow± konstrukcje a ¶ciany boczne s± z prostej stalowej blachy. Chcia³ bym aby kto¶ podpowiedzia³ mi czy moja technologia zapewni dobr± ochronê przed korozj± a jednocze¶nie nie przekroczy warto¶ci przyczepki za która zap³aci³em 700z³.

Czyszczenie:
Podwozie bêdê czy¶ci³ szczotk± na wiertarce i ewentualnie kr±¿kami murzyna, nadwozie a dok³adnie ogniska rdzy kr±¿kami murzyna a resztê poci±gnê oscylacyjn± aby zmatowiæ stary lakier. Parê miejsc które przerabia³em i w miejscach nowych spawów zastosuje FOSOL którego mam jeszcze spor± ilo¶æ ze starych czasów.

Zabezpieczenie podwozia:
Ca³e podwozie zapodk³aduje epoksydem NOVOL PROTECT 360 a nastêpnie zabezpieczê barankiem NOVOL 93111 Antigravel ECONOMY.

Zabezpieczenie nadwozia:
Tutaj chcia³ bym troszkê zaoszczêdziæ i planuje pomalowaæ epoksydem jedynie te miejsca w których blacha bedzie czyszczona do zera, nastêpnie pasowa³o by pokryæ ca³o¶æ podk³adem ale jesli nie by³o to wielki b³±d chcia³ bym pomin±æ ta operacje. Moim najwiêkszym problemem jest wybór materia³u na warstwê zewnêtrzn± nadwozia, wszyscy polecaj± farby poliuretanowe lecz niestety znalaz³em jedynie farbê 5L za ok 200z³ a to zbyt wysoka cena.....

Co polecacie do zabezpieczenia i wykoñczenia nadwozia, pamietaj±c o tym ze nie jestem lakiernikiem i nie kupie 5 rodzajów materia³ów za 500z³ do zabezpieczenia przyczepki samochodowej.

Robertlodz09 
Wys³any: 2015-06-17, 23:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
lukaszooo napisa³/a:
znalaz³em jedynie farbê 5L za ok 200z³ a to zbyt wysoka cena.....

Je¶li 40 z³ za 1 lit farby jest dla Ciebie za du¿ym wydatkiem ... to pozostaje jedynie tylko
pomalowanie tej przyczepki "dedykowan±" do takich prac farb± olejn± tj. ftalowa
lub ftalowo-karbomidowa (Autorenolak) ... zakup takich farb zamkniesz w granicach (zale¿y od koloru) 20-25 z³ za 1 lit farby olejnej
Autorenolak jest trochê dro¿szy

Bêdzie i tanio i pomalowane ;)

KK 
Wys³any: 2015-06-17, 23:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Chyba, ¿e czerwony Autorenolak, to bêdzie dro¿ej :D

unek
Wys³any: 2015-06-17, 23:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
3w1 ferrobond i nie trzeba protect :D ale chyba cena za du¿aaaaa

lukaszooo
Wys³any: 2015-06-18, 06:05   
0
UP DOWN

Juz nie przesadzajcie, z farba poliuteranowa jest ten problem ze jest dostêpna tylko w 5L puszkach, wykorzystam 2lub 3 a reszta siê zmarnuje.

Przemek 
Wys³any: 2015-06-18, 06:48   
0
UP DOWN
Przemek

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Szczecin
Poszukaj dobrze to znajdziesz . U mnie w miescie jest wiele miejsc gdzie rozlewaj± na litry.

Bez epoxydu sam poliuretan nie zda egzaminy . Rudy szybko wylezie.

lukaszooo
Wys³any: 2015-06-18, 08:34   
0
UP DOWN

Farby rozlewane na litry lub setki s± du¿o du¿o dro¿sze, np 1600ml epoksydu kosztuje 60zl w lakierniczym w mojej okolicy 100ml kosztuje 35zl :) .
Czysta blacha bêdzie pokryta epoksydem, jedyne czego nie wiem to czy ca³o¶æ muszê pokryw jeszcze podk³adem czy wystarczy dobra nawierzchniowa.

barteek933
Wys³any: 2015-06-18, 20:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
pomaluj to olejem przepalonym bêdzie najtaniej, jak chcesz to mogê Ci daæ go z 200l i bêdziesz sobie j± konserwowa³ raz w miesi±cu, za darmo

lukaszooo
Wys³any: 2015-06-19, 14:40   
0
UP DOWN

Jesli wydajesz 400z³ na malowanie przyczepki za któr± zap³aci³e¶ 700z³ to gratuluje ekonomicznego my¶lenia.

Robertlodz09 
Wys³any: 2015-06-19, 20:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
lukaszooo napisa³/a:
Jesli wydajesz 400z³ na malowanie przyczepki za któr± zap³aci³e¶ 700z³ to gratuluje ekonomicznego my¶lenia.

To napisz tutaj ile jeste¶ w stanie przeznaczyæ na wszystkie materia³y jakie s± Ci potrzebne do odnowienia tej przyczepki.

lukaszooo
Wys³any: 2015-06-19, 21:23   
0
UP DOWN

Temat by³ za³o¿ony z pro¶b± o pomoc w doborze materia³u a zrobili¶cie ze mnie sknere który chce obmalowaæ przyczepkê olejem :blee: :blee:
Mniejsza z tym zabezpieczenie antykorozyjne mam juz zaplanowane, zostaje wierzchnia warstwa nadwozia. Materia³y bede zamawia³ na stronie www.klakiernik.pl moze mi ktos doradziæ co wybraæ z tej stronki w cenie ok 40z³ za L. Na oko bede potrzebowa³ ok 3L farby.
Puki co bêdê zamawia³
Podk³ad epoksydowy nowol 360 : 60z³
Rozcieñczalnik epoksydowy novol: 15z³
Baran novol economy 14z³ x 2 = 28z³
Na farbe + rozcieñczalnik chcia³ bym wydaæ ok 100-150z³
£±czne koszta mie¶ci³y by sie w ok 250z³

tom cio
Wys³any: 2015-06-19, 23:12   
0
UP DOWN

Rozcieñczalnika do epoksydu nie ma sensu braæ, w wersji 1:1 z utwardzaczem po wymieszaniu w odpowiednich proporcjach podk³ad ma idealn± gêsto¶æ, zarówno na pêdzel jak i do pistoletu (w moim przypadku dysza 1.8)

lukaszooo
Wys³any: 2015-06-20, 08:23   
0
UP DOWN

Pare razy u¿ywa³em epoksyd troton i tam rozcieñczalnik jest potrzebny, novola bede testowa³ pierwszy raz. Pistolet do pok³adu ma dysze 1.7.

tom cio
Wys³any: 2015-06-20, 13:40   
0
UP DOWN

Do trotona owszem, ja te¿ potrzebowa³em ale do novola jak wy¿ej pisa³em nie.

barteek933
Wys³any: 2015-06-20, 18:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
novol robi siê elegancko z dysz± 1.3. jest na tyle rzadki

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów