Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
zadek07
Wysłany: 2015-07-06, 18:19   Lakier oczkuje
0
UP DOWN

Posty: 42
Witam

Mam problem, nie wiem co się stało ale od jakiegoś tygodnia strasznie oczukuje mi lakier akryl i bezbrawny.

Dzisiaj wymieniłem wąż doprowadzjący powietrze , cały pistolet wymyłem zmywczem silikonowym za kompresorem mam dosyć dobre filtry odwodniacza i odolejacza.


Moje wnioski: jak kłade akryl i po chwili "maluje samym powietrzem z pistoletu" to robi się setki oczek w lakierze . Próbowałem na różnych wężach i innym pistolecie. Zmieniałem nawet zmywacz silikonowy na inną firmę i ciągle to samo.
Czasami są oczka aż do podkładu, czasami nie. Generalnie nie wiem co robić , zastanawiam się jeszcze nad wymianą filtra przed pistoletem , narazie przepłukałem go tylko zmywaczem.


Mieliście kiedyś sytuację, żeby zmywacz silikonowy był jakiś felerny i powodował oczka?
Nie chcę dodawać antysilikonu bo to nie o to chodzi.

Spróbować jeszcze raz wymyć wszystko zmywaczem czy może nitrem? Generalanie trochę nie wiem co robić, jestem w kropce.
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-06, 18:38   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Kup dwie butle octu wypsikaj sciany i zobacz czy jest efekt.Inny trop to kompresor,jeśli zaczął rzygać olejem to najlepsze oddolejacze nie pomogą .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-06, 20:08   
0
UP DOWN

Posty: 42
Jeśli chodzi o kompresor. To pierwszy filtr zbiera wode i ta woda była dość tłusta. Ale kolejny filtr odolejacz był zupełnie suchy.


Inna sprawa jak pomaluje elemnt i podstawię pod wiatrak , żeby leciało powietrze z wnętrza pomieszczenia na element to nie oczkuje.

Zauważyłem, że lakier akrylowy bardziej oczkuje od lakieru bezbarwnego, na bazie wogóle nie zauwżyłem tego problemu.

Jutro jeszcze raz wszystko rozbiore , wymyje wszystkie filtry zmywaczem i zobacze czy coś pomoże.

Czy są wogóle jakieś firmy które się zajmują takimi sprawami?
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-06, 20:20   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Jaki masz kompresor ? Pomyśl jakie zmiany zaszły kiedy zaczęły się problemy . Moze zwyczajnie w powietrzu fruwają silikony od polerki .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

hematol 
Wysłany: 2015-07-06, 21:03   
0
UP DOWN


Pomógł: 10 razy
Posty: 994
Skąd: Śląsk
zadek07, ja miałem ten sam problem,malowałem w wysokich temperaturach i tak mi sie zrobiło!Do końca nie jestem pewny czy to temperatura przyczyniła sie ale jak zrobiło sie chłodniej wszystko wyszło ok :spoko:
Zrób test swojej nstalacji pneumatycznej:zrób tak:
wez lusterko,wyczyść je dokladnie najlepiej zmywaczem anty silikonowym i dmuchaj pistoletem (samym powietrzem)tym co lakierujesz w lusterko powiedzmy 5-10 min i zobacz czy masz jakieś ślady tłuste,jakieś kropki itp. ;)
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-06, 21:16   
0
UP DOWN

Posty: 42
Wyczytałem całe forum, to prawdopodobnie od temperatury takie jaja się robią.
W instalacji robi się para wodna , której nie łapie filtr i wychodzi na lakier.
Jest takie coś jak osuszacz ziębniczy , ale jutro spróbuje patent z rurą miedzianą i wiadrem wody.

Na 90% jestem pewny że tu jest problem.
Zrobię jutro kilka prób między innymi z lusterkiem.

Dzisiaj jeszcze dla próby pomalowałem jeden element lakierem w sprayu, oczek nie było więc to chyba nie silikon w powietrzu.
  
 

hematol 
Wysłany: 2015-07-06, 21:26   
0
UP DOWN


Pomógł: 10 razy
Posty: 994
Skąd: Śląsk
Dokładnie! Proponuje odczekać parę dni bo zapowiadają ochłodzenie i wtedy spróbuj :spoko: Ja testowałem też na lusterku i było ok a oczka sie porobiły,takie malutkie i bardzo dużo. ;)
 

tom cio
Wysłany: 2015-07-06, 23:19   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 179
Aaa widzicie to dlatego mi dziś też klar zoczkował trochę, a już mnie szlag trafiał bo myślałem że znów coś syfi :) A jak już znalazłeś to mógłbyś przybliżyć o co chodzi z rurą i wiadrem?
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-07, 06:56   
0
UP DOWN

Posty: 42
Chodzi o to, żeby maksymalnie obniżyć temp powietrza przed pistoletem.
To się nazywa punkt rosy. Chłopaki robią to tak: Zakładasz spirale i zanurzasz ją w zimnej wodzie albo chłodnice samochodową, potem dajesz filtr który wyłapuje ci wodę i miarę krótki przewód do pistoleta.

Osuszacz ziębniczy to taki klimatyzator który schładza powietrze do 3 stopni , koszt od tysciąca w górę.
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-08, 17:00   
0
UP DOWN

Posty: 42
Ok doszłem do pewnych wniosków.
Faktycznie w przewodach miałem troszeczkę wody. Wyeliminowałem ten problem.
Jak miałem wodę to oczka pojawiały się momentalnie, zaraz po natryśnięciu farby.
Teraz oczka wychodzą po ok 10-15 min co świadczyło by o jakimś silikonie oleju.
Malowałem na w róznych pomieszczeniach i na dworze próbowałe, na różnych wężach w tym nowym i dalej jest ten sam problem.

Jak pisałem wcześniej za kompresorem mam filtr wody i oleju.
Filtr oleju jest kompletnie suchy, zastanawiam się czy coś po prostu nie lata w powietrzu. Koło siebie mam spawalnie i betoniarnie.

Jak dmucham dłuższy czas pistoletem w jedno miejsce to nie ma żadnej tłustej plamy.

Dodam jeszcze, że na bazie ani podkładzie taki problem nie występuje. Przypuszczam , że jest to spowodowane większą gestością lakierów.
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-08, 17:42   
0
UP DOWN

Posty: 42
Dodałem antysilikonu, niestety efekt taki sam czyli oczka po ok 15 minutach.
Czy orientujecie się czy są jakieś firmy , ktore się tym zajmują? Wolałbym komuś zapłcić nic tracić czas na szukaniu wiatru w polu :sciana:

Tym bardziej , że nie lakieruje samochodów tylko wykonuje części z włókien węglowych i pokrywam je później tylko lakierem bezbarwnym.
 

kalbi 
Wysłany: 2015-07-08, 20:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1671
Skąd: Warszawa
oczka po 15 min?? czy mógłbyś zrobić zdjęcie tych oczek. Oczka z oleju są od razu w skupiskach po kilka i wylatują razem z wodą.
_________________

 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-07-08, 23:00   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Jak widać na foto filtr nie zatrzymywał oleju, praktycznie ułamek % zostawał w nim. Widać to po kolorze rozcieńczalnika który praktycznie lekko się zmienił. Za to w wężu po płukaniu,,, ojjj,,, więc Twoje problemy to olej. Tak się dzieje że przy jego mniejszej ilości lakier oczkuje po kilku minutach.
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/11705143_946343178751315_4050554825028325080_n.jpg?oh=a930fac679cce1655247e0830ef3dbdb&oe=5622855E

To jest moje z dziś.
Taki głupi pomysł z wiosny aby umyć wkład odolejacza.... po zabiegu gąbka zeszła a wkład ... no to juz widać jaką sprawność miał. :help:
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-09, 07:21   
0
UP DOWN

Posty: 42
Lackdoctor napisał/a:


Czym myłes wąż? Benzyną ekstrakcyjną, nitrem czy czym to wszystko wymyć?

Z tym, że cały wąż od kompresora do pistoletu mam kompletnie nowy....
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-09, 12:43   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Już go nie umyjesz . Wymien poprostu .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-09, 16:18   
0
UP DOWN

Posty: 42
No ale mam nowy, i przed wymianą przewodów filtry były wymyte zmywaczem
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-09, 16:57   
0
UP DOWN

Posty: 42
Dobra wymyłem wszystko ekstrakcyjną benzyną. Z ciekawości wymyłem również stary wąż do pistoletu , którym lakierowałem ostatnie dwa lata. Wszystko było kompletnie czyste.
Wygląda na to, że coś musi być w powietrzu. Gdzieś przeczytałem , że ocet "zabija" silikon w powietrzu i żeby wymalować nim ściany. Prawda to?
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-09, 18:06   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
A sprobuj położyć ciensze warstwy może on gazuje poprostu woda i tłuszcz wychodzi odrazu nie za chwilę w takie upały najlepiej lakierowac rano lub wieczorem
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-09, 21:01   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Tak pisałem Ci żebyś octem pociąnął .Jesli to silikony będzie zdecydowanie mniej oczek .
 

barteek933
Wysłany: 2015-07-09, 22:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 14 razy
Posty: 826
albo po prostu tak jak piszesz, może być to gazowanie.

połóż jedną cienką warstę bezbarwnego i zostaw to czy coś wyskoczy
 

KK 
Wysłany: 2015-07-09, 22:46   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3327
Proponuje wrzucić jakieś fotki.
_________________

 
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-14, 08:05   
0
UP DOWN

Posty: 42
Witam

To chyba ciągle wina wody w układzie. Jak lakieruje samym powietrzem na lusterku, to zostaje po chwili taka mała kropelka (jak dmuchnę w nią powietrzem to znika i nie ma tłustego śladu) . Tylko skąd ta woda się bierze? Filtr za kompresorem jest suchy, w lakierni mam jescze jeden filtr i przy pistolecie jest kolejny filtr.
Na dworze się ochłodziło i dalej takie jajca są. Czy faktycznie jedynie wyjście to zakup osuszacza ziębniczego?

To nie jest gazowanie lakieru, zawsze malowałem jak malowałem i nigdy nie miałem takich problemów. Na aktulanym bezbrawnym też już lakierowałem wcześniej (z miesiąc temu)i nie miałem problemów.
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-14, 08:46   
0
UP DOWN

Posty: 42
Trochę kiepskiej jakości, ale sami zobaczcie

https://youtu.be/SJeRcxALzMA
 

tom cio
Wysłany: 2015-07-14, 12:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 179
Mi też tak robi się jak dmucham na lusterko ale żadnych skaz na lakierze nie mam, więc to raczej nie tego wina.
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-14, 12:57   
0
UP DOWN

Posty: 42
Wypsikam wszystko octem i zobacze. Tylko, że jak lakieruje na dworze na próbe, to też miałem oczka. Wiec wychodzi na to , że to coś z powierzem w wężu.

Kupiłem w dobrej cenie osuszacz ziębniczy, bo też szkoda mi narzędzi pneumatycznych więc zobaczymy czy będzie jakiś efekt.
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-14, 16:27   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
Wg mnie to woda. W instalacji mówisz że schlodzilo się ale woda zostala w instalacji masz łabędzie szyje w układzie czy nie? Osuszacz to nie jest lekarstwo na wodę w instalacji lepiej poprawic lub wykonać nowa. Na forum poszukaj jest sporo tematów o tym musisz zrobić spadki zwezenia ślepe nutki itd.
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-14, 17:09   
0
UP DOWN

Posty: 42
Do lakierni mam łabędzią szyję, przy reszcie instalacji nie mam. Nie miałem czasu dzisiaj na ocet, ale coś wisi w powietrzu. Ponieważ wziąłem zwykły lakier akrylowy w puszcze i pomalowałem na próbę kawałek plastiku i porobiły się oczka.
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-14, 17:19   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
Ją mam szyje przy kazdym wyjściu oczywiście magistrala rura 25 boryszew zejscie w dół rura 20. Po zrobieniu nowej instalacji u mnie problem z oczkami znikł a też sie meczylem dość dlugo
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-14, 19:23   
0
UP DOWN

Posty: 42
Zrobię tak jak na zdjęciu z forum
http://lakierowanko.info/download.php?id=2066


Powiedzcie mi tylko jaką średnicę węża zastosować od kompresora do lakierni? A odległość to około 15 metrów przewodu
Bo w chwili obecnej mam 12 mm i wiem, że na dłuższą metę to za mało.
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-14, 20:44   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
Ją mam podobna odleglosc zakopana w ziemi rurka ma 25 plastik odpowiednik 3/4 mam w garażu stale ciśnienie nie mam spadków ciśnienia. Rurka jest tania wytrzymuje spokojnie 10bar. Ją za kompresorem mam zaraz filtr taki zwyklyvorel dalej rura w ziemi do garażu tam instalacją że spadkami i na każdym wyjściu ślepą nitka i znów na końcu vorela filtr do tego podpinam coś i wąż 10 m pod pistolet nie uużywam tych małych filterkow i po zrobieniu takiej instalacji mam spokój
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-14, 20:45   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
Nie coś tylko ckd sorry za błąd pisze z tel
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-14, 21:30   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
zadek07, napi9sz jaki masz odwadniacz i oddolejacz.
.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-14, 21:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
Odwadniacz przy kompresorze mam vorela taki zwykly potem przy kazdym wyjściu mam też vorela. I do tego podpinam ckd na 1/2 całą i wszystko na szybko zlaczki rectus a za ckd mam taka niebieską 2-stopniowa
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-14, 21:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
Sorry myślałem że o mnie chodzi
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-15, 09:46   
0
UP DOWN

Posty: 42
Za kompresorem mam CKD W4000 i M4000, a bezpośrednio na ścianie w lakierni mam F1000 i M1000
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-15, 13:21   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Kondesat z zbiornika spuszczasz ?
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

barteek933
Wysłany: 2015-07-15, 21:33   
0
UP DOWN

Pomógł: 14 razy
Posty: 826
ja raz nie spuściłem i po 10 min lakierowania miałem 2cm wody w ckd 1/2 ale dalej nic nie puścił bo nie oczkowało w ogóle a za nim mam ckd 1/4 odwadniacz + odolejacz
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-15, 22:49   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Nie rozumiem nic z tego .Ja mam tylko jeden ckd odwadniacz z oddolejacze i nie mam grama wody .
Ale oczka mam i jak nie dam antysikonu to mam je..ne kratery .

Z tym ze u mnie stale w powietrzu fruwają silikony na które nie mam wpływu .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-07-16, 07:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 210
To że nie masz grama wody w filarach to nie znaczy że jej niema tylko że się niedostatecznie schlodzilo żeby filtr ją wychwycić. Antysylikon to nie wyjście pewnie wszystko robisz w jednym pomieszczeniu
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-16, 08:56   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Nie rozumiemy się ,ckd zatrzymuje wodę .Ja nie mam problemu z wodą tylko z silikonami ,a pomieszczen to mam kilka . ;)
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

zadek07
Wysłany: 2015-07-16, 17:04   
0
UP DOWN

Posty: 42
Wygląda na to, że u mnie problem z oczkami został niemalże pokonany.
Wypisikałem ściany octem, porobiłem łabędzie szyje , ślepe końcówki i dzisiaj miałem 3 oczka na powierzchni 0,5m2.

Coś pomogło tylko nie wiem co :) W każdym razie i tak chyba kupie osuszacz ziębniczy nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.
 

sawmaster 
Wysłany: 2015-07-16, 20:13   
0
UP DOWN

Posty: 508
Skąd: Białystok
mam ckd i nic nie warty jest, stary polski filtr zatrzymuję wodę a cdk suchy
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-16, 20:26   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
zadek07,
Czyli masz w powietrzu fruwające silikony .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-07-16, 22:56   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3327
Sawmaster mam ckd na 1/2" odwadniacz przed filtracją Saty.
Puszcza wodę. Może trzeba już wkład wymienić... ale jako reduktor ciśnienia CKD się sprawdza :D
Natomiast nie zawierzył był węży i pistoletów samemu CKD. Dwa razy myłem, raz experta i raz lph 80... i wiem, że lepiej mieć czyste powietrze.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-17, 04:36   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Kamil a używasz ten filtr co pokazywałeś do filtrowania wody ?
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-07-18, 02:06   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3327
Używam do filtrownia powietrza jako odwadniacz przed filtrem węglowym BAF. Do normalnej sprężarki 500l/min też się nadają wyśmienicie.

Używałem też do WD 53, ale niestety taki filtr od wody sprawdza się dobrze przy standardowej sprężarce, która nie generuje ogromnych przepływów powietrza, a w szczególności ciepła. Mój Wd53 generuje tyle ciepła, że po prostu po 2h pracy przy 35 stopniach na dworze topił obudowy i wyrywało wkład filtra. Jak odbiorę telefon od naprawy to wrzucę fotki. Jak na dworze było około 20 stopni to z obudowami nic się nie działo. Obudowała zawsze topi się w jednym miejscu i rozrywa ją, więc przypuszczam, że jest tam jakaś wada fabryczna.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2015-07-18, 06:36   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Czyli do lakierowania te filtry się sprawdzą .Ok wrzuć zdjęcia jak będziesz mógł .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2015-07-18, 20:24   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3327
Do lakierowania jako wstępny filtr na pewno. Np przed filtr węglowy do oddychania też. Obudowa w nią wkładamy ze standardowego odwadniacza tulejkę i mamy odwadniacz. Koszt max 30zł + trochę pracy. Jak ma być profi to np Sata Prep 100 lub Aerometal i osuszacz ziębniczy.
_________________

 
 

zadek07
Wysłany: 2015-09-01, 18:03   
0
UP DOWN

Posty: 42
Witam po czasie

Problem z oczkami ustąpił , ale jeszcze są jakieś małe oczka. Ostatnio był u mnie znajomy lakiernik i twierdzi że to na 100% olej ze sprężarki, którego nie wyłapuje filtr.

Filtry mam CKD W4000 i M4000 , doradźcie co zrobić czy zainwestować w jakiś lepszy odolejacz czy kupić osuszacz ziębniczy ?
Jeśli filtr to jaki?
 

łysy73 
Wysłany: 2015-09-01, 20:15   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 978
A może naprawić/zmienić kompresor?
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group