Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
2qiuik
Wys³any: 2015-08-13, 00:39   Pomocy z dorobieniem podkladu i farby do pomalowania felg
0
UP DOWN

Hej

Sprawa wygl±da nastêpuj±co:

Kupi³em stalowe felgi do auta po do¶æ atrakcyjnej cenie ale w niektórych miejscach jest nalot rdzy. Z racji tego i¿ mam piaskarkê w³asnej roboty postanowi³em je wypiaskowaæ i pomalowaæ. Ze wzglêdu na moj± prace nie mog³em osobi¶cie podjechaæ do sklepu z lakierami i wybraæ co¶ do pomalowania felg wiec wys³a³em znajomego. Ch³opaki ze sklepu maj± teraz urlop i nie idzie siê z nimi skontaktowaæ odno¶nie wyt³umaczenia mi co i jak mam zrobiæ z zestawem który sprzedali do pomalowania felg.

Zestaw który mam to:
-Wash primer
-podk³ad akrylowy Master V2007
-TB512 Ral 9005
- rozcieñczalnik acryl 2S

Koledzy podpowiedzcie mi w jakich proporcjach mam to rozrobiæ, ile muszê odczekaæ po malowaniu felgi aby po³o¿yæ nastêpna warstwê.

Czyli rzecz ujmuj±c jest mi potrzebna szczegó³owa instrukcja co i jak mam zrobiæ aby by³o dobrze zrobione.

Z góry dziêkuje za pomoc.

20150812_1854281.jpg
Tutaj nie wiem jakie maja byæ proporcje i czy trzeba to czym¶ rozcieñczyæ.
Plik ¶ci±gniêto 39 raz(y) 128.94 KB

20150812_1855031.jpg
Tutaj idzie proporcja 5:1. Czyli 5 akrylu na 1 utwardzacza. Rozpuszczalnik tez tu dodac?? jesli tak to w jakiej ilosci
Plik ¶ci±gniêto 42 raz(y) 438.5 KB

20150812_1854511.jpg
Rozcienczalnik do Master-a V2007?? do wash primera on sie chyba nie nadaje??
Plik ¶ci±gniêto 38 raz(y) 183.06 KB

20150812_185533.jpg
Farba ma byc w proporcji 5:1:1 Czyli Ral9005 ma byc 5 rozcienczalnika 1 i aktywatora 1
Plik ¶ci±gniêto 34 raz(y) 427.04 KB

barteek933
Wys³any: 2015-08-13, 07:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
Wszystko masz opisane na opakowaniach. A kolejnosc taka w jakiej ty to przedstawiles

2qiuik
Wys³any: 2015-08-13, 10:16   
0
UP DOWN

Odno¶nie wash primera:
Na opakowaniu podk³ad wash primer jest 1-15 na butelce od utwardzacza 1-10 nie wiem w ogóle o co z tym chodzi??
Oznaczenie 0,2 tez mi nic nie mówi??
Nie wiem czy jakim¶ rozcieñczalnikiem trzeba to rozcieñczyæ oraz jaki ma byæ odstêp czasu ¿eby po³o¿yæ akryl??

Akryl:
Jaka ma byæ proporcja rozpuszczalnika do podk³adu z utwardzaczem??
Ile warstw trzeba nanie¶æ na felgê??

Kolor:
Przyda³by siê jaki¶ opis jak to po³o¿yæ i z jakimi przerwami

Kolego barteek933 ja jestem laikiem w tej dziedzinie i odpowiedz w stylu "Wszystko masz opisane na opakowaniach" to daruj sobie bo nic nie wnosi do tematu.

grzechoo2008 
Wys³any: 2015-08-13, 12:50   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Kolego 2qiuik, sytuacja jest do¶æ prosta.
-Wypiaskowane felgi nale¿y przetrzeæ papierem ¶ciernym np P 240 na g±bce lub zwyk³ym w celu zmniejszenia chropowato¶ci powierzchni,
- odt³uszczasz dok³adnie zmywaczem silikonu i odmuchujesz sprê¿onym powietrzem,

- wash primer który posiadasz jest w proporcji 1:1 czyli tyle samo podk³adu i aktywatora, nie rozcieñczasz niczym innym. Nie znam marki produktu ale dla pewno¶ci daj podk³adowi po wymieszaniu sk³adników ok. 15 min. na aktywacjê.

Nak³adasz w dwóch do trzech cienkich warstw w odstêpach 10 min. pomiêdzy kolejnymi warstwami.

- Po ok. godzinie do dwóch kiedy pow . felgi jest sucha na dotyk, BEZ MATOWANIA nak³adasz podk³ad akrylowy . Ten akurat który posiadasz trzeba dodatkowo rozcieñczyæ ok. 20%. Aplikujesz 2 - 3 warstw przy czym pierwsz± b.cienk±.
Szlif podk³adu akrylowego- p 400 na g±bce na sucho ( przy tym podk³adzie nie wcze¶niej ni¿ dwa dni po podk³adowaniu)
UWAGA! Nie wiem jaki rodzaj farby dosta³e¶ bo te oznaczenia nic mi nie mówi± ale je¶li jest to farba akrylowa a powierzchnia felgi po na³o¿eniu wash primera ciê zadowala to podk³ad akrylowy mo¿esz pomin±æ i od razu, BEZ MATOWANIA aplikowaæ farbê nawierzchniow±(pod warunkiem, ¿e jest to farba akrylowa), je¶li to jaki¶ poliuretan lub co¶ innego musisz daæ podk³ad).

Farbê mieszasz tak jak napisa³e¶ nad zdjêciem.
Aplikacja:
-1 warstwa cienka kontaktowa,prze¶wituj±ca, 10 min. przerwy,
- 2 pe³na wylana, je¶li nie jeste¶ jeszcze zadowolony z efektu po 15 min trzecia warstwa.
- Nastêpnie otwierasz zimne piwko i cieszysz siê z efektów swojej pracy :D

2qiuik
Wys³any: 2015-08-13, 13:15   
0
UP DOWN

Kolego grzechoo2008 w³a¶nie o taki opis mi chodzi³o bo teraz dok³adnie wiem co i jak mam zrobiæ :D
Odno¶nie farby wiem tylko tyle, ¿e jest to jaka¶ przemys³ówka. Jak dali podk³ad akrylowy to trzeba bêdzie go prysn±æ na felgê bo i tak ju¿ jest za niego zap³acone a przy okazji felga bêdzie bardziej zabezpieczona ;)

Dziêki jeszcze raz za pomoc :spoko:

³ysy73 
Wys³any: 2015-08-14, 00:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
A jeszcze pro¶ciej by³oby to oddaæ a w zasadzie wymieniæ reaktywny z akrylowym na jeden epoksydowy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: