Autor |
Wiadomość |
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-13, 22:15 Jedno z pierwszych lakierowaĂą, Przygotowania
|
0
|
|
|
|
Witam. Pacjentem bĂŞdzie vectra b kolor srebrny z147. Do pomalowania bĂŞdzie CaÂły prawy bok. ZaczĂŞÂło siĂŞ od tego Âże zabraÂłem siĂŞ za usuwanie rdzy i miaÂłem porobiĂŚ zaprawki sprayem ( nie wiem co mnie na niego podkusiÂło). StwierdziÂłem ze nieduÂżym nakÂładem ok 100zÂł uda mi siĂŞ co nie co poprawiĂŚ ale wyszÂło tak Âże nie wyszÂło
Narazie jeszcze nic nie dziaÂłaÂłem przy samochodzie bo gromadzĂŞ materiaÂły i dziÂś zaprezentujĂŞ co mam a kupiÂłem juÂż:
baza profix 1l + rozciĂŞczalnik
lakier bezbarwny 1l t4w ht400 ms + utwardzasz
lakier epoksydowy novol 0.8l
zmywacz novol 1l
oraz foliĂŞ
-4 Âściereczki antystatyczne K2
-TaÂśmĂŞ 3m 3mm, zamĂłwiÂłem jÂą bo nie wiedziaÂłem do czego sÂłuÂży, myÂślaÂłem Âże uÂżyjĂŞ jej do oklejania np jakiÂś listew ale jednak nie :P
-pastê polersk¹ nie pamiêtam jakiej firmy, goœÌ mi sprzeda³ jej 100g na wagê chocia¿ mog³em kupiÌ ca³¹ tubkê ale nie potrzeba mi jej a¿ tyle
-gÂąbkĂŞ do polerowania
-sitka 190nm
+ papiery, klocki do szlifowania itp itd i razem wyszÂło ok 350-360zÂł
Wiem Âże baza mogÂła by byĂŚ lepsza ale cena by byÂła razy 2
SprzĂŞt jaki posiadam to jest:
- Kompresor 2 tÂłokowy 200l z pompÂą B 3800 B
- 2 odwadniacze Yato + instalacja 10mm o dÂługoÂści ok 20m od sprĂŞÂżarki
- Pistolet Sico 1.4 RP
Wiem ¿e pistolet móg³ by byÌ lepszy ale od czegoœ trzeba zacz¹Ì, ogólnie to prowadzê warsztat i nie by³ mi potrzebny drogi pistolet. Jak bêdzie mi wychodzi³o lakierowanie to wiadomo ¿e jak zacznê robiÌ to zarobkowo to od razu przesi¹dê siê na lepszy. Ogólnie z tego co czytam to o pistolecie sata 4000 rp pisz¹ wszyscy dobrze i nad czymœ takim zacznê myœleÌ w przysz³oœci.
Ogólnie wygl¹da to tak ¿e samochód jest mojego ojca ale jak kupi drugi to ten bêdzie mój i dlatego chcê go zacz¹Ì ju¿ ogarniaÌ ¿eby dobrze wygl¹da³. Pracê pewnie zacznê w nastêpnym tyg albo jeszcze w nastêpnym. Je¿eli bêdzie zainteresowanie w temacie to bêdê robi³ fotki na bie¿¹co.
Robi³em ju¿ próby tymi lakierami i co mogê powiedzieÌ. Baza kryje bardzo dobrze, wystarcza wypy³ka i póŸniej pe³na i jest git ale nie wiem czy ja nie zrobiê 3 warstw ¿eby nie zrobiÌ zacieku.
DziÂś testowaÂłem bezbarwny i powiem wam Âże lakieruje siĂŞ nim dziecinnie Âłatwo lecz sÂłabo kryje. Pistolet miaÂłem ustawiony na ok 3.5 bara i materiaÂł na max i trzeba zrobiĂŚ nim 3-4 warstwy. Po wyschniĂŞciu nie byÂło Âżadnej skĂłrki ani nic tylko byÂła morka, nie niewiadomo jaka ale mi siĂŞ wydaje Âże przy duÂża poniewaÂż na oryginalnym lakierze moim zdaniem jest tylko minimalnie. Do bezbarwnego nie dodawaÂłem Âżadnego rozp.
Mam do was kolejne pytanie. Sprawa wyglÂąda tak Âże muszĂŞ lakierowaĂŚ wnĂŞki i nie wiem jak zrobiĂŚ :
opcja nr 1: polakierowaĂŚ tylny bÂłotnik i wnĂŞki na raz a drzwi na stojaku
opcja nr 2: zrobiĂŚ wnĂŞki na gotowo, drzwi polakierowaĂŚ na gotowo od wewnÂątrz i poskÂładaĂŚ caÂły samochĂłd i lecieĂŚ caÂły bok
W razie 2 opcji liczê na podpowiedŸ jakie taœmy kupiÌ do oklejania i czy oklejaÌ wnêki jak za³o¿ê elementy ¿eby nie zapyliÌ polakierowanych wnêk
Pozdrawiam i liczĂŞ na zainteresowanie oraz cenne porady |
|
|
|
 |
Dumel19
|
Wysłany: 2014-02-13, 22:28
|
0
|
|
|
|
jak bedziesz lakierowaĂŚ srebro to ja bym na Twoim miejscu leciaÂł z zaÂłoÂżonymi drzwiami, szczegĂłlnie ze malujesz sico
Powodzenia |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-13, 22:38
|
0
|
|
|
|
teÂż tak myÂślĂŞ Âżeby odcieni nie narobiĂŚ, a jak proponujesz zabezpieczyĂŚ wnĂŞki przed zapyleniem ? taÂśmÂą a moÂże kupiĂŚ gÂąbkĂŞ ? czym jest Âłatwiej
pistolet jak pistolet, sza³u nie ma ale maluje z bezbarwnego k³adzenia jestem mo¿na powiedzieÌ zadowolony, robi³em próby i k³adzie g³adko ale wychodzi morka, nie jakaœ ogromna ale ciut przydu¿a bo ten samochód ma lakier bardziej bez moim zdaniem chocia¿ teraz lakierujê prawy bok a jak wyjdzie dobrze to póŸniej drugi. na raz nie mogê lakierowaÌ ca³ego samochodu bo mam za w¹sko w gara¿u póŸniej polakierowa³ bym sobie dach i maskê. tylko ¿e maskê to œci¹gnê do lakierowania. dobrze ¿e w elementach przyleg³ych w ró¿nych p³aszczyznach nie widaÌ tak ró¿nicy odcieni :P |
|
|
|
 |
Dumel19
|
Wysłany: 2014-02-13, 22:45
|
0
|
|
|
|
ja oklejam taœm¹ zwyk³¹ i papierem maskuj¹cym wewn¹trz rantów, potem leciutko 2000 i polerka i nic nie ma, i proponuje Ci malowaÌ tak abyœ od góry do do³u nagrza³ gara¿ minimum ponad 20 stopni bo pocieknie bezbarwny a z tym pistoletem to chodzi mi o to ze ma w¹sk¹ miot³e i musisz sie staraÌ na srebrze zeby chmurek nie by³o |
|
|
|
 |
zloty213
|
Wysłany: 2014-02-13, 22:48
|
0
|
|
|
zÂłoty

|
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-13, 23:27
|
0
|
|
|
|
Wlasnie zauwazylem ze w¹ska ma miot³ê kupuje póŸniej cos konkretnego i nowego |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-15, 08:15
|
0
|
|
|
|
a moÂżecie mi powiedzieĂŚ czy tak mogĂŞ zrobiĂŚ czy bĂŞdzie Âźle.
dam epoksyd => szpachlĂŞ => przykryjĂŞ przetarcia i szpachlĂŞ epoksydem => no i teraz zrobiĂŚ po wyschniĂŞciu szlif tego i dawaĂŚ bazĂŞ czy kryĂŚ akrylem. epoksyd jest szary i akurat pod srebro.
goœÌ w mieszalni kaza³ mi na go³¹ blachê k³aœÌ szpachlê i dopiero przykryÌ epoksydem i mówi³ ¿e to wystarczy. jak siê zapyta³em czy musi byÌ jakaœ specjalna szpachla to powiedzia³ ze ka¿da ale powiedzia³ ¿e mój sposób z epoksyd, szpachla epoksyd powinien byÌ trwalszy
co o tym sÂądzicie ? :P |
|
|
|
 |
zeniTh
|
Wysłany: 2014-02-15, 10:34
|
0
|
|
|
|
kolego a po co Ty chcesz szlifowaĂŚ epoksyd ? |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-15, 11:37
|
0
|
|
|
|
ÂŻeby wyrĂłwnaĂŚ pod bazĂŞ i Âżeby nie bylo widaĂŚ przejscia bo epoksyd dam tylko tam gdzie naprawialem element. DokupiĂŞ 1l podkÂładu akrylowego jednak. Przyda sie. I musze kupiĂŚ papier do maskowania |
|
|
|
 |
maddict
|
Wysłany: 2014-02-15, 15:16
|
0
|
|
|

|
barteek933 napisał/a: | ÂŻeby wyrĂłwnaĂŚ pod bazĂŞ i Âżeby nie bylo widaĂŚ przejscia bo epoksyd dam tylko tam gdzie naprawialem element. DokupiĂŞ 1l podkÂładu akrylowego jednak. Przyda sie. I musze kupiĂŚ papier do maskowania |
epox nie nadaje sie pod baze, musisz poleciec akrylem i dopiero baza |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2014-02-15, 15:46
|
0
|
|
|
|
a dlaczego podkÂład epoksydowy nie nadaje jĂŞ pod bazĂŞ ?? rozwiĂą tĂŞ teoriĂŞ |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-15, 17:44
|
0
|
|
|
|
Gosc z mieszalni mĂłwil mi ze na luzie mozna klasc baze |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-02-15, 20:19
|
0
|
|
|

|
jedi9 napisał/a: | a dlaczego podkÂład epoksydowy nie nadaje jĂŞ pod bazĂŞ ?? rozwiĂą tĂŞ teoriĂŞ |
MoÂżna na epoksyd daĂŚ baze,przecieÂż pisze w karcie tech.Epoksyd ciĂŞÂżej sie obrabia niÂż podkÂład akrylowy (mowa tu o szlifowaniu jak wyschnie). |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-15, 21:19
|
0
|
|
|
|
zrobiê tak ¿e po³o¿ê epoksyd, szpachlê, i epoksyd i bazê. nie bêdê dawa³ jeszcze akrylu bo to wyd³u¿y mi czas naprawy i to sporo, i nie ma sensu robiÌ 100000 warstw. akrylowy i tak muszê kupiÌ na listwy plastikowe bo bêd¹ szpachlowane i zderzak w przysz³oœci muszê lakierowaÌ a nawet 2 a póŸniej lewy bok maskê i dach czyli ca³y samochód
dach i maskĂŞ zostawie sobie na koniec oraz jak bĂŞdĂŞ malowaÂł zderzaki to sieknĂŞ lusterka i listwy z progĂłw |
|
|
|
 |
noxes
|
Wysłany: 2014-02-15, 21:31
|
0
|
|
|
|
A ja wam powiem tak. Robi³em felgi alu i wiadomo musia³em u¿yÌ epoxydowy podk³ad, na to da³em cienko akrylowy, a, ¿e nie wyla³ siê dobrze zrobi³ sie baranek delikatny. No có¿ zeszlifowa³em papierem œciernym i nie oby³o siê bez przetarÌ, a ¿e felgi robi³em dla siebie postanowi³em zostawiÌ tak i da³em na to bazê. Minê³o pó³ roku u¿ytku felg i nic nie wysz³o. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-15, 21:37
|
0
|
|
|
|
nie wyszÂło bo na epoksyd normalnie nakÂłada siĂŞ bazĂŞ i dlatego jest git |
|
|
|
 |
noxes
|
Wysłany: 2014-02-15, 21:59
|
0
|
|
|
|
Tak mo¿liwe. Gdzieœ kiedyœ czyta³em, ¿e sie nie nak³ada póŸniej, ¿e siê nak³ada. Fakt jest ciê¿ki w obróbce, ale nie o to w nim chodzi. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-02-15, 22:46
|
0
|
|
|

|
noxes napisał/a: | A ja wam powiem tak. RobiÂłem felgi alu i wiadomo musiaÂłem uÂżyĂŚ epoxydowy podkÂład, na to daÂłem cienko akrylowy |
Ja tez bym tak zrobiÂł jak Ty napisaÂłeÂś,jak pisalem wyÂżej,Âże epoksyd jest troche cieÂżki w obrĂłbce lepiej daĂŚ naĂą akrylowy i dalej baza itd.W razie przetarĂŚ podczas szlifowania akrylu dojdziesz do epoksydu a nie do blachy,no chyba ,ze sie naprawde postarasz. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:09
|
0
|
|
|
|
barteek933 napisał/a: | zrobiĂŞ tak Âże poÂło¿ê epoksyd, szpachlĂŞ, i epoksyd i bazĂŞ. | To musisz byĂŚ bardzo pewny i samej szpachli, i jej utwardzenia, i Twojego sposobu jej obrĂłbki w sensie wyprowadzenia oraz gradacji papierĂłw, no i czystoÂści panujÂącej w pomieszczeniu... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:13
|
0
|
|
|
|
barteek933 napisał/a: | zrobiĂŞ tak Âże poÂło¿ê epoksyd, szpachlĂŞ, i epoksyd i bazĂŞ. nie bĂŞdĂŞ dawaÂł jeszcze akrylu bo to wydÂłuÂży mi czas naprawy | Ten akrylowy wydÂłuÂży Ci czas o jeden dzieĂą a w zamian jego szlif zamaskuje najprawdopodobniej masĂŞ wad/niedociÂągniĂŞĂŚ z poprzednich operacji, jak teÂż i kupy osadzonego Âśmiecia.
ZastanĂłw siĂŞ wiĂŞc raz jeszcze czy aby nie warto. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-17, 19:37
|
0
|
|
|
|
wÂłaÂśnie dziÂś oglÂądaÂłem te elementy i chyba jednak kupiĂŞ akryl Âżeby zrobiĂŚ to solidnie i Âżeby nie byÂło doÂłkĂłw po starych rysach. ogĂłlnie jest problem z czasem bo prowadzĂŞ warsztat i jutro juÂż mam dzieĂą robotÂą zajĂŞty i wielki uj zrobiĂŞ ...
myœlê o tym ¿e jak po³o¿ê epoksyd i sobie poszpachlujê i mi to wyschnie to wyprowadzê samochód na dwór i tam bêdê sobie szpachlê obrabia³ bo nie uœmiecha mi siê robiÌ to w œrodku a póŸniej sprz¹taÌ ten brud i py³ |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-17, 21:43
|
0
|
|
|
|
sory ¿e jeden post pod drugim ale rozwi¹za³em pewien problem. jak mówi³em wczeœniej lakierowa³em na próbê tym lakierem bazowym i bezbarwnym i na bazowym robi³y mi siê oczka po czym lakier normalnie sp³ywa³. pierwsze malowanie wygl¹da³o tak ¿e odt³uœci³em benzyn¹ ekst. zrobi³em pierwsz¹ warstwê, by³o ³adnie ale po ok 20-30s oczka siê pojawi³y, wzi¹³em kolejny element jeszcze mocniej odt³uœci³em i znowu to samo. póŸniej zainwestowa³em w zmywacz sylikonowy i zrobi³em próbê i wysz³o idealnie. dziœ spróbowa³em jeszcze raz baz¹ ale wczeœniej zmywaczem sylikonowym odt³uœci³em wszystkie z³¹czki od przewodów, rozebra³em odwadniacz z reduktorem i jego tak samo odt³uœci³em, przela³em pistolet zmywaczem przez króciec oraz wymy³em go dok³adnie razem z kubkiem i posk³ada³em dziœ wpad³em na pomys³ ¿e do odt³uszczenia u¿yjê zwyk³ego papieru i przemy³em raz i wytar³em do sucha i jaki efekt ? :P 0 oczek, kraterów czy coœ w tym stylu wszystko idealnie
ogólnie siê naczyta³em ¿e takie coœ mo¿e siê dziaÌ jak ktoœ plaka u¿ywa w pomieszczeniu a ja nie u¿ywam plaka tylko ró¿nych odrdzewiaczy, sylikonów w sprayu ale jednak to nie by³o to a powodem by³o u¿ycie wczeœniej œcierki do odt³uszczania z warsztatu
o wodzie i oleju w ukÂładzie nie ma mowy bo mam nowÂą sprĂŞÂżarkĂŞ z pompÂą b3800b, nÂąwÂą instalacjĂŞ i dwa odwadniacze yato, jeden na Âścianie a drugi przy pistolecie. oba z wbudowanym reduktorem
a wracajÂąc do tematu pistoletu sico srico to bazÂą maluje siĂŞ fajnie bo na bazie miotÂła wynosi ok 15cm napewno ale na bezbarwnym jest strasznie powolny, lakierowane na ciÂśnieniu ok 3.2-3.4
w teorii mam juÂż wszystko opanowane, wiem jak ustawiaĂŚ pistolet aby nie robiĂŚ zaciekĂłw i innych dziwnych rzeczy, dziĂŞki za porady. Teraz czekamy na dobrÂą pogodĂŞ i efekty mojej pracy xD
mam jeszcze pytanie, mam tej bazy jeszcze ok 900ml + 900 roz. co daje mi 1.8L gotowej mieszaniny. i pytanie jest takie. styknie mi na jeden bok razem z wnĂŞkÂą ? elementy bĂŞdÂą pokryte w caÂłoÂści podkÂładem o odpowiedniej szaroÂści. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-02-17, 22:19
|
0
|
|
|
|
Cytat: | mam jeszcze pytanie, mam tej bazy jeszcze ok 900ml + 900 roz. co daje mi 1.8L gotowej mieszaniny. i pytanie jest takie. styknie mi na jeden bok razem z wnĂŞkÂą ? elementy bĂŞdÂą pokryte w caÂłoÂści podkÂładem o odpowiedniej szaroÂści. | starczy na dwa boki :P |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-19, 19:15
|
0
|
|
|
|
mam jeszcze jedno do was pytanie
jak okleiĂŚ tÂą trĂłjkÂątnÂą szybĂŞ Âżeby nie polowaĂŚ czarnej ramki oraz Âżeby przy odrywaniu taÂśmy nie naruszyĂŚ nigdzie lakieru
szyba w linku : https://www.google.pl/sea...tml%3B480%3B360 |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2014-02-19, 19:53
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
sebasmg5
|
Wysłany: 2014-02-19, 20:30
|
0
|
|
|
|
a ta szybka u vectry jest krecona chyba? wykrec i po sprawie |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2014-02-19, 20:56
|
0
|
|
|
|
Ta szyba jest raczej klejona |
|
|
|
 |
sebasmg5
|
Wysłany: 2014-02-19, 21:07
|
0
|
|
|
|
sprawdz kolego bo mnie sie kojarzy, ze wyjmowalem kiedys |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-19, 21:42
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-19, 21:43
|
0
|
|
|
|
klejona napewno, jak by siĂŞ daÂło wykrĂŞciĂŚ to nie byÂło by tematu |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-19, 21:54
|
0
|
|
|
|
barteek933, Tapicerki trzeba zdemontowaĂŚ.....
MiaÂłem opli wiele i vectra b ma krĂŞcone szyby... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-19, 23:48
|
0
|
|
|
|
masz racjĂŞ nigdy tam nie zaglÂądaÂłem ale jest wkrĂŞcana
jeszcze lepiej |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-15, 08:52
|
0
|
|
|
|
Jeszcze nie zacz¹³em prac przy samochodzie bo nie mia³em ani wolnego dnia od 3 tyg ale dokupi³em brakuj¹ce rzeczy
MiĂŞdzy innymi kupiÂłem:
2 x taÂśma do oklejania
2x 0.96l podkÂładu akrykowego
0.5l rozpuszczalniku akrylowego
20 arkuszy 1x1.2m papieru do maskowania
kubek do mieszania lakieru 1.4l
kubek do mieszania lakieru 0.7l
foliĂŞ do maskowania
2 x puszka metalowa 1l do wymieszania i zrobienia sobie gotowej bazy
1x szara w³óknina na próbê
puder kontrolny
5 x patyczki do mieszania lakieru
koszt z przesyÂłkÂą 145zÂł
Teraz zdjĂŞcia :
a teraz wszystko co zgromadziÂłem pomijajÂąc papiery
zacz¹³ bym coœ robiÌ dziœ ale pogoda siê popsu³a a w dodatku jeszcze bêdê spawa³ stojak
jak go zrobiê to zamieszczê zdjêcia jak narazie koszt materia³ów wyniós³ 500-530z³ |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-17, 23:10
|
0
|
|
|
|
mam do was pytanie, czyta³em kiedyœ ju¿ sporo i teraz znowu o tym czy u¿yÌ podk³ad epoksydowy czy reaktywny. Chodzi mi dok³adnie o miejsca tam gdzie by³a rdza. postaram siê wyczyœciÌ jak najlepiej ale napewno zostan¹ jakieœ œlady korozji i co dalej ? Jak dam epoksyd to nie wyjdzie mi to z powrotem za pó³ roku ? co radzicie ? koszt reaktywnego jest niski tak¿e ¿aden problem, chodzi o to ¿eby by³o dobrze i ¿eby z 2 lata wytrzyma³o |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-18, 18:46
|
0
|
|
|
|
a co powiedzie gdybym przypiaskowaÂł to czymÂś takim http://allegro.pl/bass-po...3995150692.html
dziœ w³aœnie sobie coœ takiego kupi³em i wiem ¿e to jest dziadostwo i zaraz siê rozpadnie ale myœlê ¿e do wypiaskowania ok max (0.5m kwadratowego) albo i nawet mniej na calutkim samochodzie mi wystarczy, no i teraz kolejne pytanie, czy to w ogóle bêdzie w stanie usun¹Ì rdzê
mam juÂż epoksyd novola i chciaÂł bym go wykorzystaĂŚ. No i jak dam brunox to juÂż epoksydu nie kÂładĂŞ z tego co mi wiadomo ? |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-03-18, 18:55
|
0
|
|
|

|
UwieÂż nie dasz rady |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-19, 21:31
|
0
|
|
|
|
a co powiecie na czyszczenie rdzy, piaskowanie w wÂłasnym zakresie, fertan, epoksyd, szpachla, epoksyd ma przetarcia, podkÂład akrylowy i baza ? nic innego juÂż nie wymyÂślĂŞ |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-03-19, 21:41
|
0
|
|
|

|
barteek933 napisał/a: | piaskowanie w wÂłasnym zakresie, fertan, epoksyd, szpachla, epoksyd ma przetarcia, podkÂład akrylowy i baza |
tak jest wykonana wÂłaÂściwie naprawa lakiernicza zgodnie z technologiÂą
PamiĂŞtaj aby staraĂŚ siĂŞ stosowaĂŚ materiaÂły jednego producenta |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-19, 21:58
|
0
|
|
|
|
dziĂŞki zawsze lepiej dostaĂŚ odp od osoby co ogarnia temat niÂż szukaĂŚ informacji w google z czego poÂłowa to opinie osĂłb prĂłbujÂących coÂś sprzedaĂŚ a reszta nie miaÂła do czynienia tylko coÂś tam sÂłyszaÂło :P
ogólnie mam wszystko jednego producenta tylko epoksyd mam novola, a powiedz mi czy jest szansa ¿e zepsu³em sobie bazê bo poszed³em j¹ wymieszaÌ do warsztatu a jak wiadomo u¿ywa siê tam ró¿nych odrdzewiaczy w sprayu a jak wiadomo ¿e s¹ t³uste ...
zrobiÂłem to tak ze lakier mieszaÂłem w plastikowych kubkach ktĂłre wczeÂśniej wymyÂłem zmywaczem sylikonowym i wytarÂłem do sucha, oraz zrobiÂłem to samo z puszkami.
PocieszajÂące jest tylko to Âże przez jakieÂś 12 moÂże 14 godz przed moim mieszaniem lakieru nic nie byÂło robione w warsztacie, nie wjeÂżdÂżaÂł tam Âżaden samochĂłd, nic nie byÂło rozpylane ani nic wiĂŞc jest szansa ze coÂś z powietrza tam siĂŞ dostaÂło ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:07
|
0
|
|
|

|
PamiĂŞtaj aby zawsze wszystkie materiaÂły byÂły szczelnie zamkniĂŞte
szczegĂłlnÂą uwagĂŞ zwracaj na utwardzacze
one chÂłonÂą wilgoĂŚ zawartÂą w powietrzu ...
Bazy konwencjonalne mogÂą staĂŚ w opakowaniu (zamkniĂŞtym) dÂługo
,nic im siĂŞ nie stanie |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:15
|
0
|
|
|

|
Wodne maj¹ przydatnoœÌ chyba 12 miesiêcy. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:32
|
0
|
|
|
|
moja baza to konwencjonalna tylko jak myÂślicie, mogÂło coÂś jej siĂŞ staĂŚ od tego ? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:48
|
0
|
|
|

|
barteek933 napisał/a: | jak myÂślicie, mogÂło coÂś jej siĂŞ staĂŚ od tego ? |
Nie przesadzasz trochĂŞ ....
Rozumiem jak byÂś tam czegoÂś nalaÂł do niej .... |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:53
|
|
|
|
barteek933 napisał/a: | ogĂłlnie mam wszystko jednego producenta tylko epoksyd mam novola |
hihihi ... aleÂż z Ciebie ÂżartowniÂś ... |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-04-27, 16:08
|
0
|
|
|
|
jeszcze nie zacz¹³em prac bo nie mogê unieruchomiÌ samochodu a po drugie nie by³o czasu ale dokupi³em sobie jeszcze pistolet do podk³adowania sico 1.7 rp oraz dziœ czytaj¹c temat na tym forum o odwadnaiczach zamówi³em ckd z tego linku :http://allegro.pl/zestaw-filtr-ckd-f1000-m1000-b110-1-4-i4188595740.html tylko teraz pomyœla³em ¿e Ÿle zrobi³em bo on jest bez reduktora doradŸcie mi jakiœ reduktor pod pistolet
za sprĂŞÂżarkÂą dam od razu nowy filtr yato 1/2 http://allegro.pl/filtr-o...4137811137.html
ORAZ mam do was pytanie podkÂładowaĂŚ caÂły samochĂłd czy odpuÂściĂŚ sobie oraz czy waszym zdaniem lakierowaĂŚ na srebro tak jak byÂło czy daĂŚ sobie z nim spokĂłj i wybraĂŚ inny kolor ? |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-05-05, 11:17
|
0
|
|
|
|
Do tej pory nic nie robi³em ale dziœ zabieram siê za piaskowanie i podk³adowanie epoksydem i póŸniej zamieszczê fotki
Dodatkowo poka¿ê moje kolejne zakupy :P
po lewej nowe sico 1.7 do podkÂładu
obok œwie¿o odebrana airgunsa 1.3 - wykonanie na wygl¹d sico i airgunsa to przepaœÌ chocia¿ wiem ¿e to sprzêt raczej dla amatora i pocz¹tkuj¹cych ale na wygl¹d pod wzglêdem wykonania jest ok
jeszcze kupiÂłem ckd odwadniacz i odolejacz 1/4 i szpachelki
dziœ zakupi³em te¿ 10m przewodu 10mm + wszystkie potrzebne z³¹czki ale tego ju¿ nie zamieszcza³em tutaj :P
brakuje mi tylko reduktora i filtra wstĂŞpnego na 1/2 i tak to miaÂł bym juÂż wszystko,
i mam kolejne pytanie, czy przed lakierowaniem myĂŚ airgunsĂŞ np zmywaczem zeby jÂą odtÂłuÂściĂŚ czy nie ma potrzeby ? bo sico to trzeba bo jest caÂłe za....ne olejem
moje stare sico chociaÂż maÂło uÂżywane z dyszÂą 1.4 przeznaczĂŞ do epoksydu i bĂŞdĂŞ miaÂł kaÂżdy pistolet do czegoÂś innego |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-05-05, 21:44
|
0
|
|
|
|
Zacz¹³em dziœ robotê i wstawiam to co uda³o mi siê ogarn¹Ì dziœ, wypiaskowa³em rdzê i pokry³em wszystko fertanem, jutro go zmyjê i zobaczê co tam zosta³o, ogólnie roboty bêdzie sporo przy tym parchu prawdopodobnie po jutrze jednak œci¹gam drzwi i konkretnie biorê siê za robotê
na ostatnim zdjĂŞciu samochĂłd jest w fertanie
co waszym zdaniem zrobiĂŚ z spodami drzwi i progiem bo jest on potraktowany sprayem ? piaskowaĂŚ to czy drzeĂŚ papierem ? na spody drzwi i caÂły prĂłg i tak pĂłjdzie epoksyd |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-05-05, 22:38
|
0
|
|
|

|
Najlepiej piaskowaĂŚ. |
|
 |
primex
|
Wysłany: 2014-05-07, 13:08
|
0
|
|
|
|
To jeszcze sobie zobacz czy ruda Ci tak samo nie wcina Âściany grodziowej, bo to przekÂładka z anglika jest.
OgĂłlnie miaÂłem chyba 6 Vectr B i im nowsza tym bardziej zgnita. Najgorzej gniÂły wÂłaÂśnie angliki. |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-05-07, 20:48
|
0
|
|
|
|
to jest przekÂładka z anglika bo sami jÂą robiliÂśmy xD
robiê j¹ po wierzchu i konserwujê pod³ogê , je¿d¿ê rok i trzeba siê pozbyÌ
jutro poprawiam piaskowanie tam gdzie bĂŞdzie rdza, szlifujĂŞ i kÂładĂŞ epoksyd |
|
|
|