Autor |
Wiadomość |
 |
Ari29
|
Wysłany: 2014-02-09, 10:34 Ogrzewanie webasto
|
0
|
|
|
|
Witam
Czy jedno z tych webasto da rade ogrzac garaÂż 6x4 do malowania?
3952027870_2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 108 raz(y) 48.62 KB |
3952027870.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 185 raz(y) 88.28 KB |
3922686920.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 596 raz(y) 43.85 KB |
|
|
|
|
 |
noxes
|
Wysłany: 2014-02-14, 21:41
|
0
|
|
|
|
Chcesz przy tym lakierowaĂŚ? PrzecieÂż z tego bĂŞdzie tÂłusty dym.
WejdÂź w google tÂłumacz i sobie przetÂłumacz co napisali na zielonym.
Na oko zielony da radĂŞ. |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-15, 16:07
|
0
|
|
|

|
zielona da rane napewno, ostatnio malowalem u kumpla w garazu, to miaÂł taka maÂła nagrzewnice na gaz to bylem zaskoczony |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-17, 08:56
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-17, 12:23
|
0
|
|
|

|
TrwaÂła, bezpieczna, wydajna, ekonomiczna. Same kÂłamstwa.
Ani to trwaÂłe, ani bezpieczne, ani wydajne, ani ekonomiczne.
Mój kolega to ma, szajs. Ju¿ dwie takie le¿¹ zepsute. |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-17, 13:07
|
0
|
|
|

|
trwa³¹ to zalezy od firmy bezpieczna to nie do konca wydajna to jest owszem ekonomiczna to srednio bo duzo gazu wali |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:42
|
0
|
|
|
|
natium napisał/a: | zielona da rane napewno, ostatnio malowalem u kumpla w garazu, to miaÂł taka maÂła nagrzewnice na gaz to bylem zaskoczony |
Ja rĂłwnieÂż.
ÂŻe jeszcze Âżyjesz. |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:49
|
0
|
|
|

|
hahahha... musialo by byc duze stezenie |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:51
|
0
|
|
|
|
CoÂś za coÂś...
Czyli co za co?
To nagrzewnica gazowa bez zamkniĂŞtej komory spalania.
Zasysa do spalenia tyÂłem powietrze z otoczenia czyli jak znam Âżycie z tego w ktĂłrym malujesz wraz z oparami lakierĂłw i rozcieĂączalnikĂłw, po czym wypluwa w postaci Âżywego ognia, spalin, i masy tÂłuszczu.
Rewelacja.
"bezpieczna", "czysta", ..... ale tania.
Tylko czy w razie draki za 300zÂł odkupisz Âłeb, garaÂż, narzĂŞdzia, samochĂłd i coÂś co wyrypie w kosmos razem z tym wszystkim?
Jak juÂż coÂś ktoÂś kombinuje z takim ÂźrĂłdÂłem ciepÂła to niech bĂŞdzie to coÂś co ma zamkniĂŞtÂą komorĂŞ spalania i nie zasysa oparĂłw z lakierĂłw. |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:54
|
0
|
|
|

|
nie wnikalem w to bardziej bylo zimno mial taka nagrzewnice dala rade i zyje xD hehe |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:57
|
0
|
|
|
|
natium napisał/a: | musialo by byc duze stezenie |
Rozumiem ze Twój œmiech spowodowany jest tym ¿e posiadasz konkretne precyzyjne tabelki o stê¿eniu krytycznym i masz urz¹dzenia które na bie¿¹co analizuj¹ owe stê¿enie w pomieszczeniu gdy chlapiesz coœ pistoletem i w razie zbli¿ania siê do granicy za³¹czaj¹ alarm, gasz¹ nagrzewnicê, zamykaj¹ zawory powietrzne kompresora i otwieraj¹ drzwi szopy na oœcie¿?
Aaaaaaa, jak tak to przepraszam.
Kupuj i dziaÂłaj - bo TANIOOOOOOOOOOOO. |
|
|
|
 |
Ari29
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:26
|
0
|
|
|
|
Napewno duzy minus to otwarty ogien zdaje sobie sprawe,zalozylem taki temat poniewaz szukam czegos do ogrzewania,moj kolega ma takie 2 nagrzewnice gazowe,pobór powietrza ma z zewnatrz nagrzewa przed malowaniem i potem juz nie za³¹cza i mówi³ mi ze daje rade a du¿o maluje |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:34
|
0
|
|
|
|
Bo niby tak nagrzeje, lecz:
- tylko na czas grzania - a co z wentylacjÂą podczas lakierowania?
- takie nagrzewnice nie majÂą zamkniĂŞtej komory spalania i spalinami dajÂą do pomieszczenia a spaliny te i tak mniej bÂądÂź bardziej walÂą gazem, oraz sypiÂą tÂłuszczami.
Jak juÂż to poszukaj z zamkniĂŞta komorÂą spalania z ktĂłrej spaliny wylecÂą wydechem na zewnÂątrz a ciepÂło oddzielnym obiegiem bĂŞdzie dogrzewaÂło pomieszczenie.
CoÂś podobnego moÂżesz tanio kupiĂŚ/zrobiĂŚ i na paliwa staÂłe (nawet ze starego kotÂła CO) |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-17, 23:31
|
0
|
|
|

|
Efektem spalania gazu s¹ ró¿ne syfy. Mia³em piecyk gazowy w domu jak jeszcze centralne by³o kiepskie. To gówno powodowa³o u ka¿dego z domowników wieczorem ból g³owy niesamowity. Tym siê trujesz.
Tak¹ nagrzewnicê z otwart¹ komor¹ spalania to bym wyÌpn¹³ w œmieci od razu.
Bez urazy koledzy, ale zdrowie jest najwaÂżniejsze.
Nie wspomnĂŞ juÂż o ryzyku zapÂłonu, awariach tego gĂłw... i wadach lakierniczych. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 08:08
|
0
|
|
|
|
Nagrzewnice gazowe bez komory spalania czyli tzw z otwartym ogniem mo¿na œmia³o pod³¹czyÌ ale:
1 musi ona byÌ obok pomieszczenia w którym bêdziesz psika³- jakieœ 5m rury izolowanej na wyjœciu nagrzewnicy aby nie bucha³o ogniem do dzupli i na koùcu filtr .. to, ¿e zrobi bum to pikuœ ale bardziej chodzi o to, ¿e mo¿ecie siê czorty ZACZADZIà !!!! jak nie pod³¹czycie jej obok plus jeszcze dziura w œcianie aby by³ obieg powietrza ..
2 Âłysy73 napisał/a: | oraz sypiÂą tÂłuszczami. | Gaz nie jest tÂłusty i nie ma po nim oczek MIAÂŁEM gazowÂą nagrzewnice ale 50 kw i nic takiego nie byÂło..baaa nawet Projekter miaÂł taki system wentylacji na sprzedaÂż ale z 30kw nagrzewnicÂą...
Minusem tych nagrzewnic jest to, ¿e im wiêksza tym bardziej butla zamarza ...wiêc trzeba mieÌ ³¹cze z gazowni albo kocyk grzewczy trzeba zakupiÌ
Kolejny to wentylatorek jak pod³¹czysz przez jakiœ filtry prawie nic nie dmucha tzn filtry z kabiny a nie moskitiery
A tak na marginesie mam praktycznie nowÂą nagrzewnice gazowÂą na sprzedaÂż kupiÂłem w OBI za 650zÂł ...oddam za 400zÂł plus przesyÂłka .. |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2014-02-18, 11:10
|
0
|
|
|
|
Zgadzam siĂŞ z tobÂą caÂłkowicie unek, odnoÂśnie ogrzewania gazowego, tylko w tym wszystkim nikt nie wspomniaÂł o bardzo waÂżnej sprawie: tylko propan a nie Âżaden propan- butan.
Pozdro! |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 11:33
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008 napisał/a: | tylko propan a nie Âżaden propan- butan. | dokÂładnie ale u mnie nie do dostania tzn jest ale musiaÂłbym jechaĂŚ po takÂą butelkĂŞ jakiÂś 40 km ... na gazowni robiÂą duÂże jak mĂłwie, Âże chce gaz na sam propan ... ³¹cza gazu nie mam wiĂŞc zostaÂł tylko kocyk grzewczy ale nie kupiÂłem go. tylko zmieniÂłem nagrzewnice na olejowÂą |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2014-02-18, 13:02
|
0
|
|
|

|
W nowoczesnych systemach grzewczych komĂłr lakierniczo - suszarniczych stosowane sÂą bezpoÂśrednie palniki gazowe, bez wymiennika ciepÂła i komina spalin. W skrĂłcie to najczĂŞÂściej pÂłyta z wieloma dyszami. Odpalanych jest tyle w danym momencie ile potrzeba do osiÂągniĂŞcia zaprogramowanej temperatury. Spaliny razem z ogrzanym powietrzem kierowane sÂą do wnĂŞtrza komory lakierniczej, skÂąd usuwane sÂą przez wentylator wyciÂągowy. Standardem w tym rozwiÂązaniu jest gaz ziemny. NiemoÂżliwe przy oleju opaÂłowym. LPG sprawia sporo kÂłopotĂłw ale teÂż daje siĂŞ zastosowaĂŚ.
W amatorskich instalacjach mo¿na faktycznie wykorzystaÌ otwart¹ nagrzewnicê gazow¹ i gaz pobieraÌ z butli. Jednak taki system nawiewu wymaga kilku rozwi¹zaù w samym uk³adzie kana³ów nawiewu powietrza. Kiedyœ zaprojektowa³em taki system w lakierni frontów meblowych. Niestety cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie. Trzeba by³o przerabiaÌ. Teraz jestem m¹drzejszy . |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 16:51
|
0
|
|
|
|
Ja swego czasu teÂż miaÂłem gazĂłwkĂŞ i byÂło oczek co nie miara a Âłeb w szwach pĂŞkaÂł.
OczywiÂście byÂło to gĂłwno z marketu.
MasĂŞ lat temu miaÂłem teÂż i diesla z autobusu i o ile tÂłuszczu byÂło tyÂż masa to przynajmniej Âłeb nie trzaskaÂł.
Przy LPG duÂża moc to duÂży pobĂłr, a duÂży pobĂłr do duÂże szronienie/zamarzanie.
Jedno i drugie to temat na ogrzewanie tanio partyzanckie, a obydwa z tego przedziaÂłu cenowego bez zamkniĂŞtej komory sÂą niebezpieczne PPOÂŻ i dla zdrowia w szczegĂłlnoÂści gdy przegnie siĂŞ z owÂą partyzantkÂą. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:05
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | W nowoczesnych systemach grzewczych komĂłr lakierniczo - suszarniczych stosowane sÂą bezpoÂśrednie palniki gazowe, bez wymiennika ciepÂła i komina spalin. W skrĂłcie to najczĂŞÂściej pÂłyta z wieloma dyszami. Odpalanych jest tyle w danym momencie ile potrzeba do osiÂągniĂŞcia zaprogramowanej temperatury. Spaliny razem z ogrzanym powietrzem kierowane sÂą do wnĂŞtrza komory lakierniczej, skÂąd usuwane sÂą przez wentylator wyciÂągowy. | CzeœÌ Roberto.
No tak ale choÌ nie znam budowy owych kabin za³o¿ê siê ¿e nie s¹ to piecyki z ALLEGRO za 250 z³
A tak na powaÂżnie te pÂłyty z wieloma dyszami podajÂą takie dawki gazu Âże jest idealnie spalany i wcale bym siĂŞ nie zdziwiÂł jeÂśli robiÂą one jednoczeÂśnie za katalizatory.
Dodatkowo zapewne sÂą zachowane proporcje ÂświeÂżego powietrza w stosunku do tego ze spalinami.
I zapewne wiele innych szczegó³ów wp³ywaj¹cych nie tylko na wydajnoœÌ ale i bezpieczeùstwo.
Jak juÂż zabraÂłeÂś gÂłos w tym wÂątku to dopisz chÂłopakom od siebie Âże to co jest w ORI profi kabinach o ktĂłrych wspomniaÂłeÂś, czy teÂż to co sam wydumaÂłeÂś ma siĂŞ nijak do dmuchawki z linku pracujÂącej w kÂąciku pomieszczonka w ktĂłrym w danej chwili ktĂłryÂś coÂś pryska jakimiÂś produktami. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:11
|
0
|
|
|

|
We wszystkim co siĂŞ w Âżyciu robi wskazany jest zdrowy rozsÂądek i wyobraÂźnia .... tu wyobraÂźnia techniczna. Gdy powietrza jest maÂło ( nadmuchiwanego ) to i spalin musi byĂŚ mniej, a to oznacza Âże nagrzewnica o maÂłej mocy nie da sobie rady ze zbyt niskÂą temperaturÂą na zewnÂątrz, no i nie moÂże ona korzystaĂŚ z powietrza z pomieszczenia bo w koĂącu nie bĂŞdzie czym oddychaĂŚ gdy tlen siĂŞ "sfajczy" .... bez rozsÂądku i wyobraÂźni z kaÂżdej koncepcji technicznej wychodzi du pa, a nie rozwiÂązanie problemu |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:16
|
0
|
|
|
|
A wiĂŞksza zamarza nawet jak jest obok dziupli
Âłysy73, nie wiem co miaÂłeÂś za nagrzewnice aleee gaz nie jest tÂłusty i kropka .... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:24
|
0
|
|
|
|
I tu jest caÂły cwancyk.
Bo temat jak znam Âżycie bĂŞdzie podÂłapywany przez osoby ktĂłre bĂŞdÂą tego typu urzÂądzenia chciaÂły stosowaĂŚ w tym samym pomieszczeniu w ktĂłrym w tym samym czasie "pracujÂą/malujÂą".
Niejednokrotnie z powodĂłw jedno pomieszczeniowych. A w takich przypadkach im "szopka" mniej szczelna tym lepiej a nie gorzej.
A znam takich co robili takie konfiguracje w mocno uszczelnianych "pomieszczeniach" i na dodatek zamiast sprĂŞÂżonego powietrza uÂżywali czystego tlenu sprĂŞÂżonego do 150 atm. z butli
Dawno to dawno ale fakt jest faktem.
Baaa by³a to nawet doœÌ popularna "technologia".
Na szczĂŞÂście historia. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:29
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | A wiĂŞksza zamarza nawet jak jest obok dziupli
Âłysy73, nie wiem co miaÂłeÂś za nagrzewnice aleee gaz nie jest tÂłusty i kropka .... |
Nagrzewnica LPG ktĂłrÂą miaÂłem to byÂło gĂłw..o ze sklepu.
Oczka byÂły jak groch.
A tematu nie mam zamiaru roztrzÂąsaĂŚ bo swoje zdanie na jego temat mam i ponownego zastosowania tego typu ogrzewania wiĂŞcej u siebie nie przewidujĂŞ.
Ale jeÂśli ktoÂś ma chĂŞĂŚ to wolny wybĂłr.
Nikt niczego nikomu si³¹ nie narzuci. |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:33
|
0
|
|
|

|
troche zbocze z tematu jesli chodzi o komore lakiernicza badz nagrzewanie garazu z wentylacja to jakie ogrzewanie jest lepsze i taĂąsze opaÂł,gaz? |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 17:34
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 napisał/a: |
Nagrzewnica LPG ktĂłrÂą miaÂłem to byÂło gĂłw..o ze sklepu | TeÂż miaÂłem gĂłwno ze sklepu tzn OBI za 650zÂł i oczek nie byÂło ... i zdania teÂż nie zmieniĂŞ bo GAZ nie jest TÂŁUSTY |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-02-18, 18:30
|
0
|
|
|

|
natium napisał/a: | troche zbocze z tematu jesli chodzi o komore lakiernicza badz nagrzewanie garazu z wentylacja to jakie ogrzewanie jest lepsze i taĂąsze opaÂł,gaz? |
W mojej ocenie, system zaprezentowany na za³¹czonych zdjêciach, jest optymalnym rozwi¹zaniem. Szybko nagrzewa, wysokoenergetyczne paliwo jest ³atwo dostêpne w przyrodzie, a termostat pozwoli na regulowanie temperatury w zale¿noœci od cyklu pracy.
gasnica.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 110 raz(y) 39.49 KB |
opony.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 196 raz(y) 450.59 KB |
koza.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 344 raz(y) 29.07 KB |
|
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-18, 18:42
|
0
|
|
|

|
taki system mam w garazu piec 12kw pompka 7 grzejnikow ale co z tego temp. 20, 25 'C doÂłacze wyciÂąg kanaÂłowy i dupa , chyba ze jest jakies rozwiÂązanie z tymi odzyskiwaniem ciepÂła bo w komorach na jakich zasadach to dziaÂła ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-18, 18:52
|
0
|
|
|
|
Powiem Wam Âże zima siĂŞ koĂączy a Wy dalej w czarnej dupie.
Teorie z marsa, systemy grzewcze kombinowane, wszystko robione od dupy strony.
A wystarczy tak:
http://sprzedajemy.pl/pie...26?source=right
Do tego dodatek energetyczny
http://tablica.pl/oferta/...html#5aef62e3dc
i nadmuch w postaci odpowiedniego wentylatora coœ na kszta³t takiego jak na foto.... iloœÌ m3/h zale¿na od zastosowanego wentylatora.
Wentylator odpowiedni do mocy kotÂła.
http://sprzedajemy.pl/pie...tytoniu,1217891
To przykÂład tylko, wiĂŞc nie suszcie kukurydzy zamiast lakierowaĂŚ.
Do tego dokÂładajÂąc panel nadmuchowy z filtrami kabinowymi o odpowiedniej wielkoÂści (aby opory zminimalizowaĂŚ) i mamy bardzo fajnÂą jednostkĂŞ grzewczÂą i zarazem skuteczna wentylacjĂŞ garaÂżu.
..... no i komin by siĂŞ zdaÂł... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-18, 19:49
|
0
|
|
|

|
masz racje ze juz zima sie oddala, powiem tak dla mnie najbardziej zalezy na wentylacji i odci¹gu bo mam doœÌ tych œmieci ladnie wyleje klar jak orginal i co z tego jak trzeba polerowaÌ :( mysla³em nad kupnem uzywanej kabiny lakierniczej 20tyœ trzeba wy³o¿yÌ ale nie wiem |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:15
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, Masz taki piec nadmuchowy ??? Ja mam ale jako dogrzanie 2 garaÂży ..
WiĂŞc tak:
1 nie nadajĂŞ siĂŞ do plenum nawiewowego poniewaÂż jak moÂżesz regulowaĂŚ temp z pieca ?? co niby mam dodaĂŚ wiĂŞcej wunnglaaa ?? czy szyber przyciszyĂŚ ?? i nagle masz skoki temp w dziupli
2 piec ktĂłry ma przynajmniej 5 albo 6 tyÂś m3 wydajnoÂści wentylatora to kloc ktĂłry wpier tyle wungla, Âże hoho o kosztujĂŞ teÂż nie maÂło ...o mniejszych nie pisze bo nie ma sensu przecieÂż to nawet nie jest wentylowanie ...
WiĂŞc jako dogrzanie garaÂżu zaj... sprawa ale jako plenum nie....
Gdzie przy tym pierwszy nie trzeba takiegoooo duÂżego pieca . |
|
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:20
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:23
|
0
|
|
|
|
Âłysy73, Dla mnie teÂż nagrzewnica gazowa to nie rozwiÂązanie --na pewno za duÂżo kombinacji aby dziaÂłaÂło dlatego kupiÂłem nagrzewnice wymiennikowÂą 60kw na olej i ma spokĂłj . |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:27
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | jak moÂżesz regulowaĂŚ temp z pieca ?? co niby mam dodaĂŚ wiĂŞcej wunnglaaa ?? czy szyber przyciszyĂŚ ?? | ÂŻe tak siĂŞ wtrÂącĂŞ lekko z boku:
S¹ sterowniki do wentylatorów nadmuchowych kot³ów oddolnego spalania.
Tanie i bardzo skuteczne.
Regulujesz poprzez zaprogramowanie temp zadan¹, histerezê, przedmuchy, si³ê nadmuchu.......
To tyle |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:30
|
0
|
|
|
|
KosztowaÂło CiĂŞ, kosztuje, ale szybko, ciepÂło.....
KaÂżdy ma co ma.
A najlepiej uczyÌ siê na w³asnych b³êdach - tzn. niby lepiej na cudzych, ale na w³asnych lepiej widaÌ i czuÌ na swojej dupie |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:32
|
0
|
|
|
|
³ysy73, no tak ale przez chwilê masz taki moment (gdzie ten moment trudno zdefiniowaÌ poniewa¿ nie wiesz jak szybko nagrzeje ci piec do ¿¹danej temp) , ¿e wentylator ci wy³¹czy aby dogrzaÌ do odpowiedniej temp piec i co wtedy ?? mam taki piec i wiem jak to jest w praniu
Cytat: | KosztowaÂło CiĂŞ, kosztuje, ale szybko, ciepÂło... | przy tym co wydaÂłem pomiĂŞdzy to i tak pikuÂś |
|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:41
|
0
|
|
|

|
Ile kosztuje CiĂŞ godzina grzania przy tej nagrzewnicy? Ile to litrĂłw na godzinĂŞ spali? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:43
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | no tak ale przez chwilĂŞ masz taki moment , Âże wentylator ci wy³¹czy aby dogrzaĂŚ do odpowiedniej temp piec i co wtedy ?? mam taki piec i wiem jak to jest w praniu | Ja rĂłwnieÂż miaÂłem takowy kocioÂł ale w tym roku grzewczym daÂłem siĂŞ frajer namĂłwiĂŚ na wymianĂŞ na "LEPSIEJSZY" (czyt. SZAJS)
Z "podawalnikiem" (rwaÂł jego maĂŚ - latem WON)
JeÂśli chodzi o spadki to maÂły problem.
Ale nie zawsze tak od razu bo niby zwyk³y kocio³ kopciuch a jest sporo szczegó³ów wp³ywaj¹cych na jego pracê:
- komin / ciÂąg za duÂży, ciÂąg za maÂły i jego ew. regulacja
- sama konstrukcja kotÂła
- oprzyrzÂądowanie (sÂą wentylatory i wentylatory)
- sterowanie
Najlepiej tak wsio dobraÌ ¿eby temp za du¿o nie spada³a, nie za szybko spada³a lecz spada³a, sam ustawiasz dodatkowo histerezê temp. i dobrze wszystko zgrywaj¹c masz naprawdê niewielkie wahniêcia a przez to doœÌ dobr¹ stabilnoœÌ.
W tym jest jak w pistoletach:
- masa bardzo podobnych i rzekomo do tego samego a kaÂżdy inny |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:44
|
0
|
|
|
|
Âłysy73, No tak tylko to juÂż teÂż nie kosztujĂŞ 2 tys tylko juÂż do 10 dochodzi a tutaj temat o 10 kw nagrzewnicy
KK, 6 litrĂłw na godz przy -20 teraz ... teraz jakieÂś 3 litry |
|
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:45
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | KosztowaÂło CiĂŞ, kosztuje, ale szybko, ciepÂło...
przy tym co wydaÂłem pomiĂŞdzy to i tak pikuÂś |
WierzĂŞ.
A teraz jeszcze i wÂłasna cysterna....
Jeszcze sezon a zaczniesz niÂą sam do Ruskich po ON ÂśmigaĂŚ |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:48
|
0
|
|
|
|
spoko mam opaÂł po 3.50 zÂł wiĂŞc nie jest Âźle a do granic teÂż nie daleko |
|
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:50
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | No tak tylko to juÂż teÂż nie kosztujĂŞ 2 tys tylko juÂż do 10 dochodzi a tutaj temat o 10 kw nagrzewnicy | Nie 10k
A nawet jeÂśli to i tak sÂą to mniejsze kwoty niÂż nowa kabina
Ja tylko podaÂłem przykÂład jak moÂżna prawie idealnie sterowaĂŚ temperaturÂą na niby zwykÂłym kotle kopciuchu. ÂŻe to nie te czasy gdzie trza byÂło kombinowaĂŚ pomiĂŞdzy zdÂławieniem a zagotowaniem.
I wiem Âże to temat o tanim ogrzaniu dziupli wiĂŞc jako alternatywa wspomniane jest poza ON czy LPG teÂż i o paliwach staÂłych spalanych nawet w starych kotÂłach CO wziĂŞtych ze zÂłomu i przerobionych na nadmuchowe. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:52
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | spoko mam opaÂł po 3.50 zÂł wiĂŞc nie jest Âźle | To pisz wiĂŞkszymi literami |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 20:59
|
0
|
|
|
|
Âłysy73, nieee sorryyy to cena bez vat |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 21:03
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | nieee sorryyy to cena bez vat | JuÂż LEPIEJ |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-18, 21:05
|
0
|
|
|
|
Âłysy73, nie wiem czy 10 tys starczy aby byÂło z jajem i chociaÂż wentylowaÂło . ale zaleÂży co siĂŞ komu podoba ... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-18, 21:47
|
0
|
|
|

|
To czyli od 10-20z³ za godzinê ogrzewania. Drogo, no ale w pseudo kabinie nie siedzi siê ci¹gle to mo¿e jeszcze jakoœ da siê to znieœÌ. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-18, 21:51
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | nie wiem czy 10 tys starczy aby byÂło z jajem i chociaÂż wentylowaÂło . ale zaleÂży co siĂŞ komu podoba . | Moja wypowiedÂź tyczyÂła siĂŞ tylko kosztĂłw taniej jednostki grzewczej, a nie zestawu kabinowego z plenum w³¹cznie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-18, 22:25
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | 1 nie nadajĂŞ siĂŞ do plenum nawiewowego poniewaÂż jak moÂżesz regulowaĂŚ temp z pieca ?? co niby mam dodaĂŚ wiĂŞcej wunnglaaa ?? czy szyber przyciszyĂŚ ?? i nagle masz skoki temp w dziupli |
Âłysy73, ci juz wytÂłumaczyÂł.
Szkoda ze tego nie rozumiesz, naprawde szkoda bo to dziala.
Dlaczego drewno?
Bo to ukÂład bez wody i Âłatwiej drewno ... wyciszyc gdy dopÂływ powietrza odetniesz skutecznie.
Masz stabilnÂą temperaturĂŞ, bo sterownik pilnuje zadanej temperatury kotÂła.
Nie jest to precyzyjne jak w palniku gazowym czy olejowym, ale to normalnie dziaÂła.
Duze mrozy, lakierujesz,,, nastawa na 80-90*C i dmuchawa odpowiednio do wymagaĂą, czyli 5-6 tys m3/h....
I tak za duÂżo powiedziaÂłem, ale niech masz to najtaĂąszy rodzaj ogrzewania i tyle.
Nie wierzysz to nie moja sprawa.
Ale gdybyÂś dopracowaÂł nadmuch pieca i sterownik opanowaÂł to sam byÂś siĂŞ ÂśmiaÂł z wÂątpliwosci ktĂłre teraz masz.
unek napisał/a: | nie wiem czy 10 tys starczy aby byÂło z jajem i chociaÂż wentylowaÂło . |
A co to za resecik sie przytrafiÂł.
Na tamtym forum kolega ma mniej i profi lakieruje a i tu jest opisana wentylacja oparta na 6 ty m3/h... ?????
Ale rĂłbta co chceta.
Ja jutro moge dostarczyÌ zdjecia trzech takich systemów, gdzie przy wiekszych mrozach potrafi na wyjœciu z pieca opalic w³osy na rêce z odleg³osci pó³ metra.....
Ale skoro nadal twierdzisz ze to sie nie da... ze nie dziala,, mimo ¿e logika podpowiada ¿e to ma sens i warto w to wejœÌ.... zainwestuj kilkaset z³ w wentylator, sterownik i klapkê zamykajaca dop³yw powietrza... zmienisz zdanie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-18, 22:46
|
0
|
|
|

|
Z chêci¹ zobaczê te systemu, muszê zrobiÌ jak¹œ rozs¹dn¹ wentylacjê jak siê cieplej zrobi. |
|
|
|