Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
sknera771 
Wys³any: 2014-03-10, 11:51   psikanie - lakierowanie, czy warto sie w to bawic?
0
UP DOWN
sknera771

Witam, z góry przepraszam je¶li temat ju¿ by³, ale od kilku dni szukam informacji z wujkiem google na ten temat i jeszcze nikt nie rozwia³ moich w±tpliwo¶ci.
A wiêc od razu na wstêpie zaznaczam ¿e absolutnie nie chce zoatæ lakiernikiem, nie chce na tym zarabiaæ i nieoczekuje od siebie profesjonalnego wykonania bo od tego s± profesjonalni lakiernicy.
Rzecz polega na tym ¿e od czasu do czasu potrzebuje pomalowac jakies pier...doly, felgi, jakis p³ot itd. czysto majsterkowe rzeczy. Przechodz±c do sedna sprawy, mam jakis w³oski kompresor bezzbiornikowy, o wydajno¶ci 180l/min i cisnieniu max 8bar, sprzedawca siê zaklina³ ¿e bez problemu mo¿na do niego u¿ywaæ pistoletu do malowania, instrukcja jak i filmy reklamowe te¿ to pokazuj±. Jak wiadomo do¶wiadczenie w bran¿y a materi³y reklamowe to dwie ró¿ne sprawy, dlatego pytam tutaj, da siê? My¶la³em nad zakupem reduktora i jakiego¶ taniego "psikacza" i zamieniæ malowanie sprejami na co¶ lepszego. Moje do¶wiadczenie jest marne w temacie, jedynie aerografem maluje modele, ale tam farbe rozciencza siê wod± do konsystencji mleka i siê psika... Wiêc powiedzcie - warto? Czy lepiej zostaæ przy sprejach i wa³ku?
Z góry bardzo i dziêkuje za wyrozumia³o¶æ i pomoc. ;)

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-10, 15:53   
0
UP DOWN
Loopez

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Przeworsk
troche cieñko z t± wydajno¶ci±:)

sknera771 
Wys³any: 2014-03-10, 16:51   
0
UP DOWN
sknera771

Ano, cienko. Aczkolwiek pistolet ma przedzia³ od 130-230l/min. Wiêc w zakresie siê mie¶ci... czy¿ nie?

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-10, 18:24   
0
UP DOWN
Loopez

NIe mam pojêcia:P nigdy z tym nie mia³em do czynienia:) pewnie najlepszy by by³ pistolet LvLp ale niech sie wypowie kto¶ kto sie bardziej na tym zna:)

sknera771 
Wys³any: 2014-03-11, 09:06   
0
UP DOWN
sknera771

To mo¿e inne pytanie zadam, czy pistolet z dysza 1mm bêdzie wystarczaj±cy do malowania felg i innych tej wielko¶ci przedmioów?

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-03-11, 10:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Cytat:
czy pistolet z dysza 1mm bêdzie wystarczaj±cy do malowania felg i innych tej wielko¶ci przedmioów?

Oczywi¶cie ¿e tak spokojnie takim pistolecikiem mo¿esz malowaæ takie przedmioty
Nie wiem jaka kwot± dysponujesz ale proponuje zakup pistoletu
Sata mini jet 3000 lub 4000 z dysz± 1.0 SR lub 1.2 SR :tak:

sknera771 
Wys³any: 2014-03-11, 17:54   
0
UP DOWN
sknera771

A¿ tak± kwot± nie dysponuje, my¶la³em o czym¶ takim do 300z³.
No i czytaj±c to forum "od deski do deski" natkn±³em siê tam na jaki¶ post ¿e tak± ma³± dysz± nie da siê malowaæ podk³adem. Czy to prawda? Pewnie wiêksze jego rozcieñczenie bêdzie trzeba zrobiæ?
No i jak ju¿ pytam o to rozcieñczenie, okre¶la siê to "na oko"? W aerografie tak dzia³am - na konsystencje mleka, - a w "normalnym" lakierowaniu kto¶ u¿ywa kubka forda? Czy te¿ na oko?

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-11, 18:17   
0
UP DOWN
Loopez

sata 4000 i 3000 to model pistoletu kolego a nie kwota 3000 z³ :P do podk³adu najlepsza dysza 1.5. je¶li chcesz rozcieñczaæ to proponuje takie kubeczki :)

sknera771 
Wys³any: 2014-03-11, 18:23   
0
UP DOWN
sknera771

arkadiusz2363 napisa³/a:
sata 4000 i 3000 to model pistoletu kolego a nie kwota 3000 z³ :P Obrazek

Serio? :rotfl: a¿ taki przyg³upi nie jestem :rotfl: ale po wygooglowaniu cena ok 1000z³ wiêc troche du¿o jak dla mnie - kogo¶ kto t± przygode zaczyna :)

W ka¿dym razie dziêkuje wam za rady i porady, zobaczymy co z tego wyjdzie.

A i jeszcze ostatnie pytanie, czy æwiczyæ sobie malowanie moge zwyk³± farb± akrylow± wodorozcieñczaln±? Bo to ³atwo siê potem myje i jest tanie, mam tego du¿o... Czy lepiej jakim¶ tanim renowacyjnym?

mariusz80 
Wys³any: 2014-03-11, 18:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
je¿eli chodzi o miniaki to 3000 hvlp lub 4400 hvlp/rp dosyæ niedawno mia³em ³adne dwie sztuki 3000 z dyszami 1,2sr i 1,0sr za nieca³e 600z³ sztuka. Sprzêt ma³y, ale przydatny. Kolega z forum jedn± z nich siê cieszy :-)

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-11, 18:27   
0
UP DOWN
Loopez

ja æwiczy³em na zwyk³ych akrylach:) ale o wiele bardziej wole malowac baza+klar :P

sknera771 
Wys³any: 2014-03-11, 18:50   
0
UP DOWN
sknera771

Dziêki bardzo za pomoc.

A pistolety Auarita? Widze ¿e kolega arkadiusz2363 u¿ywa guna z tej firmy, daj± rade? Bo cena jest bardzo ok ;)

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-11, 18:52   
0
UP DOWN
Loopez

hehe jak nie ma problemów z dostaw± powietrza to jest ok:)

Patryk-83
Wys³any: 2014-03-12, 18:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
sknera771 napisa³/a:
Dziêki bardzo za pomoc.

A pistolety Auarita? Widze ¿e kolega arkadiusz2363 u¿ywa guna z tej firmy, daj± rade? Bo cena jest bardzo ok ;)

Jak masz zamiar pryskaæ felgi, futryny w domu czy inne kaloryfery to Auarita spokojnie Ci starczy :) a tak powa¿nie jak kto¶ ma trochê do¶wiadczenia to wielkiej ró¿nicy mu nie robi auarita czy sata. Nie chcê siê tu jako¶ chwaliæ, ale kilka lat lakierowa³em devilbiss'em, podk³adowa³em Sata, a od paru lat nie pracuje w zawodzie i hobbystycznie lakierujê kilka autek rocznie, mam 3 "professionale", kuzyn kupi³ auarite i je¶li warunek zapasu powietrza jest spe³niony, pistolet jest czysty to nie widzê za du¿ej ró¿nicy pracuj±c tymi tanimi, a devilbissem. Mo¿e precyzyjnieszy jest trochê, ale zawsze mo¿na nadrobiæ ruchem rêki, regulacj±, itd.

sknera771 
Wys³any: 2014-03-12, 22:45   
0
UP DOWN
sknera771

Cytat:
nie widzê za du¿ej ró¿nicy pracuj±c tymi tanimi, a devilbissem

Powiedzia³e¶ teraz co¶, za co po³owa osób tutaj bêdzie Ci chcia³a ukrêciæ ³eb... ju¿ nie jedn± dyskusje czyta³em na temat tanich i drogich pistoletów i ludzie skakali sobie do garde³ prawie :rotfl:

Matix 
Wys³any: 2014-03-12, 22:55   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
sknera771 napisa³/a:
Cytat:
nie widzê za du¿ej ró¿nicy pracuj±c tymi tanimi, a devilbissem

Powiedzia³e¶ teraz co¶, za co po³owa osób tutaj bêdzie Ci chcia³a ukrêciæ ³eb... ju¿ nie jedn± dyskusje czyta³em na temat tanich i drogich pistoletów i ludzie skakali sobie do garde³ prawie :rotfl:

Bo kto¶ kto nie mia³ w rêce markowego pistoletu to zawsze bêdzie my¶la³ ¿ê srico jest najlepsze wiêc po co przep³acaæ ;)

sknera771 
Wys³any: 2014-03-12, 23:16   
0
UP DOWN
sknera771

Znam ten "ból" z modelarstwa, s± ludzie którzy p³ac± krocie za elektronike do modeli i nie s± w stanie zrozumieæ ¿e ta zwyk³a chiñska równie dobrze sobie radzi :rotfl: nie przekonasz.
Chocia¿ na pewno te dro¿sze maj± lepsz± jako¶æ i staranno¶æ wykonania.

barteek933
Wys³any: 2014-03-12, 23:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
najlepsze jest to ¿e mogê siê za³ozyæ ¿e 90% tych co dorobili siê saty czy innych dobrych pistoletów lakierowa³o takimi samymi badziewiami jak sico i inne a teraz siê nie przyzna i jak siê ogl±da galerie, pisze kto¶ ¿e malowa³ sico to od razu lec± komentarze ¿e tak sobie itp itd a kto¶ pomaluje chujowo ale napisze ¿e sat± to od razu 3/4 siê zachwyca.
sam mam sico i jak dla mnie nie jest z³y jak za takie pieni±dze. tak samo jest np z narzêdziami warsztowymi. kiedy¶ jak zaczyna³em kupi³em pneumata nowego za 100z³ i dzia³a ju¿ z 3 lata a teraz kupi³em nówkê hazet za 800 i ró¿nica jest niebo a ziemia w wykonaniu i ogólnie ale jeden i drugi spe³nia swoj± funkcjê. tak¿e prawda jest taka ¿e dobry lakiernik to i tanim pistoletem da radê a s± tacy co podniecaj± siê sat± a umiejêtno¶ci brak, sam znam takiego co maluje mo¿e 20 lat a moze wiêcej a i tak nie potrafi :D
co nie zmienia faktu ¿e ja nie jestem przeciwny dobrym, z wy¿szej pó³ki narzêdziom bo jak kto¶ sobie moze tylko na to pozwoliæ finansowo to czemu nie umilaæ sobie ¿ycia.
tylko ¶miaæ mi siê chce z niektórych i to nie koniecznie tu bo wszêdzie tacy siê znajd± co bêd± na si³ê wmawiaæ ¿e to jest syf i do niczego siê nie nadaje. a tutaj nawet na forum by³a i jest pewna osoba co pokaza³a ¿e da siê tym lakierowaæ i to na dobrym poziomie

KK 
Wys³any: 2014-03-12, 23:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Jak my¶lisz, dlaczego Ci wszyscy którzy dorabiali siê latami w koñcu maj± Saty lub Iwaty?
Dlaczego, nowym amatorom polecaj± od razu dobre pistolety?

Matix 
Wys³any: 2014-03-13, 00:00   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
KK napisa³/a:
Dlaczego, nowym amatorom polecaj± od razu dobre pistolety?

Mówi± to ludzie którzy umiej± odró¿niæ jako¶æ od tandety ;)

barteek933, wiêkszo¶æ tu zaczyna³a od srico bo jak ka¿demu polakowi nie da mu siê wmówiæ ¿e za jako¶æ trzeba p³aciæ :x: Po co dawaæ 1k za u¿ywke jak mo¿na mieæ za 80z³ a te¿ maluje wiêc pierwsza my¶l: "Za¶ mnie ch*je chc± naci±gn±æ na kasê a przecie¿ na materia³y te¿ musze mieæ"......... :help:

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-03-13, 01:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Ja nikomu nie polece saty na poczatek.
Bo to bzdura.
Jak nie masz zielonego pojecia o lakierowaniu, przygotowywaniu powierzchni a tym bardziej brak umienia ;) wyprowadzania powierzchni, ³uków i przet³oczeñ.... to co da sata?

Sate polece ka¿demu który juz widzi ró¿nicê.
Zna podstawy, umie lakierowac bez zacieków i zaczyna mu przeszkadzac powolno¶æ s³abszego sprzetu.

Wtedy taka osoba doceni sate i w wymierny sposob odczuje szybko¶æ pracy markowym pistoletem.

Co wiecej.
Na dzi¶ bez problemu moge wzi±¶æ do rêki pistolet no name i nim ³adnie element wymalowac.
Jednak ró¿nice widaæ i markowego sprzetu nie da rady porównac do szajsu za 100z³.
To przepa¶æ, tylko trzeba dorosn±æ aby j± zobaczyæ.

mariusz80 
Wys³any: 2014-03-13, 08:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
Ja zaczyna³em od dwóch Profesionali do bazy i klaru. Pó¼niej srico( bo po co lepszy do podk³adu my¶la³em, eh). Te dwa pierwsze du¿o d³u¿ej wytrzyma³y od srico. Dysze siê zrobi³y jak 2.0 z korpusu zesz³a farba po nitrze. W srico po miesi±cu powietrze wali³o przez co tylko mog³o a miot³a wygl±da³a jak litera S. Pora¿ka. Nastêpna inwestycja by³a w airguna. Po nim dopiero Saty. I tu siê zgodzê z Lakiem, ¿e na pocz±tek nie Sata(choæ dobrze by by³o) bo wtedy dopiero docenia siê dobry pistolet

gara¿owiec
Wys³any: 2014-03-13, 14:48   
0
UP DOWN

Witam jestem nowy i zgadzam siê, ¿e ka¿dy musi sam przej¶æ drogê od tanich chiñczyków do dobrych gunów nie zapominaj±c o inwestowaniu w lepsz± sprê¿arkê, sam pistolet nie zrobi z nas profesjonalisty. Ja mam ma³y warsztat i ca³± t± drogê przeszed³em i te¿ nie ¿a³ujê ¿e od razu nie zainwestowa³em, cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie, pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: