Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
maciekVTR
Wys³any: 2014-03-14, 18:50   Przygotowanie popêkanych plastików do malowania pomocy
0
UP DOWN

Witam forumowiczów
potrzebuje pomocy w kwestii naprawy popêkanych plastików.
s± to owiewki motocykla które postanowi³em pomalowaæ na nowo z uwagi na to ¿e zacz±³ z nich odchodziæ lakier (tak ju¿ kupi³em) i tu siê wkopa³em...
to nie pierwsza taka moja naprawa ale 1 raz siê z tym spotka³em
mianowicie:
nie wygl±da³o to jako¶ strasznie - kilka pêkniêæ i jedno do¶æ powa¿ne
okaza³o siê jednak ¿e owiewki by³y ju¿ malowane ze 3 razy(podk³ad baza klar)warstwa ok 3mm grubo¶ci
1 pêkniêcia zrobi³em lutownic± zatopi³em kawa³ki plastiku w pêkniêciach i potraktowa³em to primerem do plastiku oraz nierówno¶ci po³ata³em szpachla z w³óknem (pêkniêcia ca³kiem nie¼le siê trzymaj± )
2 plastik trzyma ale lakier na powierzchni ca³y czas pêka
3 w jednym miejscu warstwa szpachli jest tak gruba ¿e najmniejsze zgiêcie powoduje pêkanie a nie moge tego wyszlifowaæ do zera bo jest tam tyle za³amañ ¿e nie dam rady pó¼niej odtworzyæ pierwotnego kszta³tu. po po szpachlowaniu szpachl± z w³uknem pêka na ³±czeniu szpachli z warstwami lakieru co moge z tym zrobiæ ¿eby nie pêka³o????

lukasz509
Wys³any: 2014-03-14, 20:17   
0
UP DOWN

Przerabiam teraz w³a¶nie taki problem w vfr ktos poklei³ kropelk± polutowa³ byle jak lutownica przyklei³ mate bez matowienia i wszytsko odchodzi i pêka do tego szpachle natryskowa dali :x: :x: jak nie masz spawarki do plastiku oddaj do jakiego¶ warsztatu na samo spawanie nie kosztuje to maj±tek a masz pewno¶æ ¿e nie popêka na dziurach itp. :spoko: :spoko:

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-15, 00:56   
0
UP DOWN
Loopez

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Przeworsk
Ja proponuje podkleiæ to z drugiej strony je¶li tego nie bedzie widaæ ¿ywic± z w³óknem:) pod szpachle dobrze wyszlifowaæ papierem 120 , odt³u¶ciæ i dopiero wtedy szpachlowaæ:) do podk³adu dodaæ uplastyczniacz do wyrobów akrylowych ¿eby nie pêka³ a potem chyba mozna malowac:)

arkadiusz2363 
Wys³any: 2014-03-15, 01:14   
0
UP DOWN
Loopez

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Przeworsk
hehe zapomnia³ bym:P szpachle szlifowaæ gradacj± 220-340

maciekVTR
Wys³any: 2014-03-15, 06:10   
0
UP DOWN

problem polega na tym ¿e chce ¿eby wa¿y³a nie wiele wiêcej ni¿ producent przewidzia³... ;)
a druga sprawa to ¿e ten element widaæ z obu stron (miejsce ³±czenia szyby z owiewk±)
od wewn±trz i od zewn±trz musi dobrze wygl±daæ.
ok spawanie a co pó¼niej z ta warstw± szpachli?? :shock: nawalone jest tam warstwa zielonej mazi i chyba szpachel natryskowa razem jakie¶ 3mm grubo¶ci
i co zrobiæ z tym warz±cym siê podk³adem ???
stary lakier przeszlifowany pap 220- szpachel 220 szlifowanie szpachli -400 ¶lady po rysach i 800 przed malowaniem ale i tak popêka³o to od nowa :sciana:

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-03-15, 11:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Jedna metoda w pe³ni skuteczna to zerwanie do go³ego plastiku i wtopienie siatki z obu stron.
Potem to juz wyprowadzenie powierzchni do jak nabli¿szej orgina³owi za pomoc± tzw ¿elazka (steinel... taki przyklad) .
¯elazko mozna zast±piæ np lutownica kolbow± z odpowiednio wiekszym p³askim grotem.
Materia³ oczywiscie tego samego rodzaju, lub uniwersalne spoiwa dostepne np u ataszka.

Reszta to ju¿ naprawa typowo lakiernicza.... szpachel do plastiku itd. :spoko:

Tu niema czarów, to tylko plastik i odpowiednia temperatura.

Mata i ¿ywica to pomys³ z dupy... sory.

questra75
Wys³any: 2014-03-17, 09:56   
0
UP DOWN

mata i ¿ywica j/w nie zapominajmy ze plastik chodzi na motocyklu. Jedyna metoda , która jest odpowiednia to zespawanie plastiku. Przerabia³em to na ogonie w zx6r 1998. Zadupek by³ w op³akanym stanie" popêkany jeszcze ktos na³o¿y³ kolor na istniej±ce naklejki...
by³a ¿ywica i mata pozniej szpachel z w³óknem i szpachel normalna po 2 tyg jazdy pêka³o itd.Plastik pracuje ³atanie go w taki sposób to tylko strata czasu nerwów itd.
Jaki masz motocykl ? moze warto kupic drug± owiewkê w lepszym stanie i polakierowaæ ?
Rozumiem ze jesli jest to nietypowy motocykl to z czêsciami krucho i trzeba rzezbiæ w gównie... przechodzi³em przez to robi±c gpz 1100 znajomemu.

maciekVTR
Wys³any: 2014-03-17, 14:26   
0
UP DOWN

moto VTR 1000 z czê¶ciami jest tragedia a owiewki w "dobrym" stanie (po szlifie) kosztuj± ok450z³ sztuka. mam do zrobienia 2 boczki wiêc siê nie kalkuluje. Owiewka bêdzie pospawana- ju¿ j± do tego przygotowuje a id±c za rad± Lackdoctor zeszlifowa³em szpachel natryskow± ok 3cm od pêkniêcia i bêdzie wtopiona siatka. tylko jeszcze pytanie mam 3 pêkniêcia
3cm z dziur± (trzeba wype³niæ i wtopiæ siatkê)
4cm z dziurk± (zalepiæ dziurkê i pospawaæ)
18cm (pêkniêta w poprzek - siatka i spawanie)
pytanie polega na tym ¿e chce to zrobiæ sam LUTOWNIC¡ (lutowa³em to wcze¶niej tylko innym plastikiem i w miare trzyma³o ale plastiki by³y z innych tworzyw) teraz chcê to zrobiæ ABS materia³em z jakiego jest owiewka (kupie pa³eczki do spawania i siatkê do wzmocnienia ) je¶li wtopie to lutownic± bêdzie trzyma³o odpowiednio mocno?
Taka naprawa to dla mnie nie pierwszyzna wiêc wiem co robiê
wszystko sprowadza siê do kosztów
w firmie spawaj±cej plastik za¶piewali 100z³ za naprawê z wtopieniem siatki
je¶li kupie materia³y i sam to zrobiê wyjdzie ok 30-40z³

naprawa ¿ywic± ma sens tylko trzeba wiedzieæ jak j± wykonaæ ale tu nie moge tego zrobiæ bo z obu stron widaæ ten element.

KK 
Wys³any: 2014-03-17, 23:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Cytat:
Taka naprawa to dla mnie nie pierwszyzna wiêc wiem co robiê

To po co pytasz?

questra75
Wys³any: 2014-03-17, 23:21   
0
UP DOWN

no to zrób mata i zywic± bd sie trzymaæ jak moto bd wiêkszo¶æ czasu by³o pod pokrowcem i sta³o w garazu.
Ja uzytkuje motocykle zgodnie z przeznaczeniem i takie cos jak mata zywica nie jest dobrym rozwi±zaniem :roll:

maciekVTR
Wys³any: 2014-03-18, 17:41   
0
UP DOWN

pytam bo jak napisa³em wcze¶niej nie mia³em jeszcze takiego przypadku.
Nie pierwszy raz skleja³em plastik lutownic± ale pierwszy raz chcê do tego wykorzystaæ odpowiednie materia³y i PYTAM CZY BÊDZIE TO TRZYMAÆ JAK PO SPAWANIU ?
mam to rozrysowaæ czy po prostu znajdzie siê kto¶ kto umie czytaæ ze zrozumieniem i nie bêdzie rzuca³ g³upich docinek??????
KK jak nie masz ¿adnej m±drej rady to po co ¶miecisz?????
mat± i ¿ywic± mia³em zrobione owiewki w enduro i latane by³o ca³y czas po lesie i torze - KLE 500 i jako¶ nic nie odpad³o. wiêc nie wiem jak to zrobi³e¶ i gdzie je¼dzi³e¶ ¿e ci odpad³o swoj± drog± to to ¿e taka owiewka warzy 100kg i jest ma³o elastyczna.
po glebie fakt odklei³o siê od owiewki w miejscu uderzenia ale nic nie odpad³o wystarczy³o przeszlifowaæ do plastiku i jeszcze raz pokleiæ.

dav91 
Wys³any: 2014-03-25, 19:20   
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
moim zdaniem nie bêdzie siê to dobrze trzymaæ, poniewa¿ podczas spawania wymagana jest okre¶lona temperatura przy której spawamy okre¶lone tworzywa, mo¿esz spróbowaæ to zrobiæ choæ moim zdaniem lutownicom nie bêdzie dobrego wtopienia, 100 z³ to trochê du¿o za te 3 pêkniêcia, mimo wszystko radzi³ bym oddaæ do spawania lub znale¼æ inny konkurencyjny zak³ad.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-03-25, 19:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
dav91 napisa³/a:
lutownicom nie bêdzie dobrego wtopienia,

Robi³e¶ kiedy¶ tak ?

:help:

dav91 
Wys³any: 2014-03-25, 19:57   
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
Lackdoctor napisa³/a:
dav91 napisa³/a:
lutownicom nie bêdzie dobrego wtopienia,

Robi³e¶ kiedy¶ tak ?

:help:

Nie, jak chce niech spróbuje, lecz popieram t± metodê z ¿elazkiem(wiadomo o co chodzi)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: