Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Draven
|
Wys³any: 2014-03-21, 15:40 Poprawka chropowatego lakieru bezbarwnego na karoserii
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem tutaj ¶wie¿y, a mam problem i szukam fachowej porady. Otó¿ mam na karoserii w wielu miejscach chropowaty lakier bezbarwny (nie wiem jak dok³adnie go opisaæ, ale wygl±da podobnie jak skóra na twarzy u Gruchy z filmu "Ch³opaki nie p³acz±"). Pewien cz³owiek powiedzia³ mi, ¿e polerka w moim przypadku nie pomo¿e, ¿e najpierw trzeba dok³adnie zjechaæ to papierem (i to zaczynaæ od 600) a na koñcu polerowaæ.
Spróbowa³em tak zrobiæ na zderzaku i wysz³a lipa. Zacz±³em od papieru 400, pó¼niej 800 i kolejno 1000, 1500, 2000 - dodam, ¿e wszystko robi³em na sucho. Po skoñczeniu szlifowanego miejsca zrobi³o siê ono takie wyblak³e (dodam, ¿e mam czarny kolor), g³adkie ju¿ bez chropowatej nawierzchni. Na³o¿y³em na maszynê poleruj±c± pastê TEMPO lekko¶ciern± i powtarza³em czynno¶æ 5 razy i co wysz³o? Jest to samo, (no mo¿e trochê bardziej przejrzyste, ale...) dodam, ¿e widaæ ryski poziome i od polerki takie kó³ka. Ale najbardziej mnie martwi, ¿e kolor nie jest ju¿ taki ¿ywy, g³êboki czarny tylko jak na wyczochranym plastiku. Lakier po³ysk, nie metalic czy per³a.
Domy¶lam siê, ¿e pope³ni³em tutaj wiele b³êdów. Proszê skorygujcie to co zrobi³em i dorad¼cie mi co mam zrobiæ, ¿eby nadaæ temu piêkny wygl±d?
P.S. - wiem, ¿e pasta TEMPO jest s³aba, ale zamówi³em ju¿ FARECLA G3. Proszê o pomoc. |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-03-21, 18:23
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
oj kolego troche sie za grubo rozpêdzi³e¶;) je¶li masz skórke pomarañczy bo tak to sie nazywa zacznij papierem 800 na mokro na miêkkim klocku. Kiedy zacznie siê w miare robiæ równomierna pow³oka przejd¼ na papier 1500 i popraw 2000 ale wszystko na mokro musi byæ. POtem dopiero polerka ale jak±¶ lepsz± past± ni¿ tempo np> G3 farcela. obawiam siê ¿e przetar³e¶ siê do bazy i bedzie lipa |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
kzychu
|
Wys³any: 2014-03-21, 19:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 344
|
Kolego Draven jak zaczniesz od 1500 to jest szansa ,¿e co¶ z tego bêdzie. |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-03-21, 19:45
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
o ile ju¿ nie przetar³ klaru:) |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
Draven
|
Wys³any: 2014-03-21, 22:03
|
0
|
|
|
|
Hej... nie przetar³em klaru. Lakier bezbarwny jest grubo po³o¿ony, papier ¶cierny nie brudzi³ siê na czarno. Musia³em zacz±æ papierem 600p, bo nie usun±³bym efektu tej skórki pomarañczy, a d±¿ê do uzyskania p³askiej powierzchni (lustro). Czyli co? Wszystko jechaæ na mokro i potem FARECLA G3? Zamówi³em j± wczoraj i ju¿ do mnie jedzie. Tak jak mówiê po szlifowaniu jest taki kolor matowy, wyblak³y. Ale mam nadzieje, ¿e FARECLA to za³atwi... ;/ |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-03-21, 22:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Oddaj to komu¶ do zrobienia, podpatrz jak to robi i ju¿ bêdziesz umia³. Skoñczy siê to przetarciem do bazy. |
|
|
|
|
Draven
|
Wys³any: 2014-03-21, 22:11
|
0
|
|
|
|
Spokojnie, nie przetrê siê do bazy, a jesli nawet to nie stanowi to ¿adnego problemu. Ja chcê tylko wskazówek na temat tego jak naprawiæ taki lakier. Powiem jeszcze raz, ¿e skórka pomarañczowa jest dosyæ gruba dlatego trzeba by j± zeszlifowaæ z pó³ milimetra lekko. Tylko jak nadaæ ten piekny po³ysk? Ten efekt lustra po szlifowaniu papierami ¶ciernymi huh? FARECLA sobie z tym poradzi? Mam jeszcze mleczko polerskie Turtle Wax Safe Cut. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2014-03-21, 22:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Draven napisa³/a: | nie przetrê siê do bazy, a jesli nawet to nie stanowi to ¿adnego problemu. |
To w czym kolega ma "problem" .... jak nie ma cyt."¿adnego problemu"
Co zrobiæ ju¿ koledzy tutaj napisali .....
A od siebie dodam ¿e osobi¶cie to jestem za zmatowieniem tego lakieru i jeszcze raz
pokryciu go cienk± ale wylan± warstewk± lakieru .....
zamiast tego ..... "pi³owania" papierem i past± tak aby siê "¶wieci³o" |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-03-22, 08:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Jak mozna lakier pod polerke zaczynac 800...?:) to pod malowanie podk³ad zaczynacie 120? i konczycie na 800? Co to za rada zacznij 800 przeciez z tych rys nie wyjdzie w zyciu.... I poprzeciera odrêki lakier |
|
|
|
|
Draven
|
Wys³any: 2014-03-22, 11:21
|
0
|
|
|
|
Czyli co? Jak mam skórkê pomarañczy to jedyn± rzecz± jest ponowne polakierowanie tak? Nie idzie tego naprawiæ?
Nie wiem czy kto¶ przeczyta³ w pe³ni to co napisa³em, ale ta skórka jest tak gruba, ¿e bez zeszlifowania siê nie obejdzie, a papierem 1500 to pozostawia wiele do ¿yczenia bo bym musia³ chyba z miesiac trzeæ.... |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-03-22, 11:27
|
0
|
|
|
|
Noo to trzyj miesi±c... A na drugi raz bedziesz wiedzial ze lakier siê ladnie wylewa a nie robi barana z przytupem... |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-03-22, 11:28
|
0
|
|
|
|
Dla mnie mozesz zaczac nawet 400 na wode tylko czy te rysy wypolerujesz.... Ja nigdy nie zaczynam polerki nizej ni¿ 1500 a zazwyczaj jest to 2000 albo trizac.... |
|
|
|
|
Draven
|
Wys³any: 2014-03-22, 13:08
|
0
|
|
|
|
rogal-master1 napisa³/a: | Noo to trzyj miesi±c... A na drugi raz bedziesz wiedzial ze lakier siê ladnie wylewa a nie robi barana z przytupem... |
Nie no to akurat nie moja robota z t± skórk± no nic spróbujê zrobiæ jak mówisz. |
|
|
|