Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
siwy_1981
|
Wys³any: 2008-06-21, 15:59 Ocynk w sprayu
|
0
|
|
|
siwy1981
Pomóg³: 7 razy Posty: 63
|
Witam,
Klient zleci³ mi renowacje starego samochodu tj. Alfa Romeo Giulia z 65 roku. W pewnej mieszalni w Krakowie polecili mu k³a¶æ na elemnty taki wynalazek jak ocynk w sprayu. Na to grunt kwasoutwardzalny, a nastêpnie podk³ad akrylowy. Nigdy takiego czego¶ nie stosowa³em i szczerze mówi±c mam wielkie w±tpliwo¶ci co do takiej metody naprawy. Zawsze praktykowa³em na go³± blachê wash primer/grunt kwasoutwardzalny i po 20 min podk³ad akrylowy mokro na mokro. Ma³o tego ten ocynk ma byæ k³adziony wed³ug klienta nie tylko na odczyszczon± blachê, ale równie¿ na star± pow³okê lakiernicz±. Mam wra¿enie, ¿e jak co¶ takiego zrobiê to wszystko odejdzie i powtórna robota. Czy kto¶ co¶ takiego praktykowa³ ??? Ja w ka¿dym razie pierwsze s³yszê i odrawdzam klientowi. Ale on twierdzi ¿e tak mu w mieszalni polecili. Jeszcze jedno. Czy któ¶ z was mia³ styczno¶æ z akrylami Nexa Autocolor?? Nie wiem jaki rodzaj tego ustroñstwa kupi³ klient, ale jest to HS 3:1 z utwardzaczem nr 822. Nie wiem jak u was, ale ja mam wra¿enie ¿e strasznie powoli siê utwardza. 4-5 dni sezonowany na s³oñcu i dalej dosyæ miêkki. Rozrabiany wed³ug proporcji 3:1, 2 warstwy z miêdzyodparowaniem 10min i 10% rozpuszczalnika, róznie¿ nexa. Co¶ chyba nie tak, albo ja wybrzydzam porównój±c z np. Spies Hecker akryle i bezbarwne gdzie po takim czasie lakier jest prawie kamieñ (np. SH 8050Vario na 2 warstwy, 8035 na 1,5 warstwy). |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-06-21, 16:08
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Dzisiaj przegl±daj±c allegro te¿ znalaz³em ocynk w sprayu i nawet chcia³em za³o¿yæ taki temat i siê czego¶ dowiedzieæ o tym wynalazku. |
|
|
|
|
Bodzio
|
Wys³any: 2008-06-21, 18:11
|
0
|
|
|
--B_C_G--
Pomóg³: 9 razy Posty: 405 Sk±d: lubuskie
|
Po 1: Daj spokój z tym ocynkiem w spraju (przet³umacz temu klientowi ¿e to jest g...)
Najlepiej wypiaskowaæ ca³y samochód (je¶li ma to byæ renowacja z prawdziwego zdarzenia), pó¼niej tak jak pisa³e¶ reaktywny, akrylowy itp.
Co do tego akrylu to nie mam pojêcia. |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
|
siwy_1981
|
Wys³any: 2008-06-21, 22:01
|
0
|
|
|
siwy1981
|
Wiem ¿e najlepiej by³oby wypiaskowaæ skorupê, ale to jest nie moje zmartwienie. Za oczyszczenie z rdzy, wstawki i wstêpne zagruntowanie odpowiedzialna jest inna osoba. Moim zadaniem jest przygotowanie pod lakier i samo lakierowanie. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-06-22, 07:52
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
mialem stycznosc z tym akrylem, to co mówisz to prawda/ten sie b. dlugo utwardza- nawet RBFM mia³ z tym problem
co do cynku w spreju-nie ma to nic wspolnego z cynkiem i zaszkodzisz sobie tylko, gdy tego uzyjesz |
|
|
|
siwy_1981
|
Wys³any: 2008-06-22, 09:24
|
0
|
|
|
siwy1981
|
Cholera. Nie lubiê robic na materiale klienta. I chyba ka¿dy tak ma. Jak dla mnie Nexa Autocolor jest do bani. Pierwszy raz tego u¿ywam i raczej ostatni |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2008-06-22, 10:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
kolego wyt³umacz klientowi ze ocynk w spreyu to takie samo g..jak chrom w ...Cynkowanie to obróbka galwaniczna.Element jest zanurzany w specjalnym roztworze a nie malowany czyms o nazwie ocynk....Najgorsze jest gdy klient przychodzi i wyskakuje ze che mieæ zrobione takim g... a potem lakiernik sie martwi jak to zrobiæ ¿eby by³o ok.... |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-06-24, 18:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
oprocz cynku sa tez miedz i inne metale w spreju
w zasadzie to jedyne zastosowanie tego gowna to dekoracja |
|
|
|
|
siwy_1981
|
Wys³any: 2008-06-24, 20:11
|
0
|
|
|
siwy1981
|
Na szczêscie uda³o mi siê klienta przekonaæ ¿e to cha³a i chwa³a za to. Natomiast do Autocoloru tracê powoli cierpliwo¶æ. Ca³y czas miêkki skurczybyk. Przy próbie polerowania rysy siê robi± i po zawodach. A u¿ywam 2000 rêcznie, po czym 3000 Mirka Abralon, 4000 Mirka Abralon (konkurencja dla 3M Trizact) ¿eby nie by³o ¿e kto¶ zaraz napisze ...bo trzesz pewnie za grubym papierem... Najlepsze jest to ¿e jak dostanie temperatury to robi siê jeszcze bardziej miêkki. |
|
|
|