Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
grzegorz1322
Wysłany: 2010-01-14, 10:38   Jaki napĂŞd kompresora jest lepszy?
0
UP DOWN

Witam,mam pytanie do osĂłb bardziej doÂświadczonych tak jek w temacie jaki napĂŞd kompresora jest najlepszy na pasek czy bezpoÂśredni,wydajnoÂści wydaje mi siĂŞ zbliÂżone,jutro mam zamiar kupiĂŚ kompresor dwutÂłokowy i wybĂłr padÂł na jeden z tych dwĂłch:
http://allegro.pl/item882...100_1_230v.html
WydajnoœÌ teoretyczna (na ssaniu)-320 l/min,WydajnoœÌ efektywna (przy 7 bar)-222 l/min
lub:
http://www.artbud.pl/Komp..._szt-12918.html
jego wydajnoœÌ niby 400 l/min,ale to bêdzie pewnie 220 l/min
chodzi mi o to ¿e METABO ma napêd na pasek i jego obroty s¹ ni¿sze-1570,a einhell bezpoœredni a obroty wiêksze-2850,wp³ynie to na ¿ywotnoœÌ silnika jednej i drugiej?Który jest lepszy z tych napêdów,jeœli by wybór pad³ na EINHELLA to móg³bym do³¹czyc do niego wiêksz¹ butle (50 l lub 100 l) i mia³by wiêksz¹ pojemnoœÌ licz¹c koszty butli cenowo ''prawie'' jak METABO.METABO wydaje mi siê chyba lepsz¹ marka od EINHELLA,Proœba moja o doradzenie w tej sprawie która wybraÌ,bo nie chce wydaÌ niepotrzebnie kaski w b³oto ¿eby narzekaÌ póŸniej,wiêc kto ma chêci i wiedzê to proszê pisaÌ.

Matik
Wysłany: 2010-01-14, 14:55   
0
UP DOWN

Moim zdaniem najlepiej paskowy - wiêksza trwa³oœÌ oraz mo¿liwoœÌ d³u¿szej pracy przemawiaj¹ na korzyœÌ takiego kompresora, generalnie powinien siê mniej grzaÌ. Kiedy ja siê dowiadywa³em, jaki napêd lepszy do goœÌ w Pascalu (sprzeda¿ i serwis kompresorów, wiêc chyba siê w miarê znaj¹) powiedzia³, ¿e do lakierowania tylko napêd paskowy, z drugiej jednak strony jest wiele osób (rónie¿ na tym forum) posiadaj¹cych kompresory expo z napêdem bezpoœrednim i chwal¹ ten sprzêt (mo¿e siê ktoœ z nich wypowie jak siê sprawuj¹).

np. taki, silnik 2,2 (dwie cewki- ten Metabo, ktĂłry pokazaÂłeÂś ma chyba tylko jednÂą), pompa ok. sam mam takÂą (wÂłaÂśnie koĂącze budowĂŞ kompresora) 390 na ssaniu, a na wydechu podobno 70%, czyli ok. 270 (jeszcze nie sprawdzaÂłem, jak podlÂącze elektrykĂŞ to sprawdzĂŞ, bo juÂż tylko to zostaÂło)
http://allegro.pl/item873...ed_paskowy.html :shock: :shock: :shock: :shock:

to jest opcja na 230v

ale widzĂŞ, Âże chcesz wydaĂŚ wiĂŞcej niÂż 1000 zÂł

wiĂŞc moÂże coÂś mocniejszego ale na trĂłjfazĂłwkĂŞ, mianowicie:
http://allegro.pl/item873...r_525l_min.html

trzy tÂłoki ok 425 na wydechu, wiĂŞc jak dla mnie (zupeÂłnego amatora) to bajka, ale zaznaczam, Âże to sÂą kompresory dla amatorĂłw, profesjonalista pewnie by tym pogardziÂł

poza tym ten metabo drogi trochĂŞ

Matik
Wysłany: 2010-01-14, 15:03   
0
UP DOWN

no i jeszcze jedna sprawa, jeÂśli spali siĂŞ silnik lub zepsuje pompa (tak na amen) to kupujesz nowe na allegrogo i wymieniasz sam i nie ma problemu, Âże jest trochĂŞ inny, zawsze przypasi

grzegorz1322
Wysłany: 2010-01-14, 19:59   
0
UP DOWN

Jestem zmuszony kupiĂŚ na jednÂą fazĂŞ,bo nie mam siÂły w garaÂżu i chyba tak jak piszesz bĂŞdĂŞ braÂł ten z napĂŞdem paskowym.

Mariuszczs
Wysłany: 2010-01-15, 16:28   
0
UP DOWN

KaÂżda przekÂładnia ( w tym pasowa ) wprowadza straty w napĂŞdzie wiĂŞc kompresor bez przekÂładni lepszy. OczywiÂście inaczej sie projektuje ÂłoÂżyskowanie w kompresorze pod taki a inaczej pod przekÂładniĂŞ, a jak to chiĂączyki zrobili to niewiadomo.
Znajomy ma taki sam jak ten einhell tylko pod inna nazwÂą - do lakierowania styka.

caci 
Wysłany: 2010-01-20, 21:19   
0
UP DOWN

jak moÂżna pisaĂŚ Âże bez paska jest lepszy, przecieÂż dla silnika to smierĂŚ przy dluÂższej pracy. Brak przeÂłoÂżenia oznacza duÂżo wyÂższe obroty silnika przy tej samej wydajnosci.
Jakie wady ma przekladnia paskowa??? noo moze pasek pêkn¹Ì bo nic innego raczej nie.

Mariuszczs
Wysłany: 2010-01-20, 21:56   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
jak moÂżna pisaĂŚ Âże bez paska jest lepszy, przecieÂż dla silnika to smierĂŚ przy dluÂższej pracy. Brak przeÂłoÂżenia oznacza duÂżo wyÂższe obroty silnika przy tej samej wydajnosci.
Jakie wady ma przekladnia paskowa??? noo moze pasek pêkn¹Ì bo nic innego raczej nie.

A jakie ma mieĂŚ obroty sprĂŞÂżarka ? bo silniki sÂą np 600, 700, 1400, 2800 obr/mini wiele innych mniejszych i wiĂŞkszych prĂŞdkoÂści obrotowych. Jest wiele fabrycznych konstrukcji gdzie spreÂżarka jest powieszona na silniku.

Czasem stosuje siĂŞ przekÂładnie zwiĂŞkszajÂące obroty na spreÂżarkĂŞ.

A wady paska jakie mi teraz przychodzÂą do gÂłowy to straty mocy, wprowadza wibracje.

A moÂże producenci kompresorĂłw nie wiedzÂą Âże obroty niszczÂą i stosujÂą taki napĂŞd :) ?

Matik
Wysłany: 2010-01-20, 22:42   
0
UP DOWN

oba rodzaje napedu maja wady i zalety

dla mnie liczy sie trwalosc a pasowe sa wolnoobrotowe wiec wytrzymuja wiecej

druga sprawa to latwosc wymiany pompy lub silnika (przy sprzezonym sprzecie bedzie to trudniejsze lub moze byc tak ze nie bedzie mozna kupic silnika - trzeba wiec przewijac -> raczej nieoplacalne)

sorry za pisownie ALT mi nie dziala

Matik
Wysłany: 2010-01-20, 22:43   
0
UP DOWN

oba rodzaje napedu maja wady i zalety

dla mnie liczy sie trwalosc a pasowe sa wolnoobrotowe wiec wytrzymuja wiecej

druga sprawa to latwosc wymiany pompy lub silnika (przy sprzezonym sprzecie bedzie to trudniejsze lub moze byc tak ze nie bedzie mozna kupic silnika - trzeba wiec przewijac -> raczej nieoplacalne)

sorry za pisownie ALT mi nie dziala

Mariuszczs
Wysłany: 2010-01-21, 08:48   
0
UP DOWN

Tak wÂłaÂśnie jest - ten silnik w chiĂąskim kompresorze pewnie siĂŞ spali, dlatego lepiej kupic na pasku - wtedy wymiana na jakiÂś polski silnik i bĂŞdzie wieczny. Z drugiej strony miaÂłem kilka tych silnikĂłw ze sprĂŞÂżarek ze zÂłomĂłw ktĂłre siĂŞ zatarÂły wiĂŞc chyba na to nie moÂżna patrzec bo wysiadÂły pierwsze pompy. Kupic kompresor z moÂżliwie najdÂłuÂższÂą gwarancjÂą, bezsprzecznie w tym czasie on na siebie zarobi i w razie awarii po gwarancji kupic nowy kompresor.

Grzegorz - nie patrz na to czy Einhell lepszy od Metabo bo zwykle to one majÂą tylko kolor butli inny a tak to majÂą w ofercie te same sprĂŞÂżarki - z jednej fabryki.

TrwaÂłoÂśc zaleÂży od kasy jakÂą siĂŞ wydaje przy produkcji. ÂŁatwo zrobic trwaÂły kompresor robiÂąc go wolnoobrotowym, wszystko wywaÂżone jako tako i siĂŞ krĂŞci, smarowanie rozbryzgowe, gÂłupie Âśruby od korb mogÂą byc z byle czego i siĂŞ nie urwiÂą.

marek24p
Wysłany: 2014-03-26, 19:51   
0
UP DOWN

Witam.
Mam w planie kupiĂŚ kompresor. BĂŞdzie sÂłuÂżyÂł do konserwacji profili zamkniĂŞtych raz do roku, moÂże poprawki w konserwacji podwozia, czasem coÂś przedmuchaĂŚ. Czy warto w takim wypadku kupiĂŚ kompresor z napĂŞdem bezpoÂśrednim( ok. 400zÂł)? Czy przy takiej czĂŞstotliwoÂści uÂżywania jest szansa Âże posÂłuÂży wiĂŞcej niÂż dwa lata, czy jednak kupiĂŚ najtaĂąszy paskowy (ok. 700zÂł)? GdzieÂś wyczytaÂłem Âże te z bezpoÂśrednim to niby jednorazĂłwki, czy to prawda?

juny 
Wysłany: 2014-03-26, 19:56   
0
UP DOWN

Ja mam z przeÂłoÂżeniem bezpoÂśrednik przez 2 wytoczone sprzĂŞgieÂłka i jest gicio :D

matheo_86
Wysłany: 2014-03-26, 22:16   
0
UP DOWN

ja teÂż mam bezpoÂśredni , mĂŞczĂŞ go praktycznie codziennie i chodzi ponad dwa lata bez problemu:)

marek24p
Wysłany: 2014-03-29, 12:41   
0
UP DOWN

a moÂże ktoÂś poleciĂŚ firmĂŞ ktĂłra produkuje w miarĂŞ dobre kompresory do 500zÂł? Na allegro jest tego mnĂłstwo i wszystko do siebie podobne wiĂŞc nie wiadomo co ew. wybraĂŚ.

KK 
Wysłany: 2014-03-29, 20:23   
0
UP DOWN

Nie ma w miarĂŞ dobrego w tej kwocie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu