Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
rafal84
Wys³any: 2014-04-02, 10:19   Podstawowe pytania o lakierowanie poliuretanem
0
UP DOWN

Witam, jestem nowy na forum. Nie jestem lakiernikiem wiêc mam kilka pytañ w tym kierunku. Zakupilem ostatnio zestaw bezbarwnych lakierów poliuretanowych Milessi. Jaki¶ czas temu wzi±³em siê za malowanie drewnianej obudowy. Da³em podklad akrylowy glêboko wypelniajacy, czarny lakier i na to lakier poliuretanowy, miêdzyszlif, lakier itd. Ze wzgledu na to, ¿e nie mialem sprzêtu wszystko nanosilem pêdzlem. Oczywi¶cie du¿o czasu zajêlo mi do uzyskania gladkiej powierzchni ale po godzinach szlifowania da³o siê.
Ostatnio dosta³em od szwagra kompresor Einhell Euro 210/24 i postanowilem daæ ostatni± warstwê lakieru pistoletem ( posiadam pistolet auarita h827 dysza 1,4+ odwadniacz i reduktor). Po kilku próbach uznalem, ¿e lepiej zapytam jak poprawnie ustawiæ wszystko poniewa¿ pistolet albo pluje mi ma³ymi "wiórkami" lakieru albo dmucha na bia³o samym powietrzem itd.

Jak prawidlowo ustawiæ wszystkie regulacje w pistolecie i kompresorze. Czy powinienem zakupiæ wiêksz± dyszê do lakieru poliuretanowego przez to ¿e jest on gêsty?

Micha¶_1977 
Wys³any: 2014-04-02, 11:06   
0
UP DOWN
Phantom Lord

Sk±d: Le¿ajsk
rafal84 napisa³/a:
albo pluje mi ma³ymi "wiórkami" lakieru albo dmucha na bia³o samym powietrzem

Czy lakier ma odpowiedni± lepko¶æ do nanoszenia pistoletem? Z tego co opisujesz,mo¿na wyci±gn±æ jeden s³uszny wniosek- za gêsty lakier.
rafal84 napisa³/a:
Czy powinienem zakupiæ wiêksz± dyszê do lakieru poliuretanowego

K³ad³em poliuretan ganem 1,4 i wysz³o bardzo ³adnie.
Minusem jest okropne pylenie tego lakieru. Nie posiadam komory tylko norkê z solidnym wyci±giem powietrza,ale i tak wszystko mia³em fioletowe (bo taki k³ad³em kolor) :nie:

rafal84
Wys³any: 2014-04-02, 11:23   
0
UP DOWN

Wg producenta stosunek lakier/utwardzacz 50%/ 50% max. lakier/rozcieñczalnik/utwardzacz 30%/ 20%/ 50% - spróbuje go tak rozcieñczyæ. Jak ustawiæ wszystkie pokrêtla w pistolecie i sprê¿arce/ od czego zacz±æ?

Micha¶_1977 
Wys³any: 2014-04-02, 19:14   
0
UP DOWN
Phantom Lord

Sk±d: Le¿ajsk
rafal84 napisa³/a:
lakier/rozcieñczalnik/utwardzacz
Cytat:

Je¿eli wymieszasz w takiej kolejno¶ci jak napisa³e¶,to cuda mog± wyj¶æ...
Mieszasz lakier z utwardzaczem w odpowiedniej proporcji,a dopiero do ca³o¶ci dodajesz odpowiedni % rozpuchy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: