Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
branko20
Wysłany: 2014-04-05, 15:40   Gryzie siĂŞ podkÂład baza
0
UP DOWN

witam , klapa naprawiana miejscowo podk³ad akrylowy da³em póŸniej bazê i zacze³a siê gryŸÌ ,zmatowa³em bazê po³o¿y³em jeszcze raz i to samo , no to zeszlifowa³em wszystko daje podk³ad i zaczyna siê gryŸÌ podk³ad ...... pomocy ju¿ nie mam si³y co teraz zrobiÌ zmatuje podk³ad po³o¿ê bazê i znowu siê zgryzie

kalbi 
Wysłany: 2014-04-05, 18:14   
0
UP DOWN

trochê ma³o informacji. My nie wróŸki. ALe odpowiem nie profilaktycznie, a jak unikn¹Ì. Daj podk³ad wodny i nic siê nie pogryzie.

KK 
Wysłany: 2014-04-05, 19:25   
0
UP DOWN

U¿ywasz do rozcieùczania nitro? Daj mo¿e epoxyd na ca³oœÌ, ¿eby odizolowaÌ.

lukas
Wysłany: 2014-04-05, 21:27   
0
UP DOWN

DokÂładnie, podkÂład wodny zaÂłatwiÂłby w tej sytuacji sprawĂŞ jako warstwa izolujÂąca to niestabilne podÂłoÂże tylko bĂŞdzie ciĂŞÂżko z zakupem. Epoksydem teÂż moÂżna prĂłbowaĂŚ ale bardzo cienko, na 2-3 warstwy i dÂługie czasy odparowania.
Podk³ad akrylowy taki za 27-33 z³ mo¿e byÌ powodem twoich problemów. To s¹ wype³niacze z du¿¹ iloœci¹ rozcieùczalnika który rozmiêkcza stare warstwy. Jaka nazwa podk³adu akrylowego?

damian 
Wysłany: 2014-04-06, 16:47   
0
UP DOWN

ostatnio mi te¿ siê gryz³o jak lakierowa³em czêœÌ elementu, w miejscu gdzie podk³ad przechodzi³ w lakier w³aœciwy i na przecierkach podk³adu spod których przeœwitywa³ stary lakier. po wyschniêciu nowej bazy, przematowieniu miejsca gdzie siê pogryz³o i zapodk³adowaniu po tryœniêciu nowej bazy znów gryz³o siê w miejscu przejœcia podk³adu w now¹ bazê (k³adzion¹ tego samego dnia, ta sama baza). Podk³ad to novol, rozcieùczany rozcieùczalnikiem do akryli, nie nitrem, a lakier to srebrny metalik. Uda³o siê dopiero po zapodk³adowaniu ca³ego elementu. Gdzie jest b³¹d? Bo przecie¿ da siê polakierowaÌ tylko czêœÌ elementu i wtedy nowa baza po czêœci jest nak³adana na star¹ pow³okê.

Dementor
Wysłany: 2014-04-06, 18:26   
0
UP DOWN

damian napisał/a:
PodkÂład to novol

KtĂłry? Economy, Professional (kilka), Ultra, Spectral (kilka).
MoÂże grubo walisz tego podkÂładu, nie dajÂąc mu czasu na odparowanie. Na przeszlifkach starych warstw moÂże siĂŞ podkÂład akrylowy odcinaĂŚ (choĂŚ dobry niekoniecznie) ale waÂżyĂŚ siĂŞ nie powinien chyba Âże patrz zdanie pierwsze albo ktoÂś wczeÂśniej lakierowaÂł czymÂś nietypowym np. podkÂład 1K. RobiÂłeÂś test nitro?

damian 
Wysłany: 2014-04-07, 21:23   
0
UP DOWN

novol protect 300. wa¿y mi siê nie podk³ad, tylko baza w miejscu gdzie podk³ad przechodzi w star¹ pow³okê, dalej gdzie jest sama stara pow³oka to nie, tylko w miejscu przejœcia. na czym polega test nitro o którym piszesz? robi³o mi siê tak 3 razy, w 2 przypadkach stara pow³oka by³a na pewno oryginalna, za ka¿dym razem now¹ baz¹ by³ metalik. mo¿e masz racjê z tym, ¿e grubo podk³adu dajê, bo robiê to na ok 1,5 warstwy, tzn pierwsza warstwa przypruszam, druga pokrywa na 100%. podk³ad k³adê pistoletem do lakieru, wiêc bardziej rozrzedzam, to mo¿e byÌ problemem? Robiê to, bo wtedy podk³ad siê ³adnie rozlewa i nie trzeba póŸniej du¿o trzeÌ.

MichaÂś_1977 
Wysłany: 2014-04-07, 21:48   
0
UP DOWN
Phantom Lord

damian napisał/a:
waÂży mi siĂŞ nie podkÂład, tylko baza w miejscu gdzie podkÂład przechodzi w starÂą powÂłokĂŞ, dalej gdzie jest sama stara powÂłoka to nie, tylko w miejscu przejÂścia

Jak na moje oko,to za grubo walisz bazê od razu. Zacznij od nowa,tylko na pocz¹tku bazê nanoœ cieniutko- 2-3 natryski kontrolne i zachowuj czasy schniêcia.PóŸniej w³aœciwe natryski.

No-limit
Wysłany: 2014-04-09, 17:00   
0
UP DOWN

damian napisał/a:
podk³ad k³adê pistoletem do lakieru, wiêc bardziej rozrzedzam, to mo¿e byÌ problemem? Robiê to, bo wtedy podk³ad siê ³adnie rozlewa i nie trzeba póŸniej du¿o trzeÌ.

Tu leÂży przyczyna tj. nie pistoletu ^^ lecz rzadkiego podkÂładu.Przy tak cienkiej warstewce dziwiĂŞ siĂŞ,Âże i podkÂład siĂŞ nie podnosi.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-04-09, 20:28   
0
UP DOWN

Co to za klapa?
Od czego?
MoÂże od tych mini samochodzikĂłw na dowĂłd osobisty?

Tak mi siĂŞ robiÂło gdy lakierowaÂłem tego typu autka i wystĂŞpowaÂł kompletny brak przyczepnoÂści starego lakieru , nawet intensywnie matowanego...
Podk³ad na obrze¿ach (cienki) marszczy³ siê gdy dosta³ du¿¹ iloœÌ rozcieùczalnika z bazy,,, nawet jak cienkimi warstwami siê j¹ aplikowa³o.
PodnosiÂło siĂŞ przy lakierze bezbarwnym... jego juz nie wypylisz...

WiĂŞc co to za klapa?
JeÂśli to ten dziwny rodzaj, lub coÂś podobnego to pomaga po prostu podkÂład wodny.
Nic siê nie ma prawa podnieœÌ.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu