Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
branko20
Wys³any: 2014-04-05, 14:40   Gryzie siê podk³ad baza
0
UP DOWN

witam , klapa naprawiana miejscowo podk³ad akrylowy da³em pó¼niej bazê i zacze³a siê gry¼æ ,zmatowa³em bazê po³o¿y³em jeszcze raz i to samo , no to zeszlifowa³em wszystko daje podk³ad i zaczyna siê gry¼æ podk³ad ...... pomocy ju¿ nie mam si³y co teraz zrobiæ zmatuje podk³ad po³o¿ê bazê i znowu siê zgryzie

kalbi 
Wys³any: 2014-04-05, 17:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
trochê ma³o informacji. My nie wró¼ki. ALe odpowiem nie profilaktycznie, a jak unikn±æ. Daj podk³ad wodny i nic siê nie pogryzie.

KK 
Wys³any: 2014-04-05, 18:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
U¿ywasz do rozcieñczania nitro? Daj mo¿e epoxyd na ca³o¶æ, ¿eby odizolowaæ.

lukas
Wys³any: 2014-04-05, 20:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Dok³adnie, podk³ad wodny za³atwi³by w tej sytuacji sprawê jako warstwa izoluj±ca to niestabilne pod³o¿e tylko bêdzie ciê¿ko z zakupem. Epoksydem te¿ mo¿na próbowaæ ale bardzo cienko, na 2-3 warstwy i d³ugie czasy odparowania.
Podk³ad akrylowy taki za 27-33 z³ mo¿e byæ powodem twoich problemów. To s± wype³niacze z du¿± ilo¶ci± rozcieñczalnika który rozmiêkcza stare warstwy. Jaka nazwa podk³adu akrylowego?

damian 
Wys³any: 2014-04-06, 15:47   
0
UP DOWN

Sk±d: Lublin
ostatnio mi te¿ siê gryz³o jak lakierowa³em czê¶æ elementu, w miejscu gdzie podk³ad przechodzi³ w lakier w³a¶ciwy i na przecierkach podk³adu spod których prze¶witywa³ stary lakier. po wyschniêciu nowej bazy, przematowieniu miejsca gdzie siê pogryz³o i zapodk³adowaniu po try¶niêciu nowej bazy znów gryz³o siê w miejscu przej¶cia podk³adu w now± bazê (k³adzion± tego samego dnia, ta sama baza). Podk³ad to novol, rozcieñczany rozcieñczalnikiem do akryli, nie nitrem, a lakier to srebrny metalik. Uda³o siê dopiero po zapodk³adowaniu ca³ego elementu. Gdzie jest b³±d? Bo przecie¿ da siê polakierowaæ tylko czê¶æ elementu i wtedy nowa baza po czê¶ci jest nak³adana na star± pow³okê.

Dementor
Wys³any: 2014-04-06, 17:26   
0
UP DOWN

damian napisa³/a:
Podk³ad to novol

Który? Economy, Professional (kilka), Ultra, Spectral (kilka).
Mo¿e grubo walisz tego podk³adu, nie daj±c mu czasu na odparowanie. Na przeszlifkach starych warstw mo¿e siê podk³ad akrylowy odcinaæ (choæ dobry niekoniecznie) ale wa¿yæ siê nie powinien chyba ¿e patrz zdanie pierwsze albo kto¶ wcze¶niej lakierowa³ czym¶ nietypowym np. podk³ad 1K. Robi³e¶ test nitro?

damian 
Wys³any: 2014-04-07, 20:23   
0
UP DOWN

Sk±d: Lublin
novol protect 300. wa¿y mi siê nie podk³ad, tylko baza w miejscu gdzie podk³ad przechodzi w star± pow³okê, dalej gdzie jest sama stara pow³oka to nie, tylko w miejscu przej¶cia. na czym polega test nitro o którym piszesz? robi³o mi siê tak 3 razy, w 2 przypadkach stara pow³oka by³a na pewno oryginalna, za ka¿dym razem now± baz± by³ metalik. mo¿e masz racjê z tym, ¿e grubo podk³adu dajê, bo robiê to na ok 1,5 warstwy, tzn pierwsza warstwa przypruszam, druga pokrywa na 100%. podk³ad k³adê pistoletem do lakieru, wiêc bardziej rozrzedzam, to mo¿e byæ problemem? Robiê to, bo wtedy podk³ad siê ³adnie rozlewa i nie trzeba pó¼niej du¿o trzeæ.

Micha¶_1977 
Wys³any: 2014-04-07, 20:48   
0
UP DOWN
Phantom Lord

Sk±d: Le¿ajsk
damian napisa³/a:
wa¿y mi siê nie podk³ad, tylko baza w miejscu gdzie podk³ad przechodzi w star± pow³okê, dalej gdzie jest sama stara pow³oka to nie, tylko w miejscu przej¶cia

Jak na moje oko,to za grubo walisz bazê od razu. Zacznij od nowa,tylko na pocz±tku bazê nano¶ cieniutko- 2-3 natryski kontrolne i zachowuj czasy schniêcia.Pó¼niej w³a¶ciwe natryski.

No-limit
Wys³any: 2014-04-09, 16:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
damian napisa³/a:
podk³ad k³adê pistoletem do lakieru, wiêc bardziej rozrzedzam, to mo¿e byæ problemem? Robiê to, bo wtedy podk³ad siê ³adnie rozlewa i nie trzeba pó¼niej du¿o trzeæ.

Tu le¿y przyczyna tj. nie pistoletu ^^ lecz rzadkiego podk³adu.Przy tak cienkiej warstewce dziwiê siê,¿e i podk³ad siê nie podnosi.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-04-09, 19:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Co to za klapa?
Od czego?
Mo¿e od tych mini samochodzików na dowód osobisty?

Tak mi siê robi³o gdy lakierowa³em tego typu autka i wystêpowa³ kompletny brak przyczepno¶ci starego lakieru , nawet intensywnie matowanego...
Podk³ad na obrze¿ach (cienki) marszczy³ siê gdy dosta³ du¿± ilo¶æ rozcieñczalnika z bazy,,, nawet jak cienkimi warstwami siê j± aplikowa³o.
Podnosi³o siê przy lakierze bezbarwnym... jego juz nie wypylisz...

Wiêc co to za klapa?
Je¶li to ten dziwny rodzaj, lub co¶ podobnego to pomaga po prostu podk³ad wodny.
Nic siê nie ma prawa podnie¶æ.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: