Autor |
Wiadomo¶æ |
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-09, 21:04 Polerowanie samochodu
|
0
|
|
|
|
Witam, chcia³bym zakupiæ paste polerska firmy 3M. Lecz nie wiem jaki rodzaj kupiæ (kolor korka). Czy mo¿e lepiej kupiæ 3G i 3M(czarny korek)?? Czyta³em ro¿ne tematy lecz nie ma ogólnie okre¶lonego jakie pokolei stosowaæ. Z góry dziêkuje |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-09, 21:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
3m Fast cut plus, zielony korek. I to jest druga w gradacji, nie ta najgrubsza, ona zostawia rysy. I druga to extra fine plus czy co¶ takiego, korek ¿ó³ty. Na koniec jeszcze jest takie niebieskie mleczko, ale to kup sobie 100ml, bo tego bardzo ma³o idzie. |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-17, 18:46
|
0
|
|
|
|
Tego niebieskiego korka, to mowisz o jasnym niebieskim czy ciemnym???
A jeszcze jedno pytanie. Mozna bylo by tak polerowac, ze polerowanie wstepne wypoleruje pasta 3G, a po niej 3M z niebieskim korkiem?? czy moze cos jeszcze do tego do³o¿yæ??
z gory dziekuje |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-17, 21:33
|
0
|
|
|
|
Moja rada: daj se spokój z 3g. Usyfisz wszystko i potem bêdziesz kombinowa³ jak umyæ wszystko jak pasta siê zaschnie.
3g siê rozbija pod wp³ywem tarcia i finalnie jak ju¿ jest rozbita poleruje drobnym ¶cierniwem, no ale jak siê uprzesz to mo¿esz i 3mem poprawiæ. Powinno byæ lepiej.
Tylko pamiêtaj, ¿e te pasty wype³niaj±. Wszystkie, nie ma bata. Jest tam tyle olejków. Przemywaj po ka¿dym kroku polerowania jak chcesz robiæ dok³adnie. Oczywi¶cie jak masz polerkê za 200z³ to nie ma sensu siê wysilaæ. |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-17, 23:08
|
0
|
|
|
|
Wiec ostatecznie. Najpierw poleruje 3m z zielonym korkiem, nastêpnie z ¿ó³tym korkiem, a na koniec z niebieskim korkiem.
A jeszcze jedno jaki ten korek jasny czy ciemny niebieski?? I jak wygl±da sprawa z "hologramami". czy mleczko je usunie??
z góry dziêki |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-17, 23:15
|
0
|
|
|
|
jeszcze jedno co by¶ powiedzia³ o pastach Menzerna??? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-04-18, 13:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
KK napisa³/a: | Oczywi¶cie jak masz polerkê za 200z³ to nie ma sensu siê wysilaæ. |
A co ma cena do jako¶ci wykonanej roboty?
Komfort pracy operatora polerki, kilka funkcji które nie s± niezbedne do wykonania normalnej polerki.... do tego dlaczego G3 to syf.
Ca³kiem fajna pasta jak sie UMI ni± pos³ugiwaæ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-18, 21:08
|
0
|
|
|
|
Chodzi³o mi o cenê us³ugi, czyli jak kto¶ przyjedzie i powie, spoleruj mi auto za 200z³, to nie ma siê co p... w tañcu. Jak przyjedzie klient z konkretn± robot± i chce mieæ idealnie to mo¿na u¿ywaæ kilku past, nab³yszczaæ, cudowaæ. No i przede wszystkim taki co ju¿ na wej¶ciu nie pyta za ile.
Z w³asnego do¶wiadczenia wiem, ¿e idzie wychowaæ tak klientele, ¿e nie pytaj±. Po prostu wiedz±, ¿e zap³ac± tyle ile bêdzie pracy przy tym. Klient musi Ci ufaæ. |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-18, 21:42
|
0
|
|
|
|
ja zawszê jak idê skorzystaæ z jaki¶ us³ug na wstêpie pytam siê ile to bêdzie mniej wiêcej kosztowaæ, moim zdaniem je¶li kto¶ siê o to nie zapyta to s± 2 mo¿liwo¶ci albo ma kasy jak eskimosi lodu albo jest to jedyny punkt ¶wiadcz±cy takie us³ugi. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-18, 22:00
|
0
|
|
|
|
Mo¿na do tego dodaæ jeszcze zaufanie i stawkê za roboczo godzinê, czyli stawka to np 20z³ i ile wyjdzie to tyle zap³acisz. np informujesz te¿ kogo¶, przewa¿nie taka robota wychodzi 2000z³, jak nie ma niespodzianek.
Ogólnie ja staram siê nie pytaæ na wstêpie. Jak ju¿ kto¶ wchodzi i mówi mam do naprawienia to i to, a za chwile ile to bêdzie kosztowaæ, to z jakiej racji ja mam mu powiedzieæ ile? Czy ja mam wiedzieæ, ile razy kto¶ ju¿ przedemn± to naprawia³, kombinowa³, drutowa³. Mowa tutaj nie tylko o lakierowaniu, ale tak¿e o mechanice.
Raz siê trafi, ¿e zarobisz dobrze na robocie, a drugim razem, ¿e stracisz to co wcze¶niej zarobi³e¶, bo zgodzisz siê na h... p³acê, a np urwie Ci siê ¶ruba i sraka. Pó³ dnia walczysz z wykrêceniem. I co wtedy?
W lakiernictwie no to jest bardziej ustandaryzowane, choæ przy blacharce to ju¿ ró¿nie.
Wiadomo, ¿e jak jest du¿a konkurencja i robicie wszyscy to samo i te same przypadki to sza³u nigdy nie bêdzie, najlepiej robiæ to czego inni nie robi± i byæ w tym najlepszym. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-04-19, 11:47
|
0
|
|
|
|
KK napisa³/a: | spoleruj mi auto za 200z³, to nie ma siê co p... w tañcu. |
Co z³ego w polerce za taka kase.
Jesli to od¶wie¿enie na gie³dê to o co chodzi?
2 godziny w porywach pracy i minimalny wk³ad. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-19, 13:22
|
0
|
|
|
|
Czy ja napisa³em, ¿e to ¼le? Pewnie, ¿e jak to mówisz na gie³dê mo¿na wypolerowaæ.
No, ale na show car ju¿ nie .
Na gie³dê te¿ nie potrzeba 3 past. Nie potrzeba powierzchni idealnie zmywaæ przed polerowaniem. Nie potrzeba u¿ywaæ ipy. |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-04-19, 13:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Na gie³dê to do polerki to nawet pr±du nie trzeba u¿ywaæ |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-19, 17:22
|
0
|
|
|
|
hhehe rêcznie szybciutko tempo. |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-04-19, 17:29
|
0
|
|
|
|
Gdzie tempo kto by takie inwestycje czyni³ Kostka Smalcu i ogien :d |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-19, 19:02
|
0
|
|
|
|
Kiedy¶ na prezent da³em kostkê smalcu z Ko³a i æwiartkê wódki. |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-04-19, 19:09
|
0
|
|
|
|
To wstydu nie maj± tylko cwiartkê tak ma³o ? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-19, 19:10
|
0
|
|
|
|
Da³em. |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2014-04-19, 22:27
|
0
|
|
|
|
Aaaa Da³e¶ A to zmienia postaæ rzeczy to bardzo porzady prezent |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-19, 23:29
|
0
|
|
|
|
Smalcem to uradowa³e¶ cz³owieka
Wracaj±c do tematu, co mi zaproponujecie do tego polerowania i jak mam to u¿yæ? chce siê nauczyæ polerowaæ, zaczynam od w³asnego samochodu(chce siê zbli¿yæ do jako¶ci "show car" ), za odpowied¼ by³ bym wdziêczny. 3g, 3m czy mo¿e menzerna?? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-04-20, 00:06
|
0
|
|
|
|
rusex napisa³/a: | chce siê zbli¿yæ do jako¶ci "show car" |
Wiêc od razu zaczynaj od past na sucho... 3M i inne .
Jesli chcesz dla w³asnego uzytku polerowac to farecla spokojnie wystarczy. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-20, 03:18
|
0
|
|
|
|
Taki film by³ gdzie¶ kiedy¶ na youtube, jak facet nak³ada³ kilo g3 na element, potem wk³ada³ g±bkê bia³± z polerk± do wiaderka, moczy³, lekko odwirowa³ uwalaj±c przy tym pó³ auta i siebie no i polerowanie. Kurde sz³o mu, ¿e ho ho.
Zainwestuj w tic tacki bo Ci jedzie, a na serio kup ten 3m i przestañ ju¿ pytaæ, bo wszyscy Ci odpowiedzieli. Jak jeste¶ upart to kup 50 gram farecli i popoleruj sobie kilka elementów, celowo troszkê farecli rozma¿ na plastikach. Po czyszczeniu pogadamy, jak siê zaschnie. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-04-20, 10:11
|
0
|
|
|
|
KK,
Jak kolega jeszcze nie umi polerowaæ to przy pracy na sucho, jak zajedzie i przypali elementy plastikowe,,, wtedy bedzie problem.
KK napisa³/a: | gdzie¶ kiedy¶ na youtube |
S± tez filmiki gdzie pokazana jest poprawna praca farecl±.
KK, Jak sie nie umi farecli to sie robi 3M,,em... |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-04-20, 10:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 923 Sk±d: WZ
|
Praca jedn± i drug± past± zbytnio siê nie ró¿ni od siebie. W farecli dochodzi delikatne spryskanie powierzchni a nie moczenie g±bki a¿ ca³a nasi±knie. 3M jest ³atwiejsza w czyszczeniu |
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-20, 13:19
|
0
|
|
|
|
ok to ju¿ wiem ze 3M, tylko teraz najpierw zielony korek nastêpnie ¿ó³ty a na koniec niebieski. Tylko znów jak wcze¶niej pyta³em, jaki ten niebieski?? jasny czy ciemny?? bo zauwa¿y³em ¿e s± 2 rodzaje?? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-20, 13:19
|
+1
|
|
|
|
3m ma w³a¶nie t± zaletê, ¿e czyszczenie jest ³atwe i przyjemne. Dla mnie jest to du¿ym plusem, dlatego to deklasuje fareclê od razu.
Robi³em kiedy¶ przy motocyklach na farecli, ale to by³y czasy jak kolega by³ majstrem. To wiaderko do spryskiwania sz³o na jeden element przy g3.
Nie zapomnê tego, wszystko upie.... hehe, ubrania, pó³ pomieszczenia, zakamrki w motocyklach. To by³a trauma, do dzisiaj mnie to prze¶laduje. Budzê siê rano z dreszczami i majaczê g3 g3 g3.
Hehe.
No a tak na serio, jak siê poprawnie aplikuje to, a¿ tak du¿o syfu nie ma.
@rusex ju¿ musisz sam to rozkminiæ. Powiedzia³em do¶æ m³odzie¿owo? Tylko nie mów, ¿e nie mo¿esz znale¼æ odpowiedzi. |
|
|
|
|
sebasmg5
|
Wys³any: 2014-04-20, 14:13
|
0
|
|
|
|
jesli masz jasny kolor to niebieski korek jest zbedny, wystarcza tylko dwa kroki. Jesli ciemny kolor to niebieski korek z biala etykieta. |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-04-20, 14:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 923 Sk±d: WZ
|
Tak jak kolega sebasmg5 napisa³, dwa wystarcz± i ¶ciereczka z mikrofibry. |
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-04-20, 20:44
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
KK --> ja juz mam uprzedzenie do farecli czuje to gowienko i na wymioty sie zbiera Nie mowie ze to z³a pasta ale polerujac 3M robota jest przyjemniejsza i czyszczenie ³atwiejsze a przypalonego w s³oneczku g3 nie zmyje sie tak ³atwo ( p³yn do mycia felg silników nawet nie rusza tego
Tak ze zielony korek z 3M a na to mozna dac pozniej farecle G10 i jest miodzio.
Albo korek zolty i nieb
Uzywa³em ostatnio Presty na 1 boku a na drugim 3M i farecli i po paru dniach by³o ciut widac roznice ze 3M lepszy ale niektorzy nic nie widza |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-20, 21:42
|
0
|
|
|
|
super dziêki za pomoc, teraz ju¿ wiem ze tylko 3m mam kupiæ.
Mam tylko takie pytanie z ciekawo¶ci, widzê ze bardzo du¿o na allegro ludzi kupuje pastê Menzerna, co o niej my¶licie?? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-20, 21:57
|
0
|
|
|
|
Nie no jak z ciekawo¶ci to kurde na pewno nie chcesz o to spytaæ.
Kup menzernê bo jest lepsza przynajmniej o 50% od 3m.
...albo nie kup farecle 3g bo jest wystarczaj±ca.
Jednak nie, we¼ 3m-a bo jest dobry, albo zreszt± sam nie wiem, naprawiam tylko telewizory.
Kurde ch³opie wejd¼ na forum kosmetyka aut i poczytaj bo siê nó¿ w kieszeni otwiera. Przecie¿ w necie jest pe³no porównañ z rozpisaniem filozoficznym. Tylko po co Ci to? Im wiêcej bêdziesz czyta³, tym wiêcej siê zagmatwasz.
Tym bardziej, ¿e przecie¿ te firmy wciskaj± swoje produkty, reklama na forum. Podobnie jak inne firmy wciskaj± swoje guny. |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2014-04-21, 08:09
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Ze swojej strony je¶li chodzi o wyci±ganie starego lakieru lub bardzo porysowanego to mo¿e sprawdziæ siê Mirka C20, jednak jest ona trochê gêsta i ciê¿ko siê rozprowadza. Czuæ pod palcem jej granulacje.
Posiadam równie¿ pasty menzerna Fg400 i FF4000 - nawet nawet. G3 te¿ siê u mnie w szafce znajdzie, ale to raczej na jakie¶ osobne elementy tak ¿eby po postu j± zu¿yæ.
3emek zielony na razie nie posiadam, ale niekwestionowany zawodnik. |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-22, 19:45
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-04-22, 19:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Kolorem |
|
|
sebasmg5
|
Wys³any: 2014-04-22, 20:05
|
0
|
|
|
|
Nie chce nikogo wprowadzac w b³ad, ale wydaje mi sie, ze gradacja jest inna. Ta Ciemna naklejka to wczesniejsza linia. Bialy korek zostal zastapiony zielonym - mniej agrsywnym i analogicznie chyba jest z niebieskim korkiem. Na tej bialej naklejce sa trojkaty pod nimi numery past, mozesz porownac.
Nie otwiera mi sie drugi link, ale jesli maja taki sam nr katalogowy to, to samo |
|
|
|
|
rusex
|
Wys³any: 2014-04-22, 20:45
|
0
|
|
|