Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
rusex
Wysłany: 2014-04-09, 22:04   Polerowanie samochodu
0
UP DOWN

Witam, chciaÂłbym zakupiĂŚ paste polerska firmy 3M. Lecz nie wiem jaki rodzaj kupiĂŚ (kolor korka). Czy moÂże lepiej kupiĂŚ 3G i 3M(czarny korek)?? CzytaÂłem roÂżne tematy lecz nie ma ogĂłlnie okreÂślonego jakie pokolei stosowaĂŚ. Z gĂłry dziĂŞkuje

KK 
Wysłany: 2014-04-09, 22:29   
0
UP DOWN

3m Fast cut plus, zielony korek. I to jest druga w gradacji, nie ta najgrubsza, ona zostawia rysy. I druga to extra fine plus czy coœ takiego, korek ¿ó³ty. Na koniec jeszcze jest takie niebieskie mleczko, ale to kup sobie 100ml, bo tego bardzo ma³o idzie.

rusex
Wysłany: 2014-04-17, 19:46   
0
UP DOWN

Tego niebieskiego korka, to mowisz o jasnym niebieskim czy ciemnym???

A jeszcze jedno pytanie. Mozna bylo by tak polerowac, ze polerowanie wstepne wypoleruje pasta 3G, a po niej 3M z niebieskim korkiem?? czy moze cos jeszcze do tego doÂłoÂżyĂŚ??

z gory dziekuje

KK 
Wysłany: 2014-04-17, 22:33   
0
UP DOWN

Moja rada: daj se spokĂłj z 3g. Usyfisz wszystko i potem bĂŞdziesz kombinowaÂł jak umyĂŚ wszystko jak pasta siĂŞ zaschnie.

3g siĂŞ rozbija pod wpÂływem tarcia i finalnie jak juÂż jest rozbita poleruje drobnym Âścierniwem, no ale jak siĂŞ uprzesz to moÂżesz i 3mem poprawiĂŚ. Powinno byĂŚ lepiej.

Tylko pamiĂŞtaj, Âże te pasty wypeÂłniajÂą. Wszystkie, nie ma bata. Jest tam tyle olejkĂłw. Przemywaj po kaÂżdym kroku polerowania jak chcesz robiĂŚ dokÂładnie. OczywiÂście jak masz polerkĂŞ za 200zÂł to nie ma sensu siĂŞ wysilaĂŚ.

rusex
Wysłany: 2014-04-18, 00:08   
0
UP DOWN

Wiec ostatecznie. Najpierw poleruje 3m z zielonym korkiem, nastêpnie z ¿ó³tym korkiem, a na koniec z niebieskim korkiem.

A jeszcze jedno jaki ten korek jasny czy ciemny niebieski?? I jak wyglÂąda sprawa z "hologramami". czy mleczko je usunie??

z gĂłry dziĂŞki

rusex
Wysłany: 2014-04-18, 00:15   
0
UP DOWN

jeszcze jedno co byÂś powiedziaÂł o pastach Menzerna???

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-04-18, 14:32   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
OczywiÂście jak masz polerkĂŞ za 200zÂł to nie ma sensu siĂŞ wysilaĂŚ.

A co ma cena do jakoÂści wykonanej roboty?

Komfort pracy operatora polerki, kilka funkcji ktĂłre nie sÂą niezbedne do wykonania normalnej polerki.... do tego dlaczego G3 to syf.
CaÂłkiem fajna pasta jak sie UMI niÂą posÂługiwaĂŚ.

KK 
Wysłany: 2014-04-18, 22:08   
0
UP DOWN

ChodziÂło mi o cenĂŞ usÂługi, czyli jak ktoÂś przyjedzie i powie, spoleruj mi auto za 200zÂł, to nie ma siĂŞ co p... w taĂącu. Jak przyjedzie klient z konkretnÂą robotÂą i chce mieĂŚ idealnie to moÂżna uÂżywaĂŚ kilku past, nabÂłyszczaĂŚ, cudowaĂŚ. No i przede wszystkim taki co juÂż na wejÂściu nie pyta za ile.

Z wÂłasnego doÂświadczenia wiem, Âże idzie wychowaĂŚ tak klientele, Âże nie pytajÂą. Po prostu wiedzÂą, Âże zapÂłacÂą tyle ile bĂŞdzie pracy przy tym. Klient musi Ci ufaĂŚ.

dav91 
Wysłany: 2014-04-18, 22:42   
0
UP DOWN

ja zawszĂŞ jak idĂŞ skorzystaĂŚ z jakiÂś usÂług na wstĂŞpie pytam siĂŞ ile to bĂŞdzie mniej wiĂŞcej kosztowaĂŚ, moim zdaniem jeÂśli ktoÂś siĂŞ o to nie zapyta to sÂą 2 moÂżliwoÂści albo ma kasy jak eskimosi lodu albo jest to jedyny punkt ÂświadczÂący takie usÂługi.

KK 
Wysłany: 2014-04-18, 23:00   
0
UP DOWN

MoÂżna do tego dodaĂŚ jeszcze zaufanie i stawkĂŞ za roboczo godzinĂŞ, czyli stawka to np 20zÂł i ile wyjdzie to tyle zapÂłacisz. np informujesz teÂż kogoÂś, przewaÂżnie taka robota wychodzi 2000zÂł, jak nie ma niespodzianek.

OgĂłlnie ja staram siĂŞ nie pytaĂŚ na wstĂŞpie. Jak juÂż ktoÂś wchodzi i mĂłwi mam do naprawienia to i to, a za chwile ile to bĂŞdzie kosztowaĂŚ, to z jakiej racji ja mam mu powiedzieĂŚ ile? Czy ja mam wiedzieĂŚ, ile razy ktoÂś juÂż przedemnÂą to naprawiaÂł, kombinowaÂł, drutowaÂł. Mowa tutaj nie tylko o lakierowaniu, ale takÂże o mechanice.
Raz siê trafi, ¿e zarobisz dobrze na robocie, a drugim razem, ¿e stracisz to co wczeœniej zarobi³eœ, bo zgodzisz siê na h... p³acê, a np urwie Ci siê œruba i sraka. Pó³ dnia walczysz z wykrêceniem. I co wtedy?
W lakiernictwie no to jest bardziej ustandaryzowane, choÌ przy blacharce to ju¿ ró¿nie.

Wiadomo, Âże jak jest duÂża konkurencja i robicie wszyscy to samo i te same przypadki to szaÂłu nigdy nie bĂŞdzie, najlepiej robiĂŚ to czego inni nie robiÂą i byĂŚ w tym najlepszym.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-04-19, 12:47   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
spoleruj mi auto za 200zÂł, to nie ma siĂŞ co p... w taĂącu.

Co zÂłego w polerce za taka kase.
Jesli to odÂświeÂżenie na gieÂłdĂŞ to o co chodzi?
2 godziny w porywach pracy i minimalny wkÂład.

KK 
Wysłany: 2014-04-19, 14:22   
0
UP DOWN

Czy ja napisaÂłem, Âże to Âźle? Pewnie, Âże jak to mĂłwisz na gieÂłdĂŞ moÂżna wypolerowaĂŚ.
No, ale na show car juÂż nie :D .

Na gieÂłdĂŞ teÂż nie potrzeba 3 past. Nie potrzeba powierzchni idealnie zmywaĂŚ przed polerowaniem. Nie potrzeba uÂżywaĂŚ ipy.

rogal-master1
Wysłany: 2014-04-19, 14:26   
0
UP DOWN

Na gieÂłdĂŞ to do polerki to nawet prÂądu nie trzeba uÂżywaĂŚ :D

KK 
Wysłany: 2014-04-19, 18:22   
0
UP DOWN

hhehe :D rĂŞcznie szybciutko tempo.

rogal-master1
Wysłany: 2014-04-19, 18:29   
0
UP DOWN

Gdzie tempo kto by takie inwestycje czyniÂł :D Kostka Smalcu i ogien :d

KK 
Wysłany: 2014-04-19, 20:02   
0
UP DOWN

KiedyÂś na prezent daÂłem kostkĂŞ smalcu z KoÂła i ĂŚwiartkĂŞ wĂłdki.

rogal-master1
Wysłany: 2014-04-19, 20:09   
0
UP DOWN

To wstydu nie majÂą tylko cwiartkĂŞ tak maÂło ? :D

KK 
Wysłany: 2014-04-19, 20:10   
0
UP DOWN

DaÂłem. :fiu:

rogal-master1
Wysłany: 2014-04-19, 23:27   
0
UP DOWN

Aaaa DaÂłeÂś :D A to zmienia postaĂŚ rzeczy :D to bardzo porzady prezent :D

rusex
Wysłany: 2014-04-20, 00:29   
0
UP DOWN

Smalcem to uradowaÂłeÂś czÂłowieka :D
WracajÂąc do tematu, co mi zaproponujecie do tego polerowania i jak mam to uÂżyĂŚ? chce siĂŞ nauczyĂŚ polerowaĂŚ, zaczynam od wÂłasnego samochodu(chce siĂŞ zbliÂżyĂŚ do jakoÂści "show car" :D ), za odpowiedÂź byÂł bym wdziĂŞczny. 3g, 3m czy moÂże menzerna??

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-04-20, 01:06   
0
UP DOWN

rusex napisał/a:
chce siĂŞ zbliÂżyĂŚ do jakoÂści "show car"

WiĂŞc od razu zaczynaj od past na sucho... 3M i inne .
Jesli chcesz dla wÂłasnego uzytku polerowac to farecla spokojnie wystarczy.

KK 
Wysłany: 2014-04-20, 04:18   
0
UP DOWN

Taki film by³ gdzieœ kiedyœ na youtube, jak facet nak³ada³ kilo g3 na element, potem wk³ada³ g¹bkê bia³¹ z polerk¹ do wiaderka, moczy³, lekko odwirowa³ uwalaj¹c przy tym pó³ auta i siebie no i polerowanie. Kurde sz³o mu, ¿e ho ho.
Zainwestuj w tic tacki bo Ci jedzie, a na serio kup ten 3m i przestaĂą juÂż pytaĂŚ, bo wszyscy Ci odpowiedzieli. Jak jesteÂś upart to kup 50 gram farecli i popoleruj sobie kilka elementĂłw, celowo troszkĂŞ farecli rozmaÂż na plastikach. Po czyszczeniu pogadamy, jak siĂŞ zaschnie.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-04-20, 11:11   
0
UP DOWN

KK,

Jak kolega jeszcze nie umi :tak: polerowaĂŚ to przy pracy na sucho, jak zajedzie i przypali elementy plastikowe,,, wtedy bedzie problem.
KK napisał/a:
gdzieÂś kiedyÂś na youtube

SÂą tez filmiki gdzie pokazana jest poprawna praca fareclÂą.

KK, Jak sie nie umi farecli to sie robi 3M,,em...

mariusz80 
Wysłany: 2014-04-20, 11:49   
0
UP DOWN

Praca jedn¹ i drug¹ past¹ zbytnio siê nie ró¿ni od siebie. W farecli dochodzi delikatne spryskanie powierzchni a nie moczenie g¹bki a¿ ca³a nasi¹knie. 3M jest ³atwiejsza w czyszczeniu

rusex
Wysłany: 2014-04-20, 14:19   
0
UP DOWN

ok to ju¿ wiem ze 3M, tylko teraz najpierw zielony korek nastêpnie ¿ó³ty a na koniec niebieski. Tylko znów jak wczeœniej pyta³em, jaki ten niebieski?? jasny czy ciemny?? bo zauwa¿y³em ¿e s¹ 2 rodzaje??

KK 
Wysłany: 2014-04-20, 14:19   
+1
UP DOWN

3m ma wÂłaÂśnie tÂą zaletĂŞ, Âże czyszczenie jest Âłatwe i przyjemne. Dla mnie jest to duÂżym plusem, dlatego to deklasuje fareclĂŞ od razu.
RobiÂłem kiedyÂś przy motocyklach na farecli, ale to byÂły czasy jak kolega byÂł majstrem. To wiaderko do spryskiwania szÂło na jeden element przy g3.

Nie zapomnê tego, wszystko upie.... hehe, ubrania, pó³ pomieszczenia, zakamrki w motocyklach. To by³a trauma, do dzisiaj mnie to przeœladuje. Budzê siê rano z dreszczami i majaczê g3 g3 g3.
Hehe.
No a tak na serio, jak siĂŞ poprawnie aplikuje to, aÂż tak duÂżo syfu nie ma.

@rusex ju¿ musisz sam to rozkminiÌ. Powiedzia³em doœÌ m³odzie¿owo? Tylko nie mów, ¿e nie mo¿esz znaleŸÌ odpowiedzi.

sebasmg5
Wysłany: 2014-04-20, 15:13   
0
UP DOWN

jesli masz jasny kolor to niebieski korek jest zbedny, wystarcza tylko dwa kroki. Jesli ciemny kolor to niebieski korek z biala etykieta.

mariusz80 
Wysłany: 2014-04-20, 15:19   
0
UP DOWN

Tak jak kolega sebasmg5 napisaÂł, dwa wystarczÂą i Âściereczka z mikrofibry.

YAMAHER
Wysłany: 2014-04-20, 21:44   
+1
UP DOWN

KK --> ja juz mam uprzedzenie do farecli czuje to gowienko i na wymioty sie zbiera :) Nie mowie ze to zÂła pasta ale polerujac 3M robota jest przyjemniejsza :) i czyszczenie Âłatwiejsze a przypalonego w sÂłoneczku g3 nie zmyje sie tak Âłatwo :D ( pÂłyn do mycia felg silnikĂłw nawet nie rusza tego :D
Tak ze zielony korek z 3M a na to mozna dac pozniej farecle G10 :) i jest miodzio.
Albo korek zolty i nieb :)

UzywaÂłem ostatnio Presty na 1 boku a na drugim 3M i farecli i po paru dniach byÂło ciut widac roznice :) ze 3M lepszy ale niektorzy nic nie widza :D

rusex
Wysłany: 2014-04-20, 22:42   
0
UP DOWN

super dziĂŞki za pomoc, teraz juÂż wiem ze tylko 3m mam kupiĂŚ.

Mam tylko takie pytanie z ciekawoÂści, widzĂŞ ze bardzo duÂżo na allegro ludzi kupuje pastĂŞ Menzerna, co o niej myÂślicie??

KK 
Wysłany: 2014-04-20, 22:57   
0
UP DOWN

Nie no jak z ciekawoÂści to kurde na pewno nie chcesz o to spytaĂŚ. ^^

Kup menzernĂŞ bo jest lepsza przynajmniej o 50% od 3m.

...albo nie kup farecle 3g bo jest wystarczajÂąca.

Jednak nie, weÂź 3m-a bo jest dobry, albo zresztÂą sam nie wiem, naprawiam tylko telewizory.

Kurde ch³opie wejdŸ na forum kosmetyka aut i poczytaj bo siê nó¿ w kieszeni otwiera. Przecie¿ w necie jest pe³no porównaù z rozpisaniem filozoficznym. Tylko po co Ci to? Im wiêcej bêdziesz czyta³, tym wiêcej siê zagmatwasz.
Tym bardziej, Âże przecieÂż te firmy wciskajÂą swoje produkty, reklama na forum. Podobnie jak inne firmy wciskajÂą swoje guny.

Bisuside14 
Wysłany: 2014-04-21, 09:09   
0
UP DOWN

Ze swojej strony jeÂśli chodzi o wyciÂąganie starego lakieru lub bardzo porysowanego to moÂże sprawdziĂŚ siĂŞ Mirka C20, jednak jest ona trochĂŞ gĂŞsta i ciĂŞÂżko siĂŞ rozprowadza. CzuĂŚ pod palcem jej granulacje.
Posiadam rĂłwnieÂż pasty menzerna Fg400 i FF4000 - nawet nawet. G3 teÂż siĂŞ u mnie w szafce znajdzie, ale to raczej na jakieÂś osobne elementy tak Âżeby po postu jÂą zuÂżyĂŚ.

3emek zielony na razie nie posiadam, ale niekwestionowany zawodnik. :fiu:

rusex
Wysłany: 2014-04-22, 20:45   
0
UP DOWN

a powiedzcie mi czym siê ró¿ni¹ 3m z bia³a nalepka a czarna??

http://allegro.pl/pasta-3...4157527620.html biaÂła naklejka
http://allegro.pl/3m-past...4164068794.html ciemna naklejka
??

z gĂłry dziĂŞkuje

juny 
Wysłany: 2014-04-22, 20:53   
0
UP DOWN

Kolorem

sebasmg5
Wysłany: 2014-04-22, 21:05   
0
UP DOWN

Nie chce nikogo wprowadzac w bÂład, ale wydaje mi sie, ze gradacja jest inna. Ta Ciemna naklejka to wczesniejsza linia. Bialy korek zostal zastapiony zielonym - mniej agrsywnym i analogicznie chyba jest z niebieskim korkiem. Na tej bialej naklejce sa trojkaty pod nimi numery past, mozesz porownac.

Nie otwiera mi sie drugi link, ale jesli maja taki sam nr katalogowy to, to samo

rusex
Wysłany: 2014-04-22, 21:45   
0
UP DOWN

posiadaja ten sam numer

KK 
Wysłany: 2014-04-22, 23:14   
0
UP DOWN

Czyli to samo.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu