Tak, dok³adnie do warsztatu ale wody nie chcê bo dobra woda wychodzi bardzo drogo a te ze œredniej pó³ki cenowej s¹ s³abe technologicznie lub maj¹ s³ab¹ kolorystykê a wiadomo jak jest z dobarwianiem wody.
Bazy wodnej jest du¿o na rynku i to nie tylko w warsztatach, czêœÌ stoi w sklepach. Wszyscy maj¹ problem co z tym zrobiÌ bo najczêœciej ju¿ przeterminowana, z¿elowana, odparowana itp. Owszem s¹ warsztaty które ca³y czas pracuj¹ na wodzie ale du¿o jest takich które wziê³y j¹ jako dupochrona a robi¹ na konwencji.
NajwiĂŞkszy problem to umowy jakie ma podpisane wiele osĂłb. Jak byÂł szaÂł dyrektywowy to nikt siĂŞ nie zastanawiaÂł i czĂŞsto ludzie brali wodĂŞ za 1 zÂł i podpisywali umowy w ktĂłrych sÂą zapisy Âże jak siĂŞ nie wyrobi jakiÂś limitĂłw to trzeba zapÂłaciĂŚ za caÂły poczÂątkowy wsad. Co ciekawe koszt wsadu liczony jest w cenach aktualnych na dzieĂą rozliczenia
KOLEDZY , FORUMOWICZE nawi¹zuj¹c do tematu ów zagadnienia proszê mi odpowiedzieÌ czy za 20 tyœ z³ netto czy brutto ju¿ nie ma znaczenia op³aca sie wzi¹Ì ten mieszalnik ?
1. PasowalnoœÌ znikoma
2. Trzeba kupiĂŚ szafĂŞ , colobox, jeb...adÂła i wagĂŞ jak ktoÂś nie ma
3. Konkurencja daje przedmioty z 2-go punktu w uÂżyczenie
4. za 20 tyœ mo¿na mieÌ np. r-m , Duponta , PPG , Glasurita itp czyli wy¿sz¹ pó³kê oraz bardzo dobr¹ pasowalnoœÌ
5. Konkurencja daje mieszalnik z pó³ki app w przedziale 8000-12000 tyœ z akrylami
6. Konkurencja nie sprzedaje 100ml bazy kowalskiemu z ulicy i nie jeÂździ po klientach
7. IdeÂą APP jest dotarcie do ostatniego ogniwa z ÂłaĂącucha czyli garazowca wiĂŞc na mieszalni owa szafa racji bytu nie ma
Ja ju¿ to dawno pisa³em, na pierwszej stronie tego w¹tku a póŸniej na trzeciej
Z twojej listy najwaÂżniejsze sÂą punkty 6 i 7 bo reszta to kwestia dyskusyjna i oferty jakÂą kto dostanie.
SposĂłb dziaÂłania przyjĂŞty przez APP jest jednoznaczny. Tam nie ma miejsca na poÂśrednika, oni chcÂą docieraĂŚ bezpoÂśrednio do lakierni i w tym celu majÂą zatrudnionych chyba ponad stu handlowcĂłw ktĂłrzy zbierajÂą zamĂłwienia od kogo popadnie. JadÂą do sklepĂłw a w drodze powrotnej odwiedzajÂą warsztaty
JuÂż wiele sklepĂłw przejrzaÂło na oczy i goni ich zanim wejdÂą przez prĂłg ale niektĂłrzy jeszcze siĂŞ nie zorientowali... do czasu.
Nie wiem czy to przez to ale w³aœnie Rupes kopn¹³ ich w du.pê i zaczyna budowaÌ w³asn¹ sieÌ dystrybutorów w ca³ej Polsce a wczeœniej zrobi³a to Iwata
@trzeÂźwy inaczej, czytaÂłeÂś ten stary wÂątek, jeszcze o bazach wodnych ale coÂś moÂże ci rzuci ÂświatÂła a obecnie heliosa kupiÂła jakaÂś firma austriacka co jest producentem segregatorĂłw do dokumentĂłw , zresztÂą to byÂło w twoim wÂątku o sÂąsiedzie dla niedÂźwiedzia.
Dzisiaj rozmawiaÂłem z klientem ktĂłry chce kupiĂŚ mieszalnik. Okazuje siĂŞ, Âże koleÂś dostaÂł ofertĂŞ z APP na kompletny mieszalnik z Xyralicami za 12k brutto bez targetĂłw. CzyÂżby w APP zmÂądrzeli?
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem...
Dzisiaj rozmawiaÂłem z klientem ktĂłry chce kupiĂŚ mieszalnik. Okazuje siĂŞ, Âże koleÂś dostaÂł ofertĂŞ z APP na kompletny mieszalnik z Xyralicami za 12k brutto bez targetĂłw. CzyÂżby w APP zmÂądrzeli?
ale bez szafy, wagi i coloboxu oraz akryli
To cena za zestaw gotowy do pracy. Nie wiem jak z ramÂą, ale facet na jakieÂś targety siĂŞ nie godzi wiĂŞc pewnie w dzierÂżawĂŞ dajÂą.
mi te¿ proponowali za 12 ko³a bez wagi i szafy ale colorbox muszê sobie dokupiÌ albo dostanê za 1 z³ za przerób . Mój regionalny nawet kupi³ u¿ywane szafy by tylko komuœ wcisn¹Ì taniej mieszalnik bo maj¹ ciœnienie z góry . Z tego co wiem ka¿dy w tym roku musi wstawiÌ minimum 4 sztuki wiêc chwytaj¹ sie wszystkiego. Ma³o tego konkurencja im sie obudzi³a i wstawiaj¹ za o wiele mniejsz¹ kaskê bez przerobu .
Ja nie mam i nie zamierzam mieĂŚ mieszalnika APP. ZapytaÂłem tylko z ciekawoÂści, bo muszÂą byĂŚ jakieÂś zapisy w umowie na wypadek nie wyrabiania limitĂłw.
hm... to wszystko zaleÂży od przedstawiciela handlowego jakie ma podejscie do klienta i jak planĂłw nie bĂŞdziesz wyrabiaÂł to bedzie miaÂł cie w garsci i bĂŞdziesz taĂączyÂł jak ci zagra ale ogĂłlnie o karach nie sÂłyszaÂłem zawsze chcÂą sie dogadaĂŚ .
[ Dodano: 2014-08-12, 21:20 ]
kur...a, kur...a, kur...a mia³em mieÌ dziœ spokojny ranek , dzieù a tu firma na trzy litery doprowadzi³a mnie do k...wicy . Zaczê³o sie od tego ¿e wszed³em na ich sklep online warsztat24.pl dzia³aj¹cy od paru dni. I co tam ujrza³em - ¿e zwyk³y Kowalski z ulicy mo¿e tam kupiÌ towar w tej samej cenie co ja kupuje do dalszej odsprzeda¿y. Ma³o tego ja muszê kupiÌ za parê ³adnych setek i mroziÌ kasê by dostaÌ dobr¹ cenê a tu ziomek z gara¿u klika i ma towar . Ma³o tego mój regionalny APP-c próbowa³ mnie nastraszyÌ ze jeœli zrezygnujê ze wspó³pracy z nimi to mi bêdzie je¿dzi³ po klientach i to ja bêdê w plecy . Do tego powiedzia³ mi ze jak jeszcze podniosê mu ciœnienie to bêdzie zbiera³ klapki po klientach to wówczas ju¿ mieszalnie bêdê móg³ zamkn¹Ì . K...wa ma³o tego ¿e Inter Cars jeŸdzi i sprzedaje ich towary to jeszcze teraz wyskoczyli z tym sklepem . Czas przemyœleÌ sytuacjê oraz strategiê na przysz³oœÌ . Mo¿e czas zainwestowaÌ w Miœka bo strza³em w 10 okaza³o siê postawienie na pó³kach mipy która konfekcjonuje dla APP swoje produkty.
[ Dodano: 2014-08-12, 21:26 ]
kur...a, kur...a, kur...a mia³em mieÌ dziœ spokojny ranek , dzieù a tu firma na trzy litery doprowadzi³a mnie do k...wicy . Zaczê³o sie od tego ¿e wszed³em na ich sklep online warsztat24.pl dzia³aj¹cy od paru dni. I co tam ujrza³em - ¿e zwyk³y Kowalski z ulicy mo¿e tam kupiÌ towar w tej samej cenie co ja kupuje do dalszej odsprzeda¿y. Ma³o tego ja muszê kupiÌ za parê ³adnych setek i mroziÌ kasê by dostaÌ dobr¹ cenê a tu ziomek z gara¿u klika i ma towar . Ma³o tego mój regionalny APP-c próbowa³ mnie nastraszyÌ ze jeœli zrezygnujê ze wspó³pracy z nimi to mi bêdzie je¿dzi³ po klientach i to ja bêdê w plecy . Do tego powiedzia³ mi ze jak jeszcze podniosê mu ciœnienie to bêdzie zbiera³ klapki po klientach to wówczas ju¿ mieszalnie bêdê móg³ zamkn¹Ì . K...wa ma³o tego ¿e Inter Cars jeŸdzi i sprzedaje ich towary to jeszcze teraz wyskoczyli z tym sklepem . Czas przemyœleÌ sytuacjê oraz strategiê na przysz³oœÌ . Mo¿e czas zainwestowaÌ w Miœka bo strza³em w 10 okaza³o siê postawienie na pó³kach mipy która konfekcjonuje dla APP swoje produkty.
[ Dodano: 2014-08-12, 22:24 ]
Tak sobie pomyÂślaÂłem, Âże bĂŞdĂŞ dobrym wujkiem i wspaniaÂłomyÂślnie pomogĂŞ APP sprzedaĂŚ trochĂŞ towaru do lakierni. A co, niech panowie managerowie wezmÂą wiĂŞksze premie na ÂświĂŞto zmarÂłych
Oto patent jakim moÂżna coÂś tanio zakupiĂŚ w ich sklepie internetowym. SprzedaÂł mi to jeden z lakiernikĂłw co kupuje moÂże z 500 zÂł na miesiÂąc wiĂŞc musi szukaĂŚ oszczĂŞdnoÂści bo przerobami nie nadrobi
RadĂŞ tĂŞ daÂłem koledze w jego ogÂłoszeniu wiĂŞc przeklejam tutaj na ogĂłlny. Sposobem "na bazĂŞ" moÂżna nawet zamĂłwiĂŚ karton folii bez kosztĂłw transportu
Siekiera napisał/a:
MARKOPOLOVW napisał/a:
Jak w temacie, sprzedam 1 baĂąkĂŞ 5 l + 2,5 l utw klaru APP Spezial S. Cena 270 zÂł za komplet.
Pozdrawiam
Sorry, jesteÂś droÂższy od samego APP
Jak siĂŞ zamĂłwi u nich bezpoÂśrednio to wychodzi niecaÂłe 250 brutto w komplecie, idÂą juÂż po bandzie z cenami, chyba im siĂŞ cienko robi z funduszami. A jak chcesz nie pÂłaciĂŚ za przesyÂłkĂŞ to jest patent: zamawiasz dodatkowo 0,5 l jakiejÂś srebrnej chodliwej bazy VW ktĂłra pĂłjdzie ci na auto albo na podrzutkĂŞ. Bez tej bazy kasujÂą za przesyÂłkĂŞ bo chyba minimum logistyczne 300 zÂł
Oto patent jakim moÂżna coÂś tanio zakupiĂŚ w ich sklepie internetowym
W sklepie internetowym majÂą droÂżej, jak chcesz takÂą niskÂą cenĂŞ tego klaru (niecaÂłe 200 zÂł netto) to musisz przez przedstawiciela zaÂłatwiaĂŚ, ale faktycznie da siĂŞ
Ech wspó³czujê tym sklepom co maj¹ ten lakier na pó³ce po ponad 70 z³ bo to ponad 40% dro¿ej
Powiem wprost i kto chce niech siĂŞ obraÂża. To najprawdziwsza prawda!
Ludzie oni was wykorzystuj¹, waszym kosztem buduj¹ rozpoznawalnoœÌ marki a póŸniej ich handlowcy je¿d¿¹ po najmniejszych gara¿ach i oferuj¹ takie same ceny jak do sklepu.
Jest wiele innych firm na rynku i nie ma produktĂłw niezastÂąpionych, goĂącie APP. Ja juÂż pogoniÂłem, nie bÂądÂźcie frajerami
Ludzie oni was wykorzystuj¹, waszym kosztem buduj¹ rozpoznawalnoœÌ marki a póŸniej ich handlowcy je¿d¿¹ po najmniejszych gara¿ach i oferuj¹ takie same ceny jak do sklepu..... nie b¹dŸcie frajerami
Mo¿esz sobie pogratulowaÌ, dzisiaj podziêkowa³em za wspó³pracê apapkowi
A niezdecydowanym polecam ten oto film. JeÂżeli po obejrzeniu nie wywalicie APP ze swojego sklepu to powiem za jednym z ministrĂłw Âże "na szacunek zasÂługujÂą biznesmeni a nie frajerzy"
"Siekiera" a zobacz co pisa³em wy¿ej , jak tylko siê ów sklep otworzy³ . Dodam wiêcej , App chce w ten sposób pomin¹Ì handlowców a zarazem wywrzeÌ na nich presjê by teraz nawet zagl¹dali do ka¿dej dziury zabitej dechami - musz¹ by teraz wykonaÌ plan. App nawet wysy³a meile by zakupywaÌ towar przez warsztat24.pl a ich reklama ze taniej ni¿ na allegro mnie rozbawi³a . Mo¿e nied³ugo pos³u¿¹ siê spotem reklamowym MediaMarktu -"nie dla idiotów." Na pocz¹tku jak otwiera³em mieszalnie jakieœ 8lat do ty³u to na pó³kach mia³em 50% app . Dziœ nawet nie przekracza 1% za ich chor¹ politykê . Biore tylko szpachle Ultre, b100 i czasem puszki do nabijania.
Ca³kiem mo¿liwe ¿e maj¹ plan taki aby maksymalnie jeszcze wykorzystaÌ swoich handlowców i przez to œrubuj¹ im plany a póŸniej pozwalniaj¹ ich bo taka liczba handlowców i samochodów to potê¿ny koszt a oni chc¹ mieÌ taniej ni¿ na allegro
Ale niestety to uderza w ca³¹ bran¿ê wiêc póki jeszcze nie osi¹gnêli takiego stanu aby ca³kowicie przejœÌ na sklep internetowy to trzeba wszystkim znajomym mówiÌ aby im nie pomagali.
Ludzie nie zamawiajcie nic z APP a handlowcĂłw odsyÂłajcie do tego tematu niech teÂż przejrzÂą na oczy i zacznÂą rozglÂądaĂŚ siĂŞ za pracÂą w normalnych firmach.
jak myœlicie po co rozsy³aj¹ ów meile do klientów z bazy by pomin¹Ì handlowców. Wiêcej wówczas zostaje w kieszeni a handlowiec by zrobiÌ plan musi sie sprê¿yÌ . Jak nie zrobi to nie ma premi i z ponownie kasa zostaje w kieszeni App. Sami chc¹ doprowadziÌ handlowców do ruiny i ju¿ nie wspomnê o nas mieszalniach. Powtórzê enty raz ¿e produkty App zast¹pi³em Mip¹ a klienci nie widz¹ ró¿nicy bo to jest to samo .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum