Autor |
Wiadomo¶æ |
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-24, 23:14 Pytanie, pierwsze lakierowanie, szlifowanie podk³adu
|
0
|
|
|
|
W koñcu doczeka³em siê momentu w którym co¶ polakierujê, w zwi±zku z tym mam parê pytañ czy podk³ad akrylowy szlifuje siê po ka¿dej warstwie czy tylko ostatni± ja ju¿ dobrze doschnie? Czy nak³adaj±c kolejne warstwy typu baza czy lakier akrylowy muszê siê zmie¶ciæ w jakim¶ czasie od po³o¿enia podk³adu (chodzi mi czy podk³ad musi byæ chemicznie aktywny), poniewa¿ nie chcia³ bym nak³adaæ lakieru akrylowego w ten sam dzieñ. |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-25, 00:04
|
0
|
|
|
|
sorry ¿e piszê pod postem, na fimie zobaczy³em ¿e siê nie szlifuje podk³adu akrylowego miêdzy warstwami , a jak z czasem czy kolejne warstwy muszê nak³adaæ czy mo¿e pozostaæ w podk³adzie jaki¶ czas powiedzmy 1-2 dni |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-25, 12:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Dajesz podk³ad akrylowy. Jak masz du¿e nierówno¶ci(wzglêdnie), to musisz daæ z 3 warstwy, odstêp dajesz w zale¿no¶ci od grubi¶ci warstwy na³o¿onej. Np Dajesz pierwsz± cienk± to nie musisz czekaæ tydzieñ zanim po³o¿ysz drug±.
Tylko np 10min, nastêpna warstwa, analogicznie czas x2. Patrz te¿ na podk³ad, jak bêdzie matowy to nak³adasz drug± warstwê. Czyli jak odparuje czê¶æ rozcieñczalników.
Podk³ad szlifujesz jak wyschnie, czyli patrz w kartê techniczn±. Mo¿esz go wygrzaæ, albo poczekaæ na drugi dzieñ i szlifowaæ. Wstêpnie 600 na mokro, wykañczaj±co 800/1000.
Podk³adu mokro na mokro nie musisz szlifowaæ, nak³adasz i jak odparuj± rozcieñczalniki, k³adziesz warstwy nawierzchniowe. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-04-25, 13:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
KK napisa³/a: | Jak masz du¿e nierówno¶ci(wzglêdnie), to musisz daæ z 3 warstwy, |
Jak masz du¿e nierówno¶ci to sie podk³adem ich nie zalewa.
Podk³ad jako miêki wype³niacz niestety ma du¿e tendencje do siadania i po czasie ka¿da nierówno¶æ bêdzie sie piêknie odznacza³a na lakierze.
Wiêc w takim przypadku idealnie pasuje szpachlówka natryskowa.
Ma³y skurcz (jak zwyk³y szpachel) i ³atwo¶æ obróbki... element ³atwo i ³adnie wyrobisz.
Szpachlówka zapobiega odcinaniu sie ³at szpachlu na elemencie i zabezpiecza lakier przed przebarwieniami... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-25, 17:20
|
0
|
|
|
|
Nie chodzi³o mi o takie nierówno¶ci. Wiadomo, ¿e wszystko trzeba jak najlepiej blacharsko doprowadziæ do ³adu, na to szpachel i poprawne jego wyrobienie. Podk³ad najlepiej cienko. Najwiêcej nale¿y siê przy³o¿yæ do poprawnej naprwy blacharskiej, dopiero potem do wyrobienia szpachlu.
Czy to szpachel, czy podk³ad to i tak bêdzie siada³ jak ¼le zostanie przygotowana powierzchnia/blacha/stary lakier. |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-25, 20:31
|
0
|
|
|
|
akurat to s± plastiki od skutera, mo¿liwe ¿e ¼le to wszystko napisa³em i dlatego mnie nie zrozumieli¶cie, chodzi oto czy plastiki w podk³adzie mog± le¿eæ jaki¶ czas? powiedzmy 48h lub nawet tydzieñ, oczywi¶cie przeszlifowane i dopiero pó¼niej baza? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-04-25, 20:39
|
+1
|
|
|
|
W podk³adzie mog± le¿eæ ile chcesz. Nie wiem czy jest jaki¶ maksymalny okres. Przecie¿ i tak podk³ad szlifujesz, aby nadaæ przyczepno¶æ dla bazy. Podk³adujesz, schnie, przechowujesz, nadajesz przyczepno¶æ, baza, klar. |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-25, 20:45
|
0
|
|
|