Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 06:00
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-06-25, 13:42   Mercedes Vito calosciowka - jak wycenic
0
UP DOWN

Mam do pomalowania Mercedesa Vito bialy akryl calosciowke z zewnatrz. Jest troszke rdzy, troszke wgniotek ale nic wielkiego. Samochod dzisiaj podjezdza do mnie na wycene, jest to chyba wersja van czyli z zabudowanymi szybkami z tylu. Ile nalezaloby krzyknac za taka robote, juz ze wszystkim materialami?

dooku 
Wysłany: 2008-06-25, 16:29   
0
UP DOWN

to zalezy ile rdzy i wgniotek :mrgreen:
ale pewnie robisz to na fuche wiec jak bys powiedziedzial cos ok 3tys to bys spoko na tym wyszedl.
tylko nie wiem czy klient sie nie bedzie burzyl a tym bardziej koledzy z forum co prowadza wlasne warsztaty :razz:

kpopis
Wysłany: 2008-06-25, 16:34   
0
UP DOWN

Sam prowadze warsztat ale zajmuje sie tylko osobowymi i powiem szczerze ze 3 tys to wyceniam zrobienie osobowki a to Vito bardziej widzi mi sie 3-4 tys plus koszt lakieru.

pitterek 
Wysłany: 2008-06-25, 18:08   
0
UP DOWN

Fakt, samochod duzy ale weŸ pod uwage ¿e przy busie nie musisz przykladac az takiej wielkiej wagi do równosci elementów . Akryl œwietnie kryje rysy zw³aszcza bia³y i na takim kolorze mozna zamaskowac pewne niedopracowania na szpachli, z matowanbiem podkladu pod akryl tez jest mniej pracy wiec ja bym wyceni³ jak zwyk³¹ osobowkê zw³aszcza ¿e z duzymi plaszczyznami bocznych scian w miare szybko pójdzie( np nie musisz bawiÌ sie w oklejanie 4 drzwi itp itd) No chyba ¿e klient chce mieÌ zrobione na cycus glancuœ to wtedy naci¹gnij go na bia³¹ bazê i swoja cene tez oczywiœcie podnieœ

[ Dodano: 2008-06-25, 18:10 ]
po wszystkim podziel sie z kolegami z forum informacja o ustalonej cenie :smile:

ksenonn 
Wysłany: 2008-06-25, 18:47   
0
UP DOWN

i daj zdjecia :)
a powiedz jeszcze gdzie to lakierujesz, masz kabine czy w garazu?

kpopis
Wysłany: 2008-06-25, 21:53   
0
UP DOWN

Okazalo sie ze jest to wersja z szybami, troche przegnita ale nie trzeba spawac, wszystko jest do zrobienia z kitu. Za oblecenie z zewnatrz bez dachu i bez zderzakow - drzwi wprawdzie dwustronnie lacznie z suwanymi, policzylem 2500zl plus lakier.

dooku 
Wysłany: 2008-06-26, 17:16   
0
UP DOWN

czyli prawie ze trafilem :mrgreen:
2.5tyls 3l akrylu z novola po 120zl plus rozpucha daje prawie 500zl
pozD
btw podklad bym tylko rozjechal 400 na kolko i nic go nie moczyl :wink:
ostatnio pojechalem tak 320 i juz 3 miesiace i nie ma rys :razz:

kpopis
Wysłany: 2008-06-26, 23:21   
0
UP DOWN

Ja ostanio Skode Favorit pod akryl z HAYA rozjechalem krazkiem 240 na sucho i po 2 miesiacach nie ma rys.

A lakieru to pojdzie wiecej niz 2,5l - tyle to mi poszlo na Favorite.

Lakier wezme chyba z Haya, najtanszy mieszalnik jaki znam, od 60zl/l . Robilem nim kilka calosciowek i bylo git.

Wysłany: 2008-06-27, 17:35   
0
UP DOWN
MTGarage.

wez lepszy akryl, coÂś droÂższego, a zobaczysz, ze wyjdizesz na tym taniej i lepiej! (mniej Ci tego zejdzie, szybciej bedzie sie lakierowaÂło)

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

kpopis
Wysłany: 2008-06-27, 22:13   
0
UP DOWN

Tez mi sie tak wydawalo. Wzialem kiedys Haya na probe jako tlo, potem na jakas calosciowke i powiem ci ze naprawde bylem zaskoczony. Ten lakier wstretnie smierdzi w porownaniu np do DuPonta ale pozostale wlasciwosci jak sila krycia sa w moim odczuciu porownywalne do markowych lakierow. Nawet mam wrazenie za Haya jest gestsza i lepiej kryje. Widzialem samochody ktore robilem hay'a po kilku miesiacach (wiem ze to krotko) ale wszystko wygladalo jak w dniu wyjazdu ode mnie. Problem jest taki ze to do niczego nie pasuje (w mieszalniku nawet nie ma fiszek, jest jedynie mozliwosc zmieszania podstawy do numeru, nie ma zadnych alternatyw) wiec w praktyce nadaje sie tylko na calosciowki.

Wysłany: 2008-06-27, 23:20   
0
UP DOWN
MTGarage.

nie dalej jak 3/4 dni temu lakierowaÂłem traktor znajomemu, ogĂłlnie w moim warsztacie przeszedÂł caÂłkowitÂą renowacjĂŞ. nigdy juz nie wjedzie w pole, wiĂŞc miaÂł byĂŚ jebniĂŞty metalikiem, ale, ze jak narazie zabraklo kasy to walnĂŞliÂśmy akrylem. wybĂłr padÂł na haye, robiÂłem niÂą pare razy i znowu siĂŞ potwierdziÂło- tragedia :wink:

pitterek 
Wysłany: 2008-06-27, 23:45   
0
UP DOWN

online a co to za arcydzie³o? jakis zabytek z lat 50tych? jak masz mozliwoœÌ to daj jakies foto

kpopis
Wysłany: 2008-06-28, 00:04   
0
UP DOWN

online napisał/a:
nie dalej jak 3/4 dni temu lakierowaÂłem traktor znajomemu, ogĂłlnie w moim warsztacie przeszedÂł caÂłkowitÂą renowacjĂŞ. nigdy juz nie wjedzie w pole, wiĂŞc miaÂł byĂŚ jebniĂŞty metalikiem, ale, ze jak narazie zabraklo kasy to walnĂŞliÂśmy akrylem. wybĂłr padÂł na haye, robiÂłem niÂą pare razy i znowu siĂŞ potwierdziÂło- tragedia :wink:

napisz cos wiecej, tzn co bylo nie tak?

Wysłany: 2008-06-28, 23:01   
0
UP DOWN
MTGarage.

pitterek napisał/a:
online a co to za arcydzie³o? jakis zabytek z lat 50tych? jak masz mozliwoœÌ to daj jakies foto

jakiÂś ursus, jaki to nie wiem. w chu-chu i jeszcze troche chromĂłw i polerek+ czarny i czerwony lakier. jak poskÂłada w te lato jeszcze to na pewno bede miaÂł foty.

Cytat:
napisz cos wiecej, tzn co bylo nie tak?

krycie/wydajnosc- bardzo, bardzo sÂłabe
schniĂŞcie- lato, 2 dni i dalej miekkie na oryginalnym utw
rozlewalnosc- taka sobie.

kpopis
Wysłany: 2008-06-29, 11:34   
0
UP DOWN

Ja robilem ostatnio Skode Favorit w bordowym akrylu. Calosc moglem przykryc na dwie warstwy, dalem 3 na wszelki wypadek...

Co do czasu schniecia, samochod mozna bylo szlifowac na nastepny dzien (12 godzin).

Joker_Paint
Wysłany: 2008-06-29, 12:00   
0
UP DOWN

Ja teÂż robiÂłem HayÂą pare caÂłoÂściĂłwek i byÂło git. OczywiÂście nie to samo co droÂższymi bazami, bo Haya jest mniej wydajna ale efekt przyzwoity, tyle Âże klar Standoxa :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu