Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Ericsson
|
Wys³any: 2014-05-21, 16:59 Problem z roznica odcieni
|
0
|
|
|
|
Witam, od pewnego czasu jako amator bawie sie w lakiernika - maluje wylacznie swoje i dla siebie. Do tej pory malowalem wylacznie cale elementy i wychodzilo naprawde ( jak dla mnie ) dobrze. Przyszedl dzien, kiedy musialem zrobic "wpylke" miejscowa naprawe na tylnim blotniku... tym samym lakierem malowalem CALY element ( przedni blotnik ) i naprawde roznica w odcieniu porownujac do drzwi - minimalna. Natomiast po wykonaniu wpylki na tylnim nadkolu to odcien nowego lakieru jest naprawde duzy ! Czy to w swietle dziennym, do slonca, w garazu - nowa powloka " kolor " sie naprawde wyroznia. Caly czas malujac przedni blotnik jak i z tylu- wpylke uzywalem tej samej bazy i klaru. Czy w tym przypadku jakies czarowanie jest mozliwe ? Jezeli tak, to ktos moze mi wytlumaczyc jak te dwa kolory do siebie zblizyc ?
Kolor to ciemny grafit (prawie czarny) w dodatku metalik. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-05-21, 21:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Mo¿e wrzucisz jakie¶ fotki. Sam jestem ciekaw jak to wygl±da. |
|
|
piotrekpiotrek
|
Wys³any: 2014-05-22, 21:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 71
|
Kolego, fakt ¿e baza by³a ta sama nie znaczy ¿e kolor tzn odcieñ bêdzie siê zgadza³. Ma na to wp³yw wiele czynników pocz±wszy od ci¶nienia powietrza przez ilo¶æ materia³u oraz nak³adanych warstw jak te¿ temperatura otoczenia, czas odparowania itp... Ja zawsze robiê tak ¿e przy metaliku i naprawie miejscowej robiê natrysk próbny i w ten sposób dopasowywujê siê do oryginalnego koloru. naprawa miejscowa to nie taka prosta sprawa. Je¶li nigdy tego nie robi³e¶ to musi troszkê lakieru up³yn±æ zanim to ogarniesz. Jest te¿ oczywi¶cie mo¿liwo¶æ ¼le dobranej bazy ale skoro mówisz ¿e b³otnik wyszed³ OK to nie biorê tego pod uwagê. Poza tym nic wiêcej nie podpowiem bo bez zobaczenia mo¿na tylko gdybaæ.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-05-22, 23:23
|
0
|
|
|
|
piotrekpiotrek zwiêkszaj±c ci¶nienie, przyciemnia siê baza metaliczna czy rozja¶nia? |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-05-23, 03:30
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
rozcieñcza³e¶ baze? moze za duzo rozpuszczalnika da³es |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-05-23, 10:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Rozja¶nia. |
|
|
Ericsson
|
Wys³any: 2014-05-23, 11:03
|
0
|
|
|
|
Tak, odrobine rozcienczalem baze (wpylke robilem pare dni po malowaniu blotnika). Niestety nie dam rady teraz wrzucic tu zadnych zdjec... Roznica w odcieniu polega na tym, ze stary lakier jest koloru ciemny grafit/czern, a wpylka koloru cos z pogranicza brazowego. Baza raczej nie byla przesuszona przed polozeniem klaru. Sa jakiekolwiek metody aby ten "brazowy" przyciemnic ? |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-05-23, 14:08
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
ja bym psikn±³ na to czarny podk³ad ¿eby zrobiæ t³o. a potem dopiero baza i klar:) |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-05-25, 22:17
|
0
|