Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomość
krzysiek124
Wysłany: 2008-07-01, 12:56   przygotowanie zdezaka do malowania
0
UP DOWN

czesc, znowu mam zapytanko. mam do malowania tylnych zdezak plastikowy do golfa III. w zdezak udezylo inne auto, plastik nie popekal, ale podczas udezenia musial "zapracowac" i farba odlazi w kilku miejscach - wiadomo tam gdzie odlazi farba to musze ja oderwac, ale co zrobic z miejscami tam gdzie sie trzyma? tez mam to odrywac, czy moge zostawic? Czym to robic efektywnie? Jechac po calosci papierem 120? Oczywiscie potem zamierzam uzywac podklad zwiekszajacy przyczeponosc i uelastyczniacz...

rbfm 
Wysłany: 2008-07-01, 14:06   
0
UP DOWN

krzysiek124 napisał/a:
wiadomo tam gdzie odlazi farba to musze ja oderwac, ale co zrobic z miejscami tam gdzie sie trzyma?

nic :)

krzysiek124 napisał/a:
Jechac po calosci papierem 120?

a po co ?

800

mebArth 
Wysłany: 2008-07-01, 15:30   
0
UP DOWN

Jesli frba odÂłazi to domyslam sie ze byÂł juz malowany zderzak bez plastyfikatora. Ogladnij dokÂładnie zderzak czy nie ma w okolicach zgiĂŞc i uderzenia czegos w rodzajju PAJÂĄCZKA, czyli rysek idacych od srodka zaÂłamania. Jesli sa to trzeba je zedrzec do ZERA do tworzywa bo ianczej nawet jak sie je zazpachluje to i tak wyjdÂą.
Jak zderzak zdrowy to tylko przemyziac na mokro i mala. Jak sa dziurki to 240 na sucho , podkÂład i mala.

krzysiek124
Wysłany: 2008-07-02, 05:55   
0
UP DOWN

ok wszystko jasne!

jak mam uzyc tego podkladu zwiekszajacego przyczepnosc?? powiedzmy ze przygotuje zdezak, potem co robie? domyslam sie ze pistoletem nakladam ten pzp i na niego daje np. podklad akrylowy... czy jak naloze pzp to musze cos odczekac, czy tez mam sie spieszyc i zaraz nakladac podklad akrylowy???

plastifikator rozumiem ze daje do lakieru w ilosci do 30%?? a co z podkladem akrylowym, tez mu dac plastifikatorka troszke??

pozdrawiam

mebArth 
Wysłany: 2008-07-02, 18:07   
0
UP DOWN

Oszlifujesz ³adnie zderzak..ODDTU£SCISZ, do podk³adu dajesz plastyfikatora (ile to na puszce pisze) a przed podk³adem 2 razy CIENKO pokrywasz miejsca gdzie widac plastik PZP czeaksz 15 minut az odparuje i dajesz podk³ad. Chodzi o to zeby tworzywo sie spie³o z podk³adem. Od tego jest zmiekczacz tworzywa i ³¹cznik zarazem. Tyle.

Do lakieru nie dawaj plastyfikatora bo zmienia kolor.. Tylko do podkÂładu.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu