Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:50 |
Autor |
Wiadomość |
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-06-28, 02:02 Lakier na motocykl - czarna pereÂłka ?
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem nowy i to jest mĂłj pierwszy wÂątek an tym forum. Bardzo was proszĂŞ nie lekcewacie tego posta i odpisujcie w miarĂŞ chĂŞci i moÂżliwosci. Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ!
Mam taki ma³y ptoblem, otó¿ zakupi³em motocykl nowy z salonu i po 2 miesi¹cach jazdy koleœ w korku wyjecha³ mi przed nos nie zauwa¿aj¹c mnie w lusterkach. Niestety nie mam prawka wiêc za swoje dosta³em..
Mam problem z okreÂśleniem jaki to jest lakier (oto kilka fotek):
Wydaje mi siĂŞ Âże jest to zwykÂły czarny lakier a na nim bezbarwny. RobiÂłem testy na poÂłamanym plastiku i jest tak:
Bak zostaÂł pomalowany w nastepujÂących warstwach: czerwony lakier bazowy, czarny lakier bazowy, bezbarwny. Wnioskuje tak poniewaÂż matowiÂłem wodnym papaierem Âściernym 1000 bak i dokopaÂłem siĂŞ najdalej do tej wÂłaÂśnie warstwy (czerwonej)
Zadupek z tyÂłu ten maÂły ma tak: naj[pierw jest jakiÂś podkÂład na plastiki, potem jest czarny potem jest bezbarwny.
Nowe naklejki sÂą chorobliwie drogie (700zÂł) i mam pytanie czy lakiernik zajmujÂący siĂŞ lakierowaniem artystycznym wykonaÂłby coÂś takiego:
DokÂładniej:
oraz:
Co o tym myÂślicie? Wypowiadajcie siĂŞ!
Jest to kilka kresek, krzywych, linii ktĂłre utworzyÂłyby lwa podobnego z poprzednich fotek. Jaki byÂłby przewidywany koszt malowania tych dwĂłch plastikĂłw wraz z tymi wzorkami tworzÂącymi lwa ? Lew byÂłby tym razem biaÂły lub srebrny ale raczej biaÂły.
PS: Jak mogĂŞ obniÂżyc koszty takiego malowania, napewno mogĂŞ odpowiednio przygotowaĂ elementy do malowania
(mam nowe platstiki tylko Âże w kolorze czerwonym i nie byÂłoby w nich nic zÂłego gdyby nie to Âże sÂą nowe i majÂą jakieÂś wady typu jeden odprysk gdzieÂś na obrzeÂżach ale to wÂłaÂśnie mnie denerwuje musi byĂ wszystko idealne )
Czyli mogĂŞ zmatowiĂ powierzchniĂŞ papierem wodnym 1000, odtÂłuÂściĂ i kupiĂ odpowiednie lakiery.
Tu nasuwa siĂŞ kolejne pytanie; czy lakiery Ixill z tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/it..._in_france.html
s¹ dobre i godne polecenia ? bezbarwny wzi¹³bym raczej dupont'a wydaje mi siê lepszy ;] i s³ysza³em nawet tak od kogoœ...
Nie chce Âżeby efekt byÂł lipny, na pierwszych fotkach Âładnie siĂŞ ta czerĂą Âświeci (jak psu jajka) da siĂŞ uzyskaĂ taki efekt czy to juÂż nie bĂŞdzie "to samo" co oryginalne lakierowanie ?
Ile potrzebujĂŞ lakieru do polakierowania plastiku bocznego Lewego + PRawego (te na ktĂłrym ma byĂ lew) oraz zadupkowych (L + R) no i moÂże czaszy ktĂłra powierzchniowo jest dosyĂ maÂła, wiĂŞkszoÂŚĂ wypeÂłnienia zajmuje przezroczysta szyba..
Wystarczy 500ml czarnego + 500ml bezbarwnego ? Aby pomalowaĂ wyÂżej wymienione elementy 2-3 warstwami ?
ProszĂŞ o odpowiedzi i rady! |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-06-28, 07:39
|
0
|
|
|

|
Ale zes rozwinol nie chce mi sie nawet tego czytac,
Primo nie jezdzij bez prawka
Duo jak masz na taki motor to naklejki za 700 to nie problem pewnie tatus nie chce wylozyc kaski
A po trzecie mozna to pomalowac w ten sposob ale tez pewnie 20 zl to nie bedzie kosztowalo
no dziekuje za uwage! |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-06-29, 02:07
|
0
|
|
|
|
Jestem w trakcie robienia prawka (za 2tyg powinienem juÂż mieĂ kat. A), pozatym zbieraÂłe mna motocykl 3 lata a ojciec doÂłoÂżyÂł mi do niego zaledwie 6500zÂł reszte pieni¹¿kĂłw zarobionych wÂłasnorĂŞcznie przez 3 latka oddaÂłem moÂże w 2-3minuty. Naprawde Âłatwo wydaĂ a ciĂŞzko zarobiĂ.. Dlatego teÂż chcĂŞ ograniczyĂ koszty i nie obci¹¿aĂ ojca kosztami naprawy MOJEGO motocykla ktĂłry jest zarejestrowany na mnie i to ja z niego odpowiadam! Ale to forum jest o lakierowaniu, wiĂŞc o tym porozmawiajmy...!
Pytania macie w pierwszym poÂście czyli w skrĂłcie:
1.Jak zmniejszyĂ koszty lakierowania..
2. Ile ml lakieru wystarczy na polakierowanie czĂŞÂści wyÂżej wymienionych
3. Jaki bĂŞdzie koszt narysowania tych kilku kresek przez aerografa?
ProszĂŞ o wypowiadanie siĂŞ, bez zbĂŞdnych komentarzy! |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2008-06-29, 12:02
|
0
|
|
|

|
1. zmniejszysz koszty jak sam przygotujesz powierzchnie pod lakier (jak to zrobic?! - masz wszystko na forum)
2. pewnie 3 - 4 setki max
3. a don noÂł
samemu bez sprzetu i jakiejs wiedzy lepiej sie nie brac za lakierowanie |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-06-29, 12:30
|
0
|
|
|
|
ksenonn napisał/a: | 1. zmniejszysz koszty jak sam przygotujesz powierzchnie pod lakier (jak to zrobic?! - masz wszystko na forum)
2. pewnie 3 - 4 setki max
3. a don noÂł
samemu bez sprzetu i jakiejs wiedzy lepiej sie nie brac za lakierowanie |
Nie mam zamiaru siĂŞ braĂ za lakierowanie sam, pobniewaÂż tego fachu czÂłowiek uczy siĂŞ latami. prĂłbowaÂłem kiedyÂś pomalowaĂ sobie simsonka, miaÂłem udostĂŞpniony na weekend zakÂład i wyszÂło kiepsko musiaÂłem daĂ do poprawki.
JeÂśli chodzi o sam lakier perÂłowy to gdzie ta perÂła siĂŞ znajdujĂŞ ? W bazie czy w klarze ? MatowiÂąc bak zauwaÂżyÂłem Âże lakier bezbarwny tak naprawde nie jest taki super bezbarwny a powiedziaÂłbym Âże z minimalnÂą domieszkÂą czegoÂś niebieskiego.
Jak widzicie sobie firmĂŞ Ixell [http://moto.allegro.pl/item384074489_lakier_samochodowy_kazdy_kolor_made_in_france.html]
jako producent lakierĂłw?
Znacie moÂże jakieÂś sklepy (najlepiej internetowe) ktĂłre sprzedajÂą 0,5l lakiery ?
Co dokÂładnie potrzebujĂŞ? Lakier czarny perÂłowy, lakier bezbarwny, utwardzacz, uelastyczniacz ? JakiÂś podkÂład ? |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-06-29, 13:02
|
0
|
|
|
|
Hehe dorwalem siĂŞ do kompa.... Sam chcialem kupiĂŚ lakier u tego goÂścia. ( Jest zarejestrowany na tym forum pod nickiem "ixell"- tak samo ja firma produkujÂąca lakiery, ktĂłre sprzedaje. Ixell ma tanie i chyba dobre lakiery, sprzedaje teÂż du ponta ale ciut droÂżej |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-06-30, 10:59
|
0
|
|
|
|
wnioskujĂŞ z Twojej wypowiedzi Âże warto zrobiĂ zakupy u tego uzytkownika. PomoÂżecie mi jaki czarny lakier kupiĂ? Akrylowy czy perÂłowy? I jeszcze muszĂŞ wiedzieĂ czy potrzebujĂŞ jakichÂś utwardzaczy lub uelastyczniaczy albo plastyfikatrĂłw ? Bardzo proszĂŞ o pomoc w tym temacie. Ile tych uelastyczniaczy kupiĂ ? I czy ten uelastyczniacz dodaje siĂŞ jako rozcieĂączalnik do farby. Np. lakier miesza siĂŞ w proporcjach 2:1 czyli 100ml uwardzacza/uelastyczniacza przypada na 200ml lakieru i to siĂŞ jakoÂś miesza ? Czy kolor nie zbladnie jeÂśli dodam tego uelastyczniacza ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-06-30, 11:19
|
0
|
|
|
|
1500 za pelne lakierowanie calosci, szparunki z 300 zl dodatkowo(nie polecam) - lepiej wyciac na ploterze i bedziesz mial naklejki jak orginalne. to wszystko w tym temacie. uelastyczniaczami i innymi duperelami nie zawracaj sobie glowy. aha i jak mi zaraz napiszesz ze to drogo i ze ktos tam zrobi za 500 zl to od razu mowie ci ze to lipa i szkoda czasu i kasy. |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-06-30, 18:03
|
0
|
|
|
|
Cena kosmiczna biorÂąc pod uwagĂŞ Âże plastik lewy lub prawy kosztuje 350zÂł (komplet 700zÂł), czaszka 300zÂł, zadupek lewy + prawy (200zÂł) no i bak 350zÂł. Razem: 1550zÂł
W takim razie w czym jest ró¿nica pomiêdzy malowaniem za 500z³ i 1500z³ ? Jeœli dostarczê lakiery podobno ca³kiem dobrej jakoœci, lakiernik stosuje jak¹œ metodê lakierowania ? Na czym polega ta dro¿sza metoda ? Myœla³em ¿e jeœli ktoœ ma sprzêt i umiejetnoœci to zrobi to dobrze i efekt bêdzie elegancki a cena bêdzie zale¿a³a od pracoch³onnoœci, w tym celu przygotuje materia³y i dam lakiery. Stosuj¹c metode mokre w mokre nie zajmie mu to nawet pó³ dnia, wiêc ile lakiernicy maj¹ dniówki ? 3tyœ ? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-06-30, 18:35
|
0
|
|
|
|
Marcello1990 napisał/a: | cena bĂŞdzie zaleÂżaÂła od pracochÂłonnoÂści, w tym celu przygotuje materiaÂły i dam lakiery |
he he he ale to ¿eœ mnie kolego rozbawi³... myœlisz, ¿e przygotowanie lakierów i materia³ów jest takie pracoch³onne...
[ Dodano: 2008-06-30, 18:42 ]
Marcello1990 napisał/a: | plastik lewy lub prawy kosztuje 350zÂł |
bÂłotnik do BMW e36 z 96 r kosztuje 100 zÂł, lakierowanie 450 zÂł , razem: 550 zÂł, tak moÂżemy sobie wymieniaĂŚ i wymieniaĂŚ... dla mnie ten bÂłotnik moÂże kosztowaĂŚ i 2500 zÂł, a za lakierowanie wezmĂŞ 450 zÂł, czy rozumiesz kolego juÂż?? |
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-06-30, 20:30
|
0
|
|
|
|
Marcello1990 napisał/a: | wiĂŞc ile lakiernicy majÂą dniĂłwki ? 3tyÂś ? |
wiec nie pozostaje ci nic innego jak zostac lakiernikiem
reszte twojej wypowiedzi po prostu przemilcze |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-06-30, 22:25
|
0
|
|
|
|
Powiedzmy ze rozumiem. Czy ktoÂś moÂże mi wytÂłumaczyĂ czy potrzebujĂŞ jakichÂś uelastyczniaczy albo utwardzaczy ? I czy muszĂŞ mieszaĂ ten uelastyczniacz/utwardzacz z bazÂą czy tylko z klarem a moÂże zarĂłwno klar jak i bazĂŞ ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-06-30, 22:28
|
0
|
|
|
|
Marcello1990 napisał/a: | Czy ktoÂś moÂże mi wytÂłumaczyĂ czy potrzebujĂŞ jakichÂś uelastyczniaczy albo utwardzaczy ? I czy muszĂŞ mieszaĂ ten uelastyczniacz/utwardzacz z bazÂą czy tylko z klarem a moÂże zarĂłwno klar jak i bazĂŞ ? |
pomijajac ze bylo juz sto milionow razy,
mam pytanie do ciebie: po co ci to wiedziec? czyzbys niesmialo przygotowywal sie do samodzielnego lakierowania tego motoru ?
jesli tak to zdecydowanie odradzam |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-01, 17:01
|
0
|
|
|
|
To moze ja napisze...kazdy elemnt trzeba oszlifowac...Âładnie poszpachlowac dziurki gdzie potrzeba...(przerÂąbane bo to element nie do zamocoawnia, jedynie na wĂłzku) DÂłubanina raczkÂą bo maszyna nie wejdzie = czas. Nastepnie podkÂład..(+ uelastyczniacz dla wymagajÂących = koszta plus). Po 1 dniu schniĂŞcia szifowanie...co sie da to maszynka na gabce...nie wszedzie dojdzie wiec raczka. RobiÂłem owiewke z suzuki i wiecej mi zeszÂło czasu niz z byle drzwiami. Pomnozyc to razy ilosc elementĂłw. Wchj roboty bo rĂŞczna.
Lakier...bywaja 3 warstowe na motocykle... = +50% drozej za materiaÂł bo sa 2 bazy krwsko drogie.
Polerowanie...utrzymaj jedna reka owiewke a druga maszynke? Dasz rade? Trzeba pomocy = czas = pracownik = $
Cos jescze?
Wole siedziec nad caÂłymi drzwiami w punktach niz na jednej owiewce klienta niepÂłatnika i marudy. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-02, 21:34
|
0
|
|
|
|
Marcello1990 napisał/a: | Cena kosmiczna biorÂąc pod uwagĂŞ Âże plastik lewy lub prawy kosztuje 350zÂł (komplet 700zÂł), czaszka 300zÂł, zadupek lewy + prawy (200zÂł) no i bak 350zÂł. Razem: 1550zÂł
W takim razie w czym jest ró¿nica pomiêdzy malowaniem za 500z³ i 1500z³ ? Jeœli dostarczê lakiery podobno ca³kiem dobrej jakoœci, lakiernik stosuje jak¹œ metodê lakierowania ? Na czym polega ta dro¿sza metoda ? Myœla³em ¿e jeœli ktoœ ma sprzêt i umiejetnoœci to zrobi to dobrze i efekt bêdzie elegancki a cena bêdzie zale¿a³a od pracoch³onnoœci, w tym celu przygotuje materia³y i dam lakiery. Stosuj¹c metode mokre w mokre nie zajmie mu to nawet pó³ dnia, wiêc ile lakiernicy maj¹ dniówki ? 3tyœ ? |
PrzywieÂź to do mnie. Najlepiej w deszczowy dzieĂą. MetodÂą mokre na mokre zrobimy to tak:
- na mokre od deszczu owiewki szpachelek
- na ciÂągle mokry szpachel podkÂładzik
- na mokry podkÂładzik baza
- na mokrej bazie wykleje ci paseczki
- na to wszystko mokre dam lakierek
- po 10 minutach odbierasz, oczywiÂście mokre
Tak oto metodÂą mokre na mokre zrobimy to w 3 godziny, zadowolony??? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-02, 21:37
|
0
|
|
|
|
arti napisał/a: | Tak oto metodÂą mokre na mokre zrobimy to w 3 godziny, zadowolony??? |
tak dlugo? |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-02, 21:42
|
0
|
|
|
|
MiĂŞdzy kaÂżdÂą warstwÂą chwila na odparowanie i kawka |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-07-02, 23:55
|
0
|
|
|
|
Owiewki kupiÂłm nowe nie potrzebna jest szpachla, podkÂład!
baza z klarem bĂŞdzie zmatowiona i gotowa do naÂłozenia nowej czarnej perÂłowej bazy + klaru.
Godzina pomiĂŞdzu kaÂżdÂą warstwÂą bazy wystarczy (wystarczÂą 3 warstwy) = 3h
klar 3 warswty = 3h
mamy juÂż 6h
+- 20minut na kaÂżdy element (mamy ich 5) = 1h 40 min dajmy 2h
W przerwach pomiĂŞdzy schniĂŞciem warswty moÂżemy podÂłubac przy czyms innym. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-03, 11:30
|
0
|
|
|
|
i po co te obliczenia ? moze jeszcze pomnozysz te godziny przez stawke za godzine np 15 zl ? albo lepiej 6zl bo tyle sie zarabia w tesco na kasie :P |
|
|
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-07-03, 21:49
|
0
|
|
|
|
ÂŻenada |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-03, 22:23
|
0
|
|
|
|
Ciekawe ile ci zejdzie polerowanie jednej owiewki trzymajÂąc owiewke w 1 rece a w drugiej polerke (zakÂładam ze to CELMA ) Âłapy poÂłamie i owiewke. W 6h to ja wypijam 2 kawy w pracy i robie mulde tylnego bÂłotnika od Micry. Gdzie mi sie spieszy....?
nastepny wszechwiedzacy a zadaje pytania na ktĂłre sam odpowiada. polecam waÂłki z OBI...naprawde very fajne sa |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-03, 22:45
|
0
|
|
|
|
Wpadne na forum piekarzy,cukierników i popytam. Mo¿e jak wezmê swoj¹ m¹kê i jajka taniej mnie wyjdzie pieczywo na wesele??? Ludzie, ja sie nie wpiep.... do roboty tapeciarza, który mi chatê remontuje. Co ku.... taniej bêdzie jak mu klej przywiozê??? Mia³em klienta co siê upar³, ¿e to on towar kupi, a ja tylko lakierujê. No i kupi³. Tylko jak mu powiedzia³em, ¿e ja kupuj¹c ten sam towar mam rabat zapali³o go na dobre. Niech ka¿dy robi to na czym siê zna. A swoj¹ drog¹ ciesz siê, ¿e ¿yjesz i nikomu krzywdy nie zrobi³eœ je¿d¿¹c motocyklem bez uprawnieù. Na miejscu Twojego ojca bym Ci te po³amane owiewki w d...e wsadzi³....oczywiœcie po lakierowaniu "mokre w mokre", jak to napisa³eœ, co by bardziej szczypa³o. |
|
|
|
 |
Marcello1990
|
Wysłany: 2008-07-04, 12:13
|
0
|
|
|