Autor |
Wiadomość |
 |
darek_mag1
|
Wysłany: 2014-06-09, 14:56 Fabryczna powÂłoka lakiernicza w Renault Clio 2001
|
0
|
|
|
|
DzieĂą dobry
Czy ktoÂś z Was wie jakiego typu powÂłokĂŞ lakierniczÂą posiada Clio 2 phase 2? Konkretnie mam auto w kolorze mv632, dokÂładnie model i kolor jak na zdjĂŞciu:
Czy te modele Renault posiadajÂą fabrycznie jednowarstwowÂą powÂłokĂŞ (sam akryl (?)) czy dwuwarstwowÂą (baza + klar)?
Po pierwsze pytam z ciekawoœci po drugie muszê wymieniÌ maskê na now¹ i chcia³bym wiedzieÌ czy aby ró¿nica w wygl¹dzie (odcieù, gramatura lakieru) by³a jak najmniejsza musi byÌ ona pomalowana tak samo jak fabrycznie czy te¿ to nie ma znaczenia? Przyk³adowo za³ó¿my ¿e fabrycznie jest lakier jednowarstwowy a zostanie pomalowana baz¹+klar to wp³ynie to na ró¿nicê w jej wygl¹dzie? Nie bêdê bynajmniej sam tego malowa³.[ |
|
|
|
 |
sulin909
|
Wysłany: 2014-06-09, 15:02
|
0
|
|
|
|
renault 632 to lakier 2-warstwowy (baza+klar). ale dokupienie maski to nie taka prosta sprawa bo jest bardzo duÂżo odcieni tego lakieru. |
|
|
|
 |
darek_mag1
|
Wysłany: 2014-06-09, 15:15
|
0
|
|
|
|
sulin909 napisał/a: | renault 632 to lakier 2-warstwowy (baza+klar). ale dokupienie maski to nie taka prosta sprawa bo jest bardzo duÂżo odcieni tego lakieru. |
KupujĂŞ nowÂą maskĂŞ plus malowanie, nie bĂŞdĂŞ szukaÂł "uÂżywanej" w tym kolorze.
Twierdzisz ¿e numer lakieru mv632 odnosi siê do wielu ró¿nych odcieni a nie do jednego konkretnego? Tzn ten numer nie wystarczy lakiernikowi do wykonania pracy? |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-09, 23:13
|
0
|
|
|

|
Darek --> widze ze masz male pojecie i nigdy nie odwiedziÂłes mieszalni lakierĂłw no ale.
Ten kod to tak jak bys powiedzial malazowi scian ze malowaÂłes pomaranczowym z nobilesa. To jest jak by bazowy kolor od ktorego sie wychodzi a pozniej szukanie odcieni na wprost i w skosie pod lampami , pod sloncem itd. natryski probne. To nie takie Âłatwe spisac kod i powiedziec Litr tego poprosze Jedz autem do dobrej mieszalni i niech dobiora z natsykiem probnym porownasz i pwoinno byc malina. |
|
|
|
 |
darek_mag1
|
Wysłany: 2014-06-10, 08:00
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | Darek --> widze ze masz male pojecie i nigdy nie odwiedziÂłes mieszalni lakierĂłw no ale |
Owszem nie by³em i wcale siê tego nie wstydzê, ¿eby w ¿yciu zdobydŸ wiedzê trzeba przejœÌ od stanu "niewiedzy" do "wiedzy" a moje pytanie to czêœÌ tego procesu
A co do drugiej czĂŞÂści pytania: czy jeÂśli dowolnemu ogarniĂŞtemu zakÂładowi lakierniczemu zlecĂŞ malowanie to domyÂślnie zostanie poÂłoÂżona farba dwuwarstwowa (baza+klar) czy teÂż kaÂżdy robi inaczej i moÂże to byĂŚ np jednowarstwowy akryl (nie wiem czy tak siĂŞ maluje nadal) i czy ma to wpÂływ na efekt koĂącowy? |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-10, 13:25
|
0
|
|
|

|
Jak masz akryl to maja dac akryl jak bazĂŞ to maja dac bazĂŞ i tyle. Kwestia czy dadzÂą tanie materialy czy drogie.
podjedz do mieszalni i obczaj wzorniki. |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2014-06-10, 14:42
|
0
|
|
|

|
darek_mag1, Twoj kolor to kolor metaliczny i nie da sie go zrobic w akrylu, tylko w 2 wasrtwĂłwce baza+ bezbarwny. |
|
|
|
 |
darek_mag1
|
Wysłany: 2014-06-10, 15:23
|
0
|
|
|
|
ZrozumiaÂłem, dziĂŞkujĂŞ wszystkim za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
sulin909
|
Wysłany: 2014-06-11, 22:27
|
0
|
|
|
|
ja na twoim miejscu nie kupowaÂłbym nowej maski, ale uÂżywanÂą w dobrym stanie o podobnym odcieniu. Nie musiaÂłbyÂś malowaĂŚ pod spodem. Ta opcja wydaje siĂŞ byĂŚ taĂąsza. |
|
|
|