Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bobek1301
|
Wys³any: 2014-06-19, 15:36 malowanie bia³± per³± nie wysz³o;/
|
0
|
|
|
|
Siemasz maluje moje autko do off roadu. Nie jestem lakiernikiem ale co¶ tam ju¿ pomalowa³em. Ubzdura³em sobie maskê i dach w bia³ej perle. zamówi³em takowy zestaw ze stronki elakiery.pl
Zestaw: 1l bazy bia³ej, 1l bia³ej per³y, 1l rozcienczalnika do bazy , 1l klaru + 0.5l utw
Malowanie maski: stary lakier zmatowiony 240 na to podk³ad akrylowy wype³niajacy t4w 505 szary (tu mój pierwszy b³±d który ju¿ odkry³em a mianowicie nie matowi³em podk³adu lecz po odczekaniu kilkunastu minut malowa³em bia³a baz±) polakierowa³em bia³a baza do pe³nego pokrycia. chwila na odparowanie. i bia³a per³a i tu moje rozczarowanie po 1 nie widzê tu per³y a po2 zamiast bia³ego jest z³otawy.
Czy jest kto¶ w stanie mi powiedzieæ dlaczego bia³a per³a nagle jest z³ota i to nie per³a? Czy mo¿liwe ¿e to wina bardzo kiepskiego lakieru?
bia³a baza:
Bia³a per³a
Resztê samochodu mia³a byæ na czerwony mat(akryl). Zrobi³em byle jakie próbki na b³otnikach i matu nie widzê.
I pytanie o podk³ad. Da³em tak jak wcze¶niej mówi³em akrylowy wype³niaj±cy i nie matowi³em lecz czeka³em tylko na odparowanie rozpuczalników. baza z maski piêknie siê odklei³a od podk³adu. czy to równie¿ mnie czeka na ca³ym aucie malowanym w koñcu bia³ym matem( akryl)
|
|
|
|
|
jedi9
|
Wys³any: 2014-06-19, 15:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 167 Sk±d: ¯yglin
|
witam kolego . niestety nie mam do ciebie dobrych wiadomo¶ci bo ca³a twoja "robota" posz³a na marne . ca³o¶æ niestety bedziesz musia³ szlifowaæ .bo podk³ad wype³niaj±cy nie jest podk³adem mokro na mokro , chyba ze jest to specjalny podk³ad ale twoj nim na pewno nie by³.
moja opcja szlifowanie praktycznie do blachy ¿eby ca³± twoj± "robote" usun±c i nadaæ przyczepno¶æ pod podk³ad epoksydowy w wersji mokro na mokro ,na to baza ,per³a , i lakier . myjesz gun i na piwko . |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 18:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
bebek --> jak tam vitarka sie spisuje ? zapraszam do ³dz jak z³oze moje monstrum
A co do picassowania to zrob tak jak mowi jedi9--> moze nie do golej blachy ale te wszystkie wypociny powinny zejsc szlifierka i moze nitro troche.
Epoxyd na calosc poczekaj z 1H i daj akryl. Poczekasz z dzien na spokojnie sobie i na mokro wylsizujesz wszystko. Bo jak zrobisz barana na epoxie to bedzie juz to do konca a jak posiwecisz dzien dluzej to bedziesz mial dobra jaokosc
Zeby po epoxe wymalwoac na ig³e to trzeba miec wprawe pojecie i dobry material
ps. nie potrzebujesz moze BFGoodrich 28" ??? |
|
|
|
|
bobek1301
|
Wys³any: 2014-06-20, 09:05
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | bebek --> jak tam vitarka sie spisuje ? zapraszam do ³dz jak z³oze moje monstrum | nadwozie jest w bia³ym macie i do tego napruszona jakby struktura( chropowate w dotyku) wiêc ten lakier i tak d³ugo nie poje¼dzi ze mn± po lesie. dzi¶ biorê siê za malowanie maski drzwi i b³otników podk³adem wyschnie to do jutra, zmatowiê (jakim papierem matowiæ podk³ad? na mokro? nie mam maszyny) i dopiero wtedy na drzwi i b³otniki poleci bia³y maci. a z mask± bêdê walczy³.
No w³a¶nie co z t± bia³± per³± ¿e mi nie wysz³o? wyszed³ taki z³otawy kolor i w dodatku brak per³y. za grubo tej per³y czy co mog³em zrobiæ ¼le?
Za jaki czas mo¿e odpa¶æ ten bia³y mat z nadwozia?? rok wytrzyma czy zacznie odpadaæ za tydzieñ, rozumiem ¿e to jest bardzo ciê¿kie do okre¶lenia ale mo¿e kto¶ mia³ ju¿ z takim czym¶ do czynienia?
Sprzêt jakim maluje to gun speedway 1.4 za troche ponad 100z³ i kompresor 24l. wiêc cudów nie oczekuje:)
YAMAHER Jak ostatnio vitarka je¼dzi³a by³a du¿o ni¿sza d³u¿sza i mia³a 5 drzwi tak wiêc nie potrafiê teraz okre¶liæ:) Zreszt± zapraszam do poczytania.
http://suzuki.info.pl/for...hp?f=28&t=10646 |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-21, 18:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
masakra dobre 2 w 1
Podk³ad 800 na mokro a pozniej 1200. Ale jak Ty masz micro pompke to co ty chcesz wymalwoac :( ? pozycz od kogos tak ze 100 chociaz. |
|
|
|
|
bobek1301
|
Wys³any: 2014-06-22, 12:30
|
0
|
|
|
|
Drzwi b³otniki i maska pomalowane podk³adem, dnia nastepnego zmatowione na mokro papierkem 800 i pomalowane matem. W poniedzialek postaram sie to w miare posk³adaæ i wrzucê zdjêcie z efektem koncowym. Je¿eli chodzi o efekt wizualny to nie skupia³em sie nad tym zbytnio. Bardziej martwiê sie o wytrzyma³o¶æ lakieru.
Czas my¶leæ nad po¿±dnym kompresorem. Mam komore do piaskowania a nie ma czym jej napêdziæ:p |
|
|
|