Autor |
Wiadomość |
 |
bobek1301
|
Wysłany: 2014-06-19, 16:36 malowanie bia³¹ per³¹ nie wyszÂło;/
|
0
|
|
|
|
Siemasz maluje moje autko do off roadu. Nie jestem lakiernikiem ale coÂś tam juÂż pomalowaÂłem. UbzduraÂłem sobie maskĂŞ i dach w biaÂłej perle. zamĂłwiÂłem takowy zestaw ze stronki elakiery.pl
Zestaw: 1l bazy biaÂłej, 1l biaÂłej perÂły, 1l rozcienczalnika do bazy , 1l klaru + 0.5l utw
Malowanie maski: stary lakier zmatowiony 240 na to podk³ad akrylowy wype³niajacy t4w 505 szary (tu mój pierwszy b³¹d który ju¿ odkry³em a mianowicie nie matowi³em podk³adu lecz po odczekaniu kilkunastu minut malowa³em bia³a baz¹) polakierowa³em bia³a baza do pe³nego pokrycia. chwila na odparowanie. i bia³a per³a i tu moje rozczarowanie po 1 nie widzê tu per³y a po2 zamiast bia³ego jest z³otawy.
Czy jest ktoÂś w stanie mi powiedzieĂŚ dlaczego biaÂła perÂła nagle jest zÂłota i to nie perÂła? Czy moÂżliwe Âże to wina bardzo kiepskiego lakieru?
biaÂła baza:
BiaÂła perÂła
ResztĂŞ samochodu miaÂła byĂŚ na czerwony mat(akryl). ZrobiÂłem byle jakie prĂłbki na bÂłotnikach i matu nie widzĂŞ.
I pytanie o podkÂład. DaÂłem tak jak wczeÂśniej mĂłwiÂłem akrylowy wypeÂłniajÂący i nie matowiÂłem lecz czekaÂłem tylko na odparowanie rozpuczalnikĂłw. baza z maski piĂŞknie siĂŞ odkleiÂła od podkÂładu. czy to rĂłwnieÂż mnie czeka na caÂłym aucie malowanym w koĂącu biaÂłym matem( akryl)
 |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2014-06-19, 16:47
|
0
|
|
|
|
witam kolego . niestety nie mam do ciebie dobrych wiadomoœci bo ca³a twoja "robota" posz³a na marne . ca³oœÌ niestety bedziesz musia³ szlifowaÌ .bo podk³ad wype³niaj¹cy nie jest podk³adem mokro na mokro , chyba ze jest to specjalny podk³ad ale twoj nim na pewno nie by³.
moja opcja szlifowanie praktycznie do blachy ¿eby ca³¹ twoj¹ "robote" usun¹c i nadaÌ przyczepnoœÌ pod podk³ad epoksydowy w wersji mokro na mokro ,na to baza ,per³a , i lakier . myjesz gun i na piwko . |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 19:08
|
0
|
|
|

|
bebek --> jak tam vitarka sie spisuje ? zapraszam do Âłdz jak zÂłoze moje monstrum
A co do picassowania to zrob tak jak mowi jedi9--> moze nie do golej blachy ale te wszystkie wypociny powinny zejsc szlifierka i moze nitro troche.
Epoxyd na calosc poczekaj z 1H i daj akryl. Poczekasz z dzien na spokojnie sobie i na mokro wylsizujesz wszystko. Bo jak zrobisz barana na epoxie to bedzie juz to do konca a jak posiwecisz dzien dluzej to bedziesz mial dobra jaokosc
Zeby po epoxe wymalwoac na igÂłe to trzeba miec wprawe pojecie i dobry material
ps. nie potrzebujesz moze BFGoodrich 28" ??? |
|
|
|
 |
bobek1301
|
Wysłany: 2014-06-20, 10:05
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | bebek --> jak tam vitarka sie spisuje ? zapraszam do Âłdz jak zÂłoze moje monstrum | nadwozie jest w biaÂłym macie i do tego napruszona jakby struktura( chropowate w dotyku) wiĂŞc ten lakier i tak dÂługo nie pojeÂździ ze mnÂą po lesie. dziÂś biorĂŞ siĂŞ za malowanie maski drzwi i bÂłotnikĂłw podkÂładem wyschnie to do jutra, zmatowiĂŞ (jakim papierem matowiĂŚ podkÂład? na mokro? nie mam maszyny) i dopiero wtedy na drzwi i bÂłotniki poleci biaÂły maci. a z maskÂą bĂŞdĂŞ walczyÂł.
No w³aœnie co z t¹ bia³¹ per³¹ ¿e mi nie wysz³o? wyszed³ taki z³otawy kolor i w dodatku brak per³y. za grubo tej per³y czy co mog³em zrobiÌ Ÿle?
Za jaki czas mo¿e odpaœÌ ten bia³y mat z nadwozia?? rok wytrzyma czy zacznie odpadaÌ za tydzieù, rozumiem ¿e to jest bardzo ciê¿kie do okreœlenia ale mo¿e ktoœ mia³ ju¿ z takim czymœ do czynienia?
SprzĂŞt jakim maluje to gun speedway 1.4 za troche ponad 100zÂł i kompresor 24l. wiĂŞc cudĂłw nie oczekuje:)
YAMAHER Jak ostatnio vitarka jeÂździÂła byÂła duÂżo niÂższa dÂłuÂższa i miaÂła 5 drzwi tak wiĂŞc nie potrafiĂŞ teraz okreÂśliĂŚ:) ZresztÂą zapraszam do poczytania.
http://suzuki.info.pl/for...hp?f=28&t=10646 |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-21, 19:21
|
0
|
|
|

|
masakra dobre 2 w 1
PodkÂład 800 na mokro a pozniej 1200. Ale jak Ty masz micro pompke to co ty chcesz wymalwoac :( ? pozycz od kogos tak ze 100 chociaz. |
|
|
|
 |
bobek1301
|
Wysłany: 2014-06-22, 13:30
|
0
|
|
|
|
Drzwi b³otniki i maska pomalowane podk³adem, dnia nastepnego zmatowione na mokro papierkem 800 i pomalowane matem. W poniedzialek postaram sie to w miare posk³adaÌ i wrzucê zdjêcie z efektem koncowym. Je¿eli chodzi o efekt wizualny to nie skupia³em sie nad tym zbytnio. Bardziej martwiê sie o wytrzyma³oœÌ lakieru.
Czas myœleÌ nad po¿¹dnym kompresorem. Mam komore do piaskowania a nie ma czym jej napêdziÌ:p |
|
|
|