Autor |
Wiadomość |
 |
matysek160
|
Wysłany: 2014-06-18, 21:29 e46 lakierowanie
|
-1
|
|
|
|
Witam. Jestem amatorem malowania dotychczas pomalowaÂłem 3 busy akrylami t4w .Chce teraz polakierowaĂŚ swoja bmw. I proszĂŞ o pomoc gdyÂż chce to dobrze zrobic kupiÂłem pistolet sico bronze 1.3 wiem ze szaÂłu nie ma ale do amatorszczyzny wystarczy. Prosze o polecenie mi bardzo dobrej bazy i klaru pod ten pistolet aby Âładnie to wyszÂło oraz na bmw jest korozja na tylnych nadkolach i chciaÂłbym aby wjecej razy juz nie wyszÂła. jakich ÂśrodkĂłw uzyĂŚ ? |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-18, 21:36
|
0
|
|
|
|
Nie dobiera siĂŞ lakieru do pistoletu tylko pistolet do lakieru ale 1.3 jest dobry do wiĂŞkszoÂści baz. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-18, 21:51
|
0
|
|
|
|
matysek160 napisał/a: | sico bronze 1.3 | Dysza OK.
To podrĂłba dobrego markowego guna - jaka siĂŞ trafiÂła: albo - albo |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:23
|
0
|
|
|

|
matysek160 --> Zalezy ile chcesz wydac na lakiery itd A jak chcesz tak ciut wiecej ale nie mega drogo to polecam duponta 3750s a baze z sikkensa duponta albo lesonala jedna kryje ciut lepiej druga ciut gorzej ale jak calosc to pare ml Cie nei zbawi
Kup czarna perÂłe jako baze
a do bezbarwnego dodaj czerwonej perÂły w sloneczku bedzie poÂłyskiwac na czerwono |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:31
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | a do bezbarwnego dodaj czerwonej perÂły w sloneczku bedzie poÂłyskiwac na czerwono |
Nie rĂłb siary, wybierz normalny numeryczny lakier.
Lakier 3750s nie jest przeznaczony do lakierowania caÂłych samochodĂłw. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:34
|
0
|
|
|

|
A czemu nie jest ? |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:39
|
0
|
|
|
|
Lakier 3750s jest to szybki lakier w zwi¹zku z tym przeznaczony do lakierowania od jednego do kilku elementów. Dodatkowo jest trochê bardziej wra¿liwy na du¿e gruboœci. Te dwie cechy powoduj¹ ¿e dla mniej doœwiadczonego lakiernika lepiej wybraÌ inny, do aplikacji na dwie warstwy z d³u¿szym czasem otwarcia. Pomo¿e mu to osi¹gn¹Ì lepsz¹ rozlewnoœÌ i wygl¹d jako ca³oœci. Ale to tak moim skromnym zdaniem. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:41
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
matysek160
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:51
|
0
|
|
|
|
Dzieki za rady. Jeszcze jakbyÂście polecili mi dobry popularny sklep z lakierami |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:08
|
0
|
|
|

|
moze podaj miejscowosc w ktorej mieszkasz bo moze w gdaĂąsku a ja Ci powiem ze w wwa jest super mieszalnia i co ? |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:12
|
0
|
|
|
|
Na stosunki utwardzacza i rozcieĂączalnika wraÂżliwy jest kaÂżdy produkt i trzeba staraĂŚ siĂŞ ich przestrzegaĂŚ. |
|
|
|
 |
matysek160
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:12
|
0
|
|
|
|
Jestem z Proszowic k.Krakowa. Aha i jeszcze jedno jak bede kÂładÂł baze oraz klar to jakie ciÂśnienie ustawic przy tym pistolecie co kupiÂłem . Baza i klar bede braÂł z dupont |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:26
|
0
|
|
|

|
Matysek --> kup do klaru od razu kubki z COLADA bo inne to sa syfiaste A co do Cisnienia to masz na opakowaniu podane jakie ma byc od do a jak Ci sie najlepiej bedzie podobaÂło to juz sam ocenisz no i nie skrec za mocno materiaÂłu bo tez wtedy bedzie lipa. :)Musisz ywczuc ilosc materiaÂłu i cisnienie. duponcik rozlewa sie na more ale jak wyszlifujesz do zera i polera to nie ma lipy
P.m --> kubek tani mnie oszukaÂł o 15 ml i juz byÂło kiepsko |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:44
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | Lakier 3750s nie jest przeznaczony do lakierowania caÂłych samochodĂłw. |
Coraz wiecej mitĂłw tworzysz. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:45
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw, W takim razie jaki lakier z dp jest przeznaczony do caÂłych samochodĂłw??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:49
|
0
|
|
|
|
Nie tworzĂŞ mitĂłw tylko je groniĂŞ a tak powaÂżnie nawet z samego opisu wynika Âże, jest to najszybciej schnÂący lakier bezbarwny w ofercie DP co raczej nie jet wskazane przy lakierowaniu caÂłyc aut. A co do odpowiedzi na twoje pytanie chyba lepszym rozwiÂązaniem byÂłby CC6600. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:50
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | a tak powaÂżnie nawet z samego opisu wynika Âże jest to najszybciej schnÂący lakier bezbarwny w ofercie DP |
Czyli nie rozró¿niasz czasu schniêcia od czasu otwarcia? |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:52
|
0
|
|
|
|
Czas otwarcia i czas schiêcia s¹ ze sob¹ doœÌ mocno powi¹zane, oczywiœcie fajnie by³oby mieÌ jedno d³ugie a drugie bardzo krótkie ale jest to niemo¿liwe. 3750 ab ma krótkie |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 15:03
|
0
|
|
|

|
Do tego klaru sa dwa utw szybki i wolny cos XC..... jakeis cyferki wiec mozna dac wolny i jechac. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-19, 18:08
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | a tak powaÂżnie nawet z samego opisu wynika Âże, jest to najszybciej schnÂący lakier bezbarwny w ofercie DP co raczej nie jet wskazane przy lakierowaniu caÂłyc aut. | Ciekawe.
A to nieosiÂągalne sÂą juÂż utwardzacze w 3 szybkoÂściach i rozcieĂączalniki w 2-ch?
Kurde jak widaÌ nie jestem na bie¿¹co. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-19, 18:10
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | Do tego klaru sa dwa utw szybki i wolny cos XC..... jakeis cyferki wiec mozna dac wolny i jechac. | RozcieĂączalniki w dwĂłch szybkoÂściach, a utwardzacze nawet w trzech. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-19, 18:28
|
0
|
|
|
|
3750S z:
XK 203 / XB 387 (20*C):
wolne od kurzu = 30 min
suche w dotyku = 3 h
dobre do taÂśmy = 8 h
XK 205/206 / XB 387 (20*C):
wolne od kurzu = 50 min
suche w dotyku = 5 h 30 min
dobre do taÂśmy = 24 h |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 19:10
|
0
|
|
|
|
Pogromca wie najlepciej.... w koĂącu nick zobowiazuje.
WiĂŞc nie gromcie pogromcy,,, bo umi kartĂŞ czytaĂŚ i tam nie pisze o calych samochodach...
Ja tam sie nie znam, bo gromcÂą pogromcĂłw nie jestem, ale mĂłj dobry (niedobry) znajomy @Jacklack pracuje na tym lakierze i calaki sypie po kilka dziennie jak trzeba.
IdÂź gromco i naprostuj Jacklacka na lakierniku i powiedz mu Âże siĂŞ nie zna .... powodzenia i...... dupe smaruj na baty jakie tam zbierzesz.
PS.
No chyba ÂżeÂś tajnos agentos z tamtego forum figo fago jesteÂś |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-06-19, 19:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 21:09
|
0
|
|
|
|
Utwardzacze s¹ te same praktycznie do wszystkich klarów HS, wiêc w takim przypadku po co s¹ ró¿ne klary? odpowiedŸ brzmi, do ró¿nych zastosowaù.
Poza tym Âże ktoÂś lakieruje "calaki" jakimÂś lakierem nie oznacza Âże jest to najbardziej optymalne rozwiÂązanie.
Szkoda ¿e tak "ostro" podchodzicie do ró¿nicy zdaù, widzê straszn¹ niechêÌ w szczególnoœci sta³ych bywalców. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-06-19, 21:55
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Jacklack pracuje na tym lakierze i calaki sypie po kilka dziennie jak trzeba. | RobiÂł jak juÂż ale pisaĂŚ za niego nie bĂŞdĂŞ |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 22:00
|
0
|
|
|

|
Zaraz bĂŞdzie raban. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 22:23
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | RobiÂł jak juÂż |
Dla mnie moÂże robiĂŚ woda z cukrem,,,, nie wchodzĂŞ tam gdzie zbiera sie towarzystwo wzajemnej cenzura... ja napisaÂłem cenzura a nie system.... wiĂŞc KK napisał/a: | Zaraz bĂŞdzie raban. | nie bĂŞdzie. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-06-19, 22:48
|
0
|
|
|
|
Oj krysiu Bo Ci ÂżyÂłka pĂŞknie od tych Lackdoctor napisał/a: | cenzura |
Lackdoctor napisał/a: | Dla mnie moÂże robiĂŚ woda z cukrem | To po co piszesz jak nie wiesz ?? |
|
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 22:52
|
0
|
|
|

|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-20, 00:47
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-20, 00:48
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | po co piszesz |
Tu czy tam? Tam nawet nie czytam... |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2014-06-20, 15:22
|
0
|
|
|

|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | Szkoda Âże tak "ostro" podchodzicie do ró¿nicy zdaĂą, widzĂŞ strasznÂą niechĂŞĂŚ w szczegĂłlnoÂści staÂłych bywalcĂłw. |
Bo straszne pi....sz bzdury |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-20, 16:31
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | Utwardzacze sÂą te same praktycznie do wszystkich klarĂłw HS, wiĂŞc w takim przypadku po co sÂą ró¿ne klary? odpowiedÂź brzmi, do ró¿nych zastosowaĂą. | Ojjj Panie pogromco mitĂłw.............
Nie tylko rynce ale i cycki opadajÂą
Czyli w skrócie utwardzacz jest jeden a to klary o ró¿nych szybkoœciach s¹ tylko do niego dobierane w zale¿noœci od potrzeb/oczekiwaù
A jeœli chodzi o ró¿nicê to trzymaj¹c siê tylko DP i wymienionych rodzaji mo¿e to ma coœ do rzeczy ¿e siê ró¿ni¹:
- 3800 = "do wypalenia"
- 3750 = "wolnoschnÂący"
- 6600 = z myÂślÂą o CROMAX PRO
Ale to tak pobieÂżnie i w myÂślowych skrĂłtach
Wiêc twierdzenie ¿e 3750S nie nadaje siê na calaki to bzdet bo o szybkoœci decyduje g³ównie utwardzacz.
A polecenie do garaÂżu 6600 jest ................. "nietrafione" |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-20, 17:03
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 napisał/a: | WiĂŞc twierdzenie Âże 3750S nie nadaje siĂŞ na calaki to bzdet bo o szybkoÂści decyduje g³ównie utwardzacz. |
Nie powiedzia³em ¿e siê nie nadaje, ale ¿e nie jest to najlepsze rozwi¹zanie a to jest ró¿nica.
Âłysy73 napisał/a: | 6600 = z myÂślÂą o CROMAX PRO |
Nie tylko, ale jest dedykowany do CromaxaPro to prawda.
Âłysy73 napisał/a: | - 3800 = "do wypalenia" |
Co to znaczy wypalania?
Âłysy73 napisał/a: | - 3750 = "wolnoschnÂący" |
Co to znaczy wolnoschÂący.
Âłysy73 napisał/a: | Czyli w skrĂłcie utwardzacz jest jeden a to klary o ró¿nych szybkoÂściach sÂą tylko do niego dobierane w zaleÂżnoÂści od potrzeb/oczekiwaĂą |
Zastosowa³eœ skrót myœlowy. To by³a moja odpowiedŸ na stwierdzenie ¿e szybkoœÌ lakieru nie ma znaczenia poniewa¿ s¹ ró¿ne utwardzacza. Jeœli tak to pyte³ dlaczego s¹ ró¿ne klary. Rozumiem ¿e, odpowiedŸ jeden jest do wypalania a drugi wolnoschn¹cy.
Dziwnie reagujecie trochê na tym forum. Cz³owiek pyta³ o lakier bezbarwny który trochê znam wiêc chcia³em pomóc. Jednak odmienne zdanie od wszechwiedz¹cych tutaj jest nara¿one na szydercz¹ krytykê. Szkoda, bo widzê ¿e na tym forum jest aktywnoœÌ tylko kilku osób z ma³¹ szans¹ na wzrosty z takim traktowaniem. |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-20, 17:04
|
0
|
|
|
|
A moÂże ten mĂłj nick tak zniechĂŞca.. sam juÂż nie wiem. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-20, 20:03
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw,
Wpadasz na forum lakiernicze z dziwnym nickiem ktĂłry z gĂłry sugeruje chĂŞĂŚ poprawy naszej wiedzy.
Przykro mi, ale to nie forum detailerĂłw, seicento czy forum wielbicieli stonki ziemniaczanej.
Dodaj do tego swojÂą ograniczona wiedzĂŞ i masz wynik.... kopiuj/wklej z kart technicznych tu NIE DZIAÂŁA.
Pozdrawiam.
PS.
Jak chcesz siĂŞ czegoÂś nauczyĂŚ to oczywiÂście tu zostaĂą a nawet wpadnij ze swoim fajnym nickiem na lakiernik.info.pl... bĂŞdzie to dobry krok. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-20, 20:05
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | Co to znaczy wypalania?
Âłysy73 napisaÂł/a:
- 3750 = "wolnoschnÂący"
Co to znaczy wolnoschÂący. |
Kolega to nie PiotruÂś.Âśw co lubi zadawac pytania?
Potem odpowiada,,, odpowiedziami... |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wysłany: 2014-06-20, 20:11
|
0
|
|
|
|
Kolego Pogromco MitĂłw no to jak ty nie wiesz co to znaczy lakier do wypalania to kim ty jesteÂś Piekarzem? Bo chyba nie lakiernikiem |
|
|
|
 |
SamSobieSzefem
|
Wysłany: 2014-06-20, 20:55
|
0
|
|
|

|
rogal-master1 napisał/a: | Kolego Pogromco MitĂłw no to jak ty nie wiesz co to znaczy lakier do wypalania to kim ty jesteÂś Piekarzem? Bo chyba nie lakiernikiem |
ja teÂż nie wiem co to lakier do wypalania ale piekarzem nie jestem proszĂŞ o podpowiedÂź chĂŞtnie siĂŞ dowiem bo w googlach tylko o proszkowy i malowaniu jakichÂś filiÂżanek |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-06-20, 21:39
|
0
|
|
|
|
SamSobieSzefem napisał/a: | rogal-master1 napisał/a: | Kolego Pogromco MitĂłw no to jak ty nie wiesz co to znaczy lakier do wypalania to kim ty jesteÂś Piekarzem? Bo chyba nie lakiernikiem |
ja teÂż nie wiem co to lakier do wypalania ale piekarzem nie jestem proszĂŞ o podpowiedÂź chĂŞtnie siĂŞ dowiem bo w googlach tylko o proszkowy i malowaniu jakichÂś filiÂżanek |
to taki lakier, ktĂłry nie osiÂągnie swojej wymaganej twardoÂści jeÂśli nie wygrzejemy go w kabinie lakierniczej - czyli do lakierowania garaÂżowego siĂŞ nie nadaje |
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-20, 23:48
|
0
|
|
|
|
Wygrzewanie lub suszenie w podwy¿szonej temperaturze jest nazywane wypalaniem, hmm takiej nazwy nie zna³em ale dzieki przynajmniej siê c¿egoœ nauczy³em. Co do wygrzewania to ka¿dy lakier akrylowy i poliuretanowy powinien przejœÌ ten proces. SzybkoœÌ schniêcia i twardoœÌ docelowana bez znaczenia jak¹ metod¹ jest mierzona jest lepsza, w przypadku lakierów HS i MS.
Naprawdê mnie tak nie lubicie? Rozumiem ¿e, liderem i osob¹ wszechwiedz¹c¹ jest tu lackdoctor ale chyba mo¿na zabraÌ g³os i pogadaÌ, czy mam siê wynieœÌ?
Pozdro. |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-20, 23:49
|
0
|
|
|
|
Piekarzem nie jestem, coÂś tam siĂŞ kiedyÂś udaÂło polakierowaĂŚ
Pozdro. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-21, 00:17
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitĂłw napisał/a: | lackdoctor |
Niestety mylisz siĂŞ,, na szczĂŞÂście,,, moje.
Pogromca mitĂłw napisał/a: | czy mam siĂŞ wynieœÌ? |
Nie, nie,,, sory, ale forum troche uczy dosadnoÂści.
Zostan skoro juz jesteÂś.... ja tu wpadam z dwa razy dziennie, ale bynajmniej nie w celu tepienia kogos lub czegoÂś.
Poczytasz zrozumiesz jak to sie tu odbywaÂły wojny.
Pozdro. |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-21, 00:25
|
0
|
|
|
|
Ach sorry, ja nie w celu wojen. Mo¿e ten nick taki trochê przesadny ale ¿adnej ¿ó³ci w tym nie ma.
|
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-21, 00:26
|
0
|
|
|
|
Lakiernictwo to takie rzemiosÂł Âże mistrzĂłw nie ma i kaÂżdy moÂże dostaĂŚ po dupie
W sumie fajna robota, choĂŚ teraz ten zawĂłd schodzi na psy. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-06-21, 01:20
|
0
|
|
|
|
Nie Âżebym uderzaÂł w Ciebie ale w ktĂłrymÂś poÂście napisaÂłeÂś" dla mnie doÂświadczonego lakiernik" i nie wiesz co to wypalanie. Nie wiesz ze za schniĂŞcie i czas otwarcia odpowiada utwardzacz i rozciĂŞczalnik jaki siĂŞ dodaje. No weÂź. To albo jesteÂś lakiernik albo tylko Ci siĂŞ tak wydaje.
W sumie to mi to loto, ale po co robiĂŚ z siebie kogoÂś kim siĂŞ nie jest.
Co do zawodu. Na psy nie schodzi tylko ludzie sami go w gĂłwno pchajÂą. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-21, 09:05
|
0
|
|
|
|
JeÂśli chodzi o wypalenie to tak jak koledzy przetÂłumaczyli chodziÂło mi o wygrzanie.
Zgadza siê ¿e w wielu przypadkach u¿y³em skrótów myœlowych, ale uwa¿am ¿e na forum bran¿owym ogólnie nie ma z tym wiêkszego problemu - tym bardziej jeœli prowadzi siê rozmowê z osob¹ której sam NICK co najmniej sugeruje znajomoœÌ bran¿y, a na dodatek na wy¿szym, nieosi¹galnym ka¿demu poziomie.
WiĂŞc wypalenie / wygrzanie nie powinno budziĂŚ takiego zdziwienia - jak choĂŚby popularnie przyjĂŞte okreÂślenie LEPKOÂŚĂ ktĂłre to z niÂą w sensie w ktĂłrym siĂŞ go podaje ma niewiele wspĂłlnego aby nie rzec Âże jest tylko mniejszym czy wiĂŞkszym efektem ubocznym.
PodaÂłem jako przykÂład ten lakier (3800) nieprzypadkowo a celowo z kilku powodĂłw:
- po pierwsze jest to lakier z oferty DP czyli marki od której zacz¹³ siê temat niby sporu
- po drugie jest to lakier ktĂłry obiegowo byÂł dedykowany dla kabinowcĂłw do wypalenia/wygrzania.
I tutaj byÂło (choĂŚ nie za gÂłoÂśno) drobne zderzenie teorii z praktykÂą (jak niejednokrotnie), gdyÂż wielu z nich z niego zrezygnowaÂło na rzecz 3750 gdyÂż mĂłwiÂąc prosto "nie bardzo im siĂŞ podobaÂł" nawet po wygrzaniu. A jako Âże nie byÂła to opinia jednostkowa to coÂś w tym byĂŚ musiaÂło.
- no i po trzecie wymieniony przez Ciebie 6600 jest jakby znĂłw uÂżyĂŚ mowy potocznej nastĂŞpcÂą 3800 i na dodatek gÂłoÂśno dedykowany do baz "wodorozcieĂączalnych".
Niby do konwencji oficjalnie nie zabraniany, ale teÂż i w tym kierunku nie reklamowany.
A dodatkowo pamiĂŞtajÂąc o "PRZYPADÂŁOÂŚCIACH" swojego poprzednika nie jestem za tym aby go polecaĂŚ konkretnie w tym temacie, do tej pracy i warunkĂłw o ktĂłrych jest mowa.
JeÂśli wiĂŞc chodzi o 3750S nie ma problemu aby autor posta z niego nie skorzystaÂł.
Mam osobiÂście do tego lakieru inne wÂłasne zastrzeÂżenie, ale mam go do wiĂŞkszoÂści przynajmniej obecnych, wiĂŞc o tym gÂłoÂśno nie wspominam.
Nie ma teÂż wiĂŞkszego problemu aby na szybkim utwardzaczu polakierowaĂŚ nim caÂłe auto gdyÂż sam rĂłwnieÂż to robiÂłem.
W tym przypadku zarówno ze wzglêdu na umiejêtnoœci autora, jego doœwiadczenie, warunki czy narzêdzie mo¿na jedynie mu doradziÌ aby wzi¹³ do kompletu wolniejszy utwardzacz a nawet i rozcieùczalnik który akurat tutaj mo¿e iœÌ w takich iloœciach, ¿e ma ju¿ dos³ownie niewiele wspólnego z czasem schniêcia.
A przecieÂż tak jak i ja, tak i wielu ludzi wcale go nie stosuje go do tego lakieru - tylko trzeba mieĂŚ jeszcze odpowiedniej jakoÂści narzĂŞdzie.
NarzĂŞdzie ktĂłre do tego lakieru siĂŞ przydaje szczegĂłlnie mniej doÂświadczonej osobie gdyÂż nie jest to najÂłatwiejszy lakier do odpowiedniego rozlania - a mĂłwiÂąc inaczej sÂą takie lakiery ktĂłrymi siĂŞ lÂżej sÂłabszym sprzĂŞtem i z mniejszym doÂświadczeniem lakieruje.
I to by byÂło na tyle, bo w Âśmiesznym wÂątku wyszÂły odpowiedzi prawie jak w temacie o budowie bomby wodorowej. |
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-21, 12:01
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 napisał/a: | WiĂŞc wypalenie / wygrzanie nie powinno budziĂŚ takiego zdziwienia - jak choĂŚby popularnie przyjĂŞte okreÂślenie LEPKOÂŚĂ ktĂłre to z niÂą w sensie w ktĂłrym siĂŞ go podaje ma niewiele wspĂłlnego aby nie rzec Âże jest tylko mniejszym czy wiĂŞkszym efektem ubocznym.
|
Wiêc jakie masz inne okreœlenie lepkoœci? tak na przysz³oœÌ przyda siê aby nie by³o nieporozumieù.
Âłysy73 napisał/a: | - no i po trzecie wymieniony przez Ciebie 6600 jest jakby znĂłw uÂżyĂŚ mowy potocznej nastĂŞpcÂą 3800 i na dodatek gÂłoÂśno dedykowany do baz "wodorozcieĂączalnych". |
Âłysy73 napisał/a: | A dodatkowo pamiĂŞtajÂąc o "PRZYPADÂŁOÂŚCIACH" swojego poprzednika nie jestem za tym aby go polecaĂŚ konkretnie w tym temacie, do tej pracy i warunkĂłw o ktĂłrych jest mowa.
|
To jest zupeÂłnie inna technologia i nie moÂżna obu lakierĂłw porĂłwnywaĂŚ bardzo dobre parametry po wysuszeniu jednak wymaga wygrzewania, zresztÂą jak kaÂżdy lakier o ktĂłrym mĂłwimy, czyli potocznie HS.
Âłysy73 napisał/a: | Mam osobiÂście do tego lakieru inne wÂłasne zastrzeÂżenie, ale mam go do wiĂŞkszoÂści przynajmniej obecnych, wiĂŞc o tym gÂłoÂśno nie wspominam. |
Tajemnica jakie??
Âłysy73 napisał/a: | W tym przypadku zarĂłwno ze wzglĂŞdu na umiejĂŞtnoÂści autora, jego doÂświadczenie, warunki czy narzĂŞdzie moÂżna jedynie mu doradziĂŚ aby wzi¹³ do kompletu wolniejszy utwardzacz a nawet i rozcieĂączalnik ktĂłry akurat tutaj moÂże iœÌ w takich iloÂściach, Âże ma juÂż dosÂłownie niewiele wspĂłlnego z czasem schniĂŞcia.
A przecieÂż tak jak i ja, tak i wielu ludzi wcale go nie stosuje go do tego lakieru - tylko trzeba mieĂŚ jeszcze odpowiedniej jakoÂści narzĂŞdzie. |
Âłysy73 napisał/a: | NarzĂŞdzie ktĂłre do tego lakieru siĂŞ przydaje szczegĂłlnie mniej doÂświadczonej osobie gdyÂż nie jest to najÂłatwiejszy lakier do odpowiedniego rozlania |
Jak ju¿ bombê wodorow¹ budujemy to mo¿e pomo¿esz koledze i powiesz jakie musi mieÌ narzêdzia aby nie pope³ni³ b³êdu.
Âłysy73 napisał/a: | I to by byÂło na tyle, bo w Âśmiesznym wÂątku wyszÂły odpowiedzi prawie jak w temacie o budowie bomby wodorowej. |
Budujmy, budujmy czym wiêcej szczegó³ów i wymiany konkretnych informacji tym lepiej.
ps. I dajcie mi juÂż spokĂłj z tym nickiem.. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-21, 13:06
|
0
|
|
|
|
HS mowisz ze kazdy wymaga wygrzania? |
|
|
|