Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
krzysiek124
Wys³any: 2014-06-25, 10:37   baza siê wa¿y
0
UP DOWN

Wiêc tak, przetar³em siê do wczoraj malowanej bazy, ¿eby siê nie wa¿y³o da³em izolator, lecz okaza³o siê ¿e za ma³o w bok nim wyjecha³em i przy malowaniu zacze³o siê wa¿yæ /malowanie baz±/. Przerwa³em malowanie drzwi, nie nak³ada³em ju¿ bezbarwnego. Co mam teraz zrobiæ? Rozumiem ze tam gdzie siê wa¿y mam przetrzeæ papierkiem ¶ciernym i daæ izolator.... Ale czy baza niepokryta bezbarwnym nie bêdzie jakims kolejnym problemem? Moze powiniem zakonczyc prace i malowac bezbarwnym wczoraj? Pomocy..

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-06-25, 11:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Co masz na mysli piszac izolator ?
Normalnie przetarcie do bazy sie nie wazy.
Wiec masz problem z niestabilna stara powloka.

krzysiek124
Wys³any: 2014-06-25, 11:50   
0
UP DOWN

do izolowania niestabilnych powlok uzywam preparatu o nazwie "barcoat".

czyli jezeli 2 dni temu lakierowalem, utopil sie robal, rozszlifowujac przetarlem sie do bazy ktora malowalem wczesniem to nic mi nie powinno sie wazyc tak? idac tym tropem, jezeli wczoraj znowu nakladalem baze i zostala na drzwiach sama baza to moge na nia klasc smialo znowu baze, izolator, epoxyd i nic sie nie stanie??? Bardzo prosze o wyjasnienie....

Domyslam sie ze musialem sie przetrzec jeszcze glebiej niz moja baza z przed 2 dni i tam jest jakas niestabilna powloka...

pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-06-25, 18:38   
0
UP DOWN

Stara baza nie powinna robiæ dramatów podczas lakierowania.
Ale zostawianie przecierek to b³±d lakierniczy i tak sie nie robi.

krzysiek124 napisa³/a:
"barcoat".

Nie znam produktu, w takich sytuacjach sam uzywam podk³adu wodnego z APP.
Nie trzeba go pokrywaæ dodatkowo podk³adem przed aplikacja bazy.

A w opisie Twojego izolatora jest napisane ¿e trzeba go pokryc podkladem przed baz±.

Ty tego nie zrobi³e¶...
http://kolorysta.pl/pl/p/...at-U-POL-1L/828

krzysiek124
Wys³any: 2014-06-26, 09:20   
0
UP DOWN

barcoat pokrylem podkladem ale w sprayu na przecierki 1k.. No nic, wczoraj zeszlifowalem powazone miejsca i pokrylem epoxydem ale o wiele szerzej... No i w tych miejscach "szerzej" powazyl sie epox. Niezla rzeznia sie robi, bo nie chce szlifowac calych drzwi, a pratycznie cale auto skonczylem malowac i zostaly tylko te jedne drzwi, ktore kiedys ktos naprawial. Czy moze byc moja wina ze zamiast "wypylac" epox, to ja go "wylalem" za bardzo?

rogal-master1
Wys³any: 2014-06-26, 10:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
pewno ze tak powinienes wypylac epoksyd i baze tez w tych miejscach gdzie wa¿y

krzysiek124
Wys³any: 2014-06-26, 12:11   
0
UP DOWN

rogal-master1 napisa³/a:
pewno ze tak powinienes wypylac epoksyd i baze tez w tych miejscach gdzie wa¿y

czy kazda z 3 warstw bazy mam wypylac w tych miejscach? czy jak wleje do pistoletu sama baze bez rozcienczenia jej to pomoze mi to cos? Czy zaszkodzi, wychodze z zalozenia ze to rozcienczalnik sie gryzie. Maluje bialym kolorem..

rogal-master1
Wys³any: 2014-06-26, 12:23   
0
UP DOWN

Maluj kolego na "sucho" Baz± delikatne cienkie suche warstwy i bedzie git... Jak przylejesz to z powrotem siê podniesie to wszystko ... baze rozrób normalnie

rogal-master1
Wys³any: 2014-06-26, 12:24   
0
UP DOWN

Podk³ad tez przypruszaj delikatnie na sucho nie przylewaj... Tylko prusz

barteek933
Wys³any: 2014-06-26, 14:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
ja na przecierki u¿y³em epoksydu w sprayu i mi siê wa¿y³o tam w³¶nie gdzie go dalem ...

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-06-26, 15:54   
0
UP DOWN

rogal-master1 napisa³/a:
powinienes wypylac epoksyd

Bez jaj.

Widac tu brak przyczepno¶ci epoksydu do elementu.
Czyzby to by³ dziwny samochodzik z laminatu czy jak? Microcar czy co¶ innego nie typowego ?

Dla mnie to na dzis prost sprawa,,, podk³ad wodny z app o którym pisalem wczesniej.

am mia³em wiele problemów tego typu i to co mowie to sprawdzony sposób.

krzysiek124
Wys³any: 2014-06-27, 10:25   
0
UP DOWN

auto nie jest z laminatu, ktos wczesniej naprawial drzwi, byc moze malowal sprayami 1k itd.. Wczoraj zastosowalem sie do wskazowek, wpylalem epoxydem, potem wpylalem podklad akrylowy i na koniec pruszczenie baza, dopiero wylalem klar i udalo sie! Aha dodatkowo grzalem farelka... Dzieki za rady! Zastanawialem sie czy w moim przypadku do klaru stosowac standardowy rozcienczalnik czy szybki. Zrobilem na standardzie...

rogal-master1
Wys³any: 2014-06-27, 11:40   
0
UP DOWN

Kolego jak wa¿y to ja zawsze wypylam baze czy nawet podklad i pomaga bez dwóch zdañ... To spoko ze sie uda³o :D

barteek933
Wys³any: 2014-06-27, 11:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
teraz to standard

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów