Autor |
Wiadomo¶æ |
|
radek729
|
Wys³any: 2014-06-27, 19:28 Rdza w progu. Podk³ad reaktywny
|
0
|
|
|
|
Witam.
Mam skorodowan± wewnêtrzn± tyln± czê¶æ progu w fiacie CC. Mam zamiar oczy¶ciæ to szczotk± drucian± na wiertarce, (da siê tam doj¶æ) choæ zapewne nie dam rady jej dok³adnie oczy¶ciæ, zostan± tam drobne w¿ery. Mia³em zastosowaæ bezpo¶rednio na to konserwacjê do profili zamkniêtych ale uzna³em ¿e nie jest to dobry pomys³, bo gdy zastosujê to na rdzê która nie zosta³a dok³adnie oczyszczona to i tak to zardzewieje. Dlatego te¿ uzna³em ¿e najpierw pomalujê to podk³adem reaktywnym protect 340 a nastêpnie na to dopiero zastosuje konserwacje do profili zamkniêtych gravit 640.
I tu jest moje g³ówne pytanie, czy mo¿na na podk³ad reaktywny zastosowaæ bezpo¶rednio konserwacjê do profili, czy trzeba miêdzy to daæ podk³ad akrylowy, bo gdy siê maluje reaktywnym to przed lakierem trzeba daæ jeszcze akrylowy, i w³a¶nie nie wiem czy w mojej sytuacji te¿ tak powinienem zrobiæ czy mog± bezpo¶rednio na niego daæ konserwacjê. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 19:34
|
0
|
|
|
|
mo¿esz tak zrobiæ. Podk³ad akrylowy na reaktywny dajesz w celu stworzenia pow³oki grubszej ni¿ te kilka mikronów reaktywnego i zapewniæ izolacjê przed wilgoci± g³ównie w przypadku baz wodorozcieñczalnych. Ale tak czy inaczej postaraj siê oczy¶ciæ powierzchniê z rdzy mo¿liwie jak najlepiej.
Za takie "nowinki" otrzymujesz ostrze¿enie
Robertlodz09 |
|
|
|
|
radek729
|
Wys³any: 2014-06-27, 19:47
|
0
|
|
|
|
Postaram siê oczy¶ciæ rdzê jak najlepiej siê da a reaktywny chcê u¿yæ gdyby przypadkiem gdzie¶ jaka¶ rdza zosta³a.
Aha, czyli mogê zastosowaæ konserwacjê bezpo¶rednio na reaktywny i nic nie powinno siê wtedy staæ. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 21:34
|
0
|
|
|
|
Reaktywnych jest kilka rodzajów. Spytaj o taki który dopuszcza pozostawienie ñiewielkich wrzerów. Ogranicza on dalsze postêpowanie korozji. Z tego co pamiêtam taki produkt to korrosionschultz 4130 ze spies heckera.
http://sdstds.shcolor.inf...f0-35a8f4ce3d0d |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-27, 21:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Podk³ad akrylowy na reaktywny dajesz w celu stworzenia pow³oki grubszej ni¿ te kilka mikronów reaktywnego i zapewniæ izolacjê przed wilgoci± g³ównie w przypadku baz wodorozcieñczalnych. | |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-27, 21:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Fiu fiu, na drugim forum by³aby furora. |
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 21:48
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-27, 21:52
|
0
|
|
|
|
Nie super. |
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 21:58
|
0
|
|
|
|
A powa¿nie? to po prostu moje zdanie. £ysy73 ca³y czas ma jakie¶ ale.. Ju¿ nie wiem o co chodzi. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
radek729 napisa³/a: | gdy zastosujê to na rdzê która nie zosta³a dok³adnie oczyszczona to i tak to zardzewieje. Dlatego te¿ uzna³em ¿e najpierw pomalujê to podk³adem reaktywnym protect 340 |
Pogromca mitów napisa³/a: | mo¿esz tak zrobiæ. |
Buhahahahaha.
Pogromca mitów napisa³/a: | £ysy73 ca³y czas ma jakie¶ ale.. Ju¿ nie wiem o co chodzi. |
Wiêc id¼ i siê zmierz z fanatykami (pozytywwnymi) profesjonalnego lakiernictwa...
www.lakiernik.info.pl
KK napisa³/a: | Fiu fiu, na drugim forum by³aby furora. |
Id¼, id¼ pogromco... poka¿ im gdzie ich miejsce |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:40
|
0
|
|
|
|
Moim zdaniem to pogoda, Lumbago mi wywali³o dzisiaj. |
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:46
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, a co ñie mo¿e tak zrobiæ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:49
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | ñie mo¿e tak zrobiæ? |
Zdecydowanie nie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:50
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:53
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów,
Dopiszê do tego co napisa³em o poziomie i róznicach ,,,, Ty powinienes to wiedziec a nie pytac o Pogromca mitów napisa³/a: | A powód, w takim razie. |
Serio, musisz okresliæ swój poziom, bo na wstepie napisales ze reprezentujesz wysoki (wy¿szy ni¿ nasz0 poziom,,, i ja to szanuje. ... tylko dowodów brak. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:56
|
0
|
|
|
|
Problem w tym ¿e ja dajê przyk³ady i uzasadnienia i dostajê szambo a g³owê bez argumentów.
Swoj± drog± tu masz jedne z nielicznych gruntów reaktywnych na który mo¿esz po³o¿yæ bezpo¶rednio lakier akrylowy..
http://sdstds.sxcolor.inf...31-69d3fc90e95b
Ale i tak pewnie zaraz napiszecie buahahahah |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:58
|
0
|
|
|
|
Reaktywny nie zatrzyma korozji kolego, to po pierwsze, po drugie nie dyma siê cudzych ¿on. |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-27, 22:59
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Swoj± drog± tu masz jedne z nielicznych gruntów reaktywnych |
Ale¿ masz racjê, tylko znów po czê¶ci.
Na reaktywny nalezy po³ozyæ podk³ad akrylowy aby....... odpisz dlaczego.. proszê
Na reaktywny mo¿na k³a¶æ lakier akrylowy .. nic nowego nie odkry³es. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 23:01
|
0
|
|
|
|
Nie zatrzyma ale spowolni jej postêpowanie i to jest przewaga np. Do epoksydu. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 23:03
|
0
|
|
|
|
Przed chwil± mówi³e¶ ¿e nie mo¿na. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-27, 23:08
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów, Widzis jakie bzdury piszesz.
Odpowiem.
¯adnego z w/w produktow nie nalezy aplikowaæ na rdzê.
Rdzê nale¿y usun±æ mechanicznie a nastepnie resztê chemicznie.
Potem wg uznania stosujesz jeden z tych produktów.
Ja bym uzyl reaktywny (pamietaj±c info ze szkolenia o zaletach tego podkladu0 ale u¿ywam epoksydowego, bo do moich zastosowaæ jego w³asciwo¶ci mi wystarczaja a¿ nadto. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 23:13
|
0
|
|
|
|
To siê ñie zrozumieli¶my. Go¶æ pyta³ czy na grunt reaktywny mo¿e po³o¿y ¶rodek do profili, wiêc powiedzia³em ¿e mo¿e. |
|
|
|
|
unek
|
Wys³any: 2014-06-27, 23:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 205
|
nie wiem o co chodzi tutaj ale produkt z Sh 4130 jest na w¿ery ...a dalej ju¿ nie chce dr±¿yæ |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-27, 23:54
|
0
|
|
|
|
To nie dr±¿ bo dostaniesz po ³bie |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-28, 00:01
|
0
|
|
|
|
Hehe szkoda, ¿e Projektera nie ma. |
|
|
unek
|
Wys³any: 2014-06-28, 00:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 205
|
Pogromca mitów, ale czym mam siê przejmowaæ ???
Masz racje podk³ad SH 4130 jest na w¿ery ...ale widaæ nie które systemy tego nie maj± wiêc nie którzy o tym nie wiedz±
Moderowa³em Robertlodz09 |
|
|
|
|
radek729
|
Wys³any: 2014-06-28, 21:00
|
0
|
|
|
|
No to siê porobi³o, jedno ma³e pytanie a takie zamieszanie siê wywi±za³o, a ja nadal nie wiem czy mogê gravit640 zastosowaæ bezpo¶rednio na protect 340 czy pomiêdzy powinienem daæ jeszcze podk³ad akrylowy. Spróbuje kto¶ jednoznacznie odpowiedzieæ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-28, 21:17
|
0
|
|
|
|
unek napisa³/a: | podk³ad SH 4130 |
Przypadkiem nie jest on wycofany z powodu wysokiej toksyczno¶ci (chromian cynku i fenol) i zastapiony dwoma innymi wolnymi od tych zwi±zków ?????
|
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-29, 00:38
|
0
|
|
|
|
Ca³y czas jest w ofercie, pewnie niektórzy nie s± zadowoleni..Unek ma racjê |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-30, 16:06
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | to po prostu moje zdanie. £ysy73 ca³y czas ma jakie¶ ale.. Ju¿ nie wiem o co chodzi. | Chodzi o to jak to brzmi i jakie z tego mo¿na wyci±gn±æ wnioski:
1) podk³ad akrylowy zapewnia izolacjê przed wilgoci± g³ównie w przypadku baz wodorozcieñczalnych. ???
- zabezpiecza bazê przed wilgoci± od strony litej stali ???
- czy z drugiej strony stal od strony od pow³oki lakierowej ? Bo jak dla mnie podk³ad akrylowy to "g±bka" która ¿³opie wodê jak koñ u wodopoju
2) co oznacza w przypadku "g³ównie baz wodorozcieñczalnych" ??? W porównaniu do konwencji? Je¶li tak to z tego co ja s³ysza³em bazy wodorozcieñczalne s± szczelniejsze ni¿ konwencja - ale mo¿e w tym przypadku ja siê mylê (choæ w±tpiê)
I powiedzmy ¿e tylko tyle. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-30, 16:13
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Swoj± drog± tu masz jedne z nielicznych gruntów reaktywnych na który mo¿esz po³o¿yæ bezpo¶rednio lakier akrylowy.
Ale i tak pewnie zaraz napiszecie buahahahah | ¯adna rewelacja.
Na DP 825R te¿ po³o¿ysz, bazy równie¿.
Baaa wielu nawet po nim szpachluje i to bez pó¼niejszych negatywnych wpadek (ponoæ nawet niektórzy technicy DP pomimo zakazu w karcie to dopuszczaj± - osobi¶cie na uszy nie s³ysza³em wiêc piszê ponoæ) |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-30, 16:17
|
0
|
|
|
|
unek napisa³/a: | Masz racje podk³ad SH 4130 jest na w¿ery | Unek nie wiem co jest napisane w karcie tego produktu ale je¶li tylko "na w¿ery" to nie musi oznaczaæ ¿e na rdzê.
Rdza to rdza a w¿ery to w¿ery.
I nie mam tutaj absolutnie nic do oferty S-H gdy¿ mam do tej marki ogromny sentyment i póki co jak dla mnie by³a najlepsz± mark± z jak± mia³em do czynienia (DP la³a jak ma³olata w przedszkolu) |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-30, 16:32
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Na DP 825R te¿ po³o¿ysz, bazy równie¿.
Baaa wielu nawet po nim szpachluje i to bez pó¼niejszych negatywnych wpadek (ponoæ nawet niektórzy technicy DP pomimo zakazu w karcie to dopuszczaj± - osobi¶cie na uszy nie s³ysza³em wiêc piszê ponoæ) |
DP 825R to jest to samo co poda³em wy¿ej.. szpachlowaæ na nie nie powinno siê bo mo¿e odparzyæ. Ale w gara¿ach bez grzania widaæ mo¿e funkcjonowaæ. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-30, 16:37
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Unek nie wiem co jest napisane w karcie tego produktu ale je¶li tylko "na w¿ery" to nie musi oznaczaæ ¿e na rdzê.
Rdza to rdza a w¿ery to w¿ery.
I nie mam tutaj absolutnie nic do oferty S-H gdy¿ mam do tej marki ogromny sentyment i póki co jak dla mnie by³a najlepsz± mark± z jak± mia³em do czynienia (DP la³a jak ma³olata w przedszkolu) |
Nie jest to podk³ad na rdzê i takiego nie ma. Czasem trudno jest usun±æ bez piaskowanie ogniska korozji w 100% i mog± pozostaæ niewielkie w¿ery. Grunt ten ogranicza dalsze korodowanie, oczywi¶cie nie ca³kowicie (podkre¶lam to na wszelki wypadek aby unikn±æ za parê minut pacyfikacji i z³ego zrozumienia).
Zgodzê siê zawiera szkodliwe substancjê i trzeba stosowaæ ochronê dróg oddechowych, ale tylko te gwarantowa³y dobr± ochronê antykorozyjn±. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-30, 16:38
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | Ale w gara¿ach bez grzania widaæ mo¿e funkcjonowaæ. | S±dzisz ¿e technicy DP je¿d¿± po gara¿ach? Pud³o.
Poza tym ma³o "gara¿owców" je¼dzi na linii DP - szczególnie po zmianie opakowañ podk³adów linii 10xx co i dla mnie siê nie podoba. |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-30, 22:51
|
0
|
|
|
|
Aja jaj jaj. Nie s±dzê, ¿e Irek lub Marcin je¿d¿± po gara¿ach ale w sumie co w tym z³ego Tutaj raczej chodzi mi o metodê suszenie, grunty o których piszemy s± to nieliczne produkty reaktywne/kwa¶ne/wytrawiaj±ce (stosujê ró¿ne nazwy aby unikn±æ nieporozumieñ) na które mo¿na nanosiæ lakier jedno lub dwuwarstwowy w ograniczonym zakresie. Niestety szpachle poliestrowe nie wchodz± w grê i proponujê uwa¿aæ, w szczególno¶ci gdy wygrzewamy kolejne warstwy. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-07-01, 11:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
no moze juz sie lepiej ograniczyc z baza do golej blachy albo dolac do klaru i na raz |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-07-03, 16:14
|
0
|
|
|
|
Pogromca mitów napisa³/a: | ¿e Irek lub Marcin je¿d¿± po | Dla mnie równie¿ nie wa¿ne czy to Irek czy ¬dzisiek bo mi to totalnie wisi...
Wiem co robiê, czym robiê i na co mogê sobie pozwoliæ i dodatkowych porad póki co nie potrzebujê.
A bêd±c ju¿ przy temacie reaktywnego to osobi¶cie od kilku lat nawet nie posiadam go na stanie bo jak dla mnie jest to produkt kompletnie bezu¿yteczny podczas NORMALNYCH napraw. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-07-03, 20:26
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Pogromca mitów napisa³/a:
¿e Irek lub Marcin je¿d¿± po
Dla mnie równie¿ nie wa¿ne czy to Irek czy ¬dzisiek bo mi to totalnie wisi... |
Upsss... kolega to wa¿ny go¶æ... bo on ICH zna |
|
|
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-07-04, 08:18
|
0
|
|