Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
HincĂł
Wysłany: 2014-01-07, 00:41   "Pompa sprĂŞÂżarkowa" do silnika 3kw do 1000zÂł
0
UP DOWN

Witam,
PrzewertowaÂłem google aby uzyskaĂŚ odpowiedÂż czy pompy jak te z aukcji
http://allegro.pl/pompa-s...3816402039.html
www.sumake.com/LB-40-3_cid118.html
Sa warte tych pieniedzy?
OgladaÂłem dokÂładnie w tym sklepie te pompy i sprzedawca twierdzi ze sa firmy magnum
W sklepie obok ze to lacme/walter/atmos
Tak naprawde chiĂąskie sumake, prawda?
Jednak nigdzie nie spotkalem sie z z³¹ opini¹ na ich temat
Troche tansze ale i mniej wydajne sa Abac a39b
Pierwotnie to myÂślaÂłem ze to alfa i omega kompresorĂłw w tej cenie
http://allegro.pl/pompa-s...3831204484.html
Sa teÂż marki OMA ktĂłrÂą sprzedawcy utoÂżsamiaja z Abac
Jest tez marka fini...
Jest tez kupa innych ktore narazie nie biorĂŞ pod uwagĂŞ

Kompresor robie do sporadycznych zastosowaĂą jednak dosyĂŚ wymagajÂących typu malowanie maszyn, piaskowanie okazjinalne i pneumat czĂŞsto
BaĂąka 150l i osprzĂŞt 1/2cala

NajbliÂżej mi do tej pompy sumake bo mam ja na miejscu i porĂłwnywaÂłem z zamontowana wwalterze i sa chyba te same. Wyglada solidnie ale czy bedzie chodziĂŚ dlugo z przyzwoita wydajnoÂściÂą?

A39B vs Lb40-3

Dziekuje za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 00:58   
0
UP DOWN

Sumake to niby Tajwan.
Co Ci mogê o nich powiedzieÌ...no dzia³aÌ bêdzie. Olej bierze, doœÌ mocno nagrzewa powietrze. Uwa¿aj, ¿ebyœ nie przegrza³.
Jak¹œ przyzwoit¹ wydajnoœÌ ma, ale piaskowaÌ to chyba bêdziesz ma³e detale, bo nie widzê tej pompy i piaskowania ram od ciê¿arówek itd. Minimum musia³byœ mieÌ pewnie z 600-1000l wydajnoœci. Tym bardziej ten Abac i piaskowanie to dwa odrêbne tematy.

Ta pompa sumake gdzieÂś w necie w sklepie byÂła jeszcze taniej. Nie pamiĂŞtam adresu www.
Jak nie masz kasy na nic innego to weÂź jÂą, albo Abaca, ale o wydajnoÂści minimum 400l/min.

HincĂł
Wysłany: 2014-01-07, 06:01   
0
UP DOWN

KK napisał/a:

Ta pompa sumake gdzieÂś w necie w sklepie byÂła jeszcze taniej. Nie pamiĂŞtam adresu www.
Jak nie masz kasy na nic innego to weÂź jÂą, albo Abaca, ale o wydajnoÂści minimum 400l/min.

Z tego Abaca 400l nie wyjdzie chyba.

A sklep moÂże ten
http://skleptechniczny.pl...-lmin-p490.html
Do negocjacji- ten teÂż mam w pobliÂżu
Zasys wg dokumentĂłw ma 550l
Na stronie maja ÂśredniÂą w zaleÂżnoÂści od silnika

A na stronie sumake jeszcze co innego...
Ciekawe jakie tak naprawde obroty ona wytrzyma...

Czyli sumake niedbale skÂładane i z chiĂąskimi tolerancjami ze pluje olejem itd?
MoÂże by dac dodatkowy wentylator?

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 11:17   
0
UP DOWN

Cena chÂłopie mĂłwi sama za siebie. 800zÂł i chcesz mieĂŚ pompĂŞ zrobionÂą w tolerancji, to tajwan, nie oszukujmy siĂŞ. PomyÂśl ile kosztuje jej wytworzenie w Tajwanie. Z 300zÂł?
MiaÂłem Waltera GK z tÂą pompÂą i na nieszczĂŞsnej butli 100L, wiem co mĂłwiĂŞ.

Jak CiĂŞ nie staĂŚ na nic innego to weÂź Sumake lub Abac, ale to bĂŞdzie chyba juÂż silnik 4kw(przy ABACU). OsobiÂście bym wolaÂł na dziÂś dzieĂą ABACA.
Nie pamietam juÂż wydajnoÂści Sumake, ale chyba strzelam 420l/min realnej.

Mlody24
Wysłany: 2014-01-07, 12:28   
0
UP DOWN

Witam, podÂłaczĂŞ siĂŞ pod temat bo szukam zamiennika sprĂŞÂżarki do 3jw60 namieÂżyÂłem sprĂŞÂżarkĂŞ:
http://allegro.pl/sprezar...3831831531.html
MoÂże ktoÂś z kolegĂłw spotkaÂł siĂŞ z tÂą sprĂŞÂżarkÂą :?: sÂą teÂż podobne tylko Âże czarne prawie w tej samej cenie niby o wydajnoÂści 350 l/min chyba na ssaniu.
Nie wiem co wybraĂŚ bo remont 3jw6- mnie przeraÂża. :shock:
PrzekalkulowaÂłem Âże chyba bĂŞdzie lepiej wymieniĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ na nowÂą niÂż remontowaĂŚ 3jw60 (cylindry zaworki tÂłoki itd..... :sciana: ).
Wiadomo, ¿e przerobiê silnik i sprê¿arkê ale ca³a reszta by zosta³a. WydajnoœÌ jaka mi potrzebna to ok 350 l/min (sporadyczne lakierowanie auta plus ma³a pneumatyka)
KK napisał/a:
MiaÂłem Waltera GK z tÂą pompÂą i na nieszczĂŞsnej butli 100L, wiem co mĂłwiĂŞ

Do "KK" jakÂą dokÂładnie maiaÂłeÂś pompĂŞ Waltera GK? bo ostatnio oglÂądaÂłem GK 420 fajna i zgrabna http://sklep-pneumatyczny...y-walter-gk-420
taka by mi najbardziej odpowiadaÂła :spoko:

Vesto43
Wysłany: 2014-01-07, 15:14   
0
UP DOWN

M³ody24, zastosuj abaca b5900 jeœli ju¿ chcesz wydawaÌ wiêcej jak tysiaka. Maj¹c silnik 2,2kW z aspy bêdziesz musia³ daÌ malutk¹ szajbê, 100mm ¿eby sobie z t¹ sprê¿ark¹ poradzi³. To by by³a dobra opcja pod póŸniejsz¹ rozbudowê. Czyli zmianê silnika na 4kW.
Jeœli chcesz zachowaÌ ten silnik, to wystarczy sprê¿arka A39B która jest du¿o taùsza i przy 1350 obr powinna mieÌ realne 340l a to i tak wiêcej ni¿ 3jw60 po remoncie. Lecz osobiœcie wola³ bym zrobiÌ to na 1100-1200 obr, ¿eby silnika przypadkiem nie zamêczyÌ. I sama sprê¿arka równie¿ odwdziêczy siê d³u¿sz¹ ¿ywotnoœci¹. Reszta rzeczy to ju¿ rzeŸba z zamocowaniem silnika ko³nierzowego, odpowiednie szajby i przy³¹cza.

PS. Abac podany wy¿ej to sprzêt przystosowany do max. 10 bar, jeœli zrobisz to na 8 bar, to ¿ywotnoœÌ bêdzie jeszcze d³u¿sza.

HincĂł
Wysłany: 2014-01-07, 16:06   
0
UP DOWN

Abac ma mniejsza wydajnosc ale kosztuje troche mniej.
Sumake ma ok 550zasys a abac 490.
Czy niezaleznie od producenta wydajnosc na wydmuchu zawsze bedzie ta sama? Tzn dwie rozne sprezarki o zasysie powiedzmy 500l i kazda bedzie miec na wylocie np 400?
Bo teoretycznie role moze odgrywac tutaj temperatura zasysanego,powietrza ktora w abacu moze byc wyzsza z racji jedenej glowicy.
Np sumake ma 550 ssanie wylot 420 jak piszecie, czyli 130 mniej
Abac 490 do 340- 150 mniej
Czy abac'ki pluja olejem jak sumaki?
I jezeli te no name na allegro to faktycznie sumake to moga miec przy wiekszym silniku nawet 650 na wejÂściu
Wiec wypadaja cenowo lepiej o ile na stronie producenta nie ma bledu
http://www.sumake.com/LB-40-3_cid118.html
Z koleji w sklepach ulotki do,sprezarki zawsze podajÂą 549l na wejsciu i obroty 1200
Tylko czy to to samo w takim razie? Jakie sumak ma miec obroty max?

I waÂżne pytanie na koniec
Jak z czesciami do,tych pompek? Sa osiagalne i w przyzwoitej cenie?

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 17:20   
0
UP DOWN

MiaÂłem Waltera gk 530. 3 TÂłoki, silnik chyba 3kw tam byÂł.
CzĂŞÂści do Waltera chyba taĂąsze, ale jak coÂś padnie np cylinder, tÂłok to i tak nie za bardzo warto babraĂŚ siĂŞ w remont, skoro nowa pompa 850zÂł z vat, a bez niego, sami policzcie.
OgĂłlnie z zamiennych czĂŞÂści idzie kupiĂŚ wszystko, ale jest drogo.
O jakimkolwiek nadwymiarowym tÂłoku lub szlifie moÂżna zapomnieĂŚ.

Mia³em te¿ pompê Abac 6000, któr¹ koledze sprzeda³em. To ju¿ wydajnoœÌ konkretna. S¹ dwa warianty Abaca, z obrotami 1100, i 1400. WydajnoœÌ roœnie, ale te¿ roœnie zu¿ycie.
Ten 5900 mo¿na spokojnie kupiÌ, wydajnoœÌ wystarczaj¹ca do podstawowych spraw. Jakbyœmy jej dali obroty na poziomi 1100 to ¿ywotnoœÌ te¿ bêdzie du¿a.

Co do Sumake to tam s¹ ni¿sze obroty, chyba z 1200 o ile mnie pamiêÌ nie myli, i przy tych obrotach jest wydajnoœÌ taka jak producent pisze lub na allegro.

Jeszcze jedno. WeÂźcie nalejcie za duÂżo oleju do pompy sumake, np o 0,5cm
to ten olej bĂŞdzie zaraz wypchany w zbiornik, a potem w wĂŞÂże :D
KiedyÂś sobie nalaÂłem wiĂŞcej, Âżeby co tydzieĂą nie dolewaĂŚ... to mi filtry CKD zalaÂło :D

OsobiÂście mam teraz sprĂŞÂżarkĂŞ Airpol N30. JuÂż dosyĂŚ zabawy.

Vesto43
Wysłany: 2014-01-07, 17:41   
0
UP DOWN

Hincó, ta sprê¿arka z pierwszego linku, pierwszego posta to raczej nie jest Sumake. A ju¿ napewno nie ten model który przytaczasz ze strony sumake. W innym miejscu jest wlew oleju. Jak chcesz siê bawiÌ w chiny i tajwany. To szukaj sprê¿arki DP1000, do niedawna jeszcze by³y na allegro. WydajnoœÌ ok 982l/min przy 1050obr. Dobierasz prze³o¿enia na 550obr ¿eby silnik 3kW sobie z tym poradzi³. Mo¿esz te¿ poeksperymentowaÌ i zrobiÌ to na 700obr z tym ¿e trzeba za³o¿yÌ zabezpieczenie przeci¹¿eniowe na silnik. I ta DP1000 w takim zestawieniu bêdzie mia³a rewelacyjn¹ ¿ywotnoœÌ. Jedna taka, jest u¿ywana w warsztacie po s¹siedzku i ¿yje ju¿ 5 lat bez remontu. Jedyny minus jest taki ¿e siê zarzyga³a olejem wokó³ korpusu.

Jeœli nie chcesz siê bawiÌ w chiny i tajwany to zak³adaj abac b5900. Do tego szajba na silnik 130-140mm ¿eby nie wyzion¹³ ducha. Cokolwiek byœ nie wykombinowa³ z silnika 3kW wiêcej nie wyciœniesz jak 350-400 l/min na wyjœciu. Ale zak³adaj¹c Abaca mo¿esz w przysz³oœci zmieniÌ silnik na 4 lub 5,5kW i dzia³aÌ na max obrotach 1400. Wtedy bêdziesz mia³ 550l/min na wyjœciu.

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 20:12   
0
UP DOWN

MĂłj Walter teÂż dziaÂłaÂł i to jak. PochodziÂłby na pewno kilka lat, tylko po co sobie nerwy psuĂŚ jak lakierujesz i syfu peÂłno.

HincĂł
Wysłany: 2014-01-07, 20:52   
0
UP DOWN

Tam tylko zdjecia sa pomylone, ogladaÂłem jÂą na Âżywo bo ten wlew oleju i rozchylenie garĂłw byÂło inne niÂż na stronie sumake i chciaÂłem to sprawdziĂŚ,
W dokumentacji przy sprezarce dla silnika 3kw bylo 549 na ssaniu jak coÂś. Jest tez podane dla silnika 2,2.sprzedawcy podajÂą Âśrednia wydajnosc dla tych dwoch silnikĂłw. A na stronie sumake jeszcze co innego jest....
Te dwu stopniowe abaki to juz za drogie chyba. B4900 to,ok 1250zÂł....
Na stronie abac dla b4900 powinien wystarczyĂŚ silnik,3kw
http://www.abacpolska.pl/...e-pompy-olejowe
Sprzedawcy allegro,piszÂą 3-4kw...
W takim razie bez sensu kupowaĂŚ a39B....
Czy OMA to podrĂłba ABAC?

A czy znacznie obniÂżone obroty nie zaszkodzÂą?
Czy pompy powietrza majÂą kanaÂł olejowy w korbie przez ktĂłry idzie olej do pierÂścieni?
Bo jak tak jest to niÂższe obroty oznaczajÂą sÂłabsze smarowanie....

Wiec abac jest ok?

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 21:53   
0
UP DOWN

Kup co chcesz, nikt Ci nie powie co masz wybraÌ. Ja bym dozbiera³ i wzi¹³ wiêkszego Abaca.

Rady zostaÂły udzielone.

Te sprĂŞÂżarki przecieÂż majÂą smarowanie rozbryzgowe takÂże mowy o Âżadnej pompie oleju nie ma. Dlatego sÂą do dupy i trzeba dbaĂŚ o stan oleju.

Moja ma pompĂŞ olejowÂą i ona smaruje wszystko.

HincĂł
Wysłany: 2014-01-07, 23:03   
0
UP DOWN

B4900 jest ok?
Nawet do banki 150?
Ewentualnie widzialem na alle banki z pompek marketowych 50l to mozna by dolaczyc do grubszej roboty...

Ja z koleji nie wiem w czym ale jeszcze na studiach skÂładaÂłem jakies urzÂądzonko chyba z dziedziny motoryzacji gdzie odpowiednie uksztaÂłtowanie korbowodu pozwalaÂło na pompowanie oleju do tloka.
Wiec to troche lipa w tych pompach...

Vesto43
Wysłany: 2014-01-07, 23:47   
0
UP DOWN

B5900, czytaj dokÂładnie. B4900 jest maÂło opÂłacalne bo dokÂładasz troszku kasy i masz juÂż b5900 z wydajnoÂściÂą 653l/min na wejÂściu. Jak nie masz kasy to bierz tego B4900. Tylko licz siĂŞ z tym Âże toto bĂŞdzie musiaÂło krĂŞciĂŚ siĂŞ na 1400 obr, by daÂło tyle powietrza co tam piszÂą w katalogach. Do pneumata i malowania da radĂŞ. Tylko z piaskowaniem gorzej, bo w sumie to nawet b5900 to i tak do piaskowania maÂło. A tak ogĂłlnie to kup se szczotki druciane.

marer 
Wysłany: 2014-01-08, 00:21   
0
UP DOWN

Witam
Ja ostatnio zakupiÂłem B5900 do baĂąki 200 litrĂłw.
PrzeÂłoÂżenie daÂłem takie jak zalecali w ABAC.
OsobiÂście dzwoniÂłem do nich i pytaÂłem czy nie lepiej daĂŚ mniej jak 1400 obrotĂłw .
UzyskaÂłem odpowiedÂź Âże proszĂŞ daĂŚ tak jak zalecamy, czyli 1400 obr/min.
Te¿ mia³em ró¿ne przemyœlenia, ¿e dam mniej to bêdzie lepiej itd.
U mnie baĂąkĂŞ 200 litrĂłw od 0 do 9 atmosfer pompuje rĂłwne 3 minuty, wiĂŞc sÂądzĂŞ Âże jest ok.
Bierz ABAC i nie zastanawiaj siĂŞ .

Mlody24
Wysłany: 2014-01-08, 10:23   
0
UP DOWN

SkusiliÂście mnie na tego ABAC-a B5900 powiedz tylko "marer" ile daÂłeÂś za tÂą pompĂŞ i gdzie kupiÂłeÂś?
PostanowiÂłem dozbieraĂŚ kasy i wywaliĂŚ zepsutÂą 3jw60 skombinuje silnik 4kw 2800 obr dam sajbĂŞ zeby pompa miaÂła 1200 obr (powinna trochĂŞ dÂłuÂżej poÂżyĂŚ i ciÂśnienie max na 7bar) :cool: . Zastanawia mnie jedno czy zrobiĂŚ nowÂą pojedyĂączÂą chÂłodniczkĂŞ do tej pompy podobnÂą do tej w asp :?:

marer 
Wysłany: 2014-01-08, 10:50   
0
UP DOWN

Mlody24,
Daj obroty tak jak zaleca ABAC.
Ja do nich dzwoniÂłem i daÂłem prawie 1400 obr/min.
PompĂŞ kupiÂłem kupczyka i teÂż jak pytaÂłem o obroty to mi zalecali 1400.
Nie moÂżna tak myÂśleĂŚ Âże jak bedzie wolniej chodziĂŚ to bĂŞdzie nie zniszczalna.
Z drugiej strony popatrz tak: Jak bĂŞdzie wolniej chodziĂŚ to:
BĂŞdzie miaÂła sÂłabsze chÂłodzenie i bĂŞdzie siĂŞ bardziej grzaĂŚ.
BĂŞdzie wolniej krĂŞciĂŚ i zarazem sÂłabiej rozbryzgiwaĂŚ olej i gorzej smarowaĂŚ :)
KiedyÂś i tak siĂŞ zuÂżyje i tak nie ma cudu .
WiĂŞc dawaj 1400

Mlody24
Wysłany: 2014-01-08, 11:06   
0
UP DOWN

Powiedz mi "marer" jak wyglÂąda zuÂżycie oleju w tej pompie :?: czy pluje do przewodĂłw?
MoÂże ktoÂś z kolegĂłw jeszcze posiada tego typu pompĂŞ niech siĂŞ wypowie na jej temat moÂże byĂŚ teÂż model niÂższy :help:

Vesto43
Wysłany: 2014-01-08, 11:08   
0
UP DOWN

M³ody24, b5900 ma doœÌ spor¹ ch³odnicê wstêpn¹, ale w praktyce wychodzi tak ¿e temperatura pojawia siê tam gdzie jest pierwsze zwê¿enie w dolocie do butli. U mnie to jest na zaworze zwrotnym (1/2", niestety ma za ma³y przekrój). Na twoim miejscu wkrêci³ bym nypel redukcyjny z 1-1.4" na 3/4", trójnik i zwyk³ymi wê¿ami 16mm poprowadzi³ bym do dwóch ch³odniczek z aspy, tak jak by³o fabrycznie w butli. Jak chcesz zrobiÌ to na max 7 bar to bêdzie chodzi³a latami. U mnie przy klepaniu butli 100l od 0 do 7 bar to siê robi lekko ciep³a.

Mlody24
Wysłany: 2014-01-08, 11:46   
0
UP DOWN

MyÂślaÂłem o wykonaniu chÂłodniczki na rurze miedzianej tylko naÂłozyĂŚ na niÂą te uÂżebrowanie z asp. WielkoÂściowo wyglÂądaÂło by to tak Âże te dwie od asp byÂły by poÂłaczone w jednÂą z jednym zbiornikiem, doÂłoÂżyÂł bym elektrozawĂłr spĂłstowy ktĂłry sÂłuÂżyÂł by za zawĂłr odprĂŞÂżajÂący takie dwa w jednym :?:
na koĂącu zawĂłr zwrotny 1" z grzybkiem moÂśiĂŞÂżnym bo butli podÂłaczenie do ewjÂścia z boku butli w orginalny dekiel, a nie z gĂłry z otworem 18mm(zaÂślepiĂŚ)
Co Wy na to :?:

KK 
Wysłany: 2014-01-08, 12:17   
0
UP DOWN

PomysÂł z chÂłodnicami jest jak najbardziej wskazany. BĂŞdzie Âłatwiej wyÂłapaĂŚ syf z powietrza.

Mlody24
Wysłany: 2014-01-08, 12:25   
0
UP DOWN

Mam propozycje do rozpoznania co myÂślicie o tym
http://allegro.pl/sprezar...3843680318.html
630 litrĂłw na wejÂściu to na wyjÂściu ok 510 no i silnik 3kw by wystarczyÂł, produkcja wÂłoska.
DoœÌ atrakcyjna cena poruwnuj¹c ABAC :?: :?: :?:
ByÂła by to dobra propozycja dla kolegi "HincĂł" :?:

HincĂł
Wysłany: 2014-01-08, 13:05   
0
UP DOWN

Tylko co to za firma ta Effebi
Cenowo jak sumake w sumie..A jakby wieksze sumake
http://allegro.pl/pompa-s...3832926920.html
I niÂższe obroty ?

Czyli g³ówny problem tych chinoli to plucie olejem?
Plus dla mnie taki ze mam iserwis z czesciami na miejscu

Mlody24
Wysłany: 2014-01-08, 13:13   
0
UP DOWN

Wydaje mi siê ¿e jakoœÌ chyba lepsza jak China (wyprodukaowanego sumake) no niewiem niech ktoœ jeszcze siê wypowie. To tylko propozycja :?:
Tu jest strona producenta http://www.compressoritoscanaumbria.com/

Vesto43
Wysłany: 2014-01-08, 14:19   
0
UP DOWN

Ale wy kombinujecie. Jak QĂą pod gĂłrkĂŞ.
Do chinoli za 5 lat nie kupicie czĂŞÂści bo akurat bĂŞdzie tyle nowego dziadostwa Âże lepiej siĂŞ opÂłaci kupiĂŚ ÂładnÂą ÂświecÂącÂą nĂłwkĂŞ. JuÂż nie wspomnĂŞ o tym Âże po roku bĂŞdziecie smarowaĂŚ olejem pistolety a pod koniec eksploatacji bĂŞdziecie siĂŞ uÂżeraĂŚ z rozpadajÂącym siĂŞ gratem.
M³ody, po co se utrudniasz z tymi ch³odniczkami? Nie mo¿na zwyczajnie pod³¹czyÌ sprê¿arki do starych i sprawdzonych? Ta Effebi to jednostopniowa sprê¿arka wiêc zastanów siê co chcesz.

OgĂłlnie, rĂłpta co kceta.

HincĂł
Wysłany: 2014-01-08, 14:43   
0
UP DOWN

Ja kupilem b4900 :)

Mlody24
Wysłany: 2014-01-08, 16:54   
0
UP DOWN

Dobra dobra ok popieram lepsza ta b5900 lub 4900 ktĂłrÂą kolega HincĂł kupiÂł.
A co do chÂłodniczek to coÂś jeszcze pomyÂślĂŞ jak je wykorzystaĂŚ :fiu:

marer 
Wysłany: 2014-01-08, 21:59   
0
UP DOWN

Mlody24,
Ja chÂłodnicĂŞ wykonaÂłem z rury do ktĂłrÂą sobie zaÂłatwiÂłem .
Jest to rura stalowa oblana pÂłaszczem aluminiowym z uÂżebrowaniem na okoÂło.

IMAG2419.jpg
WyglÂąda to tak :
Plik ściągnięto 1193 raz(y) 894.46 KB

Mlody24
Wysłany: 2014-01-09, 08:47   
0
UP DOWN

Konstrukcja fajna widziaÂłem jÂą w jednym z tematĂłw na forum
Coœ podobnego bym chcia³ wykonaÌ, mam te¿ star¹ nagrzewnicê wodn¹ tylko ¿e na metalowych rurkach mysla³em z nich zdj¹Ì te u¿ebrowanie i w³o¿yÌ na rurkê miedzian¹ aby nie dawÌ ju¿ starych rur metalowych które s¹ zardzewia³e.
MyÂślĂŞ Âże dobrym rozwiÂązaniem byÂło by danie za tÂą chÂłodniczkÂą zbiorniczka w ktĂłrym zbieraÂł by sie kondensat i jak pisaÂłem wyÂżej automatyczny spust (silnik przy rozruchu by tak siĂŞ nie mĂŞczyÂł).
Powiedz mi przy okazji ile Ty zapÂłaciÂłeÂś za tÂą pompĂŞ (torche duÂżo ok 1500 jak na mĂłj budrzet domowy) Âżona :rozga: karmiÂła by mnie przez 3 miesiÂące tylko chlebem i wodÂą ^^
HincĂł daj zdjĂŞcia jak bĂŞdziesz miaÂł pompĂŞ na zbiorniku albo jaki filmik jak pompuje.

HincĂł
Wysłany: 2014-01-09, 10:26   
0
UP DOWN

Powiedzcie po co dawac chlodnice za sprezarka?
To juz sprezarki nie och³odzi jedynie wytraci kondensat szybciej w samej rurce i obni¿y czas nabijania butli-nizsza temp powietrza-ni¿sza objetnoœÌ gazu-nizsze ciœnienie.
Jedynie daĂŚ tam zbiornik na spuszczanie kondensatu albo filtr jak w ÂśrubĂłwce.

Jak,za pomne to,upomnijcie sie na pw o film ;)

Po co mĂłwiĂŚ Âżonie, z reszta to,jest inwestycja :) ))

HincĂł
Wysłany: 2014-06-26, 23:18   
0
UP DOWN

https://www.youtube.com/watch?v=H6xMTCs3tqY
https://www.youtube.com/watch?v=ZSlcACAPqpw

sawmaster 
Wysłany: 2014-06-29, 10:22   
0
UP DOWN

ja mam pompĂŞ z waltera i nie psuje mi siĂŞ ani nie pluje olejem

Mlody24
Wysłany: 2014-07-17, 12:52   
0
UP DOWN

Siemka koledzy podzielĂŞ siĂŞ nowinkÂą i daje zdjĂŞcia ukoĂączonego kompresora.
Pompa b5900 silnik 4kw 2800 obr/min budowa jak wczeÂśniej pisaÂłem oparta na baniaku z 3jw60.
Oceniajcie krytykujcie :cool:

ZdjĂŞcie0871.jpg
w trakcie budowy
Plik ściągnięto 1275 raz(y) 422.28 KB

ZdjĂŞcie0879.jpg
etykieta pompy
Plik ściągnięto 312 raz(y) 455 KB

ZdjĂŞcie0894.jpg
gotowy
Plik ściągnięto 706 raz(y) 418.04 KB

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-07-17, 21:36   
0
UP DOWN

Mlody24 napisał/a:
Oceniajcie krytykujcie

Nie ma co krytykowaĂŚ jedynie tylko zasugerujĂŞ
aby jeszcze wykonaĂŚ osÂłonĂŞ na koÂła pasowe i pasek ;)

pitervr6 
Wysłany: 2014-07-17, 22:07   
0
UP DOWN

zbiornik troche maly ale za to szybciej dobije

Mlody24
Wysłany: 2014-07-18, 09:33   
0
UP DOWN

OsÂłona na paski i koÂła pasowe juÂż zrobiona i to taka ktĂłra jeszcze lepiej chÂłodzi pompĂŞ, a dadatkowo przerobiony jest filtr powietrza. :)
Zbiornik w sam raz, jak ostatnio malowaÂłem forda tranzita to przy malowaniu ciÂągÂłym caÂłego boku wÂłaczyÂł siĂŞ raz moÂże dwa i to dosÂłownie na chwilĂŞ.
Czas w jakim nabija butlĂŞ od 5,5 do 8,5 atm wynosi 40s bez poboru powietrza z instalacji.
TrochĂŞ bĂŞdĂŞ musiaÂł posiedzieĂŚ i doregulowaĂŚ prezostat miĂŞdzy 6,5 do 8,5.
W przysz³oœci myœlê o do³o¿eniu mu drugiego takiego zbiornika, alê myœlê ¿e to co jest w zupe³noœci wystarczy (czêœciej siê w³¹cza ale na krutko).
Trzeba wzi¹Ì pod uwagê ¿e np mamy pompê o wydajnoœci 550l/min pobór powietrza przez pistolet 300l/min wiêc gdy ciœnienie spadnie to kompresor ma 250l/min aby uzupe³nic iloœc powietrza w zbiorniku. Wniosek poco du¿y zbiornik jeœli nie mamy odpowiedniej pompy.
Przy ASP 3jw60 to chodziÂła ona caÂły caÂły czas podczas malowania (pluÂła olejem wodÂą, a o temperaturze nie wspomnĂŞ.)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu