Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:59
Autor Wiadomo¶æ
lopez
Wys³any: 2008-07-05, 07:18   co to za pistolet az3 hte iwata hvlp? hp? lvlp???
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
1czy to hvlp czy hp czy lvlp????
2czy bedzie dobry do lipnego kompresora zbiornik 100l, 2hp, 170 l/min
na wydechu
3 czy jest zarowno dobry do baz i bezbarwnych ,czy dobrze wylewa sie nim lakier ???

producent podaje ze ten pistolet ma zapotrzebowanie 200ll/min czy jest dopusczalna tolreancja 30 l bo moj kompresor ma 170l/min ,czy moj kompresor dobrze go zasili??

[ Dodano: 2008-07-05, 09:41 ]
lopez napisa³/a:
1czy to hvlp czy hp czy lvlp????
2czy bedzie dobry do lipnego kompresora zbiornik 100l, 2hp, 170 l/min
na wydechu
3 czy jest zarowno dobry do baz i bezbarwnych ,czy dobrze wylewa sie nim lakier ???

producent podaje ze ten pistolet ma zapotrzebowanie 200ll/min czy jest dopusczalna tolreancja 30 l bo moj kompresor ma 170l/min ,czy moj kompresor dobrze go zasili??

rbfm 
Wys³any: 2008-07-05, 11:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
nikt nie odpowiedzial i wcale mnie to nie dziwi. z reguly na glupie pytanie sie nie odpowiada.

a teraz sie zastanow. twoj komp daje 170 a producent pistoletu wymaga 200. i ty zadajesz pytanie czy bedzie ok? oczekujesz odpowiedzi "tak, wystarczy, bedzie super?"
w sklepie jak cos kupujesz za 200 a masz 170 to tez pytasz sprzedawce czy wystarczy ?

Ludzie, myslcie to nie boli.

przyklad:
sata 3000 potrzebuje 430l ale kompresor musi dawac 480 minimum (straty na wezu np)

lopez
Wys³any: 2008-07-05, 16:10   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
nikt nie odpowiedzial i wcale mnie to nie dziwi. z reguly na glupie pytanie sie nie odpowiada

hola holaa nie tak szybo pomalutku

czytam forum i kombinuje dzwOnie po znajomych i pytam: sprzedawca powiedzial mi ze spoko kompresor podejdzie pod ten pistolet , kolego zajmujacy sie lakiernictwem po godzinach tez powiedzial ze bedzie luzik, skoro wiec ludzie znajdujacy sie w tym fachu tak mi powiedzieli to i ja cos takiego powinienem uwazaæ ale ja pytam odwoluje sie do grona lakiernikow zeby nie robic glupot i dociec jak to jest naprwde i nie powolywac sie na opinie LAKIERNIKOW SKLEPIKARZY tylko FACHOWCOW jakimi jak ty rbmf

[ Dodano: 2008-07-05, 17:20 ]
rbfm napisa³/a:
Ludzie, myslcie to nie boli

czytam forum mysle kombinuje pytam robie co sie da

wg mnie zeby sie malowal spoko to potrzebuje na pistolecie 4,3 bary
mam taka swoja terie
gdy zaczynam malowac to 100 litrowy kompresor jest nabity na maxa pod cisnieniem 8 barow by polozyc jedna warstwe bazy czy bezbarwnego na moj np blotnik potrzeba mi krocej jak mintutke

robilem test na nabitym kompresorze z wcisnieetym cynglem pistoletu ktory wskazal ze po poltorej minuty cisnienie nie spadnie ponizeje 3.9barow

po krocej jak minutce koncze kladzenie warstwy mam piec minut miedzy wastwami wiec kompresor akurat skonczy nabic cala butle a wiem to bo robilme test
i kompresor akurat potrzebuje 4.5 min zeby nabic butle z cisnienia 4 barow do 8barow

wg mnie powinienem takim sposobem pistolet moze spokojnie pobierac te 200l na minute nawet gdy kompresor nabija 170 l na minute bo jest rezerwa na stu litrowei butli

CZY DOBRZE ROZUMUJE CZY MOZE JESTEM W BLEDZIE , JESLI TAK TO PROSZE MNIE POPRAWIÆ

Johny Bravo
Wys³any: 2008-07-05, 16:37   
0
UP DOWN

Masz takie ci¶nienie na zbiorniku czy przy pistolecie? Sobie wyobra¼ ¿e na 15m. wê¿a mam stratê a¿ 1.5bar'a :!: Mam 100l. zbiornik. Liczy siê ci¶nienie przy pistolecie a nie na kompresorze. Druga sprawa, jak zaczynasz k³a¶æ lakier to te¿ masz pewnie wiêksze ci¶nienie i nastêpnie spada.... Bynajmniej tak jest u mnie i nic z tym nie mogê zrobiæ :sad:

Ps. czy mo¿na zwiêkszyæ wydajno¶æ jak i zmniejszyæ spadek ci¶nienia nie zmieniaj±c kompresora?? W±¿ mam 8mm. Czy zwiêkszenie zbiornika co¶ da??

Czekam z niecierpliwo¶ci± na odpowied¼

lopez
Wys³any: 2008-07-05, 17:19   
0
UP DOWN

Johny Bravo napisa³/a:
Masz takie ci¶nienie na zbiorniku czy przy pistolecie
ja mam podlaczony krotki przewod do kompresora a do niego regulator filt odolejaccz w jednym i mam na nim strate jakies 0.1 bara, potem idzie spiralny przewod z 8 metrow  i nanim mam straty 0.5 bara, sporboj moze zmienic przewod np  na ktorszy 

[ Dodano: 2008-07-05, 18:20 ]
czy moze ktos mo odpiedzieieæ na poruszony watek w temacie ???

Johny Bravo
Wys³any: 2008-07-05, 17:32   
0
UP DOWN

Za³ó¿ manometr przy pistolecie.

rbfm 
Wys³any: 2008-07-05, 17:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
straty cisnienia to jedno, ale wazniejszy jest przeplyw. przez spiralny przewod nie ma prawa przejsc wystarczajaca ilosc powietrza. takich wezy sie nie uzywa. one sa przydatne jedynie do pompowania kol.

mebArth 
Wys³any: 2008-07-05, 20:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
ja do komory mam instalacje w postaci rurek 3/4 cala jak do wody wiec przep³yw jest cacy. Ale i tak brakuje wiatru...Wczesniej pracowa³em w innej firmie i mia³em kompresor 4 t³okowy (2 silniki po 2 t³oki) i przy w³aczonej maszynce pneumatycznej + pistolet pieknie to smiga³o. No ale...butla by³a ogromna i 2 sprezarki na butli.

lopez
Wys³any: 2008-07-07, 06:35   
0
UP DOWN

jede dzis kupic normalnyprzewod i manomoetr na pistolet
a co z tym pistolele az3 hte airguns iwata
jest to hp??? hvlp???lvlp>????

Johny Bravo
Wys³any: 2008-07-20, 12:35   
0
UP DOWN

Ostatnio na jakiej¶ stronie czyta³em ¿e to niby jest HP...

peter
Wys³any: 2008-07-22, 00:16   
0
UP DOWN

lopez napisa³/a:
jede dzis kupic normalnyprzewod i manomoetr na pistolet
a co z tym pistolele az3 hte airguns iwata
jest to hp??? hvlp???lvlp>????

postolet pracuje w zakresie cisnienia od 2-4 atmosfer.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-04, 13:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Ch³opaki czy warto kupiæ pistolet Air Gunsa AZ3 HTE w pierwszej wersji (nie HTE2) :?: Wizualnie ma on inny kolor, tzn. jest srebrny. Czym on siê ró¿ni od wersji HTE2 :?: Wizualnie ró¿ni siê brakiem ¶ruby do regulacji ci¶nienia. Jak jest z ew. czê¶ciami do tego pistoletu i czy jest on trwa³y - niezawodny :?:

To trzeci pistolet z tej strony -
http://rav4.toyotabc.ru/paint/iwata/airgunsa.htm

Miki
Wys³any: 2011-08-04, 20:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Sw.Piotrek, jak by³ by¶ choæ trochê rozgarniêty to kupi³ by¶ go i siê chwali³ ¿e masz, ale ze jeste¶ teoretyk któremu szkoda 123z³ to nie bêdziesz mia³ takiej szansy :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-05, 07:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego ¦w.Piotrze gdyby¶ tylko chcia³ poszukaæ....... to ten temat by³ juz tutaj opisany :tak: Ale dla "speca" to zrobie i napisze jeszcze raz ;)
Air Gunsa AZ3 HTE ró¿ni siê tylko tym ze nie ma regulacji od ilo¶ci powietrza ,korpus nie jest niklowany oraz sruba mocuj±ca spust powietrza do korpusu jest skrêcana a w HTE2 ma "rozwi±zanie" zapo¿yczone z Sata (bolec z zapink±) :tak: G³owice ,dysze i iglice s± takie same tak¿e je¶li kto¶ ma "star± HTE to montuje zestaw naprawczy od HTE2 :tak:
Pozdrowiam! :spoko:

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-05, 10:13   
0
UP DOWN

Czyta³em o tym, ale wiesz jak to jest przed zakupem pojawiaj± siê w±tpliwo¶ci... w ka¿dym razie dziêki za info.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-05, 10:19   
0
UP DOWN

Nie wiem ,czy mozna jeszcze dostaæ ten model? Ju¿ zosta³ przecie¿ zast±piony modelem HTE2 :tak: Ale je¶li jest mo¿liwo¶æ to warto go kupiæ i pod niego zamontowaæ manometr do regulacji ci¶nienia powietrza :tak: I wtedy po k³opocie ;) poniewa¿ bedziesz mia³ wszystkie trzy niezbedne regulacje :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Miki
Wys³any: 2011-08-05, 13:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Na innym lakierniczym forum jest og³oszenie z tym gunem za 123z³. Powiem szczerze ¿e jest jeszcze jedna sztuka ale tylko dlatego ¿e pojecha³a z Przemkiem i nie by³o jej w firmie, jak nikt jej nie we¼mie do poniedzia³ku to jest moja tak jak dwie poprzednie :D

Co do w±tpliwo¶ci @Sw.Piotrek to mo¿na je mieæ jak siê kupuje pistolet za 1000z³ a nie za 100.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-05, 19:54   
0
UP DOWN

Kolega ¦w.Piotr to jest dopiero amator-teoretyk który kupi³ ostatnio sprê¿arke wraz z do³±czonym do niego mega zestawem lakierniczym ;) tak¿e dobrze rozumiem jego "rozterki" pt. kupiæ -nie kupiæ :tak: A jak kupi to co z nim bedzie robi³ skoro do tej pory jeszcze nic nie pomalowa³ ¿adnym pistoletem ;) Tak¿e kolego Miki ;) ró¿ne s± punkty widzenia zakupu Air Gunsy za...... 123z³ ;) Pozdrawiam! :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-08-06, 09:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Panowie ... o pistoletach lakierniczych jest w zasadzie wiêkszo¶æ tego forum .... Czemu nie czytacie ? HVLP, HP czy LVLP to tylko potoczne / umowne zasady klasyfikowania sposobu redukcji ci¶nienia wewn±trz korpusu. Ka¿dy producent robi to tak jak uznaje za s³uszne. Gdy uwa¿a ¿e wpad³ na genialny i unikalny pomys³ wprowadza w³asne oznaczenie. W zasadzie wszytko sprowadza siê do jednego porównania ... Pistolet niskoci¶nieniowy, lub wysokoci¶nieniowy.

Tylko standard HVLP by³ przez pewien czas standardem obowi±zuj±cym oficjalnie bo mia³ wyznaczone progi wymagañ technicznych ( ci¶nienie równe lub mniejsze od 0,7 bara skuteczno¶æ równa, lub wiêksza od 65 %. Ten standard obowi±zywa³ w niektórych stanach USA. Aktualnie zasada obowi±zuje nadal ale ju¿ nie ma mowy o formalnym wymogu oznaczenia pistoletu jako HVLP. Dlatego jest HTE, W, RP, LVLP, LPH, Trans Tech i HVLP, oraz dla wszystkich pistoletów z wielkimi nieprecyzyjnymi dziurami wewn±trz korpusu wyrzucaj±cymi po³owê materia³u w powietrze ... HP.

Dla niezorientowanych ... jest zasadnicza ró¿nica w sposobie prowadzenia pistoletu niskoci¶nieniowego i wysokoci¶nieniowego. W pewnym sensie mo¿na system RP - SATA oraz LVLP wielu innych producentów uznaæ w tym aspekcie za pistolety HP. Maj± one wprawdzie zredukowane ci¶nienie i oficjalnie wymagan± skuteczno¶æ aplikacji 65 %, ale zasada pos³ugiwania siê nimi jest taka sama jak w przypadku starej technologi HP.

Pokrótce ... technologia niskoci¶nieniowa polega na atomizacji materia³u pomiêdzy 5 - a 15 cm od g³owicy ( w szczegó³ach mo¿e to byæ 3, albo 18 to ju¿ sprawa ka¿dego producenta ), a technologia wy¿szego ci¶nienia ( wy¿szego od 0,7 bara na g³owicy ) pozwala na atomizacjê materia³u od 1 do 30 cm. W efekcie kto o tym nie wie ma problemy z uzyskaniem wymaganego efektu przy technologi HVLP i ¶wietnie sobie radzi pistoletami klasy HP LVLP czy RP. Przy HVLP za blisko ¼le za daleko te¿ jest ¼le. W RP jest tak ¿e jak siê przybli¿a pistolet to obowi±zkowo trzeba przesuwaæ go szybciej, a w HVLP gdy siê przybli¿a pistolet do elementu na 15 ( +- 3 ) cm to wcale siê nie prowadzi go szybciej ... Po prostu inna odleg³o¶æ jest z³a.

Niektórzy renomowani producenci redukuj± ci±gnienie wylotu, zestawem dysza + g³owica a nie wewn±trz korpusu ... np ITW ( tu tylko g³owica - system Trans Tech ), a ostatnio tak¿e IWATA ma takie zapêdy. Inni trzymaj± siê sztywnego podzia³u na HVLP - RP np. SATA.

Dwie najwa¿niejsze informacje :

1. HVLP nie jest systemem do bazy a RP do klaru ... to absurdalny podzia³. Obie technologie pozwalaj± na doskona³e lakierowanie zarówno klarem jak i baz±

2. Technologia HVLP w zasadzie dogorywa a ostatnim bastionem jest SATA która w modelu 4000 ju¿ siê wycofuje z tak sztywnego podzia³u i ma odpowiednie dysze i g³owice ( C , W ) które zbli¿aj± system pracy korpusu HVLP to efektów pracy RP i oczywi¶cie odwrotnie ... W tym przypadku SATA i IWATA powoli zmierza w kierunku ujednolicenia technologi kosztem systemu HVLP który za kilka lat ( pewnie przy modelu SATA 5000 ) bêdzie ju¿ oznaczeniem historycznym.

3. a w tym temacie jeszcze taka informacja ¿e IWATA i jej licencjonowane klony nigdy nie mia³a pistoletów w systemie HVLP tylko zgodnym z HVLP. Natomiast to czy LPH, czy "W" jest tym sprzêtem bardziej zbli¿onym do HVLP to ju¿ pozostawiam ocenie u¿ytkowników. IWATA twierdzi ¿e LPH ... dane techniczne i sposób aplikacji bardziej wskazuje na "W". kto ma ten sprzêt, lub widzia³ go w akcji ( np. W 400 ) wie o co chodzi. Nie zmienia to jednak faktu ¿e HVLP to oznaczenie umowne i w tym aspekcie nie ma ¿adnego sensu odnoszenie siê do niego. Po prosu tak jak DeVilbis, IWATA ma swoj± w³asn± technologiê, a ¿adnych sztywnych ram dla oznaczenia HVLP po prostu nie ma.

Tyle w temacie oznaczeñ .... i systemu HVLP ;)

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-06, 12:45   
0
UP DOWN

Projekter ale ty masz wiedzê. Gratulujê!
Po za tym dziêki za tak fachowe opisanie tych technologii.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-08-06, 21:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER napisa³/a:
1. HVLP nie jest systemem do bazy a RP do klaru ... to absurdalny podzia³.

Zapewne, je¶li mówimy o jednym modelu np. 4000.
Je¶li jednak mamy do dyspozycji 3000 hvlp wsb i 4000 rp 1.3 to taki podzia³ na baza klar jest ... absurdalny???

PROJEKTER
Wys³any: 2011-08-08, 07:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Technologia redukcji ci¶nienia nie ma nic wspólnego z rodzajem aplikowanego materia³u. Nie ma znaczenia czy to SATA, IWATA, czy inne pistolety. Za efekt dekoracyjny w tych markowych aparatach odpowiada zawsze zestaw dysza g³owica. Ci¶nienie wej¶ciowe i odleg³o¶æ aplikacji jest zawsze ¶ci¶le okre¶lona. Dlatego zasadnicz± ró¿nicê w aplikacji uzyskuje siê stosuj±c inny rodzaj g³owicy.

Zestaw WSB ( 1,25 ) w pistoletach SATA faktycznie jest dopasowany idealnie do technologi HVLP i bazy wodorozcieñczalnej ( ale nie ka¿dego producenta :nie: ) Patrz±c wstecz ... uwidacznia siê jednak to ¿e w tamtym okresie technologia zredukowanego ci¶nienia RP by³a swego rodzaju nowo¶ci±. Pierwszy taki pistolet SATA mia³a od modelu JET 2000 który nie mia³ nawet oznaczenia RP.

Ca³y ten absurdalny podzia³ baza = HVLP, klar = RP ( LVLP ) ma wy³±cznie pod³o¿e historyczne. To nawyk a nie zasada technologiczna. ok. 1990 roku SATA wprowadzi³a swój pistolet HVLP oznaczony jako SATA NR 92. By³ to pierwszy aparat natryskowy dostosowany do aplikacji lakierów wodorozcieñczalnych w systemach refinish ( w 1990 roku Glasurit wprowadzi³ pierwszy system mieszalnikowy R-90, a chwilê pó¼niej zrobi³ to Standox i Speis Hecker ... reszta mia³a lekki po¶lizg ;) ) Pistolet NR 92 to sprzêt który by³ bardzo krytykowany. Wykonany z metali pó³szlachetnych w nowej technologi HVLP. Prawie natychmiast mia³ nastêpcê model NR 95. Tylko kilka obiektów mia³o w latach 95 - 2000 bazy wodorozcieñczalne. Dlatego uznano powszechnie ¿e ca³a ta technologia HVLP jest do bazy i to wodorozcieñczalnej. Pistolety tego typu by³y jednak coraz powszechniejsze wiêc wiêkszo¶æ warsztatów stosowa³a jeden pistolet do bazy i klaru i by³ to w³a¶nie HVLP. Gdy technologia HP wróci³a do ³ask w nowej wersji RP ( LVLP ) to ci którzy pamiêtali jak siê pracuje aparatami HP ( np. SATA NR 90 ) przyjêli to z wielk± rado¶ci±. Jednak przekonanie, ¿e HVLP jest do bazy ju¿ pokutowa³o jako powszechna zasada przekazywana z ust do ust.

Proszê jedna zwróciæ uwagê, ¿e na stronach z opisami technicznymi producentów pistoletów nie ma takiego przyporz±dkowania. G³owice dysze ci¶nienie - TAK, a technologia HVLP, czy LVLP - ju¿ NIE. Masz RP wchodzisz na stronê producenta i dopasowujesz g³owice do wybranej bazy wodorozcieñczalnej albo klaru dowolnego producenta. Masz pistolet HVLP wybierasz materia³ i masz od razu przyporz±dkowana g³owicê. Inn± ni¿ w RP ale zgodn± i zestaw z pistoletem gotowy do aplikacji zarówno klaru jak i bazy ( w wiêkszo¶ci z ro¿nymi g³owicami ) Tu ka¿dy robi jak mu wygodnie bez technologicznego przymusu podzia³u na dwa ro¿ne systemy tylko dlatego ¿e materia³ jest dwu pow³okowy. W technologi TransTech ITW to ju¿ tylko sprawa g³owicy. W HIGHT T.E.C Anest Iwata te¿ siê tak powoli robi.

Jeden korpus ró¿ne systemy g³owic.

Wniosek - Nie trzymajcie siê kurczowo zwyczajowego podzia³u z korzeniami historycznymi bo to technicznie nie ma ¿adnego sensu i nigdy nie mia³o. Redukcja ci¶nienia na g³owicy to sprawa skuteczno¶ci aplikacji i sposobu prowadzenia pistoletu. W tych made in CHRL praktycznie ka¿dy to HP, a prawie ka¿dy u¿ytkownik my¶li ¿e ma technologiê zgodn± z oznaczeniem na korpusie i prawie nikt z zadowolonych u¿ytkowników nie widzi ró¿nicy k³ad±c nimi zarówno bazy jak i klar.

Je¿eli maja opinia ma jakiekolwiek znaczenie to Ja do w³asnej lakierni nie kupi³ bym ¿adnego pistoletu HVLP. To ju¿ umieraj±ca technologia. Do tego mniej elastyczna ni¿ RP. Nic faktycznie nie daje, niczego nie u³atwia w niczym nie pomaga. Kto ma i u¿ywa z pewno¶ci± jest zadowolony i nie pope³ni³ ¿adnego b³êdu przy zakupie. Tak by³o ... takie to by³y czasy ;) . Nie da siê jednak zatrzymaæ postêpu technologicznego i obecnie system HVLP to ju¿ ... prze¿ytek.

Tylko SATA broni jeszcze tego rozwi±zania bo u¿ytkownicy SATA s± przyzwyczajeni do czytelnego podzia³u na RP i HVLP. Kto ma inne aparaty ju¿ nie jest taki zdecydowany i twardy w przekonaniu, ¿e do bazy i klaru musi mieæ dwie ró¿ne technologie redukcji ci¶nienia. Moim zdaniem s³usznie. Ju¿ nied³ugo doczekamy siê jednego uniwersalnego korpusu do wszystkich rodzajów materia³ów w szeroko rozumianym lakiernictwie i tuzina dysz i g³owic do konkretnie dedykowanych zadañ. :spoko: ... to kwestia kilku lat, a nie dziesiêciu.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: