Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ZIELARZ
Wysłany: 2014-06-14, 15:40   podklad
0
UP DOWN

Witam, w pracy k³ócimy siê ca³y czas z kolegami, ¿e podk³adem nie da siê przylaÌ dziurek np na zderzaku, i o to czy podk³ad trzeba szlifowaÌ na heblu czy wystarczy maszynowo odrazu do malowania chodzi o d¿wi. Mo¿ecie wyraziÌ swoje zdanie na ten temat.

Pozdrawiam

sebasmg5
Wysłany: 2014-06-14, 18:16   
0
UP DOWN

jeÂśli chodzi o obitki od kamieni to ja zawsze rozszlifowywuje, uzywam podkÂładĂłw jakich uÂżywam i po czasie zapewne usiÂądzie i jest klapa.

ja szlifuje zawsze na heblu z pierwszego, potem juz recznie albo maszyna. Zalezy tez co jest pod spodem, jak szpachel to wiadomo, Âże trzeba na heblu

teac27 
Wysłany: 2014-07-20, 20:07   
0
UP DOWN

jak robicie zderzak i jest sprany od kamieni .. jak szlifujesz na maszynie p 240 to zawsze coÂś tam usuniesz .. po drugie jeÂśli to jest zderzak fabrycznie malowany to nie ma tam duzo materiaÂłu Âżeby ubytki byÂły tak gÂłebokie Âżeby potem podkÂład posiadaÂł... spokojnie moÂżne je zalewaĂŚ a te co wiĂŞksze , gÂłebsze poflekowaĂŚ ..

bo co innego dziurki na szpachli wytworzone przez pĂŞcherzyki powietrza . ... TAkich dziurek NIE MOÂŻNA ! ...

pawel1108 
Wysłany: 2014-07-20, 21:10   
0
UP DOWN

teac27 napisał/a:
spokojnie moÂżne je zalewaĂŚ a te co wiĂŞksze , gÂłebsze poflekowaĂŚ ..
:sciana: podk³ady akrylowe nie s³u¿¹ do ,,zalewania,,

teac27 
Wysłany: 2014-07-20, 22:44   
0
UP DOWN

juz nie przesadzajmy ... zderzak to zderzak na nim nie ma takiej temp jak na np masce ... jakbys robi³ dziennie ok 7-10 zderzaków to te¿ byœ nie flekowa³ ... i nie szlifowa³ do zera .. na zderzakach jest tak malo materialu ze latwo jest zjechac do golego plastiku a to wi¹¿e siê z przed³u¿eniem czasu naprawy wiadomo dlaczego .. ja w pracy nie mam na to czasu .. wiem ze podk³ad nie s³u¿y do tego ale uwierz mi ¿e nic nie posiada je¿eli wiêksze ubytki wype³ni szpachlówk¹. (chodzi mi o g³êbsze obicia od kamieni )

a co do sÂłowa ,,zalaĂŚ '' .... xD to faktycznie hahahaha ...

pawel1108 
Wysłany: 2014-07-20, 22:55   
0
UP DOWN

teac27 napisał/a:
wiem ze podk³ad nie s³u¿y do tego ale uwierz mi ¿e nic nie posiada je¿eli wiêksze ubytki wype³ni szpachlówk¹. (chodzi mi o g³êbsze obicia od kamieni )

no tak bo na zderzakach poliestry siĂŞ nie kurczÂą i przecieÂż siĂŞ nie nagrzewajÂą
teac27 napisał/a:
ale uwierz mi Âże nic nie posiada jeÂżeli wiĂŞksze ubytki wypeÂłni szpachlĂłwkÂą
^^
niestety nie wierzĂŞ ale co mi tu pouczaĂŚ, kaÂżdy ma swoje metody :spoko:

natium
Wysłany: 2014-07-21, 10:28   
0
UP DOWN

,,teac27,, kto w tych czasach uzywa szpachlowki?????? !!!!! sa podklady wypeÂłniajÂące ^^

Miki
Wysłany: 2014-07-21, 13:39   
0
UP DOWN

natium napisał/a:
,,teac27,, kto w tych czasach uzywa szpachlowki?????? !!!!! sa podklady wypeÂłniajÂące ^^

KaÂżdy kto ma trochĂŞ oleju w gÂłowie i wie po co ona jest. PodkÂład ma inne zastosowanie jak szpachlĂłwka natryskowa.

natium
Wysłany: 2014-07-22, 15:56   
0
UP DOWN

nie prawda

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-07-22, 16:28   
0
UP DOWN

natium napisał/a:
nie prawda

Nie moÂż li we :rotfl:
Na praw dĂŞ nie wiesz o czym mĂł wisz.
U wierz nam.... :spoko:

KK 
Wysłany: 2014-07-22, 19:13   
0
UP DOWN

TeÂż nie wierzĂŞ.

Âłysy73 
Wysłany: 2014-07-24, 19:59   
0
UP DOWN

natium napisał/a:
kto w tych czasach uzywa szpachlowki?????? !!!!! sa podklady wypeÂłniajÂące
SzpachlĂłwka = wypeÂłniacz TWARDY
Podk³ad = wype³niacz MIÊKKI

Âłysy73 
Wysłany: 2014-07-24, 20:03   
0
UP DOWN

natium napisał/a:
nie prawda
DP 799R (szpachlĂłwka natryskowa) = DFT = 500mkr.
DP LE2001/2007 (podkÂład wersja do szlifu) = DFT = max 80mkr.

500 > 80

KK 
Wysłany: 2014-07-24, 20:59   
0
UP DOWN

Nie zauwaÂżyÂłeÂś, Âże sobie Âżartujemy? :)

kalbi 
Wysłany: 2014-07-24, 21:02   
0
UP DOWN

u¿ywane zderzaki przednie to temat przer¹bany, a to dlatego, ¿eby zrobiÌ taki zderzak poobijany od kamyków zgodnie ze sztuk¹ to siê schodzi trochê czasu. Ja przewa¿nie przy ori lakierunku robiê tak, ¿e startujê p120 lub 180 i rozszlifowywujê odprysk na kr¹¿ku i zrywam wszystko do zera, poprawiam p180, nastêpnie p240 - jeœli zostanie jakiœ minimalny odprysk na tym etapie to szpachlujê - poprawiam p360 i podk³ad.
Wersja ekonomiczna to start 240 - szpachlowanko i p360 - podk³ady (tu coœ mo¿e usi¹œÌ ale na Boga ludzie moi drodzy jak jest zderzak przedni i ma 4 czy 5 lakierowaù za sob¹ to czasem ja to cenzura.... bo kto mi zap³aci za mój czas i zrywanie tego badziewia do zera - oczywiœcie czasem siê tak zdarza ale wtedy siê kasuje $)

teac27 
Wysłany: 2014-07-25, 22:51   
0
UP DOWN

o ¿adnej szpachlówce natryskowej nie mówi³em ... po drugie z tym siadaniem nie przesadzajmy bo prêdzej siadzie podk³ad w miejscu gdzie uzywa³eœ z³ej gradacji papieru przed na³o¿eniem podk³adu i to wyjdzie po czasie .. a tu jak coœ siada to potem przy szlifowaniu od razu masz jak na d³oni. ale to musia³byœ z mikroskopem porównaÌ budowê ,, odprysku i wgniecenia po kamieniu z rys¹ po za³ó¿my papierze p120

barteek933
Wysłany: 2014-07-25, 23:11   
0
UP DOWN

lepiej bĂŞdzie wyglÂądaÂł 100000 razy zderzak jak siÂądzie na nim kilka obiĂŚ niÂż zrysowany np bÂłotnik lub drzwi

natium
Wysłany: 2014-07-26, 10:28   
0
UP DOWN

jesli robicie element 5dni to wasza sprawa, szpachlowka natryskowa tez musi sie utwardzic szlif potem podklad to samo pomysl o ile czasu wydluzasz czas naprawy ???
szpachlowka ma 500mikonĂłw wypelnienia podklad wypeÂłniajacy 250 jak dobrze wyszpachlujesz to wystarczy :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

natium
Wysłany: 2014-07-26, 10:33   
0
UP DOWN

dobra jak szpachlujecie caly dach to owszem mozna szpachlowke dac;d;d jak bylem na szkoleniu w wawie PPG to hubert technik dokladnie mowil bo ten temat byl poruszany kazdy ma swoje zdanie na ten temat ale 21wiek i nowa technologia nie klamie :rotfl:

teac27 
Wysłany: 2014-07-26, 13:00   
0
UP DOWN

kto tu mĂłwi o szpachlĂłwce natryskowej ? .. ja tego nigdy nie uÂżywaÂłem .. i nie mam zamiaru :)

natium
Wysłany: 2014-08-01, 10:31   
0
UP DOWN

MIKI zwracam honor masz racje ma inne zastosowanie pomylilo mi sie z czyms innym :D :D

Âłysy73 
Wysłany: 2014-08-03, 17:30   
0
UP DOWN

natium napisał/a:
jesli robicie element 5dni to wasza sprawa, szpachlowka natryskowa tez musi sie utwardzic szlif potem podklad to samo pomysl o ile czasu wydluzasz czas naprawy ???
Z promiennikiem czy bez?
Po drugie nie liczy siê czas tylko JAKO¦Æ.
Po trzecie sÂą elementy i elementy, oraz naprawa i naprawa:
- np. maska,klapa i dach po gradobiciu.

Ale wolnoĂŚ Tomku w Swoim domku - kaÂżdy robi jak uwaÂża.
I na takie naprawy jak m.inn. ktĂłre wymieniÂłem wyÂżej sam powrĂłciÂłem do kitu z guna bo Âżadne szpachlowanie szpachelkÂą w takich przypadkach mu nie dorĂłwna - choĂŚby ktoÂś zniĂłsÂł przy tym jajo

Miki
Wysłany: 2014-08-03, 18:36   
0
UP DOWN

³ysy73, bo wiesz niektórzy wol¹ sobie polepszyÌ jakoœÌ us³ug co za tym idzie zadowolenie klienta i robiÌ coraz to lepsze autka, a inni siedzieÌ w dupie i trzepaÌ elementy po 100 z³ i ogl¹daÌ same trupy i zardzewnio³ki. Ale tak jak napisa³eœ niech se robi¹ co chc¹.

Nyguss 
Wysłany: 2014-08-05, 00:19   
0
UP DOWN

Zderzaki to jest zawsze zagadka, tylko w scanii jak pracowa³em mia³em zderzaki, których wczeœniej nikt nie rusza³, ale tak to matko bosko... Odpryski, szpachle, ostatnio spuchniety zderzak w audi, szlifujê, bo co do cholery mog³o spuchn¹Ì na plastiku tak bardzo, a tam silikon do szyb! Same obicia od kamyków to pikuœ, jak zderzak dosta³ lekko i wróci³ i wtedy szlifowaÌ ,,pajêczynki" a tam 5 kolorów, dziura w zderzaku.

Dobra, aleee wracaj¹c do tematu i mo¿e podsumowuj¹c, ka¿dy ma swoje metody, nie ma co krytykowaÌ, wa¿ne, ¿eby efekt ostateczny by³ dobry. Zderzak nie malowany wczeœniej nie powinny wstawaÌ takie ma³e dziurki, zderzaki o jakich wspomina³em, nooo fleczki obowi¹zkowo. Osobiœcie zalewam tylko mikro dziurki, jak czegoœ nie zauwa¿ê przy rozszliwowaniu fleki. Co do hebla to chyba nie zrozumia³em pytania? Czy jak na³o¿ysz podk³ad to póŸniej jego heblem? Tak to zrozumia³em, ale mam nadziejê, ¿e nie o to w pytaniu chodzi³o... :cool:

kalbi 
Wysłany: 2014-08-05, 15:35   
0
UP DOWN

Nyguss napisał/a:
Zderzaki to jest zawsze zagadka, tylko w scanii jak pracowa³em mia³em zderzaki, których wczeœniej nikt nie rusza³, ale tak to matko bosko... Odpryski, szpachle, ostatnio spuchniety zderzak w audi, szlifujê, bo co do cholery mog³o spuchn¹Ì na plastiku tak bardzo, a tam silikon do szyb! Same obicia od kamyków to pikuœ, jak zderzak dosta³ lekko i wróci³ i wtedy szlifowaÌ ,,pajêczynki" a tam 5 kolorów, dziura w zderzaku.

dokÂładnie.

potwierdzam, Âże zderzaki to zagadka i naprawa spĂŞkanego lakieru na zderzaku po 5 malunkach to nie tyle co wyzwanie, a pracochÂłonna i przede wszystkim czasochÂłonna robota!

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu