Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mac412
Wys³any: 2014-08-04, 21:18   Wyprawka czy lakierowaæ ca³y element
0
UP DOWN

Hej.
U mojego brata w corsie b ruda zaczyna dotykaæ klapê baga¿nika. Trzeba siê za to w koñcu zabraæ, jednak chcia³em siê poradziæ czy lepiej zrobiæ wyprawki czy daæ ca³y element od podstaw?
Tak wygl±da klapa:

Dodatkowo wystêpuje jeszcze rdzawy nalot wokó³ spryskiwacza szyby oraz plama rdzy z prawej strony gdzie nie uchwyci³em w kadrze.
Nie mam za du¿o czasu na robotê wiêc pomy¶la³em, ¿e u¿yje podk³adu i bazy w spray'u (baza z mieszalni nabijana), a na koniec potraktuje klarem ju¿ z pistoletu, aby pow³oka by³a twardsza. Jednak przyda³by siê podk³ad reaktywny w pierwszej kolejno¶ci przy rdzy?
Pozdrawiam :spoko:

breyger
Wys³any: 2014-08-04, 21:37   
0
UP DOWN

Sk±d: Krotoszyn
ja bym przy tak rozleg³ych/odleg³ych "uszkodzeniach" lakierowa³ ca³± klape. z tym ¿e mam ze srebrem nie mi³e wspomnienia :D

mac412
Wys³any: 2014-08-04, 21:46   
0
UP DOWN

My¶la³em, nad ca³ym elementem w przypadku z³ego odcienia lub ¼le po³o¿onego lakieru bêd± widoczne "plamy".
breyger, dlaczego masz niemi³e wspomnienia ze srebrem? :)

ksenonn 
Wys³any: 2014-08-04, 21:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
wyprawki to s± do szko³y ^^

mac412
Wys³any: 2014-08-04, 21:57   
0
UP DOWN

Zaprawki;p?

KK 
Wys³any: 2014-08-04, 22:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Przecie to jest stara padaka, czy odcieñ w t± czy w tamt± to i tak nie ma sensu.

breyger
Wys³any: 2014-08-04, 22:08   
0
UP DOWN

jak KK mówi :)
a ze srebrem nie mi³e wspomnienia, ¿e jak u mnie w mie¶cie tak mieszaj± ¿e nigdy sie odcieñ nie zgadza, nie wiadomo jak by¶ nie lakierowa³ bêdzie widaæ ;P

mac412
Wys³any: 2014-08-04, 22:13   
0
UP DOWN

Wiem, ¿e to stare pude³ko, ale w dalszym ci±gu siê uczê. Robiê to tylko dla siebie. Nie wyobra¿am sobie, ¿eby zabraæ siê za jakie¶ lepsze auto "dla kogo¶"...no chyba, ¿e bêdzie uprzedzony co do efektu ;P

KK 
Wys³any: 2014-08-04, 22:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Mo¿esz uczuæ siê na aucie niewybrednego klienta. Na pocz±tku niestety musisz popracowaæ trochê za ma³e stawki - jakie¶ 20 lat, potem ju¿ z górki, trzy kabiny Taifuno i baseny, laski tañcz±ce wko³o Ciebie, ³añcuchy, grile na zêbach.

Nyguss 
Wys³any: 2014-08-04, 23:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Znaj±c opla i takie bol±czki, bêdziesz mia³ tam dziury jak rozszlifujesz, taaak¿e powodzenia bo siê przyda, a malowanie oczywi¶cie jestem za ca³± klap±.

mac412
Wys³any: 2014-08-05, 07:12   
0
UP DOWN

Nyguss Mam nadzieje, ¿e dziura na wylot nie bêdzie ;P

KK, nie rozumiem co chcesz przez te teksty uzyskaæ? Nie jestem kolejnym amatorem, który pragnie z gunem za 50-100z³ lakierowaæ za kasê w gara¿u b±d¼ pod blokiem. Lubiê majsterkowaæ i czerpaæ frajdê z tego co zrobiê sam dla siebie. My¶la³em, ¿e jest to dzia³ dla amatorów...EOT[/b]

krzysiek124
Wys³any: 2014-08-05, 07:38   
0
UP DOWN

Czesto stoje przed podobnym dylematem - czy malowac caly element czy tylko tam gdzie najwieksze buble. Mimo ze odcien lekko moze sie nie zgadzac maluje caly element wszak na "wiekowym kibelku" elementy zwykle maja odbicia od kamieni, ubytki lakieru, pod klamkami glebokie rysy od pazurow, na krawedziach wytarty kolor itd. Na Twoim miejscu kupil bym cala taka pozadna klape, polakierowal na spokojnie, a potem przelozyl.

breyger
Wys³any: 2014-08-05, 11:07   
0
UP DOWN

zgadzam siê z krzysiek124
czasem na pobliskich szrotach ³adne elementy do takich aut mo¿na kupiæ dos³ownie za flaszke lub po cenie z³omu

mac412
Wys³any: 2014-08-05, 11:30   
0
UP DOWN

Usilnie chcia³bym zrobiæ to sam w celach "treningu", ale poszukam na szrocie mo¿e co¶ wyrwe taniego. Je¿eli jednak zdecyduje siê lakierowaæ to co powiecie na podk³ad w spray'u novola + nabijana baza w spray'u i na koniec lakier bezbarwny, ale z pistoletu (mam jeszcze z novola)?

krzysiek124
Wys³any: 2014-08-05, 11:41   
0
UP DOWN

szkoda kasy i pracy, wszystko co w sprayu jest ladne na chwile, potem rdza wylazi. Nie wiem tez czy mozna aplikowac na baze w sprayu lakier bezbarwny 2k, moze ktos sie wypowie... Teoretycznie mozna..

breyger
Wys³any: 2014-08-05, 12:00   
0
UP DOWN

dla mnie ten podk³ad novola w spayu, to badziew, po jakim¶ czasie na elemencie porobi³a mi siê pajêczyna z pêkniêæ

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: