Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mac412
Wysłany: 2014-08-04, 22:18   Wyprawka czy lakierowaĂŚ caÂły element
0
UP DOWN

Hej.
U mojego brata w corsie b ruda zaczyna dotykaĂŚ klapĂŞ bagaÂżnika. Trzeba siĂŞ za to w koĂącu zabraĂŚ, jednak chciaÂłem siĂŞ poradziĂŚ czy lepiej zrobiĂŚ wyprawki czy daĂŚ caÂły element od podstaw?
Tak wyglÂąda klapa:

Dodatkowo wystêpuje jeszcze rdzawy nalot wokó³ spryskiwacza szyby oraz plama rdzy z prawej strony gdzie nie uchwyci³em w kadrze.
Nie mam za duÂżo czasu na robotĂŞ wiĂŞc pomyÂślaÂłem, Âże uÂżyje podkÂładu i bazy w spray'u (baza z mieszalni nabijana), a na koniec potraktuje klarem juÂż z pistoletu, aby powÂłoka byÂła twardsza. Jednak przydaÂłby siĂŞ podkÂład reaktywny w pierwszej kolejnoÂści przy rdzy?
Pozdrawiam :spoko:

breyger
Wysłany: 2014-08-04, 22:37   
0
UP DOWN

ja bym przy tak rozleg³ych/odleg³ych "uszkodzeniach" lakierowa³ ca³¹ klape. z tym ¿e mam ze srebrem nie mi³e wspomnienia :D

mac412
Wysłany: 2014-08-04, 22:46   
0
UP DOWN

MyÂślaÂłem, nad caÂłym elementem w przypadku zÂłego odcienia lub Âźle poÂłoÂżonego lakieru bĂŞdÂą widoczne "plamy".
breyger, dlaczego masz niemiÂłe wspomnienia ze srebrem? :)

ksenonn 
Wysłany: 2014-08-04, 22:52   
0
UP DOWN

wyprawki to sÂą do szkoÂły ^^

mac412
Wysłany: 2014-08-04, 22:57   
0
UP DOWN

Zaprawki;p?

KK 
Wysłany: 2014-08-04, 23:03   
0
UP DOWN

Przecie to jest stara padaka, czy odcieĂą w tÂą czy w tamtÂą to i tak nie ma sensu.

breyger
Wysłany: 2014-08-04, 23:08   
0
UP DOWN

jak KK mĂłwi :)
a ze srebrem nie miÂłe wspomnienia, Âże jak u mnie w mieÂście tak mieszajÂą Âże nigdy sie odcieĂą nie zgadza, nie wiadomo jak byÂś nie lakierowaÂł bĂŞdzie widaĂŚ ;P

mac412
Wysłany: 2014-08-04, 23:13   
0
UP DOWN

Wiem, Âże to stare pudeÂłko, ale w dalszym ciÂągu siĂŞ uczĂŞ. RobiĂŞ to tylko dla siebie. Nie wyobraÂżam sobie, Âżeby zabraĂŚ siĂŞ za jakieÂś lepsze auto "dla kogoÂś"...no chyba, Âże bĂŞdzie uprzedzony co do efektu ;P

KK 
Wysłany: 2014-08-04, 23:26   
0
UP DOWN

MoÂżesz uczuĂŚ siĂŞ na aucie niewybrednego klienta. Na poczÂątku niestety musisz popracowaĂŚ trochĂŞ za maÂłe stawki - jakieÂś 20 lat, potem juÂż z gĂłrki, trzy kabiny Taifuno i baseny, laski taĂączÂące wkoÂło Ciebie, ÂłaĂącuchy, grile na zĂŞbach.

Nyguss 
Wysłany: 2014-08-05, 00:29   
0
UP DOWN

Znaj¹c opla i takie bol¹czki, bêdziesz mia³ tam dziury jak rozszlifujesz, taaak¿e powodzenia bo siê przyda, a malowanie oczywiœcie jestem za ca³¹ klap¹.

mac412
Wysłany: 2014-08-05, 08:12   
0
UP DOWN

Nyguss Mam nadzieje, Âże dziura na wylot nie bĂŞdzie ;P

KK, nie rozumiem co chcesz przez te teksty uzyskaĂŚ? Nie jestem kolejnym amatorem, ktĂłry pragnie z gunem za 50-100zÂł lakierowaĂŚ za kasĂŞ w garaÂżu bÂądÂź pod blokiem. LubiĂŞ majsterkowaĂŚ i czerpaĂŚ frajdĂŞ z tego co zrobiĂŞ sam dla siebie. MyÂślaÂłem, Âże jest to dziaÂł dla amatorĂłw...EOT[/b]

krzysiek124
Wysłany: 2014-08-05, 08:38   
0
UP DOWN

Czesto stoje przed podobnym dylematem - czy malowac caly element czy tylko tam gdzie najwieksze buble. Mimo ze odcien lekko moze sie nie zgadzac maluje caly element wszak na "wiekowym kibelku" elementy zwykle maja odbicia od kamieni, ubytki lakieru, pod klamkami glebokie rysy od pazurow, na krawedziach wytarty kolor itd. Na Twoim miejscu kupil bym cala taka pozadna klape, polakierowal na spokojnie, a potem przelozyl.

breyger
Wysłany: 2014-08-05, 12:07   
0
UP DOWN

zgadzam siĂŞ z krzysiek124
czasem na pobliskich szrotach Âładne elementy do takich aut moÂżna kupiĂŚ dosÂłownie za flaszke lub po cenie zÂłomu

mac412
Wysłany: 2014-08-05, 12:30   
0
UP DOWN

Usilnie chciaÂłbym zrobiĂŚ to sam w celach "treningu", ale poszukam na szrocie moÂże coÂś wyrwe taniego. JeÂżeli jednak zdecyduje siĂŞ lakierowaĂŚ to co powiecie na podkÂład w spray'u novola + nabijana baza w spray'u i na koniec lakier bezbarwny, ale z pistoletu (mam jeszcze z novola)?

krzysiek124
Wysłany: 2014-08-05, 12:41   
0
UP DOWN

szkoda kasy i pracy, wszystko co w sprayu jest ladne na chwile, potem rdza wylazi. Nie wiem tez czy mozna aplikowac na baze w sprayu lakier bezbarwny 2k, moze ktos sie wypowie... Teoretycznie mozna..

breyger
Wysłany: 2014-08-05, 13:00   
0
UP DOWN

dla mnie ten podkÂład novola w spayu, to badziew, po jakimÂś czasie na elemencie porobiÂła mi siĂŞ pajĂŞczyna z pĂŞkniĂŞĂŚ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu