Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
GrekuPL
Wysłany: 2014-08-19, 23:10   pierwsze malowanko i lakier ?zjechaÂł?
0
UP DOWN

Niestety byÂła szkoda, trzeba byÂło polepiĂŚ zderzak i pomalowaĂŚ...
Lepienie i szpachlowanie posz³o doœÌ dobrze, owszem nie by³o ³atwo ale nikt nie obiecywa³ ;)
PrzyszedÂł czas na malowanie.
Chemie zakupiÂłem w sklepie z lakierami,
podk³ad do plastiku debeer (jedna buteleczka), podk³ad wype³niaj¹cy "œrednio wype³niaj¹cy" (5:1 puszka du¿a i puszka ma³a), do tego baza (ford, panther black, wzi¹³em wiêcej i dobrze. 0,6L bazy i litra rozpuszczalnika, 1:1), do tego klar (klar 1L i 0,5L utwardzacza œrednio szybkiego). W sumie trochê hajsu wyda³em, kupi³em trzy g¹bki, gradacje 120,150 i 220 i jakieœ tam pojemniczki z miarkami do rozrabiania tych specyfików.
SprzĂŞt do malowania to kompresor 100L dwu tÂłokowy, do tego pistolet aurita 1.4 dysza jakiÂś srebrny z niebieskimi pokrĂŞtÂłami i nakrĂŞtkami.
No to wróÌmy do wykonanych prac...
Szpachel wyg³adzony, 99% ubytków wype³nionych, g³upota moja, bo nie mia³em akurat podk³adu w ten dzieù pod rêk¹ i sprayem akrylowym czarnym machn¹³em po zderzaku w celu przetarcia i sprawdzenia czy s¹ ubytki. Po tym przeszlifowa³em ca³oœÌ, wydmucha³em kompresorem i przemy³em rozpuszczalnikiem. Nastêpnego dnia przemy³em rozpuszczalnikiem, wla³em podk³ad do plastiku (jeden sk³adnik), rozpyli³em na zderzak. Za godzinkê na 100% by³o suuuchutkie, rozrobi³em podk³ad wype³niaj¹cy - 5:1 i wypsika³em zderzak w ka¿dym miejscu, po wyschniêciu g¹bka 220gr przeszlifowa³em do równego-po na³o¿eniu by³ chropowaty, jak by taka delikatna tarka. Po wyszlifowaniu do równego wydmucha³em, wymy³em rozpuszczalnikiem i wzi¹³em siê za lakier. Lakier rozrobi³em 1:1 baza-rozpuszczalnik, wla³em do pistoletu, pokrêci³em pokrêt³ami co by nie narobiÌ zacieków itp. no i ogieù. Lakierowanko, wszystko super a¿ tu nagle patrzê a tu takie coœ:

po przetarciu papierem z rozpuszczalnikiem niestety schodzi wraz z podkÂładem :sciana:
nie bardzo rozumiem co Âźle zrobiÂłem? MoÂże jakieÂś podpowiedzi uzyskam od kogoÂś z wiĂŞkszym doÂświadczeniem...
Przy okazji, moÂże ktoÂś opisaĂŚ ktĂłre pokrĂŞtÂło za co dokÂładnie odpowiada w pistolecie do malowania, niby ustawiam coÂś ale moÂże jednak nie do koĂąca prawidÂłowo
Dolne pokrêt³o przy koùcówce pod kompresor to rozumiem iloœÌ powietrza wlatuj¹cego do pistoletu
od boku pistoletu decyduje o iloÂści farby wlatujÂącej czy co ?
a od tyÂłu pistoletu o ruchu dÂźwigni zaciÂągniĂŞcia pistoletu ?
Wiem, Âże moje pytania moÂże sÂą Âśmieszne ale chĂŞtnie bym siĂŞ czegoÂś dowiedziaÂł :)

Pozdrawiam i dziĂŞkujĂŞ z gĂłry za odpowiedzi.

matheo_86
Wysłany: 2014-08-20, 07:57   
0
UP DOWN

jak na moje oko ktĂłraÂś warstwa nie doschÂła odpowiednio, albo zaaplikowaÂłeÂś zbyt grube warstwy, albo za sÂłabo odizolowane za cienka warstwa podkÂładu

matheo_86
Wysłany: 2014-08-20, 08:01   
0
UP DOWN

a co do pistoletu to tak jak mówisz na dole przy z³¹czce iloœÌ powietrza , z boku pistoletu kszta³t strumienia od ko³a do owalnego a z ty³u pistoletu iloœÌ materia³u regulujesz skok iglicy i bardziej cofniêta tym bardziej otwiera dysze ;)

qbatzr
Wysłany: 2014-08-20, 15:08   
0
UP DOWN

Mi siê coœ takiego zrobi³o jak pomalowa³em jednego dnia i by³o sporo kurzyków, na 2gi dzieù zmatowi³em i chcia³em poprawiÌ to w miejscach gdzie siê przetar³o do podk³adu to na ³¹czeniach siê w³aœnie tak zrobi³o :P a znajomy z mieszalni powiedzia³ ¿e jeœli chce siê robiÌ takie myki to trzeba odczekaÌ przynajmniej 3 dni ;)

GrekuPL
Wysłany: 2014-08-20, 15:54   
0
UP DOWN

w sklepie gdzie kupowaÂłem chemiĂŞ dostaÂłem opr, Âże rozpuszczalnikiem zmywaÂłem przed malowaniem :) i to daÂło taki niewÂłaÂściwy efekt podobno... 2-3 warstwy podkÂładu, rozszlifowaĂŚ na rĂłwniutko podkÂład i dopiero baza :)
ktoœ ma jakieœ jeszcze pomys³y, podpowiedzi ¿eby nie pope³niÌ drugi raz b³êdu ? :)

wujekbaniu 
Wysłany: 2014-08-21, 00:59   
0
UP DOWN

Jaki u¿ywa³eœ rozpuszczalnik do przemywania? Czasem nie nitro? Ogólnie akrylowych podk³adów nie powinieneœ przecieraÌ nitro, epoksydowych ksylenem.... Generalnie jeœli jakiœ zwi¹zek organiczny jest rozpuszczalnikiem w gotowej zawiesinie (nitro w lakierze akrylowym) to u¿ycie tego zwi¹zku póŸniej najpewniej zmiêkczy ten lakier. Ja wychodzê z takiego za³o¿enia...

wujekbaniu 
Wysłany: 2014-08-21, 01:07   
0
UP DOWN

btw ogĂłlnie wyglÂąda mi to na unoszenie siĂŞ powÂłok, wnioskuje na podstawie:
http://www.novol.pl/att/1/AKADEMIA_NOVOL.pdf
Strona 9. Polecam caÂły pdf

Nyguss 
Wysłany: 2014-08-21, 09:46   
0
UP DOWN

A mi to wygl¹da na szprejowanie przed Twoim malowaniem. Jak ktoœ wczeœniej zderzak robi³ szprajem jakimœ tanim, zaprawki to tak w³aœnie wstaje, pisa³eœ te¿, ¿e robi³eœ coœ sprayem? Pozby³eœ siê go ca³kiem? Raz tak mia³em w masce z laminatu i okaza³o siê, ¿e klej który by³ ³¹czony w kilku miejscach reaguje z rozpuchem. ca³oœÌ do laminatu, poklei³em ¿ywic¹ i dopiero jechana. Tutaj na moje oko najlepiej drzeÌ do plastiku i dopiero malowaÌ. Jakoœ nie dawno by³ temat plastików i zderzaków... Malowane wielokrotnie, nie wiadomo czym, nie wiadomo jak i takie efekty. Aaaaa tani spray zmiêknie Ci nawet pod szpachl¹!

GrekuPL
Wysłany: 2014-08-21, 11:51   
0
UP DOWN

rozpuszczalnika tego co dostaÂłem do rozrobienia z bazÂą...
tak, to jest taki efekt jak w pdf-ie, teraz o wiele mocniej zjecha³em lakier na zderzaku, przewa¿nie do samego plastiku-bieli. na to posz³y 3 warstwy podk³adu, za 2-3h wezmê siê za szlifowanie tego, wyrównam wszystko i wieczorem bazê na³o¿ê i siê oka¿e czy to dobrze zrobi³em ;)

wujekbaniu 
Wysłany: 2014-08-22, 00:44   
0
UP DOWN

GrekuPL napisał/a:
Po wyszlifowaniu do równego wydmucha³em, wymy³em rozpuszczalnikiem i wzi¹³em siê za lakier.

Tu by³ b³¹d moim zdaniem jeœli tym rozpuszczalnikiem by³o to co dali do rozcieùczania bazy (nitro pewnie) to zmiêkczy³o Ci podk³ad.

Ja do odt³uszczania u¿ywam benzyny ekstrakcyjnej, ale dopiero co zaczynam zabawê w lakierowanie wiêc nie gwarantuje, ¿e dobrze. Tak mi doradzili w sklepie i jak na razie jest OK. Nitrem przecieram go³¹ blachê jedynie, lub rozcieùczam akrylowe podk³ady. Ksylenu u¿ywam do rozpuszczania epoksydów.

Tylko powtarzam, jestem ÂświeÂży w temacie :)

aaa i jeszcze jedno, jak kÂładÂłem podkÂład (3 warstwy po 10 i 15 minutach) to po tym czasie byÂły one suche w dotyku i przecieraÂłem je ÂściereczkÂą antystatycznÂą kupionÂą za jakieÂś 3zÂł - polecam :)
odtÂłuszczaÂłem benzynÂą dopiero na drugi dzieĂą po zmatowieniu papierem Âściernym, bezpoÂśrednio przed nakÂładaniem innego materiaÂłu.

Ruffy
Wysłany: 2014-08-23, 02:11   
0
UP DOWN

Cytat:
Ja do odt³uszczania u¿ywam benzyny ekstrakcyjnej, ale dopiero co zaczynam zabawê w lakierowanie wiêc nie gwarantuje, ¿e dobrze. Tak mi doradzili w sklepie i jak na razie jest OK. Nitrem przecieram go³¹ blachê jedynie, lub rozcieùczam akrylowe podk³ady. Ksylenu u¿ywam do rozpuszczania epoksydów.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: o zgrozo, nawet taki "imbecylowy nowicjusz" jak ja wie o tym Âże:
- do odt³uszczania u¿ywa siê zmywacza silikonowego tylko i wy³¹cznie
- nitro s³u¿y tylko do mycia pistoletu tylko i wy³¹cznie
- do podkÂładĂłw akrylowych sÂą rozcieĂączalniki akrylowe, do bazy sÂą bazowe, a do epoksydu teÂż jest epoksydowy, w kaÂżdym bÂądÂź razie nie nitro!
- zmieĂą sklep bo Ci bzdur nagadali :shock: ich wiedza jest podobna do magikĂłw odemnie z miasta "panieee a po co epoksyd pod szpachle jak nie bĂŞdzie siĂŞ trzymaĂŚ? bo szpachla jest higroskopijna i wciÂąga wodĂŞ przecieÂż? ale skÂąd ma jÂą wciÂągaĂŚ, z powietrza?" taka ciekawa wymiana zdaĂą :roll:

wujekbaniu 
Wysłany: 2014-08-23, 10:44   
0
UP DOWN

ChciaÂłem do bazy coÂś innego niÂż nitro.... usÂłyszaÂłem, Âże to to samo co nitro tylko cena inna (2x) wiĂŞc kupiÂłem nitro. ChciaÂłem zmywacz do sylikonu ale... (patrz wyÂżej).

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-08-23, 10:53   
0
UP DOWN

Ruffy napisał/a:
nawet taki "imbecylowy nowicjusz" jak ja wie o tym Âże:
- do odt³uszczania u¿ywa siê zmywacza silikonowego tylko i wy³¹cznie
- nitro s³u¿y tylko do mycia pistoletu tylko i wy³¹cznie
- do podkÂładĂłw akrylowych sÂą rozcieĂączalniki akrylowe, do bazy sÂą bazowe, a do epoksydu teÂż jest epoksydowy, w kaÂżdym bÂądÂź razie nie nitro!

I wszystko w tym temacie :spoko:

Zalecam zawsze stosowaĂŚ materiaÂły danego producenta czyli jeÂśli mamy podkÂład np. Novola to rozcieĂączamy go rozcieĂączalnikiem ... Novola :tak:

Co do materia³ów i ich zakupu to jak mówi stare porzekad³o:
- "dla chcÂącego to nic trudnego" ...

Ruffy
Wysłany: 2014-08-23, 11:33   
0
UP DOWN

wujekbaniu napisał/a:
ChciaÂłem do bazy coÂś innego niÂż nitro.... usÂłyszaÂłem, Âże to to samo co nitro tylko cena inna (2x) wiĂŞc kupiÂłem nitro. ChciaÂłem zmywacz do sylikonu ale... (patrz wyÂżej).

chcesz zrobiÌ coœ na odpi..erdol to rób jak Ci mówi¹ w mieszalni, lakierowanie to nie jest tania sprawa jeœli to ma byÌ zrobione dobrze... wszêdzie piszesz ¿e ktoœ Ci powiedzia³ - zmieù Ÿród³o wiedzy bo wprowadzaj¹ ciê w b³¹d, a jeœli tego nie ma tutaj na forum to zostaj¹ Ci jeszcze karty techniczne

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-08-23, 17:04   
0
UP DOWN

Ruffy napisał/a:
to zostajÂą Ci jeszcze karty techniczne

Karty techniczne trzeba umieĂŚ czytaĂŚ.
A to na poczatku nie jest takie oczywiste.

Ruffy
Wysłany: 2014-08-23, 19:21   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Ruffy napisał/a:
to zostajÂą Ci jeszcze karty techniczne

Karty techniczne trzeba umieĂŚ czytaĂŚ.
A to na poczatku nie jest takie oczywiste.

w sumie faktycznie, sam byÂłem tego przykÂładem ^^

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu