Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-21, 00:03   pierwsze lakierowanie - kilka pytañ
0
UP DOWN

Witam
Jestem w trakcie mojego pierwszego lakierowania :)
Jak na razie dach auta pokry³em brunoxem, który zrobi³ siê czarny. Odczeka³em kilka dni, na³o¿y³em tam gdzie trzeba szpachle poliestrow± finish novola i wyla³em trzy warstwy podk³adu epoksydowego novol ptotect 360.

Zauwa¿y³em, ¿e wysz³a mi morka - czy to dobrze? Da siê wylaæ ten epoksyd tak, aby by³ od razu g³adki? Wyrównywaæ go przed wylaniem kolejnej warstwy?

Do szpachli da³em zbyt du¿o utwardzacza i podk³ad jest (tam gdzie szpachla) nieco przebarwiony...
Mam zamiar psikn±æ teraz podk³adem wyrównuj±cym novol economy 5:1 i nie wiem, czy on przykryje skutecznie plamy po szpachli? Po jakim czasie od wylania go powinienem k³a¶æ bazê i klar? czy on jest higroskopijny tak jak szpachla czy spokojnie mo¿e staæ?

Jak lepiej zrobiæ, daæ akrylowy podk³ad wype³niaj±cy i bazê po 30 minutach bez szlifowania,
czy daæ podk³ad akrylowy i bazê na drugi dzieñ ze szlifowaniem? Mo¿na szlifowaæ na mokro?

Z góry bardzo dziêkuje za odpowied¼

Ruffy
Wys³any: 2014-08-21, 08:20   
0
UP DOWN

3 warstwy epoksydu na g³adko? Nie jest to za du¿o czasami?

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-21, 08:41   
0
UP DOWN

"Na³o¿yæ 2 lub 3 mokre warstwy pozostawiaj±c czasna odparowanie 10-15 minut" (strona 2) w/g karty techcznej.
Co nie zmienia faktu, ¿e mia³em nadzieje wylaæ to na lustro :/

Nyguss 
Wys³any: 2014-08-25, 07:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Wstawaæ mo¿e przy pierwszym na³o¿eniu, mo¿e te 10-15 minut za krótko by³o? Przy jakiej temp nak³ada³e¶? Przy 2 i 3 warstwie generalnie nie powinno sie nic dziaæ, ale te¿ nic siê nie martw, na³o¿ysz akrylowy i bêdzie dobrze. Sam epoxyd jak zrobisz ciut rzadszy to powinien daæ siê wylaæ bardziej g³adko. Ja bym nie malowa³ mokro na mokro. Lepiej poczekaæ i nastêpnego dnia matowanko i baza. Mokro na mokro robiê tylko felgi (niektóre wnêki matowaæ, dramat...)

Gandziorz
Wys³any: 2014-08-25, 12:03   
0
UP DOWN

Odczekaj dzieñ a¿ epoks siê utwardzi i wyrównaj go papierkiem na hebelku.

Zbyt du¿o utwardzacza na szpachli te¿ niezbyt dobrze.

Podk³ad akrylowy w wersji wype³niaj±cej nie s³u¿y generalnie do systemu mokro na mokro.
Do tego s± specjalne podk³ady np. novola under 325, t4w 5555 itd.

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-26, 10:27   
0
UP DOWN

U¿y³em epoksydu 1:1 wiêc go nie rozcieñcza³em, ale potestuje na starych elementach. Temperatura 20-22 st. C. Przed nak³adaniem kolejnych warstw upewnia³em siê, ¿e poprzednia jest ju¿ matowa ogl±daj±c powierzchnie pod ró¿nym kontem. Pokombine z ustawieniami pistoletu i rozcieñczaniem

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: