Przesunięty przez: DrCruel 2014-10-22, 22:20 |
Autor |
Wiadomość |
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-09-03, 20:48 System AutoLux
|
|
|
|
ChĂŞtnie poznam opinie uÂżytkownikĂłw systemu lakierniczego AutoLuX . Ja nie mam o tym bladego pojĂŞcia a trafiÂł do mnie materiaÂł reklamowy. Czy ktoÂś z Was miaÂł do czynienia z materiaÂłami tej marki ? JeÂśli tak - proszĂŞ o info .
Autolux 001.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 491 raz(y) 287.45 KB |
|
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2014-09-03, 21:31
|
0
|
|
|
|
To chyba jakaœ nowoœÌ, nie s³ysza³em. |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-09-03, 21:33
|
|
|
|
Bombel, no wÂłasnie mi chodzi o opinie kogoÂś kto sÂłyszaÂł ... a nie tego, ktĂłry nie sÂłyszaÂł ... :( |
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2014-09-03, 22:11
|
0
|
|
|
|
POLYKAR.PL napisał/a: | a trafiÂł do mnie materiaÂł reklamowy |
Zapytaj tego od ktĂłrego trafiÂł do ciebie ten folder, chyba Âże przyniĂłsÂł listonosz. |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-09-03, 23:02
|
|
|
|
Bombel napisał/a: | Zapytaj tego od ktĂłrego trafiÂł do ciebie ten folder, chyba Âże przyniĂłsÂł listonosz. |
Ty juÂż nie odpowiadaj ... zostaw to tym co majÂą coÂś do powiedzenia . Pytam o system lakierniczy AutoLux . JeÂżeli ktokolwiek cos wie o tym systemie i materiaÂłach lakierniczych tej marki proszĂŞ o odpowiedÂź. Hejterom i nabijaczom postĂłw dziĂŞkujĂŞ . |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-09-03, 23:40
|
0
|
|
|
|
POLYKAR.PL,
CoÂś Ty Poli dziÂś jakiÂś taki czepialski??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-09-04, 00:24
|
-1
|
|
|

|
A to nie jest produkt firmy Blue Car z Lublina? Zreszta dlaczego my siê domyœlamy jak Ty masz katalog i tam pewno jak wó³ stoi czyj to towar. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-09-04, 07:41
|
0
|
|
|
|
POLYKAR.PL napisał/a: | Hejterom i nabijaczom postĂłw dziĂŞkujĂŞ . |
O ktoÂś mnie wywoÂłaÂł. No to odpowiem co widzĂŞ. Sama nazwa jak i ten super przekolorowany prospekt to niezÂły Âżal musi byĂŚ |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-04, 10:29
|
0
|
|
|

|
Nie szydÂźcie bo na zdjĂŞciu widaĂŚ Âże sÂą tam teÂż pigmenty. Kolejny mieszalnik w Polsce? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-04, 15:35
|
0
|
|
|

|
5 wcielenie Palinala |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-09-04, 18:45
|
0
|
|
|

|
Obstawiamy czyj jest? MoÂże Troton bo jeszcze nie ma systemu |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-09-04, 19:40
|
0
|
|
|

|
Temat usuniĂŞty na proÂśbĂŞ jego autora. |
|
|
|
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2014-10-22, 22:22
|
0
|
|
|

|
PrzywrĂłciÂłem temat bo na pewno bĂŞdzie potrzebny. Projekt rusza w listopadzie a karty sÂą juÂż porozdawane. |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-10-22, 23:47
|
|
|
|
Miki napisał/a: | No to odpowiem co widzĂŞ. Sama nazwa jak i ten super przekolorowany prospekt to niezÂły Âżal musi byĂŚ |
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | 5 wcielenie Palinala |
Dementor napisał/a: | Obstawiamy czyj jest? MoÂże Troton bo jeszcze nie ma systemu |
hmmmm ... fajne podejÂście do tematu , fachowe i bezkompromisowe |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-10-23, 07:33
|
0
|
|
|
|
POLYKAR.PL napisał/a: | hmmmm ... fajne podejÂście do tematu , fachowe i bezkompromisowe |
Ty swoje fachowe podejÂście do tematu teÂż juÂż pokazaÂłeÂś w innym swoim temacie. WciĂŞÂło Cie na prawie miesiÂąc po jednym maÂłym pytanku. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-10-23, 08:05
|
0
|
|
|

|
No dokÂładnie, przygadaÂł kocioÂł garnkowi
JakoÂś dalej nie udaÂło ci siĂŞ wyjaÂśniĂŚ na jakiej podstawie w karcie P 97 Turbo ktĂłrÂą zamieÂściÂłeÂś jest info o moÂżliwoÂści szpachlowania? Podpieranie siĂŞ kartÂą innego produktu to takie profi??? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-23, 08:17
|
0
|
|
|

|
System jest dzieckiem PPG. Wydaje mi siĂŞ, Âże poniewaÂż nie mieli nic w najpopularniejszej w Polsce, klasie Âśredniej, wypuÂścili Autoluxa. Po cenach, jakoÂści i polityce sprzedaÂży, uwaÂżam, Âże PPG wziĂŞÂło na celownik Spectrala.
Koszt zakupu systemu bĂŞdzie wahaÂł siĂŞ na poziomie Spectrala ale bĂŞdzie lepszy.
Dodatki na wysokim poziomie jakoÂściowym, konkurencyjne cenowo dla Spectrala.
PasowalnoœÌ i stabilnoœÌ receptur podobno ma byÌ bardzo przyzwoita.
Mieszanina kryje na poziomie MM.
Tyle wiem od handlowca ktĂłry oglÂądaÂł system.
Moim zdaniem nastawiajÂą tego sporo po warsztatach. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2014-10-29, 20:53
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Po cenach, jakoÂści i polityce sprzedaÂży, uwaÂżam, Âże PPG wziĂŞÂło na celownik Spectrala. |
To jest ca³kiem mo¿liwe, patrz¹c na to kogo wybrali na wy³¹cznego dystrybutora. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-03, 18:50
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Moim zdaniem nastawiajÂą tego sporo po warsztatach. |
Raczej bĂŞdÂą celowali w sklepy bo dystrybutor ktĂłry ma tym zarzÂądzaĂŚ ma doÂświadczenie ze sklepami. A to co napisaÂłeÂś Âże wydaje ci siĂŞ Âże system wycelowany w Spectrala to trafiÂłeÂś 100/100, tak przynajmniej twierdzÂą ludzie ktĂłrzy coÂś o tym wiedzÂą |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-03, 21:00
|
0
|
|
|

|
Nie wiem czy duÂżo zwojujÂą ze Spectralem. Spectral ma zayebiste dodatki w dobrych cenach. Musieliby zrobiĂŚ produkt lepszy i taĂąszy a to chyba nie jest takie proste. Samym mieszalnikiem duÂżo nie zwojujÂą. PrzykleiÂł mi siĂŞ dzisiaj do ucha, NEWS, Âże Autolux ma aspiracje na 100 mieszalnikĂłw w krĂłtkim czasie. Podobno pigmenty z MM pasujÂą do tego systemu. Ale nie sÂądzĂŞ, Âże strzelili w kolano dystrybutorom MM i puszczÂą duÂżo taĂąszy Autolux ktĂłry ma takie same pigmenty. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2014-11-03, 22:03
|
0
|
|
|
|
siekiera - kto jest dystrybutorem ? |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-03, 23:02
|
0
|
|
|

|
Inez £ódŸ - ponoÌ wy³¹cznoœÌ na PL |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-11-04, 00:13
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Inez ÂŁĂłdÂź |
Firma bardzo znana na "³ódzkim podwórku" od wielu wielu lat
sprzedawca równie¿ materia³ów MM |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-04, 07:17
|
0
|
|
|

|
WpadÂłem na Ich stronĂŞ, i maja tylko MM. MuszÂą sporo na nim krĂŞciĂŚ, skoro zrobili ich dystrybutorem. Co ciekawe, nie maja ani grama Novola, a przecieÂż kaÂżdy ma coÂś z Novola. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2014-11-04, 10:07
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | WpadÂłem na Ich stronĂŞ, i maja tylko MM. MuszÂą sporo na nim krĂŞciĂŚ, skoro zrobili ich dystrybutorem. Co ciekawe, nie maja ani grama Novola, a przecieÂż kaÂżdy ma coÂś z Novola. |
o insie to sÂłyszaÂłem moÂże bĂŞdĂŞ na szkoleniu w ppg na systemie autolux to coÂś napiszĂŞ . |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-04, 12:53
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Co ciekawe, nie maja ani grama Novola, a przecieÂż kaÂżdy ma coÂś z Novola. |
Jak nie majÂą? Ranala majÂą, Trotona majÂą - to wystarczy |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-21, 09:00
|
0
|
|
|

|
Mam cennik z Autoluxa i wÂłasnie go analizuje. Akryle wychodzÂą po 108 netto - rabat.
Xyralic 270 netto - rabat. Bazy ok.110zÂł netto - rabat a perÂły 175 netto - rabat.
Dodatki takie sobie. Cenowo na poziomie Novola albo droÂżej.
W siedzibie dystrybutora stojÂą obok siebie MM i Autolux wiĂŞc moÂżna sobie porĂłwnaĂŚ. Systemy ponoĂŚ mocno podobne. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-21, 11:46
|
0
|
|
|

|
Z moich informacji wynika Âże rabaty bĂŞdÂą na poziomie do 15% wiĂŞc jakby tak byÂło to rewolucji na rynku nie bĂŞdzie.
JeÂżeli dodatkowo ten system jest potanionym (pogorszonym) MM to co najwyÂżej mogÂą walczyĂŚ ze Spectralem, tak jak to juÂż byÂło pisane. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-21, 11:57
|
0
|
|
|

|
Ze Spectralem to mogÂą walczyĂŚ Kapci i Ivat
ChodzÂą sÂłuchy, Âże juÂż dystrybutorzy robiÂą dym w Novolu i, Âże jak tak dalej bĂŞdzie to bĂŞdÂą wiĂŞcej zabieraĂŚ szaf niÂż wstawiaĂŚ. Podobno masa ludzi chce zrezygnowaĂŚ ze Spectrala.
Masz uwagi od klientĂłw Âże srebra i zÂłota w Spectralu chmurzÂą? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-21, 12:04
|
0
|
|
|

|
Powiem wymijajÂąco - pamiĂŞtam czasy kiedy nie chmurzyÂły |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-21, 12:06
|
0
|
|
|

|
Wydaje mi siê ¿e to wina SB 2200. Ja teraz kupie odpowiednik sb2200 od CSV i problem powinien znikn¹Ì. Zauwa¿y³em te¿, ¿e kolory g³adkie na ¿ywicy z CSV nie s¹ takie b³yszcz¹ce jak na SB2000. Mo¿e trzeba siê zastanowiÌ jak zmian¹ ¿ywicy na CSV-owsk¹. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-21, 12:17
|
0
|
|
|

|
Szczerze mĂłwiÂąc to ja juÂż mam dosyĂŚ walki o czyjÂś biznes i jak coÂś jest nie tak z produktem to odsyÂłam do przedstawiciela, tyle Âże problem jest w tym Âże ja cholera na tym samym wĂłzku jadĂŞ i czasami nie wiadomo co robiĂŚ.
A co do tematu autoluxa, to jeÂżeli to jest przerĂłbka MM to Ty powinieneÂś mieĂŚ jakieÂś zdanie o tym czy warto czy nie bo chyba masz MM? Ja mam znajomego ktĂłry kilka miesiĂŞcy temu wstawiÂł MM i jak na razie to nie jest zachwycony ale to dopiero poczÂątki a wiesz co wywaliÂł? Spectrala wÂłaÂśnie |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-21, 12:25
|
0
|
|
|

|
Mnie MM teÂż nie powaliÂł. Stoi obok DeBeera i wiĂŞcej siĂŞ robi na DeBeerze. APP wiedziaÂło kogo podrobiĂŚ.
[ Dodano: 2014-11-21, 12:27 ]
Siekiera napisał/a: | problem jest w tym Âże ja cholera na tym samym wĂłzku jadĂŞ i czasami nie wiadomo co robiĂŚ. |
Wywal Spectrala. Uwierz mi na sÂłowo, Âże Âżadna to strata. Ukradli mi warsztaty na ktĂłrych miaÂłem powstawiane mieszalniki Spectrala i zostawili mnie z gĂłrÂą pigmentĂłw.
Ale za to pracujemy teraz bezstresowo a to chyba liczy siê najbardziej. Nie s³yszê te¿ ci¹g³ych pretensji, ¿e mia³em czelnoœÌ wstawiÌ do swojej mieszalni jakieœ inne systemy zamiast pracowaÌ tylko na Spectralu:) |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-11-22, 12:36
|
0
|
|
|
|
hm.... ch³opaki czytaj¹c wasze posty to wiecznie z kimœ siê przepychacie i walczycie . Powiem wam ze poczu³em sie lepiej wiedz¹c ze nie jestem sam hihihihi . Jak nie z app to teraz z csv bo powprowadzali te swoje produkty do inter carsu , a inter cars pozatrudnia³ handlowców przeszkolonych chyba w app i wje¿dŸaj¹ w ka¿d¹ dziurê . Wiem z dobrego Ÿród³a ze dystrybutorzy i ci co s¹ na franczyzie wypowiadaj¹ umowy z csv bo przez taka politykê sprzeda¿ im spad³a o po³owê a mi nawet o 3/4 . Dziwn¹ spraw¹ jest to ze app zrezygnowa³a ze wspó³pracy z inter carsem podobno ta wspó³praca odbi³a siê im czkawk¹ . |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-22, 21:54
|
0
|
|
|

|
barkley3434 napisał/a: | Wiem z dobrego ÂźrĂłdÂła ze dystrybutorzy i ci co sÂą na franczyzie wypowiadajÂą umowy z csv bo przez taka politykĂŞ sprzedaÂż im spadÂła o poÂłowĂŞ a mi nawet o 3/4 |
Obroty wszystkim spadajÂą. Przesyt wszystkiego jest na rynku. Tylko unikalne produkty ktĂłrych nie ma na allegro ratujÂą sytuacjĂŞ.
Moja czarna lista to:
APP
3M
Indasa
Farecla
Novol Professional / Economy / ULTRA
Boll
K2
TROTON
[ Dodano: 2014-11-22, 21:57 ]
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nie sÂłyszĂŞ teÂż ciÂągÂłych pretensji, Âże miaÂłem czelnoœÌ wstawiĂŚ do swojej mieszalni jakieÂś inne systemy zamiast pracowaĂŚ tylko na Spectralu:)
|
U mnie tego nie ma ale wystarczÂą problemy z produktem
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Wywal Spectrala. Uwierz mi na sÂłowo, Âże Âżadna to strata. |
Zimy raczej nie przeÂżyje |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-11-25, 11:36
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Moja czarna lista to:
APP
3M
Indasa
Farecla
Novol Professional / Economy / ULTRA
Boll
K2
TROTON
|
JuÂż nie lubisz novola? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-25, 20:34
|
+1
|
|
|

|
Co tu duÂżo mĂłwiĂŚ, wystarczy to:
Lakier Novakryl 570 kpl z utw - 56 zÂł
Lakier Novakryl 590 kpl z utw - 58 zÂł
PodkÂład Protect 310 kpl z utw - 42 zÂł
PodkÂład Epoksydowy 360 kpl z utw - 54 zÂł
A najciekawsze jest to ¿e ten goœÌ co to sprzedaje jest dystrybutorem novola
Kupuje bezpoÂśrednio w novolu z rabatem dystrybutora i sprzedaje na allegro w takiej cenie, czy to nie wystarczy?
Jak novol stawia na takie firmy to ja odpadam. W imiĂŞ czego mam pomagaĂŚ im promowaĂŚ markĂŞ? Patriotyzm lokalny nie wystarczy. Jak ja nie bĂŞdĂŞ miaÂł z czego zapÂłaciĂŚ zusĂłw pracownikom to novol mi nie pomoÂże, wiĂŞc...... sorry
W³aœnie zrobi³em sobie te¿ inwentaryzacjê Spectrala i robiê wyprzeda¿ totaln¹ bo mam ju¿ doœÌ tego systemu. Umowy nie rozwi¹zujê bo i tak nie sprawdzaj¹ tych chorych obrotów (18 tyœ. / kwarta³ ) a szafa l¹duje w magazynie. Niech sobie stoi, wzornik siê przyda |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-25, 20:59
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Umowy nie rozwiÂązujĂŞ bo i tak nie sprawdzajÂą tych chorych obrotĂłw (18 tyÂś. / kwartaÂł ) |
Jak to nie sprawdzajÂą. Mnie z tego powodu wypowiedzieli jeden mieszalnik na warsztacie a nastĂŞpnego dnia podpisali identycznÂą umowĂŞ z tym warsztatem tyle, Âże z pominiĂŞciem mojej firmy.
Ot taka kara za bycie niepokornym
Natomiast ca³y paradoks polega na tym, ¿e Polska firma maj¹ca znakomite produkty powoli ustêpuje miejsca jakimœ wynalazkom nie dlatego, ¿e nikt nie chce ich kupowaÌ. Po prostu coraz wiêcej ludzi nie chce sprzedawaÌ tych produktów bo zawsze jest ktoœ kto da taniej. Dystrybutorzy daj¹ na warsztatach rabaty takie same jak na mieszalnie. Najgorsze jest to, ¿e Novol o tym wie, i dopóki s³upki na wykresach nie zaczn¹ spadaÌ, nic z tym nie zrobi¹. Dla nich to bez ró¿nicy czy sprzeda Autorenova czy mieszalnia. Wa¿ne, ¿e hajs siê zgadza. A nam siê nie zawsze zgadza. |
|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:07
|
0
|
|
|

|
Bo pope³ni³eœ b³¹d i odkry³eœ swoj¹ to¿samoœÌ wiêc wiedzieli kogo œcigaÌ
A obrotów wiem ¿e dystrybutor nie sprawdza. Mam znajomych co te¿ maj¹ spectrala i nie wyrabiaj¹ i nikt nigdy nawet nie pisn¹³ ¿e coœ jest nie tak. Czasami przedstawiciel z novola przyjedzie i pyta czy siê wyrabia to siê mówi ¿e jak najbardziej i jest git. W faktury nie ma prawa zagl¹daÌ.
[ Dodano: 2014-11-25, 21:15 ]
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Dla nich to bez ró¿nicy czy sprzeda Autorenova czy mieszalnia. WaÂżne, Âże hajs siĂŞ zgadza. A nam siĂŞ nie zawsze zgadza. |
No dok³adnie. U mnie dystrybutor sam nie jeŸdzi po warsztatach ale wspó³pracuje z takimi wolnymi strzelcami co bior¹ od niego na sprintera towar i rozwo¿¹ po gara¿ach. Na jedno wychodzi |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:16
|
0
|
|
|

|
Ja jestem przekonany, Âże za kilka lat Novol bĂŞdzie miaÂł problem. OczywiÂście nie chciaÂłbym tego , bo to Polska firma, ale sami sobie strzelajÂą w kolano. Totalny brak kontroli nad Profesionalem. ByÂły jakieÂś prĂłby zmowy cenowej na 27% ale dystrybutorzy tych ustaleĂą nie przestrzegajÂą. Spectral, ktĂłry mimo bardzo dobrych produktĂłw, przez badziewny mieszalnik psuje opinie caÂłego brandu i praktycznie kaÂżdy w branÂży wie, Âże najwiĂŞkszÂą wtopÂą Novola w caÂłej historii to byÂł ten mieszalnik. Nawet jak wypuszczÂą nowy system, to i tak Âłatka zostanie.
Do tego dochodzi rosja i ukraina, gdzie handel siĂŞ ukrĂłciÂł. Nastroje wÂłaÂścicieli mieszalni teÂż sÂą coraz gorsze. Nawet na forum to widaĂŚ, Âże coraz wiĂŞcej ludzi ma pretensje do Novola. Jeszcze kilka lat temu, ludzie Novola zabierali gÂłos na forum. Dzisiaj juÂż tego nie robiÂą, bo nie udÂźwignĂŞliby naszych argumentĂłw.
Szanujcie nas Panowie, bo to dziĂŞki nam macie swoje ciepÂłe stoÂłki. |
|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:23
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | ByÂły jakieÂś prĂłby zmowy cenowej na 27% ale dystrybutorzy tych ustaleĂą nie przestrzegajÂą. |
Jakiej zmowy cenowej, przecieÂż to karalne
To masz na myÂśli?
"Uderzenie w konsumentĂłw
Porozumienia cenowe zaliczaj¹ siê do najciê¿szych naruszeù przepisów prawa konkurencji i konsumentów, a tym samym prawie zawsze s¹ sprzeczne z prawem. Szczególna szkodliwoœÌ takich porozumieù polega na tym, ¿e w sposób bezpoœredni pozbawiaj¹ one konsumentów mo¿liwoœci zakupu towaru lub us³ugi po cenie ni¿szej ni¿ ta ustalona niezgodnie z prawem.
PrzedsiĂŞbiorcy bĂŞdÂący stronami takiego porozumienia nie muszÂą wtedy zabiegaĂŚ o kontrahentĂłw, np. wyÂższÂą jakoÂściÂą produktĂłw czy przez obniÂżanie cen, co jest naturalne na rynku konkurencji. Dodatkowo zawarcie porozumienia z reguÂły prowadzi do ustalenia cen na poziomie wyÂższym od rynkowego.
Ustalanie wartoÂści
Samo ustalanie cen w porozumieniach mo¿e te¿ mieÌ ró¿ne formy. Zakaz ustawowy obejmuje ustalenie cen wprost, czyli ustalenie cen sztywnych, tj. na konkretnym poziomie, cen minimalnych i przedzia³ów cenowych.
ObjĂŞte sÂą nim rĂłwnieÂż wszelkie porozumienia dotyczÂące pewnych skÂładnikĂłw ceny, np. wielkoÂści przyznawanych rabatĂłw, stawek roboczogodziny czy teÂż dotyczÂące elementĂłw przyjmowanych do kalkulacji ceny." |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:28
|
0
|
|
|

|
Narzucanie dostawcy teÂż jest karalne, a w spectralu jest jawna rejonizacja. SÂądzisz Âże ktĂłryÂś z dystrybutorĂłw strzeli z ucha do prezesa uokik i bĂŞdzie Âświadkiem w postĂŞpowaniu antymonopolowym?
PrzecieÂż to siĂŞ nie opÂłaca. Z czym wtedy bĂŞdĂŞ jeÂździĂŚ po szopkach skoro Novol im podziĂŞkuje.
[ Dodano: 2014-11-25, 21:32 ]
Nie ma zÂłotego Âśrodka, bo za duÂżo syfu na rynku. Moim zdaniem, sytuacje moÂże uleczyĂŚ jedno rozwiÂązanie. Ograniczenia bezpoÂśredniej sprzedaÂży przez dystrybutorĂłw. Wtedy ludzie zacznÂą szukaĂŚ produktĂłw w mieszalniach a my zaczniemy nimi handlowaĂŚ. A teraz sprowadzamy wynalazki i wysadzamy Novola z kolejnych szopek produktami typu PedoFuller. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:37
|
0
|
|
|

|
No tak, to w interesie dystrybutorĂłw jest Âżeby siedzieĂŚ cicho wiec nikt nic nie piÂśnie a my robimy za tego murzyna. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:41
|
0
|
|
|

|
Dlatego trzeba pisaĂŚ o tym co zÂłe na forum bo nagroda Fair Play do czegoÂś zobowiÂązuje.
Wiemy obaj, Âże forum jest jednÂą z form nacisku na tÂą firmĂŞ, ktĂłra przez lata pracowaÂła na swĂłj wizerunek, a teraz zaczyna zjadaĂŚ swĂłj ogon.
W rozmowach z osobami decyzyjnymi w Novolu, zwÂłaszcza w kwestii Spectrala, odnosiÂłem wraÂżenie, Âże Panowie nieco oderwali siĂŞ od ziemi. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:49
|
0
|
|
|

|
Wasze rozumowanie jest dziwne. Jak wam branÂża nie pasuje to jÂą zmieĂącie i handlujcie np gaciami. Tak jak i Wy inni teÂż chcÂą zarobiĂŚ.
U nas s¹ dwie mieszalnie i obie prê¿nie dzia³aj¹, s¹ zawaleni robot¹. Je¿d¿¹ Bmami 7kami i kase maj¹, wiêc ju¿ nie p³aczcie, bo daleko wam do biedy. |
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:54
|
0
|
|
|

|
Napisz gdzie jest taki haj lajf a po Nowym Roku otworzĂŞ tam kolejnÂą mieszalniĂŞ
...ale na pewno nie bĂŞdzie tam tych produktĂłw na ktĂłre narzekamy bo gÂłupiego juz nie dam z siebie robiĂŚ. A z ciekawoÂści, to czym handlujÂą w tych mieszalniach? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-25, 21:58
|
0
|
|
|

|
KK, z caÂłym szacunkiem....
Za³ó¿my czysto hipotetycznie, ¿e prowadzisz biznes. Jedziesz do klienta, poœwiêcasz mu czas, wprowadzasz w œwiat produktów danego producenta. Przestawiasz go na ca³¹ technologiê. Jesteœ na ka¿de jego zawo³anie. Czas, paliwo, produkty. To wszystko kosztuje.
Po jakimÂś czasie dowiadujesz siĂŞ, Âże juÂż ciĂŞ nie ma u tego klienta, bo te same produkty juÂż kupuje u dystybutora ktĂłry znalazÂł jego szopkĂŞ na wojskowych mapach, i daÂł mu cenĂŞ takÂą po ktĂłrej ty kupujesz.
PrĂłbujesz coÂś z tym zrobiĂŚ, bo takich klientĂłw juÂż masz piĂŞciu! Dzwonisz do producenta, i sÂłyszysz
"Pan Leszek zaprzeczyÂł aby takie sytuacje miaÂły miejsce, a ja nie mam powodu aby mu nie wierzyĂŚ"
My o tym mĂłwimy, o tolerowaniu buractwa i promowaniu zagrywek poniÂżej pasa.
[ Dodano: 2014-11-25, 22:01 ]
KK napisał/a: | Tak jak i Wy inni teÂż chcÂą zarobiĂŚ. |
A gdyby jakiÂś dystrybutor otworzyÂł obok Ciebie warsztat. Kabina, wÂłasny mieszalnik i fachowcy z ukrainy. Koszt porzÂądnie zrobionego elementu ustaliÂłby na 200zÂł. BĂŞdziesz w stanie z nim konkurowaĂŚ stosunkiem ceny do jakoÂści? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-11-25, 22:11
|
0
|
|
|

|
Np. Kalisz.
Novol, dyna, profix, ivat. U-pol, troton, lesonal, app, roberlo, multifuller majÂą wiele rzeczy. OgĂłlnie liczy siĂŞ tanio.
Cytat: | A gdyby jakiÂś dystrybutor otworzyÂł obok Ciebie warsztat. Kabina, wÂłasny mieszalnik i fachowcy z ukrainy. Koszt porzÂądnie zrobionego elementu ustaliÂłby na 200zÂł. BĂŞdziesz w stanie z nim konkurowaĂŚ stosunkiem ceny do jakoÂśc |
Jakby tak siê sta³o to nawet przez myœl by mi nie przesz³o, aby konkurowaÌ z kimœ takim, tylko zamkn¹³ bym interes, ewentualnie przeniós³ bym siê w inny rejon lub zatrudni³ u tego cz³owieka.
Dlatego ja naprawdĂŞ jestem hobbystÂą i lakierowanie to zabawa, od czasu do czasu. Mam innÂą pracĂŞ, ktĂłra mi daje jakiÂś tam zarobek. Jak ktoÂś obok mnie bĂŞdzie mnie wykaĂączaÂł i odbieraÂł mi ÂźrĂłdÂło zarobku, do takiego stopnia, Âże bĂŞdzie ciĂŞÂżko to po prostu zmieniĂŞ pracĂŞ.
Uwa¿am, ¿e lakiernik to ciê¿ki kawa³ek chleba i dla w³asnego zdrowia taki zawód to ostatecznoœÌ. Mo¿na to robiÌ, ale jak siê ju¿ nie ma z czego ¿yÌ.
NastĂŞpna sprawa, Âże z Novolem nie wygracie, moÂżecie sobie pisaĂŚ itd. Na koĂącu pewnie skoĂączy siĂŞ jakimÂś pozwem lub czymÂś podobnym. Z kim Wy chcecie wygraĂŚ...To tak jakbym pojechaÂł na RosjĂŞ i do jakiegoÂś oligarchy chciaÂł wyskoczyĂŚ. |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-11-25, 22:19
|
0
|
|
|

|
Widzisz, my w przeciwieĂąstwie do Ciebie, zatrudniamy ludzi. Oni majÂą rodziny, plany itd. Zatrudnianie pracownika wi¹¿e siĂŞ z pewnÂą odpowiedzialnoÂściÂą. KK napisał/a: | NastĂŞpna sprawa, Âże z Novolem nie wygracie, moÂżecie sobie pisaĂŚ itd. Na koĂącu pewnie skoĂączy siĂŞ jakimÂś pozwem lub czymÂś podobnym |
A kto tu chce walczyĂŚ. To tylko towar. Tylko problem polega na tym, Âże ktoÂś utrwalaÂł CiĂŞ w przekonaniu ,Âże stanowisz element jakiegoÂś przedsiĂŞwziĂŞcia. Realizujesz jakiÂś cel. Bo trzeba mieĂŚ jakiÂś cel.
I jak robisz obroty to jesteœ cacy, jak zaczynasz siê upominaÌ o swoje, to ju¿ nie wiadomo kto mo¿e udzieliÌ Ci odpowiedzi. A jak g³oœno mówisz o tym co ciê boli, dostajesz po kieszeni chamskim zagraniem, które uœwiadamia Ci, ¿e lepiej by³o zacz¹Ì handlowaÌ najtaùszym badziewiem, bo bynajmniej nie musia³byœ teraz walczyÌ z dystrybutorem który ma zapêdy na twoich klientów.
Nie zrozumiesz tej sytuacji, bo nie prowadzisz mieszalni. Ja teÂż nie rozumiem problemĂłw rolnikĂłw. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-11-25, 22:34
|
0
|
|
|

|
Chyba tylko widzisz czubek swojego nosa. U nas rolnikĂłw jest wielu i kaÂżdy ma te same problemy. Podobnie jak i Wy, wielu zatrudnia pracownikĂłw. Podobnie pracownicy majÂą rodziny. Tylko Was w h... robiÂą korporacje, a rolnika w h... robi rzÂąd i korporacje.
W kaÂżdej firmie problemem jest konkurencja, w rolnictwie takÂże.
Partnerstwo i przyjaŸù, miêdzy korporacj¹ a ma³a firm¹ nie istnieje i nigdy nie bêdzie istnia³o. Korporacja nastawiona jest tylko na zysk.
Ten co narzeka, Âże jest coraz gorzej, Âże ciĂŞÂżko itd to chyba nigdy biedy nie klepaÂł. |
|