Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-03, 08:05   Spectral vs Palinal
0
UP DOWN

Czy ktoÂś wie czy pigmenty ze Spectrala da siĂŞ wykorzystaĂŚ do Palinala? Na pewno sÂą takie same bo to porĂłwnywaliÂśmy, ale technik z Pronetu mĂłwiÂł, Âże majÂą innÂą masĂŞ, i rozjeÂżdÂżajÂą siĂŞ kolory. TrochĂŞ mi siĂŞ w to nie chce wierzyĂŚ, bo od APP teÂż miaÂły nie pasowaĂŚ do Debeera.

Miki
Wysłany: 2014-09-03, 08:41   
0
UP DOWN

SprawdŸ kilka receptur w programach jaka jest ró¿nica w wadze i bêdzie wiadomo.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-03, 10:13   
0
UP DOWN

Nie do koĂąca. W APP i Debeer receptury nie sÂą toÂżsame a pigmenty pasujÂą. WyrabiaÂłem na DeBeerze jakieÂś dwa pigmenty ktĂłre zostaÂły po APP i nic siĂŞ nie dziaÂło.
Trzeba chyba zrobiĂŚ jakiÂś lakier na recepturze Palinala i na pigmentach Spectrala. Zobaczymy jak bĂŞdzie pasowaÂł do fiszki.

GMC
Wysłany: 2014-09-03, 10:56   
0
UP DOWN

PonoĂŚ kiedyÂś receptury siĂŞ zgadzaÂły ale nie wiem jak teraz.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-03, 11:20   
0
UP DOWN

No problem w tym, Âże Spectral 3 lata temu byÂł lepszym systemem niÂż jest dzisiaj. PisaÂłem kiedyÂś , Âże lakierowaÂłem w swoim samochodzie LA7W drzwi lewe i siadÂło na krechĂŞ. NiecaÂły rok temu lakierowaÂłem tym samym wariantem bÂłotnik, i jest lipa. Za czerwony.
W zasadzie to nie potrzebuje nic na miejsce Spectrala, ale zostaje z pigmentami w wartoÂści Âładnego samochodu, i muszĂŞ coÂś z tym zrobiĂŚ. Z drugiej strony Palinal to stabilny system, a wiĂŞc jest bardziej wartoÂściowy niÂż Spectral.
Ciekawi mnie natomiast Profi RS czyli 4M. PIgmenty sÂą te same co w speectralu, bo to teÂż palinal, ale i spectral i palinal jest 1:1 a 4m i profi RS 2:1. Mam waÂżyĂŚ pigmenty w tym tygodniu wiĂŞc zobaczymy w czym tkwi sekret.

GMC
Wysłany: 2014-09-03, 18:43   
0
UP DOWN

Bêdziesz chyba mia³ problem ¿eby tak wprost podstawiÌ komponenty spectrala do palinala bo ju¿ ktoœna forum pisa³ ¿e novol pozmienial ziarna i s¹ za grube chocia¿ z tego da rade wyjœÌ. Pytanie jak z pigmentami.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-03, 18:47   
0
UP DOWN

Problem z ziarnami jest tylko w Spectralu. Ja oglÂądajÂąc Palinala, zrobiÂłem to w w prosty sposĂłb. PojechaÂłem tam z kolorami na ktĂłre w Spectralu skÂładaÂłem reklamacje. A to o czym mĂłwisz, to zbyt duÂże ziarno, ktĂłre trzeba zmniejszaĂŚ nie patrzÂąc na recepturĂŞ.

Bombel
Wysłany: 2014-09-03, 21:23   
0
UP DOWN

Jaaa cenzura, to te wszystkie systemy 4M, profiRS i SPECTRAL to sÂą te same produkty i sÂą kopiÂą PALINALA :shock: Najbardziej zaskoczyÂł mnie system NOVOLA, przecieÂż to producent :roll:

lakierok 
Wysłany: 2014-09-04, 07:01   
0
UP DOWN

Bombel napisał/a:
Jaaa cenzura, to te wszystkie systemy 4M, profiRS i SPECTRAL to sÂą te same produkty i sÂą kopiÂą PALINALA :shock: Najbardziej zaskoczyÂł mnie system NOVOLA, przecieÂż to producent :roll:

StworzyĂŚ system to nie jest takie proste, a bardzo kosztowne, wiĂŞc moÂżna kupiĂŚ :x:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-05, 08:41   
0
UP DOWN

APP teÂż kupiÂło, i jakoÂś nie sÂłychaĂŚ Âżeby ktoÂś kto na nim porabia, jakkolwiek marudziÂł.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-05, 12:27   
0
UP DOWN

Jak APP wsadzi do systemu swoje ³apska to stanie siê to samo co ze Spectralem a to prêdzej czy póŸniej nast¹pi. Nawet du¿e firmy z systemami z tradycj¹ maj¹ czasami problemy, nie bêdê pokazywa³ palcem ale ostatnio jeden koncern z wielkiej trójki/czwórki te¿ ma problemy ze stabilnoœci¹.

wiekowy
Wysłany: 2014-09-07, 19:34   
0
UP DOWN

Mam pytanie.
Je¿eli Wiecie ¿e te wszystkie systemy to podróbki Palinala, to dlaczego nie chcecie pracowaÌ na orginale? Unikacie wszystkich b³êdów wynikaj¹cych z niedopracowanych systemów.
No có¿ , mo¿na chodziÌ w LEVIS-ach albo ODRACH ( jeœli ktoœ jeszcze pamiêta co to by³o ).

Siekiera
Wysłany: 2014-09-08, 14:46   
0
UP DOWN

MoÂże to kwestia znajomoÂści oferty, dostĂŞpnoÂści produktĂłw, opieki technicznej itp. Widocznie Palinal za sÂłabo dziaÂła w Polsce i nie ma efektĂłw.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-08, 15:05   
0
UP DOWN

wiekowy napisał/a:
Mam pytanie.
Je¿eli Wiecie ¿e te wszystkie systemy to podróbki Palinala, to dlaczego nie chcecie pracowaÌ na orginale? Unikacie wszystkich b³êdów wynikaj¹cych z niedopracowanych systemów.
No có¿ , mo¿na chodziÌ w LEVIS-ach albo ODRACH ( jeœli ktoœ jeszcze pamiêta co to by³o ).

ÂŻaden konfekcjoner nie chwali siĂŞ czyj system kopiuje. KupujÂąc dany mieszalnik, nie zawsze wiesz jaka jest jego pierwotna nazwa. DziÂś z pewnoÂściÂą nie kupiÂłbym Spectrala bo jest bardzo drogim systemem a zapewne kupiÂłbym Palinala. Ale dziÂś mam wiedzĂŞ, ktĂłrej nie miaÂłem 3 lata temu.

wyprzedaÂż.pl
Wysłany: 2014-09-08, 22:05   
0
UP DOWN

Wiem Âże to niegrzecznie tak ÂładowaĂŚ siĂŞ w dyskusjĂŞ z marketingiem ale jest w temacie.
http://lakierowanko.info/...p?t=9032#109225

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-09, 10:21   
0
UP DOWN

By³ u mnie wczoraj technik z Palinala, na rekonesansie. Trochê ci¹gnêliœmy go za jêzyk i wychlapa³, ¿e pigmenty da siê wykorzystaÌ, i nawet kolorbox jest "taki sam" jak w spectralu, tyle, ¿e uk³adany jest kolejnoœci¹ tworzenia wymalowaù. Czyli szukaj¹c srebrnego koloru, skaczesz po ca³ym boxie. Mieszalnik mo¿na dostaÌ za 1z³ ale na target 5000z³ netto miesiêcznie. W Spectralu masz 6000k netto miesiêcznie i jeszcze trzeba za niego zap³aciÌ prawie tyle co za Palinala. Przy zakupie gotówk¹, 9000z³ netto. Ceny kolorów s¹ na poziomie Spectrala. Dystrybutor gwarantuje zgodnoœÌ natrysku z fiszk¹. Je¿eli siê nie zgadza, zwracaj¹ pieni¹dze.

Siekiera
Wysłany: 2014-09-09, 13:56   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
i nawet kolorbox jest "taki sam" jak w spectralu, tyle, Âże ukÂładany jest kolejnoÂściÂą tworzenia wymalowaĂą.

Najgorsze z mo¿liwych rozwi¹zaù. Jak jest np. 8-10 alternatyw to musisz wyci¹gn¹Ì i przeszukaÌ 8-10 wachlarzy co zajmuje sporo czasu a potem weŸ z nimi wszystkimi podejdŸ na zewn¹trz do samochodu ¿eby przyrównaÌ do blachy. Potrzebne wiadro ^^ ^^ ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-09, 15:24   
0
UP DOWN

Te¿ mnie to przerazi³o. Ale w sumie dzisiaj stanê³o na tym, ¿e wzi¹³em Genrocka, bo kolorystyki chc¹ na lepszy kolorystycznie system.

wiekowy
Wysłany: 2014-09-09, 21:02   
0
UP DOWN

Kolego trzeÂźwy ( albo i nie ). znam technikĂłw Palinala i mogĂŞ z pewnoÂściÂą powiedzieĂŚ Âże wypisujesz bzdury. PracujĂŞ na Palinalu od 7 lat. Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy.
Nawet przedstawiciel Novola ( parê razy próbowali mi siê wcisn¹Ì z ta swoj¹ podróbk¹ ) nie potwierdzi³ mi tego.
Jeszcze jeden kwiatek do korzucha ^^ Tu juÂż chyba przebiÂłeÂś wszystkich. Nie spotkaÂłem firmy ktĂłra twierdziÂłaby Âże za nie trafiony kolor , zwraca kasĂŞ. Od bajek to byÂł Kobuszewski ;P

Siekiera
Wysłany: 2014-09-09, 22:46   
0
UP DOWN

wiekowy napisał/a:
JeÂżeli Wiecie Âże te wszystkie systemy to podrĂłbki Palinala, to dlaczego nie chcecie pracowaĂŚ na orginale?

wiekowy napisał/a:
Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy.

wiekowy napisał/a:
Nawet przedstawiciel Novola ( parê razy próbowali mi siê wcisn¹Ì z ta swoj¹ podróbk¹ ) nie potwierdzi³ mi tego.

To sÂą te same czy nie? CoÂś siĂŞ kolego gubisz :D
ZakÂładajÂąc Âże to sÂą pochodne systemy to nie bardzo wierzĂŞ, Âże przedstawiciel Novola wiedzÂąc Âże masz Palinala prĂłbowaÂł ci kilkukrotnie wciskaĂŚ Spectrala a koĂącĂłwka zdania:
wiekowy napisał/a:
nie potwierdziÂł mi tego

sugeruje Âże go o to pytaÂłeÂś. CzyÂżbyÂś tak sobie strzelaÂł ;)

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-10, 08:49   
0
UP DOWN

Cytat:

SkÂąd: Hangorlandia

Kolego trzeÂźwy ( albo i nie ). znam technikĂłw Palinala i mogĂŞ z pewnoÂściÂą powiedzieĂŚ Âże wypisujesz bzdury. PracujĂŞ na Palinalu od 7 lat. Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy.

Trudno mi siê odnieœÌ do tego co mówi¹ technicy których znasz. Ja odnoszê siê do tego co widzia³em i s³ysza³em. Dla osoby która pracuje na Spectralu a pojedzie ogl¹daÌ 4M czy Palinala, pewne wnioski nasuwaj¹ siê same.
wiekowy napisał/a:

A to akurat mnie nie dziwi. Novol buduje pewnÂą
Cytat:
Jeszcze jeden kwiatek do korzucha ^^ Tu juÂż chyba przebiÂłeÂś wszystkich. Nie spotkaÂłem firmy ktĂłra twierdziÂłaby Âże za nie trafiony kolor , zwraca kasĂŞ. Od bajek to byÂł Kobuszewski ;P
markĂŞ i w tej strategii opowiadanie na prawo i lewo od kogo kupili system, raczej nie podnosi notowaĂą na rynku.
Czyli skoro pracujesz na Palinalu 7 lat i nie znasz firmy ktĂłra oddaje za wtopy, mamy to rozumieĂŚ jako brak zwrotĂłw w Palinalu?
A straty kryjÂą (w mniejszym lub wiĂŞkszym stopniu):
APP
Debeer
CSV - jak u nich kupujesz
Mipa
Spectral

w za³¹czeniu zdjêcie pigmentów.
Mam proÂśbĂŞ, czy moÂżesz podaĂŚ mi recepturĂŞ Palinala na LA7W z podstawy?

[ Dodano: 2014-09-10, 11:41 ]
Na dowĂłd moich twierdzeĂą, przedstawiam prezent od Novola w ramach rekompensaty za reklamacje:)

sata 4000 rp.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 292.7 KB

spectral sb651.jpg
Plik ściągnięto 60 raz(y) 135.66 KB

Siekiera
Wysłany: 2014-09-10, 22:12   
0
UP DOWN

Na dowĂłd moich twierdzeĂą, przedstawiam prezent od Novola w ramach rekompensaty za reklamacje:)

Ile trzeba wysÂłaĂŚ walniĂŞtych kolorĂłw aby dostaĂŚ takiego guna :neutral:

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2014-09-10, 23:40   

A straty kryjÂą (w mniejszym lub wiĂŞkszym stopniu):

Mipa

MoÂże MIPA ... bo ProWest raczej nie wykazywaÂł zainteresowania w pokrywaniu jakiejkolwiek straty :(

hmmm ... zdjĂŞcie Saty i zdjĂŞcie prĂłbek . A gdzie potwierdzenie,Âże to nasza chluba narodowa wysÂłaÂła ten skromny prezent do @trzeÂźwego inaczej ?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-11, 08:29   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Ile trzeba wysÂłaĂŚ walniĂŞtych kolorĂłw aby dostaĂŚ takiego guna :neutral:

To rekompensata za kolorystykĂŞ z 3 lat.
POLYKAR.PL napisał/a:
hmmm ... zdjĂŞcie Saty i zdjĂŞcie prĂłbek . A gdzie potwierdzenie,Âże to nasza chluba narodowa wysÂłaÂła ten skromny prezent do @trzeÂźwego inaczej ?

Musicie uwierzyĂŚ na sÂłowo.

[ Dodano: 2014-09-18, 12:56 ]
wiekowy napisał/a:
PracujĂŞ na Palinalu od 7 lat. Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy.

PodajĂŞ recepturĂŞ na LA7W z Palinala na 1 litr.
GS44 - 436,4
M444 - 363,6
ES11 - 5,4
9646 - 3,3
0001 - 1,0
9396 - 0,7
DS25 -163,6
a teraz zdjĂŞcie ekranu z recepturÂą LA7W w Spectralu

Wynalazek - receptura na LA7W.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 192.46 KB

Siekiera
Wysłany: 2014-09-22, 16:27   
0
UP DOWN

Hmm, nie mam pytaĂą :x:

GMC
Wysłany: 2014-09-22, 19:47   
0
UP DOWN

A jednak to prawda, mia³em dobre informacje tyle ¿e najœmieszniejsze w tym wszystkim jest to ¿e powiedzia³ mi to kiedyœ goœÌ z CSV a teraz siê okazuje ¿e oni maj¹ te¿ ten sam mieszalnik ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-22, 20:46   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:
oni majÂą teÂż ten sam mieszalnik ^^

Nie!!!!
Mieszalnik CSV jest stabilniejszy i mieszanina prawie zawsze jest taka jak fiszka. A w Spectralu . . . . . .

GMC
Wysłany: 2014-09-23, 09:21   
0
UP DOWN

No dobra wiadomo o co chodzi, ten sam mieszalnik ale nie "rasowany" :D

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-09-23, 10:23   
0
UP DOWN

MoraÂł z tego jest taki, Âże moÂżna zamieniĂŚ sÂłaby kolorystycznie system na identyczny, ale dobrze dopracowany kolorystycznie, i nie ponosi siĂŞ straty na niewykorzystanych pigmentach.
Wybór jest doœÌ spory:)

glover
Wysłany: 2014-10-03, 10:14   
0
UP DOWN

Tak siĂŞ zastanawiam czy w Palinalu solidy teÂż sÂą takie gumowe jak w Spectralu? Bo moÂże lepiej kupowaĂŚ odpowiednik SB-2100 w Palinalu i nie bĂŞdzie problemu ze schniĂŞciem. Ciekawe jaka jest cena tego odpowiednika? MoÂże ktoÂś zdradziĂŚ?

Siekiera
Wysłany: 2014-10-03, 12:02   
0
UP DOWN

Jak jeszcze nie straciÂłeÂś wiary w ten system to moÂże lepiej sprĂłbuj z 4M, powinno byĂŚ taniej albo nawet z Intercarsu zamĂłwiĂŚ, tam pewnie nie bĂŞdzie problemu Âżeby jednÂą puszkĂŞ przywieÂźli bez zbĂŞdnych pytaĂą ^^

Dementor
Wysłany: 2014-10-03, 14:29   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
albo nawet z Intercarsu zamĂłwiĂŚ, tam pewnie nie bĂŞdzie problemu Âżeby jednÂą puszkĂŞ przywieÂźli bez zbĂŞdnych pytaĂą ^^

Jak siĂŞ handlowcy z IC zorientujÂą Âże mogÂą zrobiĂŚ interes w mieszalniach novola to bĂŞdzie ciekawie

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-03, 15:59   
0
UP DOWN

W mieszalniach Novola zrobi interes kaÂżdy, kto wpadnie na pomysÂł Âżeby odkupywaĂŚ pigmenty od ludzi. Tylko obawa przed stratÂą na niewyrobionych pigmentach, trzyma ten system przy Âżyciu.
Niebawem wejdzie Autolux i pozamiata w segmencie Âśrednim.

agajac
Wysłany: 2014-10-03, 23:23   palinal
0
UP DOWN

Palinala moÂżna spokojnie polecaĂŚ. PracowaÂłem na tym systemie i byÂłem bardzo zadowolony. Z tymi fiszkami to nie jest jakiÂś wielki problem.

juny 
Wysłany: 2014-10-03, 23:30   
0
UP DOWN

Tam gdzie mam praktyki maja baze i klar z palinala :)

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-08, 15:11   
+1
UP DOWN

Dzisiaj byÂłem w CSV i rozmawiaÂłem o 4M.
Okazuje siĂŞ, Âże jak siĂŞ dobrze ponegocjuje z CSV, to 4M wychodzi taniej niÂż Spectral na rabacie zaczynajÂącym siĂŞ od cyfry 3.
A wiêc nie doœÌ , ¿e 4M jest znacznie bardziej stabilny ni¿ Spectral, to jeszcze taùszy!
Jako wisienkĂŞ na torcie wrzucam fotkĂŞ kolorboxu:)

4m kolorbox.jpg
Plik ściągnięto 88 raz(y) 621.99 KB

Siekiera
Wysłany: 2014-10-09, 07:24   
0
UP DOWN

Klasyczny wzĂłr oznaczeĂą lubiany przez polskie mieszalnie :D

barkley3434
Wysłany: 2014-10-09, 20:36   
0
UP DOWN

hm... z tego co wiem to csv ma teraz parcie na 4M i mocno obniÂżyli ceny . Zastanawiam sie tylko nad jednym czemu moj dystrybutor wyrzuciÂł 4M z wielkim hukiem .
PowiedziaÂł mi ze to nawet do nabijania spay-Ăłw siĂŞ nie nadaje.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-10, 11:15   
0
UP DOWN

A od kogo pochodzÂą akryle w Spectralu? Jest inny kolorbox i osobne pigmenty wiĂŞc to nie Palinal.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu