Autor |
Wiadomość |
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-03, 08:05 Spectral vs Palinal
|
0
|
|
|

|
Czy ktoÂś wie czy pigmenty ze Spectrala da siĂŞ wykorzystaĂŚ do Palinala? Na pewno sÂą takie same bo to porĂłwnywaliÂśmy, ale technik z Pronetu mĂłwiÂł, Âże majÂą innÂą masĂŞ, i rozjeÂżdÂżajÂą siĂŞ kolory. TrochĂŞ mi siĂŞ w to nie chce wierzyĂŚ, bo od APP teÂż miaÂły nie pasowaĂŚ do Debeera. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2014-09-03, 08:41
|
0
|
|
|
|
SprawdŸ kilka receptur w programach jaka jest ró¿nica w wadze i bêdzie wiadomo. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-03, 10:13
|
0
|
|
|

|
Nie do koĂąca. W APP i Debeer receptury nie sÂą toÂżsame a pigmenty pasujÂą. WyrabiaÂłem na DeBeerze jakieÂś dwa pigmenty ktĂłre zostaÂły po APP i nic siĂŞ nie dziaÂło.
Trzeba chyba zrobiĂŚ jakiÂś lakier na recepturze Palinala i na pigmentach Spectrala. Zobaczymy jak bĂŞdzie pasowaÂł do fiszki. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-09-03, 10:56
|
0
|
|
|

|
PonoĂŚ kiedyÂś receptury siĂŞ zgadzaÂły ale nie wiem jak teraz. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-03, 11:20
|
0
|
|
|

|
No problem w tym, Âże Spectral 3 lata temu byÂł lepszym systemem niÂż jest dzisiaj. PisaÂłem kiedyÂś , Âże lakierowaÂłem w swoim samochodzie LA7W drzwi lewe i siadÂło na krechĂŞ. NiecaÂły rok temu lakierowaÂłem tym samym wariantem bÂłotnik, i jest lipa. Za czerwony.
W zasadzie to nie potrzebuje nic na miejsce Spectrala, ale zostaje z pigmentami w wartoÂści Âładnego samochodu, i muszĂŞ coÂś z tym zrobiĂŚ. Z drugiej strony Palinal to stabilny system, a wiĂŞc jest bardziej wartoÂściowy niÂż Spectral.
Ciekawi mnie natomiast Profi RS czyli 4M. PIgmenty sÂą te same co w speectralu, bo to teÂż palinal, ale i spectral i palinal jest 1:1 a 4m i profi RS 2:1. Mam waÂżyĂŚ pigmenty w tym tygodniu wiĂŞc zobaczymy w czym tkwi sekret. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-09-03, 18:43
|
0
|
|
|

|
Bêdziesz chyba mia³ problem ¿eby tak wprost podstawiÌ komponenty spectrala do palinala bo ju¿ ktoœna forum pisa³ ¿e novol pozmienial ziarna i s¹ za grube chocia¿ z tego da rade wyjœÌ. Pytanie jak z pigmentami. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-03, 18:47
|
0
|
|
|

|
Problem z ziarnami jest tylko w Spectralu. Ja oglÂądajÂąc Palinala, zrobiÂłem to w w prosty sposĂłb. PojechaÂłem tam z kolorami na ktĂłre w Spectralu skÂładaÂłem reklamacje. A to o czym mĂłwisz, to zbyt duÂże ziarno, ktĂłre trzeba zmniejszaĂŚ nie patrzÂąc na recepturĂŞ. |
|
|
|
 |
Bombel
|
Wysłany: 2014-09-03, 21:23
|
0
|
|
|
|
Jaaa cenzura, to te wszystkie systemy 4M, profiRS i SPECTRAL to sÂą te same produkty i sÂą kopiÂą PALINALA Najbardziej zaskoczyÂł mnie system NOVOLA, przecieÂż to producent |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2014-09-04, 07:01
|
0
|
|
|
|
Bombel napisał/a: | Jaaa cenzura, to te wszystkie systemy 4M, profiRS i SPECTRAL to sÂą te same produkty i sÂą kopiÂą PALINALA Najbardziej zaskoczyÂł mnie system NOVOLA, przecieÂż to producent |
StworzyĂŚ system to nie jest takie proste, a bardzo kosztowne, wiĂŞc moÂżna kupiĂŚ |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-05, 08:41
|
0
|
|
|

|
APP teÂż kupiÂło, i jakoÂś nie sÂłychaĂŚ Âżeby ktoÂś kto na nim porabia, jakkolwiek marudziÂł. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-05, 12:27
|
0
|
|
|

|
Jak APP wsadzi do systemu swoje ³apska to stanie siê to samo co ze Spectralem a to prêdzej czy póŸniej nast¹pi. Nawet du¿e firmy z systemami z tradycj¹ maj¹ czasami problemy, nie bêdê pokazywa³ palcem ale ostatnio jeden koncern z wielkiej trójki/czwórki te¿ ma problemy ze stabilnoœci¹. |
|
|
|
 |
wiekowy
|
Wysłany: 2014-09-07, 19:34
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie.
Je¿eli Wiecie ¿e te wszystkie systemy to podróbki Palinala, to dlaczego nie chcecie pracowaÌ na orginale? Unikacie wszystkich b³êdów wynikaj¹cych z niedopracowanych systemów.
No có¿ , mo¿na chodziÌ w LEVIS-ach albo ODRACH ( jeœli ktoœ jeszcze pamiêta co to by³o ). |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-08, 14:46
|
0
|
|
|

|
MoÂże to kwestia znajomoÂści oferty, dostĂŞpnoÂści produktĂłw, opieki technicznej itp. Widocznie Palinal za sÂłabo dziaÂła w Polsce i nie ma efektĂłw. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-08, 15:05
|
0
|
|
|

|
wiekowy napisał/a: | Mam pytanie.
Je¿eli Wiecie ¿e te wszystkie systemy to podróbki Palinala, to dlaczego nie chcecie pracowaÌ na orginale? Unikacie wszystkich b³êdów wynikaj¹cych z niedopracowanych systemów.
No có¿ , mo¿na chodziÌ w LEVIS-ach albo ODRACH ( jeœli ktoœ jeszcze pamiêta co to by³o ). |
ÂŻaden konfekcjoner nie chwali siĂŞ czyj system kopiuje. KupujÂąc dany mieszalnik, nie zawsze wiesz jaka jest jego pierwotna nazwa. DziÂś z pewnoÂściÂą nie kupiÂłbym Spectrala bo jest bardzo drogim systemem a zapewne kupiÂłbym Palinala. Ale dziÂś mam wiedzĂŞ, ktĂłrej nie miaÂłem 3 lata temu. |
|
|
|
 |
wyprzedaÂż.pl
|
Wysłany: 2014-09-08, 22:05
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-09, 10:21
|
0
|
|
|

|
By³ u mnie wczoraj technik z Palinala, na rekonesansie. Trochê ci¹gnêliœmy go za jêzyk i wychlapa³, ¿e pigmenty da siê wykorzystaÌ, i nawet kolorbox jest "taki sam" jak w spectralu, tyle, ¿e uk³adany jest kolejnoœci¹ tworzenia wymalowaù. Czyli szukaj¹c srebrnego koloru, skaczesz po ca³ym boxie. Mieszalnik mo¿na dostaÌ za 1z³ ale na target 5000z³ netto miesiêcznie. W Spectralu masz 6000k netto miesiêcznie i jeszcze trzeba za niego zap³aciÌ prawie tyle co za Palinala. Przy zakupie gotówk¹, 9000z³ netto. Ceny kolorów s¹ na poziomie Spectrala. Dystrybutor gwarantuje zgodnoœÌ natrysku z fiszk¹. Je¿eli siê nie zgadza, zwracaj¹ pieni¹dze. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-09, 13:56
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | i nawet kolorbox jest "taki sam" jak w spectralu, tyle, Âże ukÂładany jest kolejnoÂściÂą tworzenia wymalowaĂą. |
Najgorsze z mo¿liwych rozwi¹zaù. Jak jest np. 8-10 alternatyw to musisz wyci¹gn¹Ì i przeszukaÌ 8-10 wachlarzy co zajmuje sporo czasu a potem weŸ z nimi wszystkimi podejdŸ na zewn¹trz do samochodu ¿eby przyrównaÌ do blachy. Potrzebne wiadro |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-09, 15:24
|
0
|
|
|

|
Te¿ mnie to przerazi³o. Ale w sumie dzisiaj stanê³o na tym, ¿e wzi¹³em Genrocka, bo kolorystyki chc¹ na lepszy kolorystycznie system. |
|
|
|
 |
wiekowy
|
Wysłany: 2014-09-09, 21:02
|
0
|
|
|
|
Kolego trzeÂźwy ( albo i nie ). znam technikĂłw Palinala i mogĂŞ z pewnoÂściÂą powiedzieĂŚ Âże wypisujesz bzdury. PracujĂŞ na Palinalu od 7 lat. Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy.
Nawet przedstawiciel Novola ( parê razy próbowali mi siê wcisn¹Ì z ta swoj¹ podróbk¹ ) nie potwierdzi³ mi tego.
Jeszcze jeden kwiatek do korzucha Tu juÂż chyba przebiÂłeÂś wszystkich. Nie spotkaÂłem firmy ktĂłra twierdziÂłaby Âże za nie trafiony kolor , zwraca kasĂŞ. Od bajek to byÂł Kobuszewski |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-09, 22:46
|
0
|
|
|

|
wiekowy napisał/a: | JeÂżeli Wiecie Âże te wszystkie systemy to podrĂłbki Palinala, to dlaczego nie chcecie pracowaĂŚ na orginale? |
wiekowy napisał/a: | Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy. |
wiekowy napisał/a: | Nawet przedstawiciel Novola ( parĂŞ razy prĂłbowali mi siĂŞ wcisn¹Ì z ta swojÂą podrĂłbkÂą ) nie potwierdziÂł mi tego. |
To sÂą te same czy nie? CoÂś siĂŞ kolego gubisz
ZakÂładajÂąc Âże to sÂą pochodne systemy to nie bardzo wierzĂŞ, Âże przedstawiciel Novola wiedzÂąc Âże masz Palinala prĂłbowaÂł ci kilkukrotnie wciskaĂŚ Spectrala a koĂącĂłwka zdania:
wiekowy napisał/a: | nie potwierdziÂł mi tego |
sugeruje Âże go o to pytaÂłeÂś. CzyÂżbyÂś tak sobie strzelaÂł |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-10, 08:49
|
0
|
|
|

|
Cytat: |
SkÂąd: Hangorlandia
Kolego trzeÂźwy ( albo i nie ). znam technikĂłw Palinala i mogĂŞ z pewnoÂściÂą powiedzieĂŚ Âże wypisujesz bzdury. PracujĂŞ na Palinalu od 7 lat. Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy. |
Trudno mi siĂŞ odnieœÌ do tego co mĂłwiÂą technicy ktĂłrych znasz. Ja odnoszĂŞ siĂŞ do tego co widziaÂłem i sÂłyszaÂłem. Dla osoby ktĂłra pracuje na Spectralu a pojedzie oglÂądaĂŚ 4M czy Palinala, pewne wnioski nasuwajÂą siĂŞ same. wiekowy napisał/a: | Nawet przedstawiciel Novola ( parĂŞ razy prĂłbowali mi siĂŞ wcisn¹Ì z ta swojÂą podrĂłbkÂą ) nie potwierdziÂł mi tego. |
A to akurat mnie nie dziwi. Novol buduje pewnÂą Cytat: | Jeszcze jeden kwiatek do korzucha Tu juÂż chyba przebiÂłeÂś wszystkich. Nie spotkaÂłem firmy ktĂłra twierdziÂłaby Âże za nie trafiony kolor , zwraca kasĂŞ. Od bajek to byÂł Kobuszewski | markĂŞ i w tej strategii opowiadanie na prawo i lewo od kogo kupili system, raczej nie podnosi notowaĂą na rynku.
Czyli skoro pracujesz na Palinalu 7 lat i nie znasz firmy ktĂłra oddaje za wtopy, mamy to rozumieĂŚ jako brak zwrotĂłw w Palinalu?
A straty kryjÂą (w mniejszym lub wiĂŞkszym stopniu):
APP
Debeer
CSV - jak u nich kupujesz
Mipa
Spectral
w za³¹czeniu zdjêcie pigmentów.
Mam proÂśbĂŞ, czy moÂżesz podaĂŚ mi recepturĂŞ Palinala na LA7W z podstawy?
[ Dodano: 2014-09-10, 11:41 ]
Na dowĂłd moich twierdzeĂą, przedstawiam prezent od Novola w ramach rekompensaty za reklamacje:)
sata 4000 rp.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 78 raz(y) 292.7 KB |
spectral sb651.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 135.66 KB |
|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-10, 22:12
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Na dowĂłd moich twierdzeĂą, przedstawiam prezent od Novola w ramach rekompensaty za reklamacje:)
|
Ile trzeba wysÂłaĂŚ walniĂŞtych kolorĂłw aby dostaĂŚ takiego guna |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-09-10, 23:40
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | A straty kryjÂą (w mniejszym lub wiĂŞkszym stopniu): |
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Mipa |
MoÂże MIPA ... bo ProWest raczej nie wykazywaÂł zainteresowania w pokrywaniu jakiejkolwiek straty :(
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Na dowĂłd moich twierdzeĂą, przedstawiam prezent od Novola w ramach rekompensaty za reklamacje:) |
hmmm ... zdjĂŞcie Saty i zdjĂŞcie prĂłbek . A gdzie potwierdzenie,Âże to nasza chluba narodowa wysÂłaÂła ten skromny prezent do @trzeÂźwego inaczej ? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-11, 08:29
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Ile trzeba wysÂłaĂŚ walniĂŞtych kolorĂłw aby dostaĂŚ takiego guna |
To rekompensata za kolorystykĂŞ z 3 lat.
POLYKAR.PL napisał/a: | hmmm ... zdjĂŞcie Saty i zdjĂŞcie prĂłbek . A gdzie potwierdzenie,Âże to nasza chluba narodowa wysÂłaÂła ten skromny prezent do @trzeÂźwego inaczej ? |
Musicie uwierzyĂŚ na sÂłowo.
[ Dodano: 2014-09-18, 12:56 ]
wiekowy napisał/a: | PracujĂŞ na Palinalu od 7 lat. Dlatego twierdzĂŞ Âże Âżaden z nich nie mĂłgÂł Ci potwierdziĂŚ Âże jest taka sama pigmentacja w Novolu i Palinalu. To sÂą kompletnie inne systemy. |
PodajĂŞ recepturĂŞ na LA7W z Palinala na 1 litr.
GS44 - 436,4
M444 - 363,6
ES11 - 5,4
9646 - 3,3
0001 - 1,0
9396 - 0,7
DS25 -163,6
a teraz zdjĂŞcie ekranu z recepturÂą LA7W w Spectralu
Wynalazek - receptura na LA7W.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 91 raz(y) 192.46 KB |
|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-09-22, 16:27
|
0
|
|
|

|
Hmm, nie mam pytaĂą |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-09-22, 19:47
|
0
|
|
|

|
A jednak to prawda, mia³em dobre informacje tyle ¿e najœmieszniejsze w tym wszystkim jest to ¿e powiedzia³ mi to kiedyœ goœÌ z CSV a teraz siê okazuje ¿e oni maj¹ te¿ ten sam mieszalnik |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-22, 20:46
|
0
|
|
|

|
GMC napisał/a: | oni majÂą teÂż ten sam mieszalnik |
Nie!!!!
Mieszalnik CSV jest stabilniejszy i mieszanina prawie zawsze jest taka jak fiszka. A w Spectralu . . . . . . |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-09-23, 09:21
|
0
|
|
|

|
No dobra wiadomo o co chodzi, ten sam mieszalnik ale nie "rasowany" |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-09-23, 10:23
|
0
|
|
|

|
MoraÂł z tego jest taki, Âże moÂżna zamieniĂŚ sÂłaby kolorystycznie system na identyczny, ale dobrze dopracowany kolorystycznie, i nie ponosi siĂŞ straty na niewykorzystanych pigmentach.
Wybór jest doœÌ spory:) |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2014-10-03, 10:14
|
0
|
|
|
|
Tak siĂŞ zastanawiam czy w Palinalu solidy teÂż sÂą takie gumowe jak w Spectralu? Bo moÂże lepiej kupowaĂŚ odpowiednik SB-2100 w Palinalu i nie bĂŞdzie problemu ze schniĂŞciem. Ciekawe jaka jest cena tego odpowiednika? MoÂże ktoÂś zdradziĂŚ? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-10-03, 12:02
|
0
|
|
|

|
Jak jeszcze nie straciÂłeÂś wiary w ten system to moÂże lepiej sprĂłbuj z 4M, powinno byĂŚ taniej albo nawet z Intercarsu zamĂłwiĂŚ, tam pewnie nie bĂŞdzie problemu Âżeby jednÂą puszkĂŞ przywieÂźli bez zbĂŞdnych pytaĂą |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-10-03, 14:29
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | albo nawet z Intercarsu zamĂłwiĂŚ, tam pewnie nie bĂŞdzie problemu Âżeby jednÂą puszkĂŞ przywieÂźli bez zbĂŞdnych pytaĂą |
Jak siĂŞ handlowcy z IC zorientujÂą Âże mogÂą zrobiĂŚ interes w mieszalniach novola to bĂŞdzie ciekawie |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-03, 15:59
|
0
|
|
|

|
W mieszalniach Novola zrobi interes kaÂżdy, kto wpadnie na pomysÂł Âżeby odkupywaĂŚ pigmenty od ludzi. Tylko obawa przed stratÂą na niewyrobionych pigmentach, trzyma ten system przy Âżyciu.
Niebawem wejdzie Autolux i pozamiata w segmencie Âśrednim. |
|
|
|
 |
agajac
|
Wysłany: 2014-10-03, 23:23 palinal
|
0
|
|
|
|
Palinala moÂżna spokojnie polecaĂŚ. PracowaÂłem na tym systemie i byÂłem bardzo zadowolony. Z tymi fiszkami to nie jest jakiÂś wielki problem. |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-10-03, 23:30
|
0
|
|
|

|
Tam gdzie mam praktyki maja baze i klar z palinala |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-08, 15:11
|
+1
|
|
|

|
Dzisiaj byÂłem w CSV i rozmawiaÂłem o 4M.
Okazuje siĂŞ, Âże jak siĂŞ dobrze ponegocjuje z CSV, to 4M wychodzi taniej niÂż Spectral na rabacie zaczynajÂącym siĂŞ od cyfry 3.
A wiêc nie doœÌ , ¿e 4M jest znacznie bardziej stabilny ni¿ Spectral, to jeszcze taùszy!
Jako wisienkĂŞ na torcie wrzucam fotkĂŞ kolorboxu:)
4m kolorbox.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 88 raz(y) 621.99 KB |
|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-10-09, 07:24
|
0
|
|
|

|
Klasyczny wzĂłr oznaczeĂą lubiany przez polskie mieszalnie |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-10-09, 20:36
|
0
|
|
|
|
hm... z tego co wiem to csv ma teraz parcie na 4M i mocno obniÂżyli ceny . Zastanawiam sie tylko nad jednym czemu moj dystrybutor wyrzuciÂł 4M z wielkim hukiem .
PowiedziaÂł mi ze to nawet do nabijania spay-Ăłw siĂŞ nie nadaje. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-10, 11:15
|
0
|
|
|

|
A od kogo pochodzÂą akryle w Spectralu? Jest inny kolorbox i osobne pigmenty wiĂŞc to nie Palinal. |
|
|
|