|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
damian
|
Wysłany: 2014-09-25, 21:13 Kilka pytaĂą nt odbudowy fiata 126p
|
0
|
|
|
|
Witam, w koùcu spe³ni³o siê moje marzenie i wczoraj kupi³em malucha z 1980r z chromowanymi zderzakami i felgami cytrynkami D³ugo nie mog³em sobie pozwoliÌ na taki zakup bo mnie nie by³o staÌ, a jakieœ 10 lat temu by³o odwrotnie, bo na pierwszy samochód kupi³em malucha, bo tylko na taki mnie by³o staÌ trochê siê pozmienia³o przez te parê lat... no ale to nic, przejdê do pytaù, bo pewnie du¿o osób na forum mia³o stycznoœÌ z tym autem.
Pierwsze pytanie, to czy elementy blacharskie od wersji FL bêd¹ pasowa³y do niego i czy ró¿ni¹ siê tylko tym, ¿e w b³otnikach przednich i tylnych s¹ dodatkowe mocowania zderzaka których w moim modelu nie ma, oraz tym, ¿e poszycia drzwi maj¹ dziury na zatrzaski od listew, których u mnie nie ma? Pytam o to, bo wszystkie elementy blacharskie na allegro i olx s¹ w³aœnie od wersji FL, no albo od eleganta, ale te to na 100% odpadaj¹ bo siê ró¿ni¹.
Drugie pytanie to: Jak wyglÂąda wymiana tych elementĂłw, np poszycie boczne jest to tylny bÂłotnik z progiem, sÂłupkiem drzwi, tÂą listwÂą przy dachu i sÂłupkiem tylnym, czy wystarczy rozwierciĂŚ miejsca fabrycznych zgrzewĂłw i stary element zejdzie, czy jakoÂś siĂŞ to wycina? Pytam, bo niem wiem czy ryzykowaĂŚ samemu, czy oddaĂŚ auto blacharzowi.
Trzecie pytanie. Jeœli powymieniam wszystkie elementy blacharskie i wiêkszoœÌ bêdzie z wersji FL to gdy kiedyœ bêdê chcia³ rejestrowaÌ malucha jako zabytek zdyskwalifikuje go to? Czy lepiej "po³ataÌ" oryginalne elementy?
Czwarte pytanie dotyczy koloru. Maluch jest teraz pomaraĂączowy, bardziej podobaÂł by mi siĂŞ gdyby byÂł czerwony, oczywiÂście kolor z palety 126p, czy jeÂśli go przemalujĂŞ bĂŞdĂŞ miaÂł szansĂŞ kiedyÂś zarejestrowaĂŚ go jako zabytek? Czy lakier musi byĂŚ w jednowarstwowym akrylu, czy moÂże byĂŚ to dwuwarstwĂłwka (chodzi mi tutaj czy stracĂŞ na % oryginalnoÂści jeÂśli zastosujĂŞ bazĂŞ i bezbarwny, co da duÂżo Âładniejszy efekt).
PiÂąte pytanie dotyczy chromu, na jednym zderzaku wyszÂło trochĂŞ korozji, czy da siĂŞ to jakoÂś naprawiĂŚ domowymi sposobami, Âżeby nie rzucaÂło siĂŞ tak w oczy?
SzĂłstego pytania trochĂŞ siĂŞ bojĂŞ bo to draÂżliwy temat... Po piaskowaniu podwozia poÂłoÂżyĂŚ reaktywny, daĂŚ mu z miesiÂąc czasu i poÂłoÂżyĂŚ epoksyd, czy reaktywny i od razu akrylowy, a moÂże fertan i na to epoksyd?
Na razie mam tylko tyle pytaĂą, z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-09-25, 22:56
|
0
|
|
|

|
damian napisał/a: | czy elementy blacharskie od wersji FL bĂŞdÂą pasowaÂły do niego i czy ró¿niÂą siĂŞ tylko tym, Âże w bÂłotnikach przednich i tylnych sÂą dodatkowe mocowania zderzaka ktĂłrych w moim modelu nie ma, oraz tym, Âże poszycia drzwi majÂą dziury na zatrzaski od listew, ktĂłrych u mnie nie ma? |
Wersja FL ma inne wloty powietrza do silnika od wersji "pierwotnej" no chyba Âże znajdziesz
tylne bÂłotniki z pierwszych serii FL gdzie sÂą jeszcze starego typu wloty
zmiana wlotĂłw byÂła chyba pomiĂŞdzy 1988/89r
Przednie bÂłotniki sÂą wĂŞÂższe od wersji FL (nadkola) oraz wewnĂŞtrzne nadkola ...
Maluchy byÂły produkowane w dwĂłch zakÂładach (Bielsko-BiaÂłej i w Tychach)
tak¿e w tym samym roczniku masz czasami ró¿ne "rozwi¹zania"
Poza tym czas i ludzie robi swoje .... na przestrzeni tylu lat
damian napisał/a: | niem wiem czy ryzykowaĂŚ samemu, czy oddaĂŚ auto blacharzowi. |
Jak nie masz pojĂŞcia to jednak zleĂŚ tÂą naprawĂŞ komuÂś kto ma doÂświadczenie w renowacji
takiego auta
damian napisał/a: | JeÂśli powymieniam wszystkie elementy blacharskie i wiĂŞkszoœÌ bĂŞdzie z wersji FL to gdy kiedyÂś bĂŞdĂŞ chciaÂł rejestrowaĂŚ malucha jako zabytek zdyskwalifikuje go to? |
Z tym pytaniem to proponuje udaĂŚ siĂŞ do jakiegoÂś Rzeczoznawcy PZMot
poniewaÂż to on bĂŞdzie wystawiaÂł (wystawia) opiniĂŞ z ktĂłrÂą to udajesz siĂŞ do WydziaÂłu Komunikacyjnego w swoim miejscu zamieszkania
damian napisał/a: | Maluch jest teraz pomaraĂączowy, bardziej podobaÂł by mi siĂŞ gdyby byÂł czerwony, oczywiÂście kolor z palety 126p, czy jeÂśli go przemalujĂŞ bĂŞdĂŞ miaÂł szansĂŞ kiedyÂś zarejestrowaĂŚ go jako zabytek? |
To nie przeszkadza (zmiana koloru) w rejestracji auta na tzw. zabytek
waÂżne aby byÂł kolor taki w jakich te auta opuszczaÂły fabrykĂŞ
damian napisał/a: | na jednym zderzaku wyszÂło trochĂŞ korozji, czy da siĂŞ to jakoÂś naprawiĂŚ domowymi sposobami, Âżeby nie rzucaÂło siĂŞ tak w oczy? |
Taniej chyba wyjdzie znale¿Ì taki zderzak w bardzo dobrym stanie ale mo¿na spróbowaÌ
go "pomalowaĂŚ" farbami imitujÂącymi "ala-chrom"
damian napisał/a: | Po piaskowaniu podwozia poÂłoÂżyĂŚ reaktywny, daĂŚ mu z miesiÂąc czasu i poÂłoÂżyĂŚ epoksyd, czy reaktywny i od razu akrylowy, a moÂże fertan i na to epoksyd? |
A moÂżesz napisaĂŚ na jakich materiaÂłach masz zamiar przeprowadziĂŚ renowacjĂŞ powÂłoki na tym Maluchu ? |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2014-09-26, 07:05
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki za odpowiedÂź. MateriaÂły novola, epoxyd to Spectral under 385, nie pamiĂŞtam nazwy reaktywnego, ale teÂż z Novola. MuszĂŞ jeszcze zapoznaĂŚ siĂŞ z produktami z serii classic car od nich. Co do zderzaka to chrom jest w bdb stanie, lustereczko, tylko wÂłaÂśnie wyszÂło parĂŞ pryszczy rudej, szkoda caÂłego "malowaĂŚ". |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-09-29, 08:42
|
0
|
|
|

|
damian napisał/a: | Co do zderzaka to chrom jest w bdb stanie, lustereczko, tylko wÂłaÂśnie wyszÂło parĂŞ pryszczy rudej, szkoda caÂłego "malowaĂŚ". |
SÂą specjalne pasty do odnawiania chromu ,sprĂłbuj czarny rdzawy nalot usuniesz
uszkodzonej powÂłoki nie "zregenerujesz" ale nadasz zderzakowi "nowy blask"
MoÂżesz nawet pastÂą polerskÂą do lakieru przejechaĂŚ ten zderzak
damian napisał/a: | MateriaÂły novola, epoxyd to Spectral under 385, nie pamiĂŞtam nazwy reaktywnego, ale teÂż z Novola. |
NajwaÂżniejsze abyÂś stosowaÂł materiaÂły jednego producenta
damian napisał/a: | MuszĂŞ jeszcze zapoznaĂŚ siĂŞ z produktami z serii classic car od nich. |
JuÂż ponad rok mam "kontakt" z tymi materiaÂłami tj. od chwili ich Premiery oraz od kiedy pokazaÂły siĂŞ w sprzedaÂży.
Z tego co siĂŞ orientujĂŞ (kontakty) to bardzo duÂżo firm (duÂżych i profesjonalnych) zajmujÂących siĂŞ renowacjÂą zabytkowych aut pracuje na tych materiaÂłach
A ich "Premiera" byÂła dopiero w maju zeszÂłego roku |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
|
|